Ο Σουλτάνος του λαού
Η Κωνσταντινούπολη χορεύει ακόμη στους ρυθμούς του Αλέξ, με το Βραζιλιάνο να μιλάει στο Sport24.gr για το πιο δύσκολο "αξίωμα" του κόσμου, προσθέτοντας ελληνικές πινελιές.
Ο Αλέξ ντε Σοόυζα ηγέτης της Φενέρμπαχτσε επί σειρά ετών, μιλά στο Sport24.gr για τη θέση που έχει κατακτήσει στη τουρκική φίλαθλη κοινή γνώμη, τα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ και τον Γιώργο Καραγκούνη.
Ευρισκόμενος στην Κωνσταντινούπολη για το φιλικό μεταξύ των εθνικών Τουρκίας και Βραζιλίας, γρήγορα αντιλήφθηκα ότι καλός είναι ο Νεϊμάρ, καλός ο Νταβίντ Λουίζ, καλός ο Οσκάρ, ο Μιράντα και ο Ντούνγκα.
Ότι δεν είναι ο Ταφαρέλ αυτός που συνδέει την ημισέληνο με την "καναρίνια". Μπορεί ο πρώην τερματοφύλακας της Γαλατασαράι και νυν βοηθός τεχνικού της "σελεσάο", Κάρλος Ντούνγκα, να ήταν αντικείμενο πόθου λατρείας από όλους τους φιλάθλους, αλλά η θέση του "σουλτάνου", είχε μόνο μία θέση και ανήκε σε έναν απόντα.
Ο Αλέξ ντε Σόουζα είναι κάτι παραπάνω από ένας ήρωας για τη Φενέρμπαχτσε και για όλη την Κωνσταντινούπολη. Όχι μόνο για την ασιατική πλευρά της.
Θα ήταν νομοτελειακά βέβαιο, ότι εάν ο Αλέξ δεν είχε υποχρεώσεις με την Κοριτίμπα, δεν θα ήταν ούτε ο Ταφαρέλ, ούτε ο Ρομπέρτο Κάρλος η ατραξιόν του "Σουκρού Σαράτσογλου".
Ο "καρέκα" (φαλακρός) όπως είναι ένα από τα παρατσούκλια του, του έκανε πράγματα και θαύματα στο Καντικιόι. Σε οκτώ χρόνια διαμονής στην ασιατική πλευρά της Πόλης κατάφερε να σημειώσει 104 γκολ σε 398 συμμετοχές. Από στατιστικής πλευράς και μόνο, η παρουσία του, κρίνεται τουλάχιστον επιτυχής.
Ικανή και αναγκαία συνθήκη για να μπει στο πάνθεον της ιστορίας, για να έχει το δικό του άγαλμα έξωθεν του σταδίου. Δίπλα, επί ίσοις όροις, σε άλλους θρύλους της "Κανάριαλαρ".
Για να καταλάβετε, έγινε ολόκληρη ερώτηση στον Ντούνγκα στη συνέντευξη Τύπου για τον Αλέξ. Ερώτηση, εκτός τόπου και χρόνου, μιας και ο Βραζιλιάνος αριστεροπόδαρος δεν είναι ούτε πρόκειται να κληθεί στη "σελεσάο" - άλλωστε διανύει τις τελευταίες ημέρες της καριέρας του- και οι δύο άνδρες φημολογείται ότι δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις από τη μη κλήση του πρώτου από το δεύτερο για το Μουντιάλ του 2010.
Στο γήπεδο, το οποίο λάτρεψε και από το οποίο λατρεύτηκε ο Αλέξ, ανάμεσα στις φανέλες της εθνικής Τουρκίας με το όνομα του Άρντα Τουράν στην πλάτη - ως επί το πλέιστον - ξεχώριζαν αυτές της Φενέρ με το όνομα του Άλεξ.
Το Sport24.gr κατάφερε με τη βοήθεια του συμπαίκτη του στην "Κόσα" (παρατσούκλι της Κοριτίμπα) και πρώην ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Ζούλιο Σέζαρ, να επικοινωνήσει με τον Αλέξ.
Ο τεχνίτης Βραζιλιάνος αριστεροπόδαρος μέσα από το Sport24.gr εξομολογείται ανέκδοτες ιστορίες από την αγάπη που έλαβε στην Πόλη, αποκαλύπτει ποιον Έλληνα ποδοσφαιριστή έχει ξεχωρίσει στο πέρασμα των χρόνων και ποια αναμέτρηση απέναντι σε ελληνική ομάδα θυμάται ιδιαίτερα.
Καταθέτοντας και διηγώντας στον Αλέξ, όλα όσα είδα στην Πόλη, η πρώτη ερώτηση ήταν αν γίνεται και ο ίδιος δέκτης αυτής της λατρείας, δύο χρόνια αφότου έχει αφήσει την Τουρκία.
Περπατά με τα πόδια μου...
