Ο Βλάνταν Ίβιτς στο SPORT24: Ο θρόνος του ποδοσφαιρικού τσάρου, η ζωή στη Ρωσία και ο μονόδρομος στην οπαδική βία
Μία πολυσύνθετη προσωπικότητα με άποψη, όχι μόνο για το ποδόσφαιρο. Ένας εξαιρετικός επαγγελματίας που αποφεύγει τα όνειρα, πατάει γερά στα πόδια του κοιτώντας το αύριο. Ο Βλάνταν Ίβιτς στο SPORT24 σε μία συνέντευξη που αγγίζει σημαντικά ζητήματα εντός κι εκτός γηπέδου.
“Η Κρασνοντάρ θα πάρει προπονητή που μιλάει ελληνικά” μου λέει ένας φίλος από το ποδόσφαιρο εκ Ρωσίας και η πρώτη μου -λανθασμένη όπως αποδείχθηκε κίνηση- ήταν να ψάξω στη λίστα με τους ελεύθερους στο επάγγελμα και να ταιριάξω τα στοιχεία.
Δεν μπορούσα να φανταστώ πως οι Ρώσοι όχι απλά θα έπαιρναν προπονητή που μιλάει τα ελληνικά, αλλά θα πλήρωναν κιόλας για να εξασφαλίσουν το ΟΚ από την προηγούμενη ομάδα του. Και μιλάμε για over 1.000.000 ευρώ deal.
Περίμενα μέρες την ανακοίνωση ώστε να μου λυθεί η απορία και δεν σας κρύβω πως όταν άκουσα το ονοματεπώνυμο του εκλεκτού εντυπωσιάστηκα. Βλάνταν Ίβιτς. Ένα πολύ “δικό μας” παιδί και ιδιαίτερα ψαγμένη περίπτωση από πλευράς Κρασνοντάρ. Είχα βάλει στόχο τη συγκεκριμένη συνέντευξη και με δικαίωσε ο Σέρβος διότι όλα όσα θ’ ακολουθήσουν κάθονται κουτί με τα εκπληκτικά πράγματα που κάνει στην Ρωσία, τη χώρα εξαιτίας της οποίας αρχίσαμε τη συζήτησή μας με διαφωνία (βάλτε μια άνω τελεία εδώ).
Με τον Βλάνταν Ίβιτς δεν μιλήσαμε μόνο για το ποδόσφαιρο. Ο 46χρονος τεχνικός έχει άποψη και για τα παρελκόμενα όντας άρτια ενημερωμένος και για όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας. Ένας περήφανος Σέρβος που λέει με σπουδή πως θέλει να δει και την Ελλάδα στο επικείμενο Euro 2024 στα γήπεδα της Γερμανίας για να στρογγυλέψει η χαρά του.
Όλα στο τραπέζι. Από τη μάχη της Κρασνοντάρ για το πρωτάθλημα, τις εμπειρίες του από την Αγγλία και το Ισραήλ έως την οπαδική βία και το περιστατικό με το κουτάκι της μπύρας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
-Πώς κι έτσι στη Ρωσία; Ρωτάω διότι πρόκειται για μία χώρα που ουσιαστικά είναι αποκλεισμένη από ολόκληρο τον κόσμο και το πιο βασικό είναι πως οι ομάδες δεν έχουν δικαίωμα ν' αγωνιστούν στην Ευρώπη.
“Καταρχάς δεν συμφωνώ μαζί σας ότι υπάρχουν μέτρα από όλο τον κόσμο. Εάν θεωρείτε πως οι ΗΠΑ και Ευρώπη είναι όλος κόσμος τότε, ναι. Γιατί όλος ο κόσμος είναι πολύ μεγαλύτερος από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες που νομίζω πως αυτή τη στιγμή είναι το 22% του πλανήτη. Άρα, μόνο αυτές οι δύο είναι που έχουν μέτρα εναντίον της Ρωσίας. Οπότε δεν συμφωνώ με αυτό που λέτε ότι είναι αποκλεισμένη από όλο τον κόσμο”.
