Ο πρόεδρος της Μπενφίκα απέφυγε τέσσερις φορές να καταθέσει στον εισαγγελέα
Ο πρόεδρος της Μπενφίκα, απέφυγε τέσσερις φορές να ανταποκριθεί στις κλήσεις της εισαγγελίας για κατάθεση στην υπόθεση e-Toupeira. Δύο αιτήματα της Μπενφίκα για αλλαγή εισαγγελέα.
Δημοσίευμα "φωτιά" για τον τρόπο που οι διοικούντες την Μπενφίκα επιχείρησαν να αποφύγουν την υπόθεση e-Toupeira παρουσιάζει το εβδομαδιαίο περιοδικό " Sábado".
Η εισαγγελία της Λισαβόνας κάλεσε πέντε φορές τον πρόεδρο των Λουζιτανών, Λουίς Φελίπε Βιέιρα, να καταθέσει ως μάρτυρας, ωστόσο και τις τέσσερις αυτός κατάφερε να αποφύγει αυτήν την επίσκεψη, επικαλούμενος διάφορες αιτίες.
Η πρώτη κλήση που ήρθε στο γραφείο του αφορούσε την 28η Ιουνίου, με τον Βιέιρα να μην εμφανίζεται ποτέ. Στις 12 Ιουλίου, ο δικηγόρος της Μπενφίκα, Ζοάο Κορέια, ενημέρωσε τον εισαγγελέα Βάλτερ Άλβες ότι ο Βιέιρα βρίσκεται στο εξωτερικό, χωρίς να διευκρινίσει τον τόπο ή να το αποδείξει.
Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με το έντυπο, όντως ο Βιέιρα βρισκόταν εκτός Πορτογαλίας και συγκεκριμένα στη Μαδρίτη για να διαπραγματευτεί τις μεταγραφές των Γκαμπριέλ και Νικολάς Καστίγιο, ενώ ακολούθως πήγε στην Αγγλία στις 15 Ιουλίου για την προετοιμασία της ομάδας.
Η επόμενη κλήση αφορούσε τη 10η Αυγούστου, ωστόσο ο Βιέιρα απέφυγε ξανά να εμφανιστεί, αυτήν τη φορά επειδή βρισκόταν κλινήρης στο νοσοκομείο από τις 9 του μήνα. Η εισαγγελία όρισε νέα ημερομηνία για τις 20 Αυγούστου, όμως ο Κορέια ενημέρωσε ξανά την εισαγγελία ότι ο πρόεδρος των "αετών" παρέμενε στο νοσοκομείο, χωρίς να έχει πάρει εξιτήριο.
Ο Άλβες έδωσε αναβολή μιας εβδομάδας και περίμενε ξανά τον Βιέιρα στις 27 Αυγούστου, ωστόσο ήδη είχε καλέσει ακόμα δύο διοικητικά στελέχη του συλλόγου, τον εκτελεστικό διευθυντή της Μπενφίκα, Ντομίνγκος Σοάρες Ολιβέιρα, και τον αντιπρόεδρο και υπεύθυνο για το "Benfica TV" Ζοζέ Εντουάρντο Μονίζ. Ο πρώτος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, ο δεύτερος απουσίασε επειδή βρισκόταν στη Βραζιλία.
Σύμφωνα με το "Sábado", παράλληλα με τις αναβολές, οι δικηγόροι της Μπενφίκα επιχείρησαν να αμφισβητήσουν τα στοιχεία και κατέθεσαν αίτημα να απομακρυνθεί ο εισαγγελέας από την υπόθεση, θεωρώντας ότι "θέλει να καταστήσει κατηγορούμενη την Μπενφίκα με κάθε κόστος".
Το αίτημά τους απορρίφθηκε την ίδια μέρα και στις 27 Αυγούστου η εισαγγελία άκουσε τον Ολιβέιρα και τον αντιπρόεδρο Νούνο Γκαϊόζο να υποστηρίζουν ότι η Μπενφίκα δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση διαφθοράς και πλαστογραφίας που εξέταζε ο Άλβες. Ο εισαγγελέας δεν πείστηκε και κατέστησε κατηγορούμενη την Μπενφίκα.
Στις 31 Αυγούστου, οι δικηγόροι της Μπενφίκα επιχείρησαν για ακόμα μία φορά να απομακρύνουν τον σύλλογο από το εδώλιο του κατηγορουμένου, ωστόσο το αίτημά τους για ακύρωση της εισαγγελικής απόφασης έπεσε στο κενό, όπως και το αίτημα για αντικατάσταση του Άλβες, για δεύτερη φορά.
Το αποτέλεσμα ήταν στις 4 Σεπτεμβρίου η Μπενφίκα να κατηγορηθεί επίσημα για διαφθορά, μαζί με τον πρώην νομικό εκπρόσωπό της, Πάουλο Γκονσάλβες, για την υπόθεση e-Toupeira.
Photo credits: AP Photo/Armando Franca