ΑΓΓΛΙΑ

Ο τίτλος βάφτηκε... κόκκινος

Ο τίτλος βάφτηκε... κόκκινος
New Image

Με ήρωα τον Φαν ντερ Σάαρ που έπιασε τρία (!) πέναλτι στη ρωσική ρουλέτα, η Μάντεστερ Γιουνάιτεντ επιβλήθηκε με 3-0 της Τσέλσι (1-1 ο κανονικός αγώνας) κατακτώντας τον πρώτο τίτλο της χρονιάς.

Οι δύο κορυφαίες ομάδες στο "Νησί" τα τελευταία χρόνια δεν κατάφεραν να λύσουν τις... διαφορές τους στα 90 λεπτά της αναμέτρησης όπου αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 με τα τέρματα των Γκιγκς (35') και Μαλουντά (45'), γεγονός που οδήγησε τον τελικό στην διαδικασία των πέναλτι (δεν προβλεπόταν παράταση).
Εκεί, ο Φαν Ντερ Σάαρ φόρεσε το μανδύα του... ήρωα για τους "κόκκινους διαβόλους" καθώς απέκρουσε τα πέναλτι των Πιζάρο, Λάμπαρντ και Ράιτ-Φίλιπς, δίνοντας ουσιαστικά στην ομάδα του το τρόπαιο.

Και αυτό γιατί οι Φέρντιναντ, Κάρικ και Ρούνεϊ νίκησαν τον Πετρ Τσεχ (ο κορυφαίος της ομάδας του στον κανονικό αγώνα με τις αρκετές σωτήριες επεμβάσεις του στον αγώνα), με το τελικό 3-0 να σφραγίζει την επιτυχία των "κόκκινων αγώνων".

Ο αγώνας
Στα πρώτα 20 λεπτά της αναμέτρησης, όσοι βρέθηκαν στο "Γουέμπλεϊ" είχαν την εντύπωση ότι παρακολουθούσαν αγώνα-καρμπόν με τον τελικό Κυπέλλου του Μαΐου, με αντιπάλους τις ίδιες ομάδες.

Καμία αξιόλογη φάση, με τις άμυνες να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα και τους δύο μονομάχους να αλληλοεξουδετερώνονται.

Ευτυχώς, στο 20ο λεπτό ήρθε η πρώτη μεγάλη φάση με τον Ρονάλντο να κάνει κούρσα από αριστέρα και να σερβίρει με χαμηλή σέντρα στον Γκιγκς, με τον Ουαλο να έχει όλο τον χρόνο στη διάθεσή του να
στοπάρει και να εκτελέσει τον Τσεχ, ο οποίος όμως τον νίκησε στο τετ α τετ μπλοκάροντας τη μπάλα στη γωνία του.

Η απάντηση για τους Λονδρέζους ήρθε επτά λεπτά αργότερα, με τον Εσιέν να παίρνει την κεφαλιά μετά από σέντρα του Μαλουντά, όμως ο Μικέλ δεν πρόλαβε να βάλει την προβολή για να την προωθήσει
στα δίχτυα.

Στο 30ο λεπτό, αρκετά καλό μακρινό σουτ από τον Μαλουντά, βρήκε τον Φαν ντερ Σάαρ σε καλή θέση ο οποίος το εξουδετέρωσε. Το παιχνίδι είχε μπει σε ένα ρυθμό, και οι πρωταθλητές Αγγλίας αποφάσισαν να βάλουν φωτιά στις κόκκινες εξέδρες στο 35ο λεπτό.

Μετά από επιτυχημένο ένα-δύο του Κριστιάνο Ρονάλντο με τον Πατρίς Εβρά, ο Γάλλος αριστερός μπακ γύρισε πολύ όμορφα τη μπάλα στον Γκιγκς στην καρδιά της αντίπαλης άμυνας , με τον Ουαλό να μην λαθεύει αυτή τη φορά, στέλνοντας τη μπάλα στην κορυφή των διχτύων του Τσεχ, ανοίγοντας το σκορ.

Η Τσέλσι πάντως έδειξε άψογα αντανακλαστικά και κατάφερε να φέρει το ματς στα ίσα πριν οι ομάδες πάνε στα αποδυτήρια.

Στο 45ο λεπτό, ο Μαλουντά βρέθηκε μέσα στη μεγάλη περιοχή (μετά από βαθιά μπαλιά του Άσλεϊ Κόουλ) και παρά την τρομερή πίεση που δέχτηκε από τον Ρίο Φέρντιναντ, έμεινε όρθιος και πλάσαρε εύστοχα τον Φαν ντερ Σάαρ, κάνοντας το 1-1, και πανηγυρίζοντας ταυτόχρονα το πρώτο του επίσημο τέρμα με τη φανέλα των "μπλε".

Το δεύτερο ημίχρονο βρήκε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να πρωταγωνιστεί, δημιουργώντας αρκετές επικίνδυνες καταστάσεις στην εστία του Τσεχ, χωρίς ομως να καταφέρει να πετύχει το γκολ, την
πεμπτουσία ουσιαστικά του ποδοσφαίρου.