-Η Κράσνονταρ είναι μία ομάδα που ο περισσότερος κόσμος στην Ελλάδα, κυρίως, την έμαθε λόγω των ματς που έχει δώσει με ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό στο πιο πρόσφατο παρελθόν. Εσάς τι σας κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον και πήρατε την απόφαση να πείτε το ΝΑΙ, διότι σίγουρα δεν είναι μόνο το οικονομικό;
“Πρώτον, είναι πολύ ενδιαφέρον το ρώσικο πρωτάθλημα γιατί όλοι μπορούν να κερδίσουν όλους. Αυτή τη στιγμή είναι το 10ο πιο ακριβό στον κόσμο με πολύ καλούς ποδοσφαιριστές και προπονητές ξένους και Ρώσους, όπως οι Ισπανοί και άλλων εθνικοτήτων. Το πρωτάθλημα είναι δυνατό με μεγάλες, ιστορικές ομάδες και άλλες ενδιαφέρουσες που δεν είναι στα πρώτα πέντε-έξι ονόματα. Μιλάμε για μία χώρα 150.000.000 κατοίκων, που έχει 16 ομάδες στο Premier Liga. Το βασικό ήταν αυτό που τράβηξε να πάω εκεί λόγω της δυναμικής του πρωταθλήματος μέσω του οποίου μπορείς να κάνεις ένα βήμα παραπέρα στην καριέρα σου”.
-Κι αν πάρετε το πρωτάθλημα με την Κράσνονταρ που σας το εύχομαι μετά τι; Πώς σκέφτεται να κινηθεί ο Βλάνταν Ίβιτς; Να συνεχίσει με την ίδια ομάδα και να χτίσει μια δυναστεία ή ν' ανοίξει ξανά τα φτερά του για την Ευρώπη;
“Αυτό που σκέφτομαι περισσότερο είναι το επόμενο παιχνίδι. Το ποδόσφαιρο πάει ματς με το ματς και δεν μπορώ να ονειρεύομαι κάποια πράγματα που είναι μακριά. Είμαστε πρώτοι μετά από 18 παιχνίδια και στις 17 αγωνιστικές ήμασταν και είμαστε πρώτοι. Έχουμε άλλες 12 και τι θα γίνει από τον Μάρτιο έως τον Μάιο αυτό θα φανεί με τον καθένα να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για την ομάδα του. Σε κάθε περίπτωση το πρωτάθλημα έχει ενδιαφέρον”.
-Θα ήθελα να μας πείτε κάποια πράγματα για το ρωσικό πρωτάθλημα. Γίνεται μεγάλη μάχη για το ποιος θα κατακτήσει το πρωτάθλημα και αγωνίζονται σε αυτό ιστορικές και ακριβές ομάδες όπως η Ζενίτ, η Ντινάμο Μόσχας, η Σπαρτάκ...
“Γνωρίζετε τον Ρεάμπτσιουκ από τον Ολυμπιακό. Αν ισχύει αυτό που γράφτηκε ο παίκτης πληρώθηκε 7.000.000, μεταγραφή για έναν αριστερό μπακ. Μπορείτε να φανταστείτε τι χρήματα πληρώνονται για μέσο ή για επιθετικό ή άλλους μεγαλύτερης αξίας; Θέλω να σας πω ότι εκεί οι ομάδες ξοδεύουν για μεταγραφές. Όσο γνωρίζω η Ντιναμό Μόσχας από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο έδωσε πάνω από 30.000.000 ευρώ, τα ίδια και οι Σπάρτακ, ΤΣΣΚΑ, Ζενίτ και Λοκομοτίβ. Όλες αυτές οι ομάδες αγοράζουν ακριβούς παίκτες”.
Η μικρή “οδύσσεια” πριν από τα ματς και τα βραβεία που “χρεώνει” σε παίκτες και team
“Για τα ταξίδια εμείς και η Ροστόφ είμαστε οι πιο ταλαιπωρημένες ομάδες λόγω των κλειστών αεροδρομίων. Όταν παίζουμε για παράδειγμα Κυριακή φεύγουμε Παρασκευή. Το ταξίδι διαρκεί 10 με 11 ώρες εάν πάμε στην Μόσχα και στην Άγια Πετρούπολη ακόμη περισσότερο. Σχεδόν κάθε ταξίδι είναι 10 ώρες. Φτάνουμε Παρασκευή βράδυ στο ξενοδοχείο, Σάββατο προπόνηση, Κυριακή ματς και την Δεύτερα επιστρέφουμε. Καταλαβαίνετε την μεγάλη ταλαιπωρία όσον αφορά στο ταξίδι που ουσιαστικά διαρκεί τρεις-τέσσερεις μέρες μαζί με την επιστροφή”.
