ΑΓΓΛΙΑ

Οι 10 μεγαλύτερες εκπλήξεις στο FA Cup!

Οι 10 μεγαλύτερες εκπλήξεις στο FA Cup!
Μπάρνσλεϊ-Τσέλσι

Τα 10 πιο εκκωφαντικά "μπαμ" που έχουν σημαδέψει το θεσμό του Κυπέλλου Αγγλίας (photos)!

Η αμέσως προηγούμενη "βόμβα" στο "Νησί" τοποθετήθηκε πάντως και πάλι από την ομάδα της Τσάμπιονσιπ, η οποία στον προηγούμενο γύρο είχε φροντίσει να κάνει γνωστό το όνομά της σε όλη την Ευρώπη, όταν πέταξε εκτός συνέχειας την Λίβερπουλ, νικώντας με 2-1 στο "Άνφιλντ", με το νικητήριο τέρμα να σημειώνεται στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων.
Επειδή όμως ο θεσμός του Κυπέλλου Αγγλίας έχει ταυτιστεί με μεγάλες εκπλήξεις και ιστορικές ανατροπές, η εφημερίδα "Sun" φιλοξένησε τη Δευτέρα (11/3) αφιέρωμα με τις 10 μεγαλύτερες εκπλήξεις που έχουν σημαδέψει τη διοργάνωση του Κυπέλλου Αγγλίας, με τη Μπάρνσλεϊνα κατέχει περίοπτη θέση, ούσα η μοναδική ομάδα με δύο "παρουσίες" στη δεκάδα.

Ιδού οι μεγαλύτερες εκπλήξεις στο θεσμό του Κυπέλλου Αγγλίας:

Νο 10: Γουέστ Χαμ-Άρσεναλ 1-0 (1980): Η Γουέστ Χαμ είναι η τελευταία ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας και η οποία δεν αγωνιζόταν στην μεγάλη κατηγορία. Ο Τρέβορ Μπρούκινγκ, ο οποίος δεν φημιζόταν για την ικανότητά του στο να πετυχαίνει γκολ με κεφαλιές, πέτυχε με αυτόν τον τρόπο το μοναδικό τέρμα στον τελικό του "Γουέμπλε"ι", με αουτσάιντερ "σφυριά" να παίρνουν το τρόπαιο απέναντι στο φαβορί Άρσεναλ.



Νο 9: Σάντερλαντ-Λιντς 1-0 (1973): Η κάτοχος του τροπαίου Λιντς ήταν το μεγάλο φαβορί για να διατηρήσει τα σκήπτρα αντιμετωπίζοντας την Σάντερλαντ, ομάδα της δεύτερης κατηγορίας, στον τελικό. Οι "μαύρες γάτες" πέτυχαν ωστόσο έναν ιστορικό θρίαμβο χάρη στο γκολ του Ίαν Πόρτερφιλντ στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου, ενώ ο γκολκίπερ Άλεξ Μοντγκόμερι έπαιξε σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, χάρη στην εκπληκτική επέμβαση που έκανε σε προσπάθεια του Πίτερ Λόριμερ.



Νο 8: Μπόρνμουθ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0 (1984): Μπορεί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να μην ήταν πριν από 23 χρόνια το μεγαθήριο που είναι σήμερα, όμως ήταν ακόμα η κάτοχος του τροπαίου όταν αντιμετώπισε την Μπόρνμουθ, ομάδα τρίτης κατηγορίας, στον τρίτο γύρο του θεσμού. Τα τέρματα των Μίλτον Γκρέιαμ και Ίαν Τόμπσον χάρισαν στην ομάδα του Χάρι Ρέντναπ την ιστορική πρόκριση, με τον βετεράνο τεχνικό να κάνει τη... ζημιά άλλες δύο φορές στους "κόκκινους διαβόλους", το 2001 με τη Γουέστ Χαμ και το 2008 με την Πόρτσμουθ.



Νο 7: Κόλτσεστερ-Λιντς 3-2 (1971): Έναν χρόνο πριν η Λιντς είχε φτάσει στον τελικό και ευελπιστούσε να σηκώσει την κούπα 12 μήνες μετά, όμως έπεσε θύμα απίστευτης έκπληξης στον πέμπτο γύρο. Η ομάδα της τέταρτης κατηγορίας, Κόλτσεστερ πέτυχε τρία γκολ κόντρα στην ομάδα του Ντον Ρέβι, με τα τέρματα των Χάντερ και Τζιλς προς το τέλος του ματς να αποδεικνύονται λίγα για να σώσουν τα "παγώνια" από τον διασυρμό.



