Οι αμφισβητίες του Λιονέλ Μέσι
Κι όμως! Ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο, Λίο Μέσι, μάχεται την... αμφισβήτηση στην πατρίδα του
Εφορμούσε στο "Καμπ Νου" λες και υπάκουε στον ρυθμό μιας άγριας τζαζ μελωδίας, απίστευτα γοργής. Οι παίκτες της Άρσεναλ κατόρθωναν να τον κλείσουν για μερικές στιγμές σε φυλακή υψίστης ασφαλείας αλλά αυτός δραπέτευε και χτυπούσε τους ανέμελους οπαδούς σαν τον έρωτα.
Τους τρέλαινε, τους στράβωνε, τους άλλαζε την μοίρα για 90 λεπτά, αλλά δεν τους έσβηνε την δίψα.
Τα μάτια θόλωναν από τα όνειρα που δημιουργούσε αυτός ο μικροκαμωμένος τύπος και όταν καθάριζαν αναδυόταν από μια θάλασσα προσώπων η μεσσιανική του μορφή.
Ο Λιονελ Μέσι άφησε τους παίκτες της Άρσεναλ να προσεύχονται με βουβό χτυποκάρδι σε μια σπλαχνική Παρθένο ενώ τους φυλάκιζε σε έναν κόσμο παράφορων απελπισιών με τις επινοήσεις του.
Τα 4 γκολ του ηγέτη της Μπαρτσελόνα απέναντι στην Άρσεναλ ήταν η πολλοστή απόδειξη ότι είναι αμετάκλητα ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο!
Σε κάθε ματς παρατηρείς με την ίδια έκπληξη τις μακρινές παρθένες ακτές της φαντασίας του, που γίνονται περισσότερο οργιώδεις και εφευρετικές για να αντιμετωπίσουν τους υποψιασμένους αντιπάλους του.
Οι παίκτες της Άρσεναλ ήταν οι τελευταίοι, σε μια μακρότατη αλυσίδα θυμάτων, που αισθάνθηκαν την υπνωτική ενέργεια του 23χρονου, στα δυο πόδια του οποίου στηρίζεται η ευτυχία εκατομμυρίων "ζητιάνων του καλού ποδοσφαίρου" όπως έγραφε ο Ουρουγουανός συγγραφέας, Εδουάρδο Γκαλεάνο, όχι όμως και των συμπατριωτών του.
"Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο είναι ένας Αργεντινός, ο οποίος στην πατρίδα του έχει λιγότερους οπαδούς από έναν διαιτητή" περιέγραφε την παρανοϊκή αντίθεση πριν μερικές εβδομάδες ο αρθογράφος της εφημερίδας "La Nacion", Κλαούντιο Μάουρι.
Η απόλαυση και ο πόνος
Μοιάζει να ακραγγίζει τα σύνορα της σχιζοφρένειας η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Μέσι από τους συμπατριώτες του, όμως αυτό το μακρόσυρτο γοερό παράπονο, για τις εμφανίσεις του με την φανέλα των "μπιανκοτσελέστε", θεμελιώνεται στην αναιμική του παρουσία στις 43 συμμετοχές του.
"Δεν μπορεί να αγωνιστεί με την Αργεντινή, όπως και με την Μπαρτσελόνα. Εκεί ντριμπλάρει και σκοράρει, ενώ εδώ χάνει συνέχεια την μπάλα και δεν σουτάρει ποτέ προς την εστία.
Στην Μπαρτσελόνα παίζει απλά, στην Εθνική Αργεντινής νιώθει κάθε φορά την ασφυκτική υποχρέωση να βάζει ένα γκολ σαν αυτό που πέτυχε απέναντι στην Χετάφε
(πέρασε σχεδόν όλη την ομάδα) . Στην Μπαρτσελόνα νιώθει απόλαυση, στην Αργεντινή υποφέρει" γράφει ο δημοσιογράφος Χουάν Πάμπλο Βάρσκι της εφημερίδας «La Nacion», που έχει αναλάβει εργολαβικά την αμφισβήτηση του Μέσι.
Σε ένα έθνος που πριν από 8 χρόνια πτώχευσε και οι πολίτες του προσπαθούσαν να ξεγελάσουν την πείνα τους τρώγοντας σάπια κρέατα, το ποδόσφαιρο αποτελεί την βασική διαφυγή.