“OK, βγήκα τρεις φορές προπονητής του μήνα με την δουλειά βέβαια που έκαναν οι ποδοσφαιριστές και το team που είναι δίπλα μου. Όλες αυτές οι αναγνωρίσεις δεν αφορούν μόνο τον προπονητή. Πάντα λέω ότι πίσω από ένα τρόπαιο που θα πάρει ο προπονητής βρίσκονται πολλοί άνθρωποι και περισσότερο οι παίκτες. Δεν θέλω να μιλάω για μένα για το πώς με βλέπουν προσπαθώ να είμαι συγκεντρωμένος στην ομάδα και να δικαιολογήσω αυτούς που με επέλεξαν”.
-Θα πάω τη συζήτηση στον προηγούμενο σταθμό της καριέρας σας με τις δύο θητείες στην Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ο κόσμος έχει γίνει μάρτυρας ενός σκληρού και συνεχιζόμενου πολέμου για πολλά χρόνια στο συγκεκριμένο κομμάτι της γης. Πώς είναι να ζεις στο Ισραήλ;
“Το Τελ Αβίβ είναι μία όμορφη πόλη κι όταν ήμουν εκεί τα πράγματα ήταν πιο ευχάριστα και όχι τόσο επικίνδυνα όσο τους τελευταίους δύο-τρεις μήνες. Σε δύο χρόνια πήραμε δύο πρωτάθλημα κι έχω καλές αναμνήσεις από την Μακάμπι”.
Ο Βλάνταν Ίβιτς ξέρει τι σημαίνει πόλεμος
“Κοιτάξτε, έχω ζήσει τον πόλεμο στην πατρίδα μου το 1999. Θυμόμαστε τη σκληρή επίθεση του ΝΑΤΟ εναντίον της χώρας μου για τρεις μήνες. Ήμουν μέσα στους έντονους βομβαρδισμούς που σκοτώθηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι άδικα. Όσον αφορά στην Ρωσία δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει κάποιο θέμα εκεί, οι άνθρωποι ζουν κανονικά. Δεν είμαι πολιτικός δεν μπαίνω σε συζητήσεις πολιτικές κι από εκεί και πέρα δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω”.
Ας μάθουμε πώς είναι να είσαι προπονητής στην Αγγλία...
“Σε κάθε χώρα όταν είσαι ξένος περιμένουν από εσένα αμέσως αποτελέσματα κάτι που είναι νορμάλ και θα είναι έτσι για πάντα. Ένας προπονητής αυτό που δεν έχει είναι ο χρόνος. Υπήρχε πίεση. Και θα με ρωτήσεις αν θα ξαναπήγαινα στην Αγγλία; Η Αγγλία είναι η καλύτερη χώρα για το ποδόσφαιρο, η Premier το νούμερο ένα και η Championship είναι πολύ ενδιαφέρουσα λόγω της διαφορετικότητας με τα 46 παιχνίδια. Όταν έφυγα στα 20 παιχνίδια ήμασταν στην πέμπτη θέση. Δεν μπορώ να πω ότι αποχώρησα εξαιτίας των αποτελεσμάτων. Υπήρξε διαφωνία με τον ιδιοκτήτη.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΑΟΚ
“Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που έχω περάσει τα περισσότερα χρόνια στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Έχω πάρει πολλά, αλλά έχω δώσει και πολλά ως παίκτης και ως προπονητής. Σίγουρα είναι μια καλή ανάμνηση, έχω ζήσει ωραίες στιγμές, όπως και δυσάρεστα όταν χάναμε κάποια ματς ή όταν δεν προκριθήκαμε σε κάποιες διοργανώσεις. Αυτά βέβαια είναι μέσα στη ζωή του παίκτη και του προπονητή. Εύχομαι τα καλύτερα στον ΠΑΟΚ πάντα. Είναι η ομάδα που έχω περάσει τα περισσότερα επαγγελματικά χρόνια. Αξίζει μεγάλο σεβασμό ο σύλλογος, κι έχω μεγάλο σεβασμό”.
-Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που έχει επενδύσει πάρα πολλά χρήματα για να κάνει μεταγραφές και να φέρει καλούς παίκτες στην Ελλάδα. Αλήθεια, τι πιστεύετε ότι λείπει αν λείπει για να μπορέσει ο ΠΑΟΚ να κάνει ένα σερί και να πάρει μαζεμένα πρωταθλήματα;
“Ο ΠΑΟΚ πήρε ένα πρωτάθλημα και αρκετά κύπελλα. Η τελευταία δεκαετία είναι από τις πιο πετυχημένες στην ιστορία της ομάδας. Είμαι σίγουρος πως ο άνθρωπος που έχει αξίζει και δικαιούται τις επιτυχίες γιατί έχει επενδύσει πάρα πολλά χρήματα στο κλαμπ φέρνοντας προπονητές, παίκτες, παράγοντες. Βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια τα πρωταθλήματα πάνε από τον έναν σύλλογο στον άλλο και είναι δύσκολο να κατακτήσεις συνεχόμενα όπως στο παρελθόν. Είναι καλό για τη ελληνικό ποδόσφαιρο που τέσσερις ομάδες διεκδικούν τον τίτλο”.
-Όταν ήσασταν εσείς στον ΠΑΟΚ είχε αρχίσει ήδη να γίνεται αυτή η καλή δουλειά με τις ακαδημίες; Δεν ξέρω αν έχει παρακολουθήσει το ντελίριο που επικρατεί τελευταία με τον Κωνσταντέλια, παλαιότερα με τον Τζόλη κτλ.
“Κι εκείνη την περιόδο είχαμε παίκτες από την ακαδημία στην μεγάλη ομάδα. Εάν αξίζουν σε κάποιον συγχαρητήρια για τις επιλογές τουαυτόςείναι ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος. Αυτός έχει διαμορφώσει τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ κι όλα ξεκινάνε από εκείνον. Έχω αυτήν την άποψη γιατί το γνωρίζω κι έχω δουλέψει μαζί του και ο ίδιος είναι ακόμα εκεί καισυνεχίζειτο έργο του”.
-Ο προπονητής Βλάνταν Ίβιτς πώς τον βλέπει τον Έλληνα παίκτη; Έχουν γραφτεί πολλά δημοσιεύματα ότι προσπαθήσατε κατά καιρούς να πάρετε ποδοσφαιριστές από το ελληνικό πρωτάθλημα ή Έλληνες που αγωνίζονται στο εξωτερικό.
“Έχω φέρει τον Έλληνα παίκτη στην Μακάμπι Τελ Αβίβ τον τερματοφύλακα Γιαννιώτη. Πάντα ενδιαφέρομαι για τους Έλληνες, έχω δουλέψει εδώ, ξέρω ότι είναι ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα με καλούς ποδοσφαιριστές, υπάρχουν κι άλλοι που παίζουν στην Ευρώπη και εκπροσωπούν την Ελλάδα πολύ καλά σαν μονάδες. Από εκεί και πέρα θα πω ξανά ότι υπάρχουν παίκτες με ενδιαφέρον αλλά δεν μπορείς να κινηθείς γιατί η τιμή των ομάδων είναι υψηλή ή ο παίκτης δεν θέλει να πάει σε κάποια ομάδα. Εγώ δεν βάζω ποτέ εθνικότητα στον παίκτη που με ενδιαφέρει αν είναι καλός.
-Με “τρώει” να ρωτήσω ποιον παίκτη θα θέλατε από το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά αυτό είναι στη δική σας ευχέρεια εάν θέλετε να μου απαντήσετε…
“Δεν θέλω να πω τα ονόματα γιατί υπήρξαν στο παρελθόν παίκτες που είχαν ενδιαφέρον για μένα αλλά δεν έγιναν οι μεταγραφές, οι τελικές συμφωνίες μεταξύ των ομάδων κι από εκεί και πέρα το κρατάω για μένα γιατί δεν μου αρέσει να μιλάω δημοσία για τους στόχους που με ενδιαφέρουν αυτή τη στιγμή”.
