ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ζίκο χτίζει και (οφείλει να) υπολογίζει!

Ο Ζίκο χτίζει και (οφείλει να) υπολογίζει!
Ζαϊρί, Στολτίδης, Πανηγυρικό, Πανηγυρική

Το SPORT 24 αναλύει τη ... μετάγγιση δημιουργικότητας και αποτελεσματικότητας από τον Ζίκο (vid)

Και μπορεί ο Λεβαδειακός να μην αποτελεί φόβητρο ή έστω αντίπαλο με ιδιαίτερες αρετές, όμως σαφώς το δείγμα γραφής των "ερυθρόλευκων" στη Βοιωτία είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικό.
Το... ξύλο του Μήτρογλου και ο νέος Μπελούτσι!

Ο Ζίκο, αποφάσισε να εφαρμόσει για πρώτη φορά φέτος το αγαπημένο του 4-4-2, σε μια προσπάθεια να απελευθερώσει το Ντιόγκο. Ο Μήτρογλου επέστρεψε στην 11άδα -κάτι που έμοιαζε με επανόρθωση μιας καταφανέστατης αδικίας- και όπως ήταν λογικό, ο Ολυμπιακός απέκτησε και πάλι φορ! Ο 21χρονος, ανέλαβε να… φάει το ξύλο που ένας επιθετικός περιοχής οφείλει να τρώει, έπαιξε με πλάτη στην αντίπαλη περιοχή, κέρδισε το πέναλτι και -σε πολλές περιπτώσεις- έκανε μάγκες τους συμπαίκτες του.

Απ’ την άλλη, ο Βραζιλιάνος παρτενέρ του μικρού, σε εντελώς ελεύθερο ρόλο, έπαιρνε τη μπάλα στα πόδια του πολύ πιο εύκολα και… αναίμακτα! Γύριζε μέχρι τις παρυφές της μεσαίας γραμμής, όπου άλλοτε μάρκαρε και άλλοτε ζητούσε τη μπάλα, χωρίς να τον ακολουθεί το κεντρικό αμυντικό δίδυμο της Λιβαδειάς. Είχε στήριγμα το Μήτρογλου για να παίξει το 1-2, ενώ δεν παρέλειπε να παραχωρεί συχνά τη θέση του στον εξαιρετικό Όσκαρ.

Ακόμα και απέναντι σε μια ομάδα χαμηλής δυναμικότητας, ήταν ξεκάθαρο πως ο Ντιόγκο μπορεί να φανεί απείρως χρησιμότερος σε ρόλο αντι-Μπελούτσι. Ο άνθρωπος δεν είναι κλασικός σέντερ φορ, έστω και αν αρκετοί θέλησαν να δουν στο πρόσωπό του ένα νέο Κοβάσεβιτς! Η δήλωση του Ζίκο, ότι ο 22χρονος του είπε ευχαριστώ επειδή του επέτρεψε να αγωνιστεί στη θέση που του αρέσει, προδίδει πολλά για το ρόλο τον οποίο καλείται να παίξει από δω και πέρα ο Βραζιλιάνος επιθετικός στον Ολυμπιακό.

Μπορεί και χωρίς το "λύκο"!

Πάμε τώρα και στο περίφημο ροτέισον! Ο Ζίκο κατάλαβε πως μετά από 40 και πλέον συνεχόμενα παιχνίδια, ο Λεντέσμα είτε θα ξεκουραζόταν, είτε θα κατέρρεε. Αποφάσισε το πρώτο, δείχνοντας επιτέλους εμπιστοσύνη σε πολύ πιο φρέσκους παίκτες του ρόστερ. Και καλό είναι να συνειδητοποιήσει γρήγορα ότι υπάρχουν αρκετοί ακόμα.

Ο "λύκος", λοιπόν, έμεινε στον πάγκο και ο Στολτίδης ανέλαβε το ρόλο του. Μαρκάρισμα μέχρι... λιποθυμίας, εμπειρία η οποία κάλυπτε επαρκώς την έλλειψη φυσικής κατάστασης και φυσικά το απαραίτητο -και καμιά φορά δυσεύρετο- πάθος... Δίπλα στον "Ιέρο", πήρε θέση ο Ντουντού, προκειμένου να διορθώνει κάθε ανορθογραφία στην αμυντική λειτουργία. Κυρίως, όμως, προκειμένου να ξεκινά κάθε δημιουργική του προσπάθεια, διαθέτοντας πολύ περισσότερο χώρο.

