CHAMPIONS LEAGUE

Οι 10 μεγαλύτερες βραδιές αγγλικών ομάδων!

Οι 10 μεγαλύτερες βραδιές αγγλικών ομάδων!
Λίβερπουλ-πανηγυρικό

Αφιέρωμα στις 10 μεγαλύτερες βραδιές των αγγλικών ομάδων στο Τσ.Λιγκ έκανε αγγλικό μέσο (photos)!

Με αφορμή λοιπόν το ματς της περασμένης Τρίτης, η αγγλική "Mirror" φιλοξένησε στην ιστοσελίδα της ένα αφιέρωμα με τις 10 μεγαλύτερες βραδιές των αγγλικών ομάδων στο Τσάμπιονς Λιγκ, με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να έχει να υπερηφανεύεται για το "έπος της Βαρκελώνης" το 1999, ενώ η ανατροπή που πέτυχε η Λίβερπουλ στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στη Μίλαν την έφερε στο Νο 1 του σχετικού πίνακα.
Να σημειωθεί ότι το 3-1 της Λίβερπουλ επί του Ολυμπιακού στην φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2004-05 καταλαμβάνει την 8η θέση στην κατάταξη. Αναλυτικά:

10: Λίβερπουλ-Τσέλσι 1-0 (Μάιος 2005): Ένας καθαρά αγγλικός ημιτελικός. Το γκολ του Λουίς Γκαρσία από το 4ο λεπτό, όπου η απορία για το "πέρασε ή δεν πέρασε η μπάλα την γραμμή του τέρματος του Τσεχ" δεν θα λυθεί ποτέ, ήταν η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες μέσα σε 180 αγωνιστικά λεπτά.

Με το τέρμα αυτό ο Ισπανός μεσοεπιθετικός (ο οποίος παραχωρήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Ατλέτικο Μαδρίτης στο πλαίσιο της μεταγραφής του Τόρες στην ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ) έστειλε τους "κόκκινους" στον πρώτο τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών μετά από 20 χρόνια, όπου εκεί έμελε να γράψουν μία ακόμα αγγλική εποποιία...



9. Άρσεναλ-Τσέλσι 1-2 (Απρίλιος 2004): Το Λονδίνο έζησε δύο μεγάλες ποδοσφαιρικές βραδιές, με δύο συμπολίτισσες να παίρνουν μέρος σε έναν αγγλικό εμφύλιο στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Σε μία εποχή μάλιστα που η Άρσεναλ του Βενγκέρ ήταν το φαβορί και η Τσέλσι ήταν ακόμα με προπονητή τον Ρανιέρι (λίγους μήνες πριν την έναρξη της εποχής Μουρίνιο), οι "μπλε" έκαναν την έκπληξη παίρνοντας αυτοί το εισιτήριο.

Μετά το 1-1 στο "Στάμφορντ Μπριτζ", το παιχνίδι όδευε προς την παράταση με το σκορ στο 1-1 στο "Χάιμπουρι" μέχρι το 87', όμως τρία λεπτά πριν το τέλος ο Γουέιν Μπριτζ "σκότωσε" τους γηπεδούχους με δυνατό αριστερό σουτ μέσα από την περιοχή, σπάζοντας επιπλέον μία αρνητική παράδοση που ήθελε την Τσέλσι να μην νικάει για αρκετά συνεχόμενα ματς την Άρσεναλ.



8. Λίβερπουλ-Ολυμπιακός 3-1 (Δεκέμβριος 2004): Τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, και ο Ολυμπιακός με το γκολ του Ριβάλντο από το πρώτο μέρος (απευθείας εκτέλεση φάουλ) απείχε μόλις 45 λεπτά από την πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης, καθώς η Λίβερπουλ έπρεπε να πετύχει τρία τέρματα για να πάρει αυτή το εισιτήριο.

Η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ όμως έδειξε τρομερό χαρακτήρα και με αντεπίθεση διαρκείας έκανε τη μεγάλη ανατροπή. Την αρχή έκαναν Σιναμά Πονγκόλ και Νιλ Μέλορ (αμφότεροι δεν αγωνίζονται πλέον στους "κόκκινους"), ενώ ο αρχηγός Στίβεν Τζέραρντ έστειλε με ασύλληπτη βολίδα στο 86' τη μπάλα στην αριστερή γωνία του Αντώνη Νικοπολίδη, και μαζί τους οπαδούς της Λίβερπουλ στον 7ο ουρανό. Η χρονιά εκείνη έμελε να είναι η "χρονιά των ιστορικών ανατροπών" για την ομάδα του Μπενίτεθ...



7: Μίλαν-Άρσεναλ 0-2 (Μάρτιος 2008): Το επίτευγμα της Άρσεναλ δεν ήταν μόνο πως πετάξε εκτός συνέχειας την κάτοχο του τροπαίου, Μίλαν, αλλά και το ότι έφυγε με το "διπλό" από το Μιλάνο με τα τέρματα των Φάμπρεγας και Αντεμπαγιόρ, υποχρεώνοντας τους "ροσονέρι" στην πρώτη ευρωπαϊκή εντός έδρας ήττα τους από αγγλική ομάδα.



6. Ρεάλ Μαδρίτης-Άρσεναλ 0-1 (Φεβρουάριος 2006): Η Άρσεναλ ταξίδεψε στη Μαδρίτη με... άγνοια κινδύνου, με το γκολ του Τιερί Ανρί να γράφει ιστορία, καθώς οι "κανονιέρηδες" έγιναν η πρώτη αγγλική ομάδα που νίκησε την Ρεάλ μέσα στο "Μπερναμπέου". Μάλιστα το γκολ αυτό έμελε να χαρίσει και την πρόκριση στην επόμενη φάση για τους Λονδρέζους, καθώς στη ρεβάνς έμειναν στο 0-0 με τους Μαδριλένους στο "Χάιμπουρι".



5. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Ρόμα 7-1 (Απρίλιος 2007): Τέσσερα γκολ στο πρώτο ημίχρονο, με τα τρία από αυτά να είναι μέσα σε διάστημα οκτώ λεπτών, έκαναν το κοινό του "Ολντ Τράφορντ" να παραληρεί από ενθουσιαμό, και τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να σκέφτεται ήδη τον ημιτελικό με τη Μίλαν. Το σκορ αυτό συνέθεσε την μεγαλύτερη νίκη στην Ευρώπη για τους "κόκκινους διαβόλους" μετά την επιτυχία τους κόντρα στην ιρλανδική Γουότερφορντ για το Κύπελλο Πρωταθλητριών (Οκτώβριος 1968).



4. Ίντερ-Άρσεναλ 1-5 (Νοέμβριος 2002): Έχοντας χάσει με 3-0 στο "Χάιμπουρι" στο αντίστοιχο πρώτο ματς και με σημαντική απουσία αυτή του Πατρίκ Βιεϊρά, οι οιωνοί δεν έμοιαζαν καλοί για την Άρσεναλ, ενόψει της αναμέτρησής της με την Ίντερ εκτός έδρας για τη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ωστόσο, οι παίκτες του Αρσέν Βενγκέρ έκαναν "φύλλο και φτερό" Μιλανέζους και... προγνωστικά, με τους "νερατζούρι" να γίνονται η πρώτη ιταλική ομάδα που δέχεται πέντε γκολ εντός έδρας για το Τσάμπιονς Λιγκ. "Μόνο με τη νίκη της Αγγλίας στο Μόναχο επί της Γερμανίας με 5-1 μπορώ να συγκρίνω αυτή την εμφάνιση. Όμως αυτή ήταν ακόμα καλύτερη", δηλωνε ενθουσιασμένος μετά το ματ ο τότε άσος των "κανονιέρηδων", Άσλεϊ Κόουλ.



3. Γιουβέντους-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-3 (Απρίλιος 1999): Μετά από 10 λεπτά αγώνα, η Γιουνάιτεντ βρέθηκε με δύο γκολ στην... πλάτη της από τα ισάριθμα γκολ του Φίλιπο Ιντζάγκι, τα οποία -σε συνδιασμό με το 1-1 του πρώτου αγώνα στην Αγγλία-την άφηναν έξω από τον τελικό της Βαρκελώνης.

Τίποτα όμως δεν μπορούσε να τη σταματήσει από το να γράψει την πιο χρυσή σελίδα της ιστορίας της... Οι Ρόι Κιν και Ντουάιτ Γιορκ έφεραν το ματς στα ίσια με το τέλος του πρώτου μέρους, ενώ ο Άντι Κόουλ ολοκλήρωσε τον θρίαμβο της ομάδας του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον με τέρμα στις καθυστερήσεις.



2 Μπάγερν Μονάχου-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-2 (Μάιος 1999): Το γκολ του Μάριο Μπάσλερ από το 5ο λεπτό φαινόταν αρκετό για δώσει το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών στη Μπάγερν Μονάχου μετά το 1976, όμως το σενάριο αυτού του τελικού είχε την υπογραφή του... Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Τέντι Σέριγχαμ και Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ (και οι δύο είχαν περάσει στο ματς ως αλλαγή) πέτυχαν δύο γκολ στις καθυστερήσεις του ματς, χαρίζοντας στους "κόκκινους διαβόλους" το δεύτερο Κύπελλο Πρωταθλητριών στην ιστορία τους μετά από αυτό του 1968 στο "Γουέμπλεϊ". Με τον τρόπο αυτό μάλιστα επισφραγίστηκε μία ανεπανάληπτη σεζόν για τη Γιουνάιτεντ, καθώς έγινε η πρώτη (και μοναδική μέχρι στιγμής) αγγλική ομάδα που έχει πανηγυρίσει το τρεμπλ (πρωτάθλημα, Κύπελλο, Τσάμπιονς Λιγκ).



1. Μίλαν-Λίβερπουλ 3-3 (Μάιος 2005): Με το σκορ στο ημίχρονο του τελικού της Κωνσταντινούπολης να είναι 3-0 από το ημίχρονο υπέρ της Μίλαν, οι φίλοι των "ροσονέρι" ετοιμάζονταν σιγά σιγά "ψυχολογικά" για την ώρα της στέψης ενώ είχαν ήδη προλάβει να τυπώσουν τα σχετικά... κηδειόχαρτα (δεν είναι μόνο μόνο ελληνική συνήθεια).

Επειδή όμως το ποδόσφαιρο είναι ο "βασιλιάς των σπορ" και η Λίβερπουλ μία από τις ομάδες με "βαριά φανέλα" στην Ευρώπη, όσοι παρακολούθησαν εκείνο το παιχνίδι θα μπορούν να λένε στα εγγόνια τους ότι ήταν μάρτυρες μίας εκ των συγκλονιστικότερων ανατροπών στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου...

Μέσα σε έξι λεπτά, η Λίβερπουλ πέτυχε τρία (!) γκολ με τους Τζέραρντ, Σμίτσερ και Αλόνσο, στέλνοντας έτσι το ματς στην παράταση, όπου και κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο μετά από 21 χρόνια, έχοντας για "ήρωα" τον Γέρζι Ντούντεκ ο οποίος θύμισε... Μπρους Γκρόμπελααρ στον τελικό της Ρώμης το 1984.


























































TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