Οι αντιμοναρχικοί για την κούπα του…βασιλιά!
Μπαρτσελόνα και Αθλέτικ θα συναντηθούν για όγδοη φορά σε τελικό Κυπέλλου. Διαβάστε στο Sport24.gr τι έχει γίνει στις προηγούμενες 7 συναντήσεις. Η ιστορία των βασκο-καταλανικών αναμετρήσεων, από τη στέψη του Αλφόνσο το 1902 μέχρι τον πρώτο τίτλο της Pep Team το 2009 (φωτογραφίες & videos)
Μπαρτσελόνα και Αθλέτικ έχουν συναντηθεί εφτά φορές σε τελικό ισπανικού Κυπέλλου στο παρελθόν. Διαβάστε στο Sport24.gr την ιστορία των βασκο-καταλανικών αναμετρήσεων και δείτε φωτογραφίες και videos.
Διαβάστε επίσης: Λίγες ώρες πριν τον τελικό του ισπανικού Κυπέλλου ανάμεσα στη Μπαρτσελόνα και την Αθλέτικ Μπιλμπάο, το Sport24.gr κάνει μια αναδρομή στην ιστορία του Copa del Rey. Τα 110 χρόνια του θεσμού, η διοργάνωση, τα ρεκόρ, τα γήπεδα και η λίστα των νικητών σε όλους τους τελικούς (φωτογραφίες & videos)
Οι δυο σύλλογοι με τις περισσότερες κατακτήσεις στην ιστορία του Copa del Rey (25 η Μπαρτσελόνα και 23 η Αθλέτικ), θα βρεθούν αντιμέτωποι το βράδυ της Παρασκευής (25/5) στο «Βιθέντε Καλντερόν» για να διεκδικήσουν ένα ακόμα τρόπαιο. Παρά το γεγονός ότι κάθε μια από τις δυο φιναλίστ έχει αγωνιστεί 35 φορές σε τελικό του ισπανικού Κυπέλλου, τα «λιοντάρια» του Μπιλμπάο και οι «μπλαουγκράνα» έχουν συναντηθεί μόνο επτά φορές στο παρελθόν.
Ο φετινός θα είναι μόλις ο όγδοος τελικός ανάμεσα στις δυο παραδοσιακές δυνάμεις του Copa del Rey και το Sport24.gr κάνει σήμερα μια μικρή αναδρομή στην ιστορία αυτών των συναντήσεων. Ξεκινώντας από το 1902 και την «Κούπα της Στέψης», θα περάσουμε από τους τρεις προπολεμικούς τελικούς (1920, 1932 & 1942), θα συνεχίσουμε στην εποχή του Κουμπάλα (1953) και στο «ξύλο της αρκούδας» με πρωταγωνιστή τον Μαραντόνα (1984), για να καταλήξουμε στο 2009 και τον πρώτο τίτλο της Pep Team.
Πριν συνεχίσουμε, παραθέτουμε τους 7 τελικούς του παρελθόντος ανάμεσα στην Αθλέτικ και τη Μπαρτσελόνα.
2009 – Mestalla, Βαλένθια / Μπαρτσελόνα – Αθλέτικ Μπιλμπάο 4-1
1984 – Santiago Bernabeu, Μαδρίτη / Αθλέτικ Μπιλμπάο – Μπαρτσελόνα 1-0
1953 – Chamartín, Μαδρίτη / Μπαρτσελόνα – Αθλέτικ Μπιλμπάο 2-1
1942 – Chamartín, Μαδρίτη / Μπαρτσελόνα – Αθλέτικ Μπιλμπάο 4-3
1932 – Chamartín, Μαδρίτη / Αθλέτικ Μπιλμπάο – Μπαρτσελόνα 1-0
1920 – El Molinon, Χιχόν / Μπαρτσελόνα – Αθλέτικ Μπιλμπάο 2-0
1902 – Hipódromo, Μαδρίτη / Αθλέτικ Μπιλμπάο – Μπαρτσελόνα 2-1
Όπως βλέπουμε, οι «μπλαουγκράνα» με τέσσερις κατακτήσεις έχουν βραχεία κεφαλή, έναντι τριών τίτλων της Αθλέτικ. Βέβαια, εδώ πρέπει να προσθέσουμε ότι η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν αναγνωρίζει τον τίτλο του 1902, μετρώντας τους κατόχους του Κυπέλλου από το 1903 και μετά. Αντίθετα, η Μπιλμπάο το μετράει στις κατακτήσεις της και το «Κύπελλο της Στέψης» βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο μουσείο της.