Στο 50ο λεπτό άγγιξε το γκολ, με τον Τσεχ να αποκρούει από κοντά το σουτ του Ρονάλντο μετά το γύρισμα της μπάλας από τον Εβρά, και στη συνέχεια της φάσης οι Γκιγκς και Ρούνεϊ να αποτυγχάνουν να στείλουν τη μπάλα στα δίχτυα.

Στο 64ο λεπτό, η πολύ καλή εκτέλεση φάουλ του Ρονάλντο βρήκε τον Τσέχο γκολκίπερ σε ετοιμότητα, ενώ στο 69ο λεπτό η Τσέλσι λίγο έλειψε να μπει αυτή μπροστά στο σκορ με τον Πιζάρο (πέρασε αλλαγή στο ματς στη θέση του σκόρερ Μαλουντά), όμως το πλασέ του πέρασε δίπλα από το δοκάρι του Φαν ντερ Σάαρ.

Στο τελευταίο εικοσάλεπτο ο ρυθμός του αγώνα έπεσε αισθητά, με τους "κόκκινους διάβολους" να είναι πάντως περισσότερο επικίνδυνοι, και τον Τσεχ να αποδεικνύει για ένα ακόμα ματς πως συγκαταλέγεται
μεταξύ των κορυφαίων γκολκίπερ στην Ευρώπη, με τις σωτήριες επεμβάσεις του σε προσπάθειες των Κριστιάνο Ρονάλντο και Ρούνεϊ.

Έτσι, το 1-1 ήταν το τελικό αποτέλεσμα στο 90ο λεπτό, με τις δύο ομάδες να λύνουν τις διαφορές τους στα πέναλτι, με το έπαθλο για τον νικητή το Κομιούνιτι Σιλντ.

Στη ρωσική ρουλέτα των πέναλτι, ο απόλυτος πρωταγωνιστής ήταν ένας Ολλανδός, ο Έντουιν Φαν ντερ Σάρ, ο οποίος απέκρουσε τρία (!) πέναλτι, αυτά των Πιζάρο, Λάμπαρντ και Ράιτ-Φίλιπς χαρίζοντας ουσιαστικά στην περσινή πρωταθλήτρια Αγγλίας, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τον πρώτο φετινό τίτλο, αυτόν του Κομιούνιτι Σιλντ.

Σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους της Τσέλσι, οι παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν 100% εύστοχοι, και με τους Φέρντιναντ, Κάρικ και Ρούνεϊ να ευστοχούν από την άσπρη βούλα, η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον επιβλήθηκε με 3-0 της Τσέλσι, κατακτώντας το τρόπαιο.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Τσέλσι (Μουρίνιο): Τσεχ, Τζόνσον (77' Σίντγουελ), Καρβάλιο, Μπεν Χαΐμ, Άσλεϊ Κόουλ (66' Λαζανά Ντιαρά) Ράιτ-Φίλιπς, Εσιέν, Μίκελ, Λάμπαρντ, Μαλουντά (52' Πιζάρο), Τζο Κόουλ (82' Σινκλέρ)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Φέργκιουσον): Φαν ντερ Σάαρ, Μπράουν, Βίντιτς, Φέρντιναντ, Εβρά, Ρονάλντο, Κάρικ, Ο'Σέι, Σιλβέστρ (66' Νάνι) Γκιγκς (81' Φλέτσερ) Ρούνεϊ

Κίτρινες: Μπεν Χαΐμ, Ρικάρντο Καρβάλιο (Τσέλσι), Ρούνεϊ (Μάντσεστερ)

Θεατές: 80.731

* Εκτός αποστολής για την Τσέλσι έμεινε ο ηγέτης στην άμυνα των "μπλε" (και αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας), Τζον Τέρι, με τις πληροφορίες από τα αγγλικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο ότι ενδέχεται να μείνει για
περίπου ένα μήνα εκτός αγωνιστικής δράσης εξαιτίας τραυματισμού στο γόνατο.

* Απόντας από την αναμέτρηση του Κομιούνιτι Σιλντ για την ομάδα του Μουρίνιο ήταν και το βαρύ πυροβολικό στην επίθεση, Ντιντιέ Ντρογκμπά, με τον Ιβοριανό φορ να είναι αυτός που χάρισε τον περασμένο Μάη τον τίτλο του Κυπελλούχου Αγγλίας στην ομάδα του, με τον γκολ που πέτυχε στον τελικό κόντρα στους "κόκκινους διαβόλους" (το πρώτο του στην Αγγλία με αντίπαλο τη Μάντσεστερ).

* Από τα τρία νέα μετεγγραφικά αποκτήματα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (δεν υπολογίζεται ο Κάρλος Τέβεζ καθώς δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα από τους πρωταθλητές), μόνο ο Νάνι βρέθηκε στην
αποστολή.

* Ιστορικό ήταν το γκολ που σημείωσε ο Ράιαν Γκιγκς, καθώς ήταν το πρώτο του στο "Γουέμπλεϊ" μετά από 15 συνολικά παρουσίες του στον "ναό του αγγλικού ποδοσφαίρου".

Δείτε το 1-0 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με σκόρερ τον Ράιαν Γκιγκς:



























































TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