Ο Τερίμ έπαθε σε 13 ματς ό,τι δεν είχε πάθει ο Γιοβάνοβιτς σε 86
Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει πώς το 4-4-2 του Τερίμ έκανε ευάλωτο τον Παναθηναϊκό απέναντι στον ΠΑΟΚ, αλλά αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που συμβαίνει.
Ο ΠΑΟΚ χάλασε με οδυνηρό τρόπο τα σχέδια του Παναθηναϊκού. Οι πράσινοι πέτυχαν τη μεγάλη νίκη της 1ης αγωνιστικής των playoffs της Stoiximan Super League, όταν έβαλαν τρία γκολ στον Ολυμπιακό στο Φάληρο και τον προσπέρασαν στη βαθμολογία.
Το ίδιο ήθελαν να κάνουν και στη Λεωφόρο με τον ΠΑΟΚ: να τον νικήσουν και τον προσπεράσουν κι αυτό, να ανέβουν από την 4η στη 2η θέση στις πρώτες αγωνιστικές.
Ο Δικέφαλος είχε τη δική του άποψη, πέρασε 2-3 από τη Λεωφόρο. Η ομάδα του Λουτσέσκου νίκησε δίκαια και σχεδόν άνετα, χωρίς να χρειαστεί να πιεστεί πολύ.
Προηγήθηκε νωρίς, πήρε άμεσα το προβάδισμα μετά την ισοφάριση του Μπερνάρ, είχε τον Κοτάρσκι όταν χρειάστηκε στο 2ο μέρος και βρήκε στην κόντρα το τρίτο γκολ που τελείωσε το ματς.
Το 4-4-2 στο γήπεδο
Η απόφαση του Τερίμ να κατεβάσει τον Παναθηναϊκό με 4-4-2 και δίδυμο Σπόραρ - Ιωαννίδη ήταν έκπληξη και ως τέτοια προκάλεσε αρκετή συζήτηση, ειδικά αφού οι πράσινοι έχασαν.
Αυτός ήταν ο μέσος χώρος δράσης και οι μεταβιβάσεις των παικτών του Παναθηναϊκού απέναντι στον ΠΑΟΚ.
Οι πράσινοι έπαιξαν πολύ ψηλά. Ο Τσέριν (16) ήταν ο μοναδικός μαζί με τους δύο στόπερ που είχε μέσο χώρο δράσης κάτω από τη σέντρα.
Και οι δύο μπακ, Μλαντένοβιτς (25) και Βαγιαννίδης (2) ήταν πολύ ψηλά, ενώ ο Μπακασέτας (8) ήταν πιο κοντά στο δίδυμο των φορ, παρά στο τύποις 6άρι της ομάδας, τον Τσέριν
Ο Παναθηναϊκός με αυτήν την επιλογή όντως πήρε σημαντική παρουσία στην αντίπαλη περιοχή, αλλά μόνον αυτό. Ο ΠΑΟΚ είχε τη δυνατότητα να βρει χώρους και στα άκρα, αλλά και στο κέντρο.
Ένα VIDEO τα δείχνει όλα
Το 4-4-2 δεν λειτούργησε, αφού δημιούργησε περισσότερα προβλήματα παρά έδωσε όπλα στον Παναθηναϊκό. Το κατάλαβαν όσοι είδαν το ματς, ενώ όσοι δεν το είδαν μπορούν να το κατανοήσουν βλέποντας το video με το 2ο γκολ του ΠΑΟΚ.
Ο Κουλιεράκης σπάει εύκολα το πρες ψηλά και βρίσκει κάθετα τον Μεϊτέ. Μόνο ο Τσέριν υπάρχει στο κέντρο, κανένας άλλος παίκτης του Παναθηναϊκού, αφού ο Μπακασέτας είναι ήδη πίσω από την μπάλα και Κώτσιρας και Μπερνάρ περπατάνε στα άκρα.
Ο Τσέριν πάει βιαστικά πάνω στον Μεϊτέ και μόλις ο Γάλλος του ξεφεύγει, ο Παναθηναϊκός έχει τέσσερις έντρομους αμυντικούς να κάνουν πίσω βήματα απέναντι σε πέντε παίκτες του ΠΑΟΚ.