1. 1902 / ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ – ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 2-1
15 Μαΐου 1902 – Hipódromo, Μαδρίτη
Σκόρερ: Κακαό, Αστόρκια / Στάινμπεργκ
Η ομάδα της Μπιθκάγια που κέρδισε το Κύπελλο του 1902.
Η ενηλικίωση του Αλφόνσο του 13ου και οι τελετές για τη στέψη του ως μονάρχη της Ισπανίας το 1902 ήταν η αιτία που τα αδέρφια Κάρλος και Χουάν Παδρός (εκ των ιδρυτών της Ρεάλ Μαδρίτης) διοργάνωσαν ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά στη Μαδρίτη, το οποίο ονομάστηκε «Copa de la Coronación» (Κύπελλο της Στέψης) προς τιμήν του νεαρού βασιλιά.
Η «Copa de la Coronación» (Κύπελλο της Στέψης), στο μουσείο της Αθλέτικ στο Μπιλμπάο.
Σε αυτό το τουρνουά του 1902 πήραν μέρος οι Ρεάλ Μαδρίτης, Εσπανιόλ, Μπαρτσελόνα, New Foot-Ball της Μαδρίτης και Μπιθκάγια (μια μικτή ομάδα αποτελούμενη από παίκτες της Αθλέτικ Μπιλμπάο και της Μπιλμπάο Φούτμπολ Κλουμπ). Στον ένα ημιτελικό συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα με τους «μπλαουγκράνα» να κερδίζουν 3-1. Στον τελικό αναμετρήθηκαν Μπιθκάγια και Μπάρτσα, με τους Βάσκους να κερδίζουν 2-1.
2. 1920 / ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ 2-0
2 Μαΐου 1920 – El Molinon, Χιχόν
Σκόρερ: Μαρτίνεθ (70’), Αλκάνταρα (80’)
Ο πρώτος τελικός ανάμεσα στην «αυθεντική» Αθλέτικ και τη Μπαρτσελόνα διεξήχθη στις 2 Μαΐου του 1920. Οι «λέοντες» πήραν το «προβάδισμα» στη μάχη της εξέδρας, αφού ένα τρένο γεμάτο φιλάθλους της Μπιλμπάο έφτασε στο Χιχόν την ημέρα του αγώνα. Το παιχνίδι σημαδεύτηκε από μια απίθανη απόφαση του ρέφερι Μπερτράν ντε Λις (τότε προέδρου των Ισπανών διαιτητών), ο οποίος μάλιστα, μετά το ματς, αποσύρθηκε από τον χώρο αναγνωρίζοντας το λάθος του.
Από το πρωτοσέλιδο της Mundo Deportivo (6-5-1920)
Στην διάρκεια του αγώνα, λοιπόν, ο ντε Λις σφύριξε πέναλτι υπέρ της Αθλέτικ, ο Χοσέ Μαρία Λάκα το εκτέλεσε εύστοχα, αλλά ο διαιτητής το ακύρωσε επειδή ένας άλλος παίκτης της Μπιλμπάο μπήκε νωρίτερα στην περιοχή. Αντί όμως να δώσει επανάληψη, υπέδειξε φάουλ εις βάρος της Αθλέτικ! Η Μπάρτσα εκμεταλλεύτηκε την αναστάτωση που προκάλεσε αυτή η απόφαση και με γκολ των Βιθέντε Μαρτίνεθ και Παουλίνο Αλκάνταρα κατέκτησε το τέταρτο τρόπαιο της ιστορίας της.
Μπαρτσελόνα (Τζακ Γκρίνγουελ): Θαμόρα, Κόμα, Γαλίθια, Σαμιτιέρ, Σάντσο, Τοράλμπα, Βινιάλς, Σεσούμαγα, Μαρτίνεθ, Αλκάνταρα, Πλάθα.
Αθλέτικ (Μπίλι Μπαρνς): Αμάν, Ουρτάδο, Γκόμεθ – Αθέδο, Μπιλμπάο, Μπελάουστε ΙΙΙ, Εγίλουθ, Σένα, Πιτσίτσι, Μπελάουστε Ι, Λάκα, Ετσεβαρία.