ΦΑΚΕΛΟΣ ΒΙΑ
-Είναι θέμα νοοτροπίας;
“Η κάθε νοοτροπία μπορεί ν’ αλλάξει με βασικά μέτρα για την κοινωνία και τον αθλητισμό. Ο καθένας από εμάς όταν βγει να περπατήσει έχει ευθύνη για τον εαυτό του για το τι θα κάνει. Δεν μπορώ εγώ να βγω έξω και να πετάω πέτρες στα μαγαζιά της Τσιμισκή γιατί λογικά θα με συλλάβουν. Είναι λογικό εάν συμφωνείτε μαζί μου; Είναι νορμάλ ο καθένας να έχει ευθύνη για τον εαυτού του και οι ομάδες για την οργανώσει του παιχνιδιού. Η αστυνομία βέβαια πρέπει να έχει ευθύνες. Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα της Ελλάδας για πολλά χρόνια. Ασχολείστε με το ποδόσφαιρο και ξέρετε ότι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο και εύχομαι ν’ αλλάξει αυτό. Πρώτα πρέπει ν’ αλλάξει η κοινωνία και οι νόμοι να γίνουν πιο σκληροί”.
-Έχετε πέσει και εσείς θύμα οπαδικής βίας με το κουτάκι της μπύρας. Τι θα απαντούσατε σε αυτούς που κάνουν τέτοια πράγματα στα γήπεδα και χαλούν την ομορφία του ποδοσφαίρου;
“Για πολλούς ήταν παράλογο ότι αυτό που έγινε με το κουτάκι που χτύπησε δηλαδή τον προπονητή, ήμουν εγώ τότε θα μπορούσε να ήταν κάποιος άλλος, και ο προπονητής πήγε και του έραψαν το κεφάλι έπρεπε λογικά να γυρίσει και να συνεχίσει το παιχνίδι. Από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα. Ξεκινάει από τη λογική των φιλάθλων, των δημοσιογράφων και των ανθρώπων που είναι στο ποδόσφαιρο. Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν.
Για παράδειγμα ο δημοσιογράφος που σέβομαι τους δημοσιογράφους και μην το πάρεις στραβά αυτό που λέω, όταν είναι παραπάνω φίλαθλος, εκπροσωπώντας μία ομάδα που πρέπει να την προστατέψει, δεν πρέπει να πει την αλήθεια όπως είναι, από εκεί ξεκινούν τα προβλήματα.
Πριν από δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη σκοτώθηκε ο Άλκης, φέτος το ίδιο στην Αθήνα με τον φίλαθλο της ΑΕΚ. Όλα αυτά δυστυχώς συμβαίνουν και η όλη κοινωνία πρέπει να σταθεί δυνατή και ν’ αλλάξει όλο αυτό.
Πρέπει να καταλαβαίνουμε που βρισκόμαστε να καταλαβαίνουμε ότι ο παίκτης, ο προπονητής και ο διαιτητής δουλεύουν. Το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι γιορτή. Έχω δουλέψει σε τέσσερις πέντε διαφορετικές χώρες, δεν είχα ποτέ πρόβλημα, το παραμικρό. Ποτέ. Η απάντηση είναι απλή, πρέπει να πάρουμε σοβαρά μέτρα και να γίνει ένα καινούργιο έργο και να σταματήσουν τα εγκλήματα”.
ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
-Είχατε μιλήσει με τον ΠΑΟΚ ή άλλη ελληνική ομάδα για να επιστρέψετε;
“Δεν θα είναι σωστό να μιλήσω γι’ αυτό γιατί σέβομαι όλες τις ομάδες. Δεν θέλω να προχωρήσω στην απάντηση. Είμαστε επαγγελματίες. Όπως είδατε δεν ξαναήρθα μετά από τον ΠΑΟΚ, έμεινα χωρίς δουλειά για ένα χρόνο και μετά πήγα στο Ισραήλ.