Νο 6: Λίβερπουλ-Μπάρνσλεϊ 1-2 (2008): Από αυτό το ματς ξεκίνησε η εκπληκτική φετινή κούρσα της Μπάρνσλεϊ στο Κύπελλο Αγγλίας. Ο Ράφα Μπενίτεθ αποφάσισε να ξεκουράσει αρκετούς βασικούς κόντρα στην υποδεέστερη ομάδα της Τσάμπιονσιπ, παρόλα αυτά το γκολ του Ντιρκ Κάουτ στο πρώτο μέρος τους έβαλε μπροστά στο σκορ. Ακολούθησε όμως η ισοφάριση από τον Στιβ Φόστερ, καθώς και το νικητήριο γκολ του Μπράιαν Χάουαρντ στο τελευταίο λεπτό για να δώσουν στους φιλοξενούμενους μία εκπληκτική νίκη στο "Άνφιλντ".



Νο 5: Μπάρνσλεϊ-Τσέλσι 1-0 (2008): Η αρχική ενδεκάδα της Τσέλσι κόστιζε 115 εκ.λίρες, συμπεριλαμβάνοντας αστέρια παγκόσμιας κλάσης όπως οι Τζον Τέρι και Μίκαελ Μπάλακ. Αυτό όμως δεν επηρέασε καθόλου την Μπάρνσλεϊ, η οποία πέτυχε νέο θρίαμβο, μετά από αυτό κόντρα σε Λίβερπουλ. Ο Καγιόντε Οντετζάγι νίκησε με κεφαλιά τον Κουντιτσίνι για να "σφραγίσει" το εισιτήριο της Μπάρνσλεϊ στα ημιτελικά.



Νο 4: Σάτον-Κόβεντρι 2-1 (1989): Η Κόβεντρι, έκτη εκείνη την περίοδο στην πρώτη κατηγορία, είχε κατακτήσει δύο χρόνια νωρίτερα το τρόπαιο, όμως κατάφερε να αποκλειστεί από την ερασιτεχνική Σάτον, με τα τέρματα των Ρέινς και Χάνλαν. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που μία μή-επαγγελματικη ομάδα απέκλεισε στο θεσμό ομάδα της μεγάλης κατηγορίας.



Νο 3: Γέοβιλν-Σάντερλαντ 2-1 (1949): Η ομάδα της πρώτης κατηγορίας, Σάντερλαντ, καθοδηγούμενη από τον Λεν Σάκλετον, δεν κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της "μικρής" Γέοβιλ στο "Huish Park". Το βρεγμένο τερέν και η καταχνιά που επικρατούσε εκείνη την ημέρα συνέθεσαν το σκηνικό της απίστευτης νίκης της Γέοβιλ με το γκολ του Άλεξ Στοκ, για τον τέταρτο γύρο του θεσμού.



Νο 2: Ρέξαμ-Άρσεναλ 2-1 (1992): Την προηγούμενη σεζόν, πριν το "αντάμωμα" των δύο ομάδων στο Κύπελλο Αγγλίας, η Άρσεναλ είχε κατακτήσει τον τίτλο στην πρώτη κατηγορία και η Ρέξαμ είχε τερματίσει τελευταία στην Football League. Αυτό όμως δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην μεταξύ τους αναμέτρηση για τον τρίτο γύρο του θεσμού, με τους Τόμας και Γουότκιν να ανατρέπουν το 1-0 της Άρσεναλ, και τους "γίγαντες" του Βορείου Λονδίνου να αποχαιρετούν το θεσμό.



Νο 1: Χέρεφορντ-Νιούκαστλ 2-1 (1972): Η ερασιτεχνική Χέρεφορντ είχε ήδη δείξει τα δόντια της στη Νιούκαστλ μετά το 2-2 του πρώτου αγώνα, που είχε οδηγήσει το ζευγάρι σε επαναληπτικό ματς στην έδρα της πρώτης. Οι "καρακάξες" ετοιμάζονταν για την πρόκριση στον τέταρτο γύρο μετά το τέρμα του ΜακΝτόναλντ, όμως ο Ράντφορντ έστειλε το ματς στην παράταση, όπου εκεί το γκολ του Ρίκι Τζορτζ έγραψει... ιστορία στη διοργάνωση.












































TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