3. 1932 / ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ – ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 1-0
19 Ιουνίου 1932 – Chamartín, Μαδρίτη
Σκόρερ: Μπάτα (55’)
Από το πρωτοσέλιδο της Mundo Deportivo την επόμενη του τελικού (20-6-1932). Στη φωτογραφία η κυπελλούχος ομάδα της Αθλέτικ.
Τον Ιούνιο του 1932 οι δυο ομάδες ξαναβρέθηκαν αντιμέτωπες στον τελικό του Copa del Rey με την Μπιλμπάο να κερδίζει 1-0 και να παίρνει τον δωδέκατο τίτλο της ιστορίας της (και τρίτο συνεχόμενο). Το μοναδικό τέρμα της συνάντησης πέτυχε ο Αγουστίν Σάουτο Αράνα, πιο γνωστός ως «Μπάτα», ο οποίος ήταν πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος της σεζόν 1930-31. Όπως και στον τελικό του 1920, αμφότερες οι ομάδες είχαν Άγγλους προπονητές στον πάγκο τους.
Αθλέτικ (Φρεντ Πέντλαντ): Μπλάσκο, Καστεγιάνος, Ουρκίθου, Ουρίμπε, Μουγκουέρθα, Ετσεβαρία, Ντε λα Φουέντε, Ιραραγκόρι, Μπάτα, Τσίρι ΙΙ, Γκοροστίθα.
Μπαρτσελόνα (Τζακ Γκρίνγουελ): Νογκές, Θαμπάλο, Αλκορίθα, Μαρτί, Γκουθμάν, Αρνάου, Πιέρα, Αρότσα, Σαμιτιέρ, Ραμόν, Πεδρόλ.
4. 1942 / ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ 4-3
21 Ιουνίου 1942 – Chamartín, Μαδρίτη
Σκόρερ: Εσκολά (20’ & 59’), Μαρτίν (51’ & 101’) / Ελίθες (29’ & 79’), Θάρα (81’)
Ακριβώς μια δεκαετία μετά τη συνάντηση του 1932, οι δυο ομάδες βρέθηκαν και πάλι αντιμέτωπες στο ίδιο γήπεδο (Τσαμαρτίν), διεκδικώντας ένα ακόμα τρόπαιο, στον με διαφορά κορυφαίο μεταξύ τους τελικό και τον μοναδικό που κρίθηκε στην παράταση. Οι «μπλαουγκράνα» προηγήθηκαν 1-0 και 3-1 με τους Μαρτίν και Εσκολά, όμως τα «λιοντάρια» κατάφεραν να ισοφαρίσουν με τέρματα των Ελίθες και Θάρα, στέλνοντας το ματς στην παράταση.
Οι παίκτες της κυπελλούχου ομάδας της Μπαρτσελόνα στο πρωτοσέλιδο της Mundo Deportivo (22-6-1942)
Εκεί ο Μαρτίν πέτυχε ένα ακόμα γκολ γράφοντας το 4-3, με το οποίο η Μπάρτσα κατέκτησε τον ένατο τίτλο της ιστορίας της. Αυτός ήταν ο πρώτος τελικός και για τις δυο ομάδες μετά τον ισπανικό εμφύλιο και οι θεατές στην κερκίδα, Βάσκοι και Καταλανοί, φώναξαν κατ’ επανάληψη συνθήματα κατά του δικτάτορα Φράνκο. Το τρόπαιο ονομαζόταν πλέον «Copa de S. E. El Generalísimo» (Κύπελλο του Στρατάρχη).
Μπαρτσελόνα (Χουάν Χοσέ Νογκές): Μιρό, Θαμπάλα, Μπενίτο, Ράικ, Ροσαλένκ, Γιάθερ, Σοσπέδρα, Εσκολά, Μαρτίν, Μπαλμάνια, Μπράβο.
Αθλέτικ (Χουάν Ουρκίθου): Ετσεβαρία, Αρκέτα, Μιέθα, Μπερτόλ, Ορτίθ, Ούρα, Ιριόντο, Πανίθο, Θάρα, Γκάρατε, Ελίθες.