Όχι, πάντως, δεν έχει κλείσει αυτό το κεφάλαιο. Εγώ ζω στην Ελλάδα, ζω στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχω πρόβλημα να γυρίσω στο μέλλον στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτή τη στιγμή το μυαλό μου είναι μόνο στην Ρωσία στην ομάδα μου όπου έχω άλλο ένα χρόνο συμβόλαιο. Σκέφτομαι μόνο στο επόμενο παιχνίδι όπως σας είπα και πριν. Στη δική μας δουλειά η τσάντα είναι πάντα μισογεμάτη γιατί δεν ξέρεις πόσο θα κάτσεις κάπου. Τώρα όλα πάνε καλά δόξα το Θεό, κι όλα πάνε καλά όπως θα τα ήθελα και ακόμα καλύτερα”.
-Καταλαβαίνω πως δίνετε μεγάλη μάχη στο ρωσικό πρωτάθλημα. Πόσο περίεργο είναι πως δεν θα έχετε την ευκαιρία να αγωνιστείτε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση εφόσον δεν αλλάξει κάτι στο άμεσο μέλλον;
“Δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει τους επόμενους έξι μήνες. Γνωρίζω ότι έγινε μία συζήτηση πρόσφατα και μας είπαν ότι όλοι εκτός της Αγγλίας που έβαλε βέτο δεν είχαν θέμα να επιστρέψουμε στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Αλήθεια ή όχι δεν μπορώ να σας πω. Δεν θέλω να μπερδεύω την πολιτική με τον αθλητισμό. Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο να μην παίζεις στην Ευρώπη, αλλά και πάλι σας λέω ότι παίζουμε σε ένα δυνατό πρωτάθλημα, ανταγωνιστικό ανάμεσα σε καλούς ποδοσφαιριστές. Οι άνθρωποι ζουν για το ποδόσφαιρο που είναι γιορτή. Εμείς ως Κρασνοντάρ έχουμε το πιο ωραίο γήπεδο στον κόσμο. Είναι το κάτι άλλο. Όλα τα γήπεδα είναι καινούργια λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καλύτερα και από της Bundesliga. Η Κρασνοντάρ είναι μία νέα ομάδαμε έτος ίδρυσης το2008. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μία τόσο οργανωμένη ομάδα. Δίνει μεγάλη βάση στις ακαδημίες, έχει ένα ολοκαίνουργιο προπονητικό κέντρο που πρέπει να το δείτε για να καταλάβετε. Εμείς έχουμε πέντε παίκτες από τις ακαδημίες που παίζουν βασικοί και τρεις που έρχονται από την ακαδημία. Σκεφτείτε τι έχει καταφέρει ο σύλλογος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα”.
ΚΡΑΣΝΟΝΤΑΡ VS. ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΕΛΛΑΔΑΣ
“Δεν μπορώ να σου πω ότι είναι όμορφη πόλη, να σε καλέσω δηλαδή να περάσεις καλά. Είναι μεγάλη πόλη με 1,5 εκατ. κατοίκους που έχεις να δεις πράγματα. Γενικά, όμως, η Ρωσία έχει φανταστικά μέρη όπως η Μόσχα, η Αγία Πετρούπολη, το Καζάν, το Νίζνι Νόβγκοροντ. Έχω περάσει από πολλές χώρες και μέσω της δουλειάς και μόνος, δεν έχω δει σίγουρα τόσο καθαρή χώρα ανεξάρτητα το μέρος που βρίσκεσαι”.
-Και μία τελευταία ερώτηση. Η Σερβία είναι ήδη στο Euro 2024, η Ελλάδα θα παίξει στα μπαράζ. Πιστεύετε πως θα δούμε και τις δύο εθνικές ομάδες στην τελική φάση της Γερμανίας;
“Είναι χαρά για όλους μας που η χώρα μας μπήκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Υπάρχει μία καλή φουρνιά παικτών που παίζουν στα καλύτερα πρωταθλήματα του κόσμου. Σίγουρα μεγάλη επιτυχία για την πατρίδα μου. Τώρα, όμως, είναι και μεγάλες οι απαιτήσεις για το τουρνουά. Ο όμιλος δεν θα είναι εύκολος. Μακάρι και η Ελλάδα να προκριθεί θα στηρίξω με την καρδιά μου την ομάδα για να βρεθεί στο ευρωπαϊκό”.