Στις καντίνες και τα μπαρ η συζήτηση για την εθνική ομάδα φουντώνει όταν οι οπαδοί αναφέρονται υποτιμητικά στον... "Καταλανό".
"Όλοι οι παίκτες έχουν οπαδούς στην Αργεντινή, εκτός από τον Μέσι, ο οποίος έφυγε από την πατρίδα του στα 13 για να κυνηγήσει το όνειρο του. Ο Ιγκουαΐν για παράδειγμα γεννήθηκε στην Γαλλία αλλά κανείς Αργεντινός δεν σκέφτεται να τον αποκαλέσει Γάλλο.
Τον Μέσι οι πάντες τον προσφωνούν Καταλανό. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη αντιπάθεια, η οποία δεν πρόκειται να ξεπεραστεί αν ο Μέσι δεν αρχίσει να αγωνίζεται καλύτερα"
γράφει ο Κλαούντιο Μάουρι.
Η καταστροφή του ειδώλου
Ο Μέσι προτιμά να τινάζεται ψηλά στα άστρα παρά να αποκρούει την αμφισβήτηση. Ο πατέρας του Χόρχε είναι αυτός που προσπαθεί να ακροβατήσει σε αυτήν την κατάσταση.
"Αυτό που τους συμβαίνει στην εθνική Αργεντινής μπορεί να συμβεί στον καθένα. Μπορεί να λυθεί με δουλειά. Ίσως όμως και στην Ευρώπη του φέρονται καλύτερα, ενώ εδώ του συμπεριφέρονται άσχημα".
Η συλλογική δυσθυμία για τον Λίο Μέσι εκφράζεται και με τρόπους που μόνο ένα ειρωνικό χαμόγελο μπορούν να ανθίσουν στο πρόσωπο του αναγνώστη.
"Ο Μέσι έχει δίκιο να νιώθει άσχημα από τον τρόπο που του φέρονται τα μέσα ενημέρωσης" γράφει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας "Olé", Χέμαν Κλάους.
"Η κριτική που του ασκείται δεν αφορά τον τρόπο που αγωνίζεται αλλά τον κατηγορούν επειδή δεν γνωρίζει τον εθνικό ύμνο, ότι νιώθει Ισπανός, ότι δεν αγαπά την φανέλα. Αντί να προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο είδωλο το καταστρέφουν".
Σε αυτόν τον άφατο παραλογισμό που λαμβάνει χώρα για τον Μέσι ενσκήπτουν και οι δημοφιλείς θεωρίες συνομωσίας, σύμφωνα με τις οποίες ο Ντιέγκο Μαραντόνα σαμποτάρει τον 23χρονο σταρ της Μπαρτσελόνα για να παραμείνει άφθαρτη η εικόνα του μεγαλύτερου ποδοσφαιριστή όλων των εποχών.
Γεγονός πάντως είναι ότι η Αργεντινή, η πατρίδα του Μέσι, εμφανίζεται αυτή την στιγμή ως η μόνη χώρα που δεν αποδέχεται το αυταπόδεικτο της ανωτερότητας του.
Η αμφισβήτηση φυσικά θα γιγαντωθεί αν ο Μέσι δεν καταφέρει να λαμποκοπήσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο όπως και στην Μπαρτσελόνα και ο Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν προστρέχει στην υπεράσπιση του.
"Δεν θα πρέπει να του ζητήσουμε να κερδίζει μόνος του τα παιχνίδια. Το να δούμε να αποδίδει καλά εξαρτάται κυρίως από το σύνολο και όχι από αυτόν" λέει ο "Σέμπα" για τον Μέσι που νιώθει σαν ένας άγγελος που εξορίζεται από τον παράδεισο στην κόλαση κάθε φορά που αγωνίζεται στην Εθνική Αργεντινής.
Η ιοβόλος αμφισβήτηση των μέσων ενημέρωσης της πατρίδας του έχει μολύνει τους περισσότερους οπαδούς των "μπιανκοτσελέστε" και ο Λίο Μέσι μένει να αποδείξει ότι σε αυτό το εύθραυστο σώμα κρύβεται μια τόσο μεγάλη ψυχή που θα συντρίψει τους αμφισβητίες.