5. 1953 / ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ 2-1
21 Ιουνίου 1953 – Chamartín, Μαδρίτη
Σκόρερ: Κουμπάλα (46’), Μαντσόν (56’) / Βενάνθιο (61’)
Ένα χρόνο μετά την κατάκτηση των 5 τίτλων (el Barca de les Cinc Copes), η παρέα του Κουμπάλα συνέχισε την κυριαρχία της στην Ισπανία, κερδίζοντας το νταμπλ. Στον τρίτο συνεχόμενο τελικό μεταξύ των δυο ομάδων στο «Τσαμαρτίν» της Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε 2-0 με τα τέρματα των Κουμπάλα και Μαντσόν στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου.
Ο αρχηγός της Μπαρτσελόνα, Μαριά Γκονθάλβο, στους ώμους των φιλάθλων.
Η Μπιλμπάο μείωσε σχετικά γρήγορα με τον Βενάνθιο, όμως στο μισάωρο που απέμενε, παρά τη σωρεία ευκαιριών που δημιούργησε, δεν μπόρεσε να ισοφαρίσει και οι «μπλαουγκράνα» κέρδισαν το τρίτο συνεχόμενο Κύπελλο, κάτι που στο παρελθόν είχαν πετύχει μόνο η Ρεάλ και η Αθλέτικ.
Μπαρτσελόνα (Φέρντιναντ Ντάουτσικ): Ραμαγέτς, Σεγουέρ, Μπιόσκα, Σεγάρα, Φλοτάτς, Γκονθάλβο, Μπασόρα, Μπος, Κουμπάλα, Μορένο, Μαντσόν.
Αθλέτικ (Αντόνιο Μπάριος): Καρμέλο, Ορούε, Αρέτα, Γκαράι, Μανολίν, Κανίτο, Ιριόντο, Βενάνθιο, Θάρα, Πανίθο, Γκαΐνθα.
6. 1984 / ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ – ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 1-0
5 Μαΐου 1984 – Santiago Bernabeu, Μαδρίτη
Σκόρερ: Εντίκα (11’)
Μαραντόνα και Γκοϊκοετσέα δίνουν τα χέρια πριν την έναρξη του τελικού. Μετά τη λήξη έγιναν μαλλιά κουβάρια!
Το 1981 και το 1983, ο Αντόνι Γκοϊκοετσέα της Αθλέτικ, γνωστός και ως «χασάπης του Μπιλμπάο», είχε τραυματίσει σοβαρά με δολοφονικά τάκλιν τους Ντιέγκο Μαραντόνα και Μπερντ Σούστερ αντίστοιχα. Αυτό το κακό προηγούμενο, σε συνδυασμό με την πολύ σκληρή μάχη που έδωσαν Μπιλμπάο, Μπαρτσελόνα, αλλά και Ρεάλ Μαδρίτης για το πρωτάθλημα του 1984 (το κατέκτησαν τα «λιοντάρια» με 49 βαθμούς, όσους και η Ρεάλ, έναντι 48 της Μπάρτσα), είχαν ανεβάσει επικίνδυνα τους τόνους στον τελικό του Κυπέλλου, ο οποίος διεξήχθη στις 5 Μαΐου στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» της Μαδρίτης.
Ο Μαραντόνα εκτελεί φάουλ στην εστία της Αθλέτικ.
«Θα προτιμούσα να είχε πάρει το πρωτάθλημα η Ρεάλ», είχε δηλώσει ο Ντιεγκίτο, με τον προπονητή της Αθλέτικ, Χαβιέρ Κλεμέντε, να τον αποκαλεί «βλάκα από τους λίγους»! Τελικά, ένα γκολ του Εντίκα (που λίγους μήνες πριν, έπαιζε στην τρίτη κατηγορία με την άσημη Θέουτα) στο 13’ χάρισε τη νίκη και το νταμπλ στην Αθλέτικ, η οποία είχε τερματοφύλακα τον μετέπειτα «θρύλο» της Μπάρτσα και νυν αθλητικό της διευθυντή, Αντόνι Θουμπιθαρέτα.
Δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσει ο τσαμπουκάς!