Το ‘πε και το ‘κανε!

Από τη συνταγή για τη δημιουργία ενός πολύ πιο επιθετικού Ολυμπιακού, έλειπε ακόμα ένα συστατικό. Ο Ζίκο επανενεργοποίησε τον πιο δημιουργικό χαφ της ομάδας, δίνοντάς του τη μπαγκέτα του μαέστρου στη μεσαία γραμμή. Ο Όσκαρ ανέλαβε ρόλο αριστερού μέσου, επιλέγοντας συχνά να κινείται πίσω από το Μήτρογλου, ή σε θέση κρυφού επιθετικού.

Με αυτό τον τρόπο, οι "ερυθρόλευκοι" γέμιζαν ασφυκτικά την αντίπαλη περιοχή, με παίκτες οι οποίοι μπορούσαν να απειλήσουν την εστία του Μπλάζιτς. Όσκαρ και Μήτρογλου να απειλούν από την καρδιά της άμυνας, ο Ντιόγκο λίγο πιο έξω, Στολτίδης και Ντουντού άλλοτε με σουτ αλλά και άλλοτε με κάθετες κινήσεις στην αντίπαλη περιοχή (με αυτό τον τρόπο άνοιξε το σκορ), ενώ ο Ζαϊρί μοιράζοντας ασίστ από τα άκρα. Ο Ζίκο υποσχέθηκε φουλ επίθεση και το έπραξε...

Δείξε ότι τους υπολογίζεις!

Η διακοπή, μετά από 7 παιχνίδια "στο κόκκινο" μέσα σε μόλις 20 μέρες, αποτελεί βάλσαμο. Ο 56χρονος προπονητής των πρωταθλητών, θα προσπαθήσει να φρεσκάρει τους παίκτες του και να τους αποφορτίσει, προετοιμάζοντάς τους για ακόμα πιο δύσκολες μάχες. Ο Βραζιλιάνος θα προσπαθήσει να τους δώσει να καταλάβουν επαρκώς τη φιλοσοφία του, βάσει της οποίας σκέπτεται να χτίσει τον Ολυμπιακό που έχει στο μυαλό του.

Ο Μαρέσκα που πάτησε χορτάρι μετά από ένα μήνα, ο Γκαλέτι και ο Ντάρμπισιρ, αναμένεται να έχουν ιδιαίτερους ρόλους στο σχέδιο του Ζίκο. Η διαχείριση των δυνάμεων και της φρεσκάδας των παικτών, αναμένεται να κρίνει τα πάντα. Να δώσει ώθηση στους "ερυθρόλευκους", ή να τους αφήσει από βενζίνη!

Ο Λεντέσμα ξεκουράστηκε και θα παρουσιαστεί πολύ πιο ορεξάτος και με λιγότερες πιθανότητες τραυματισμού. Ο Όσκαρ μπήκε στην ομάδα και απέκτησε την αυτοπεποίθηση που χρειαζόταν προκειμένου να προσφέρει ποιοτικά λεπτά συμμετοχής σε συγκεκριμένους αγώνες στο μέλλον. Συνεπώς, με μία κίνηση, πολλαπλά οφέλη.

Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις των Μήτρογλου και Στολτίδη. Χρησιμοποιώντας τους, αυτοί γίνονται ενεργοί και ικανοί να προσφέρουν. Το να νιώθει απαραίτητος, αποτελεί ανάγκη για τον κάθε ποδοσφαιριστή. Και ο Ζίκο οφείλει να χαρίσει αυτό το συναίσθημα σε παίκτες σημαντικούς για τον Ολυμπιακό, όπως ο Ντομί, ο Πάντος, ο Γκαλίτσιος, ο Γιάννης και ο Κυριάκος Παπαδόπουλος...

Λεβαδειακός-Ολυμπιακός 0-3


































TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