Τέσσερις άμεσες επιθέσεις, δύο γκολ κι ένα πέναλτι
Σύμφωνα με την Opta, ο ΠΑΟΚ είχε τέσσερις άμεσες επιθέσεις στη Λεωφόρο. Κατοχές δηλαδή που άρχισαν στο open play κάτω από τη σέντρα και κατέληξαν με άμεσο παιχνίδι σε τελική ή έστω ενέργεια στην αντίπαλη περιοχή.
Με αυτόν τον τρόπο ήρθαν τα δύο γκολ του ΠΑΟΚ και θα ερχόταν και το 3ο αν ο Παλάσιος δεν σταματούσε με το χέρι του σουτ του Σαμάτα.
Θα είναι σωστό να πει κάποιος πως αυτές οι τέσσερις άμεσες επιθέσεις του ΠΑΟΚ έγιναν επειδή ο Τερίμ κατέβηκε με αυτήν την διάταξη απέναντι στην έξοχη μετάβαση της ομάδας του Λουτσέσκου.
Όμως μια τέτοια προσέγγιση δεν λέει όλη την αλήθεια. Διότι η αλήθεια είναι πως ο Παναθηναϊκός του Τερίμ έχει βρεθεί κι άλλες φορές σ'αυτήν κατάσταση.
Ο Ιβάν το έπαθε δύο φορές σε 86 αγώνες και ο Τερίμ τρεις σε 13
Το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ ήταν η 3η φορά που με τον Τερίμ στον πάγκο δέχεται τέσσερις άμεσες επιθέσεις στο πρωτάθλημα. Το ίδιο είχε συμβεί στο νικηφόρο εντός έδρας ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, αλλά και στο 2-2 με την Κηφισιά στο ίδιο γήπεδο.
"Έγινε άλλες δύο φορές, σιγά το πράγμα" θα πει κάποιος, αλλά δεν θα έχει δίκιο. Δεν είναι σύνηθες μια μεγάλη ομάδα να δέχεται τέσσερις άμεσες επιθέσεις.
Κι αυτό το καταλαβαίνει εύκολα κανείς αν ρίξει μια ματιά στο πρόσφατο παρελθόν. Με τον Γιοβάνοβιτς στον πάγκο, ο Παναθηναϊκός δέχθηκε τέσσερις άμεσες επιθέσεις σε μόνο δύο παιχνίδια πρωταθλήματος.
Ο Σέρβος προπονητής κάθισε στον πάγκο του Παναθηναϊκού σε 86 αγώνες πρωταθλήματος και τέσσερις άμεσες επιθέσεις "έφαγε" σε δύο ματς.
Και ποια ήταν αυτά τα ματς; Το εκτός έδρας παιχνίδι με τον ΠΑΣ στις 18/09/2021 και το έκτος έδρας ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στις 3/10/2021. Δηλαδή έγινε στο 2ο παιχνίδι του Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό και στο 5ο.
Ο Ιβάν το έπαθε στα πρώτα του παιχνίδια και ποτέ ξανά. Από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι και τα φετινά Χριστούγεννα ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς δεν δέχθηκε τέσσερις άμεσες επιθέσεις για 81 συνεχόμενα ματς πρωταθλήματος.
Ο Τερίμ έχει παίξει 13 ματς πρωταθλήματος και ήδη έχει δεχθεί τέσσερις άμεσες επιθέσεις σε τρία από αυτά.
Ο Ιβάν ήταν πάντοτε οργανωμένος στην επίθεση
Ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς προφανώς και δεν ήταν η ίδια ομάδα από το καλοκαίρι του 2021 μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου του 2023 που απολύθηκε ο Σέρβος.
Δεν ήταν ίδιοι οι παίκτες, οι διατάξεις, η τακτική προσέγγιση, τα συνολικά "μπορώ" της ομάδας. Όμως, ο Παναθηναϊκός του Ιβάν ήταν πάντοτε οργανωμένος.
Δεν μιλάμε για την οργάνωση πίσω από την μπάλα, σε φάση άμυνας: μιλάμε για την οργάνωση σε φάση επίθεσης.
Ο Γιοβάνοβιτς έχτιζε επιθέσεις και προσπαθούσε να πάρει τα ματς με το μυαλό πάντα στην οργάνωση: να έχει παίκτες που θωρακίζουν εκείνους που προσπαθούν να επιτεθούν, να έχει πάντα στο γήπεδο μια διάταξη που εξασφαλίζει την ανάκτηση της κατοχής μετά την απομάκρυνση, παίκτες έτοιμους να πάνε στις δεύτερες μπάλες, κτλ.
Έγινε ευάλωτος φέτος...