Ο Μαραντόνα δεν άντεξε την ήττα από τους Βάσκους και μόλις έληξε το ματς, άρχισε να μοιράζει κλωτσιές δεξιά και αριστερά, με τη βοήθεια του Μιγκέλι. Ο Αργεντινός, αλλά και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές της κλωτσοπατινάδας (Μιγκέλι, Κλος, Γκοϊκοετσέα, Ντε Αντρές και Σαράμπια) τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό τριών μηνών, γεγονός που συνέβαλε αποφασιστικά στην αποχώρηση του «πελούσα» από τη Μπάρτσα, με προορισμό τη Νάπολι.
Οι παίκτες της Αθλέτικ με το τρόπαιο. Δεξιά διακρίνεται ο προπονητής των Βάσκων, Χαβιέρ Κλεμέντε.
Αυτός είναι και ο τελευταίος (23ος) μέχρι σήμερα τίτλος της Αθλέτικ στο Κύπελλο (αλλά και συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις), η οποία σε εκείνο το ματς είχε την συμπαράσταση 60 χιλιάδων φίλων της στις κερκίδες του «Μπερναμπέου», τη στιγμή που οι αντίστοιχοι «μπλαουγκράνα» δεν ξεπερνούσαν τις είκοσι χιλιάδες.
Το πρωτοσέλιδο της Mundo Deportivo την επόμενη της ανακοίνωσης των ποινών για τους πρωταγωνιστές της κλωτσοπατινάδας.
Αθλέτικ (Χαβιέρ Κλεμέντε): Θουμπιθαρέτα, Ουρκιάγα, Νούνιεθ, Λιθεράνθου, Γκοϊκοετσέα, Ντε Αντρές, Ντάνι, Πάτσι Σαλίνας, Εντίκα (60’ Σαράμπια), Ουρτούμπι, Αργότε (90’ Γαγιέγο).
Μπαρτσελόνα (Σέζαρ Λουίς Μενότι): Ουρούτι, Σάντσεθ, Αλεσάνκο, Μιγκέλι, Χούλιο Αλμπέρτο, Βίκτορ, Καράσκο, Σούστερ, Ρόχο (63’ Κλος), Μαραντόνα, Μάρκος.
Η κυπελλούχος ομάδα της Αθλέτικ Μπιλμπάο το 1984.
7. 2009 / ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ 4-1
13 Μαΐου 2009 – Mestalla, Βαλένθια
Σκόρερ: Τουρέ (32’), Μέσι (55’), Μπόγιαν (57’), Τσάβι (64’) / Τοκέρο (9’)
Ο τελικός έχει ολοκληρωθεί και οι παίκτες της Μπαρτσελόνα πετάνε τον Γουαρδιόλα στον αέρα. Ήταν ο πρώτος τίτλος του Πεπ στον πάγκο των "μπλαουγκράνα".
Πως τα φέρνει η ζωή… Αν η Μπαρτσελόνα κατακτήσει το Κύπελλο, ο Πεπ Γουαρδιόλα θα πανηγυρίσει τον τελευταίο του τίτλο κόντρα στην ίδια ομάδα και στην ίδια διοργάνωση που κατέκτησε το πρώτο του τρόπαιο ως προπονητής των «μπλαουγκράνα». Στο «Μεστάγια» της Βαλένθια, η Μπάρτσα έβαλε τις βάσεις για το τρεμπλ (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Τσάμπιονς Λιγκ) που άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά όταν τρεις μέρες αργότερα, κατέκτησε και μαθηματικά το πρωτάθλημα μετά την ήττα της Ρεάλ στο «Μαδριγάλ» από τη Βιγιαρεάλ.
Ο Πουγιόλ πανηγυρίζει την κατάκτηση του Κυπέλλου του 2009, ανεμίζοντας μια ικουρίνια (βάσκικη σημαία).
Η Αθλέτικ φιλοδοξούσε να πάρει το πρώτο της τρόπαιο ύστερα από 25 χρόνια και με την γνωστή της μαχητικότητα κατάφερε να προηγηθεί με κεφαλιά του Γαΐθκα Τοκέρο (9’). Εκείνη η Μπάρτσα, όμως, δεν παιζόταν και με εμφατική ανατροπή, έφτασε στο επιβλητικό 4-1, ξεκινώντας τη διαδρομή της προς το πάνθεον των 6 τίτλων. Σε εκείνον τον τελικό (όπως αναμένεται να γίνει και στον φετινό), οι φίλαθλοι των δύο ομάδων αποδοκίμασαν έντονα τον εθνικό ύμνο της Ισπανίας.
