Η Primera División βοηθά τους Σύρους πρόσφυγες στην Ελλάδα
Οι πέντε ομάδες από τη Χώρα των Βάσκων και τη Ναβάρα (Αλαβές, Μπιλμπάο, Οσασούνα, Σοθιεδάδ κι Έιμπαρ) ενώθηκαν για καλό σκοπό, για να βοηθήσουν τα προσφυγόπουλα από τη Συρία που διαμένουν στην Ελλάδα. (φωτογραφίες)
Οι Αλαβές, Μπιλμπάο, Οσασούνα, Σοθιεδάδ κι Έιμπαρ ανέλαβαν τη σπουδαία πρωτοβουλία να χαρίσουν ρουχισμό σε Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν καταλύσει στην Αθήνα, "ανοίγοντάς τους ένα μικρό παράθυρο ελπίδας".
Περίπου 3.400 χιλιόμετρα χωρίζουν τη Χώρα των Βάσκων και τη Ναβάρα από την Αθήνα. Η απόσταση, ωστόσο, φαίνεται ασήμαντη όταν υπάρχει η βούληση. Και βούληση υπάρχει από τις ισπανικές ομάδες της περιοχής (Αλαβές, Μπιλμπάο, Οσασούνα, Σοθιεδάδ κι Έιμπαρ), οι οποίες αγωνίζονται στη La Liga, και αποφάσισαν να συνδράμουν στο δράμα των Σύρων προσφύγων που έχουν καταλύσει στην Ελλάδα.
Υπεύθυνος της πρωτοβουλίας ο Ντιέγκο Μοντάλβο, ακτιβιστής, ο οποίος ζει, εργάζεται και δραστηριοποιείται στη Χώρα των Βάσκων. Αυτός που ανέλαβε να επικοινωνήσει με τις ομάδες, αυτός που ανέλαβε να τις πείσει για το πρότζεκτ, αυτός που εν τέλει ξεκίνησε την προσπάθεια, η οποία με τη σειρά της έφερε το χαμόγελα σε προσφυγόπουλα που ζουν στα Εξάρχεια.
"Μίλησα μέσω δύο ΜΚΟ με την Ελλάδα, για να δω που είναι απαραίτητη η βοήθεια. Περισσότερο στάθηκα στο δράμα που περνούν τα μικρά παιδιά. Άνθρωποι που ζουν από κοντά το δράμα των προσφύγων μου είπαν ότι τα παιδιά αυτά το μόνο που θέλουν είναι να παίζουν.
Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Γιατί δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Οπότε σκέφτηκα ότι αυτό χρειάζεται, ο κατάλληλος εξοπλισμός. Και οι ομάδες ήταν πολύ πρόθυμες να δείξουν την αλληλεγγύη τους. Έστειλαν ρούχα από τις επίσημες μπουτίκ τους και μπάλες για να προσφέρουν τη βοήθεια. Είναι δύσκολο να συγκεντρώσεις όλες αυτές τις ομάδες και να συνεννοηθείς, αλλά όταν υπάρχει βούληση είναι εύκολο", υποστηρίζει ο Ντιέγκο Μοντάλβο, ο οποίος μεγάλωσε στη Μαδρίτη, αλλά εδώ και πέντε χρόνια ζει κι εργάζεται στη Χώρα των Βάσκων.
Το 80% του εξοπλισμού έφθασε αεροπορικώς, το υπόλοιπο 20% ακτοπλοϊκώς. Ο Ντιέγκο Μοντάλβο εξηγεί τη σύλληψη της πρωτοβουλίας και τα αίτια αυτής: "Είχα ακούσει ότι για πρώτη φορά τέσσερις ομάδες από τη Χώρα των Βάσκων και μία από τη Ναβάρα (Οσασούνα) συμμετέχουν Primera División, όλες μαζί, από τη δεκαετία του 1930. Όταν μάθαμε για την πιθανότητα της Ελλάδας, όλοι ανταποκρίθηκαν. Μας έδωσαν επίσημες εμφανίσεις, μπουφάν, μπάλες, ο,τι μπορείς να φανταστείς. Το ποδόσφαιρο είναι ένας τρόπος ένταξης στην κοινωνία".
Ωστόσο, δεν υπήρχε ανταπόκριση από τις ελληνικές Αρχές, όσο κι αν το προσπάθησαν οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας : "Ψάξαμε να βρούμε κάποιον από την Ελλάδα, ψάξαμε να έρθουμε σε επικοινωνία με τις ελληνικές Αρχές, με το Δημαρχείο της Αθήνας, αλλά μάταια".
Στο Sport24.gr μίλησε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Έιμπαρ, Χον Αρέτζι. Άλλωστε η ισπανική ομάδα συμμετείχε κι αυτή από την πλευρά της με την τροφοδότηση ρουχισμού προς τα προσφυγόπουλα από τη Συρία που διαμένουν στη χώρα μας. Στο ματς με την Μπαρτσελόνα την περυσινή σεζόν, υπήρχε ειδικό πανό στήριξης προς τους πρόσφυγες, ενώ δημιουργήθηκε και ειδικό βίντεο ντοκιμαντέρ για τους πρόσφυγες οι οποίοι μετά πολλών αντίξοων συνθηκών έφθαναν στα νησιά του Αιγαίου.
Τι ανάγκασε μια ομάδα που βρίσκεται 3.400 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα να δείξει αλληλεγγύη και ευαισθητοποιημένη στο δράμα των προσφύγων, οι οποίοι όμως βρίσκονται μακριά από αυτή;
"Μπορεί να μην το ζούμε, αλλά είμαστε πολύ ευαισθητοποιημένοι. Είναι στην κουλτούρα μας, στον πολιτισμό μας. Ήμασταν η πρώτη ομάδα που στήριξε με δράσεις τους πρόσφυγες, σε ένα ματς που λόγω Μπαρτσελόνα το έβλεπε όλος ο κόσμος. Προβάλαμε βίντεο για να το δείξουμε σε όλους. Η ευκαιρία που μας δόθηκε ήταν εξαιρετική. Οι φίλοι της Έιμπαρ βλέπουν τις εικόνες από την τηλεόραση και ξέρουνε τι περνούν οι πρόσφυγες. Ειδικά τα παιδιά. Μας συγκίνησε και θέλαμε να προσφέρουμε κι από τη δική μας πλευρά"