"Λαμβάνω δεκάδες μηνύματα αγάπης κάθε μέρα από την Τουρκία μέσω του twitter, κυρίως. Είναι, συγκλονιστικό που με θυμούνται ακόμη και μετά από δύο χρόνια και μου ζητούν να γυρίσω πίσω. Το πιο φοβερό είναι όταν Τούρκοι επισκέπτονται τη Βραζιλία και περνούν από το Παρανά και την Κουριτσίμπα, μόνο και μόνο για να με δουν.''
Οι Τούρκοι φίλαθλοι, κυρίως της Φενέρμπαχτσε, αλλά και άλλων ομάδων του έχουν βγάλει το προσωνυμίο του σουλτάνου. Ο ίδιος ο Αλέξ, προτιμά να κρατήσει αποστάσεις από το παρατσούκλι, διηγώντας στο Sport24.gr, μία ιστορία που τον συγκίνησε αρκετά.
" Δεν νιώθω σουλτάνος και βασιλιάς. Εγώ είμαι ικανοποιημένος που διασκέδασα αρκετά στην Τουρκία με την μπάλα που έπαιξα και κυρίως που διασκέδασα αρκετό κόσμο. Αυτό, μου φτάνει.
Υπάρχει ένα περιστατικό απίστευτο, με το οποίο ανατριχιάζω από συγκίνηση μόνο και μόνο που το θυμάμαι.
Μία ημέρα μετά την προπόνηση είχε έρθει ένα νέο παιδί που είχα χάσει τα πόδια του κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών σε ορυχείο, στη θητεία του στον τουρκικό στρατό. Έπρεπε να βάλει πρόσθετα μέλη για να περπατήσει και ζήτησε από τους γιατρούς η πρόθεση να γίνει ρέπλικα των δικών μου ποδιών. Τώρα περπατά «με τα πόδια μου». Είναι πολύ συγκινητικό"
Καραγκούνης, ο Έλληνας ποδοσφαιριστής
Ο Αλέξ βρέθηκε ως ποδοσφαιριστής της Φενέρμπαχτσε, αντιμέτωπος με ελληνικές ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ποια παιχνίδια του έμειναν στο μυαλό και κυρίως ποιον Έλληνα παίκτη ξεχωρίζει μέσα από το Sport24.gr ;
"Θυμάμαι πολύ έντονα τα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ, που ήταν ιδιαίτερα παθιασμένα. Τα θυμάμαι πολύ έντονα. Χάσαμε στη Θεσσαλονίκη και ήρθαμε ισόπαλοι στην Τουρκία.
Από Έλληνα ποδοσφαιριστή, αυτός που έρχεται πρώτος στο μυαλό είναι ο Καραγκούνης. Είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι όταν ακούω ελληνικό ποδόσφαιρο και τον εκτιμώ ιδιαίτερα. Αγωνιζόμασταν και στην ίδια θέση, οπότε μπορώ να έχω και καλύτερη κρίση."
Πρέπει να αντιλαμβάνεσαι το τέλος
Αφού αποκαλύπτει μέσα από το Sport24.gr ότι δεν είχε ποτέ πρόταση από ελληνικό σύλλογο, ο Αλέξ ντε Σόουζα, υποδεικνύει τον καλύτερο συμπαίκτη του και τον πιο δύσκολο αντίπαλο – έχει και εδώ χρώμα ελληνικό - σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, η οποία όπως λέει σταματά σε ένα μήνα .
"Όχι να είμαι ειλικρινής, δεν είχα ποτέ πρόταση από ελληνικό σύλλογο. Είχα μία πλούσια καριέρα καταφέρνοντας να πετύχω πάνω από 400 γκολ σε περίπου 1000 συμμετοχές.
Αλλά έφτασε το πλήρωμα του χρόνου. Πάντα φτάνει και πάντα πρέπει να το καταλαβαίνεις για το δικό σου καλό. Θα κρεμάσω τα ποδοσφαιρικά μου παπούτσια το Δεκέμβρη.
Σε όλη τη διάρκεια αυτής της μεγάλης διαδρομής γνώρισα πολλούς μεγάλους ποδοσφαιριστές. Από συμπαίκτες θα διάλεγα τον Αριστισάμπαλ. Ο πιο δύσκολος αμυντικός που γνώρισα ήταν ο Κάρλος Γκαμάρα."
Γεννημένοι για να τα ξεπερνάμε
Ο Αλέξ ντε Σόουζα μπορεί να πικράθηκε που δεν κλήθηκε από τον Κάρλος Ντούνγκα για το Μουντιάλ του 2010, αλλά θεωρεί μέσω του Sport24.gr ότι στο δεύτερο πέρασμα του "καπιτάο" από τη "σελεσάο", αυτή βρίσκεται στο σωστό δρόμο.
«Εμπιστεύομαι πλήρως τη δουλειά του Ντούνγκα. Θα ξεπεράσουμε το σοκ από το κάζο του Μπέλο Οριζόντε και την οδυνηρή ήττα από τη Γερμανία.
Αυτή είναι η μοίρα μας. Το ποδόσφαιρό μας είναι γεννημένο δυνατό, είναι γεννημένο να ξεπερνά σύντομα τις πανωλεθρίες.»