Πανοραμική άποψη από τις κερκίδες του Μεστάγια το 2009.
Αθλέτικ (Χοακίν Καπαρός): Ιραϊθόθ, Ιραόλα, Αϊτόρ Οθιο, Αμορεμπιέτα, Κοϊκίλι, Γιέστε, Χάβι Μαρτίνεθ, Ορμπάιθ (61’ Ετσεμπερία), Νταβίντ Λόπεθ (56’ Σουσαέτα), Τοκέρο (61’ Ιόν Βέλεθ), Γιορέντε.
Μπαρτσελόνα (Πεπ Γουαρδιόλα): Πίντο, Ντάνι Αλβες, Πικέ, Τουρέ (89’ Σιλβίνιο), Πουγιόλ, Μπουσκέτς, Τσάβι (88’ Πέδρο), Κεϊτά, Μέσι, Μπόγιαν (84’ Χλεμπ), Ετό.
ΟΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΤΩΡΑ (2009 & 2012)
Ας δούμε τώρα ποιοι παίκτες των δυο ομάδων που αγωνίστηκαν στον τελικό του 2009, θα είναι παρόντες και φέτος, στο «Βιθέντε Καλντερόν». Ξεκινάμε από την Μπαρτσελόνα και μετά θα περάσουμε στην Αθλέτικ.
Το 2009 ο Ερίκ Αμπιντάλ ήταν τιμωρημένος και είχε λείψει από την αναμέτρηση του «Μεστάγια». Τρία χρόνια μετά, ο Γάλλος αμυντικός θα είναι και πάλι απών, αυτή την φορά όμως λόγω της μεγάλης μάχης που έδωσε για να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας στο συκώτι του. Σε σχέση με εκείνο το ματς, η Μπάρτσα κάνει «repeat» σε εφτά παίκτες (Πίντο, Πικέ, Μπουσκέτς, Τσάβι, Πέδρο, Κεϊτά και Μέσι), αφού Ντάνι Άλβες και Κάρλες Πουγιόλ είναι τραυματίες, ενώ οι Γιαγιά Τουρέ (έπαιξε ως στόπερ και έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης με ένα καταπληκτικό γκολ), Σιλβίνιο, Μπόγιαν, Ετό και Χλεμπ έχουν φύγει από τους «μπλαουγκράνα».
Ο Γιαγιά Τουρέ ισοφαρίζει τον τελικό του 2009, ενώ ο Ορμπάιθ παρακολουθεί την κατάληξη της φάσης.
Στην Αθλέτικ συναντάμε εκ νέου οκτώ παίκτες (Ιραϊθόθ, Ιραόλα, Αμορεμπιέτα, Χάβι Μαρτίνεθ, Νταβίντ Λόπεθ, Σουσαέτα, Τοκέρο, Γιορέντε), ενώ οι υπόλοιποι που έπαιξαν το 2009 (είτε βασικοί, είτε ως αλλαγή) είναι ουσιαστικά εκτός ομάδας: Αϊτόρ Όθιο και Κοϊκίλι δεν υπολογίζονται από τον Μαρσέλο Μπιέλσα, ο Γιοσέμπα Ετσεμπερία έχει σταματήσει την μπάλα, ο Ιόν Βέλεθ παίζει δανεικός δεξιά και αριστερά, ενώ τις απουσίες συμπληρώνουν δύο πρώην «ερυθρόλευκοι».
Ορμπάιθ και Γέστε αγωνίστηκαν στον τελικό του 2009.
Ο Πάμπλο Ορμπάιθ, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει στην Αθλέτικ μετά τον (πετυχημένο) μονοετή δανεισμό του στον Ολυμπιακό και ο Φραν Γιέστε (αρχηγός το 2009), ο οποίος μετά το σύντομο πέρασμά του από τον Πειραιά, επέστρεψε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για χάρη των πετροδόλαρων της Μπανίγιας SC.
Βίντεο: Αθλέτικ Μπιλμπάο – Μπαρτσελόνα 1-0 (5-5-1984)
Βίντεο: Η κλωτσοπατινάδα στον τελικό του 1984
Βίντεο: Μπαρτσελόνα – Αθλέτικ Μπιλμπάο 4-1 (13-5-2009)