Είναι αλήθεια ότι φέτος ο Παναθηναϊκός έγινε πιο ευάλωτος στις άμεσες επιθέσεις.
Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή της σεζόν πως ο Γιοβάνοβιτς ήθελε μια ομάδα πιο επιθετική, που θα βάλει περισσότερα γκολ κι αυτό είχε αντίκτυπο σ'αυτήν την οργάνωση.
Στα 14 φετινά παιχνίδια πρωταθλήματος με τον Γιοβάνοβιτς στον πάγκο ο Παναθηναϊκός δέχθηκε 1.7 άμεσες επιθέσεις ανά αγώνα, ενώ ο περσινός μέσος όρος ήταν μόλις 0.9 και ο προπέρσινος 1.1.
...αλλά όχι τόσο όσο με Τερίμ
Όμως, ακόμα κι έτσι, το να κάνεις τέσσερις άμεσες επιθέσεις απέναντι στον Ιβάν ήταν σπάνιο: έγινε μόλις δύο φορές σε 86 παιχνίδια και η τελευταία φορά ήταν τον Οκτώβριο του 2021.
Με τον Τερίμ έγινε ήδη τρεις φορές σε μόλις 13 παιχνίδια. Όλα εντός έδρας, όλα με μεγάλη απειλή από τον αντίπαλο.
Ο Ολυμπιακός έχασε, αλλά είχε 1.49 xG στη Λεωφόρο, η Κηφισιά πήρε το Χ γιατί έφτασε τα 1.54 xGoals, ενώ ο ΠΑΟΚ έστησε πάρτι, αφού είχε 2.41 xG, χωρίς να μετράμε το πέναλτι του Σβαμπ.
Ο μέσος όρος των αντιπάλων του Παναθηναϊκού σ'αυτά τα τρία ματς ήταν 1.81 xGoals.
Έγινε και με 4-2-3-1 και με δίδυμο μέσων
Διότι τελικά δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο 4-4-2 με τους συγκεκριμένους παίκτες που δεν είχαν ισορροπία απέναντι στον ΠΑΟΚ. Έγινε και απέναντι στον Ολυμπιακό και απέναντι σε πολύ κατώτερο αντίπαλο, όπως η Κηφισιά.
Δεν έγινε μόνο όταν ήταν αβοηθήτος στο 6 ο Τσέριν, αλλά και στα 4-2-3-1 που είδαν δίδυμο το Πέρεθ - Τσέριν (με τον Ολυμπιακό) και το Πέρεθ - Κώτσιρας (με την Κηφισιά).
Διότι ανεξαρτήτως διάταξης, ανεξαρτήτως του ποιοι και πόσοι παίζουν στο κέντρο, ο Τερίμ αρέσκεται στο να στέλνει πολλούς παίκτες ψηλά σε φάση επίθεσης.
Πέντε-έξι παίκτες πάνω από την μπάλα
Όχι σε όλα τα παιχνίδια, αλλά σε κάποια εξ αυτών, ειδικά εντός έδρας, ο Παναθηναϊκός σε αρκετές επιθέσεις έχει πέντε, ακόμα και έξι παίκτες μπροστά από αυτόν που έχει την μπάλα.
Στα εκτός έδρας, ο Τερίμ έχει παρουσιάσει σχεδόν πάντα μια καλά οργανωμένη ομάδα. Το έκανε στο "Καραϊσκάκης" στο Κύπελλο και στην τριάρα στην 1η αγωνιστική των playoffs. Το έκανε στην Τούμπα όταν νίκησε στο Κύπελλο, το έκανε στην OPAP Arena όταν η ΑΕΚ τον ισοφάρισε στο τέλος σε 2-2.
Στη Λεωφόρο όμως, στα ματς που θεωρεί ότι πρέπει να κυριαρχήσει, να επιτεθεί, ο Τερίμ έχει παρουσιάσει σε αρκετά διαστήματα μια ομάδα που μοιάζει να αδιαφορεί για την αμυντική της ισορροπία σε φάση επίθεσης.
Πέντε παίκτες απλωμένοι στην επιθετική γραμμή, όλοι πάνω από την μπάλα, κι αν ο αντίπαλος βγάλει την άμυνα, αν διώξει, αν κερδίσει τη μονομαχία, τότε μπορεί να βρει ένα τεράστιο κενό να φύγει ανενόχλητος και να τρέξει πάνω στην τελευταία γραμμή του Παναθηναϊκού.