X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΑΕΚ

Οι απαντήσεις που ακόμα ψάχνει…

δωνης

Το SPORT 24 θέτει τα ερωτήματα που δεν έχει απαντήσει ο Γ. Δώνης, έπειτα από 5 αγωνιστικές και 8 βαθμούς

Εν τέλει η συγκομιδή πόντων σταμάτησε στο «8» και παρά το γεγονός ότι ο απολογισμός δεν είναι και τραγικός, εν τούτοις η αποστολή μάλλον έμεινε ημιτελής.
Η ΑΕΚ άφησε 2 βαθμούς στην Τούμπα, ακόμη 2 στη Νέα Σμύρνη και χθες αποχώρησε από το "Γ. Καραϊσκάκης" με άλλη μία αποτυχημένη εμφάνιση στο συγκεκριμένο γήπεδο. Ίσως μάλιστα τη χειρότερη της τελευταίας τριετίας αφού αν θυμηθεί κανείς τα προηγούμενα δύο ντέρμπι, η ομάδα είχε δημιουργήσει κλασικές ευκαιρίες για γκολ, ασχέτως αν δεν σκόραρε (παρά μόνο σε αγώνα του κυπέλλου).

Σε απόσταση πέντε βαθμών από την κορυφή αλλά έχοντας βγάλει σαφώς δυσκολότερο πρόγραμμα από τους άλλους διεκδικητές του τίτλου, η ΑΕΚ δικαιούται να ελπίζει ότι μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση, άλλωστε απομένουν 25 αγώνες και πολλά ακόμα ντέρμπι. Ωστόσο είναι η εικόνα της που προβληματίζει για την οποία ο Γιώργος Δώνης φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη αδυνατώντας ως σήμερα να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα καίρια, όπως:

1. Ποιο είναι επιτέλους το ιδανικό σύστημα;

Ο ίδιος παραδέχθηκε στην τελευταία συνέντευξη Τύπου ότι δεν είναι υγιές σημάδι για μια ομάδα να αλλάζει σύστημα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Μάλιστα τόνισε ότι θα είναι ευτυχής όταν η ΑΕΚ αρχίζει και τελειώνει τα ματς πρωταθλήματος (και κυπέλλου οσονούπω) με την ίδια διάταξη. Μολαταύτα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό γίναμε στο ίδιο έργο θεατές. Το "4-3-3" έγινε "4-4-2" (και τούμπαλιν) με σκοπό να διορθωθεί η εικόνα της ομάδας.

Αυτό μπορεί να εξηγηθεί με δύο τρόπους: είτε οι ποδοσφαιριστές τελικά δεν έχουν αφομοιώσει σωστά κάποιο από τα δύο συστήματα, είτε ο ίδιος ο προπονητής δεν ξέρει τι ακριβώς πρέπει να περιμένει από τις δύο διατάξεις και πειραματίζεται μέσα από τους αγώνες. Το αποτέλεσμα είναι να προκαλείται μια λογική σύγχυση, μια κρίση αγωνιστικής ταυτότητας την οποία έχουν παρατηρήσει και οι ποδοσφαιριστές στις προσωπικές συζητήσεις τους.

2. Που πρέπει να παίζει ο Σκόκο;

Τη μοναδική φορά που με κάθετη κίνηση πήρε τη μπάλα μέσα στην αντίπαλη περιοχή (από την πάσα ακριβείας του Άγγελου Μπασινά), ο αργεντινός μεσοεπιθετικός λίγο έλειψε να βάλει ξανά την ΑΕΚ μέσα στο παιχνίδι (δοκάρι στο 75’). Συμπερασματικά δικαιώνονται -και είναι πάρα πολλοί, ειδικά δημοσιογράφοι και προπονητές από την Αργεντινή και το Μεξικό οι οποίοι ξέρουν καλύτερα τον Σκόκο και τι μπορεί να κάνει- όσοι επιμένουν ότι χαραμίζεται ως δεξιός ή αριστερός χαφ. Ο Δώνης επιμένει να τον χρησιμοποιεί στα άκρα της μεσαίας γραμμής ή της επίθεσης, ενώ είναι ολοφάνερο ότι ο Αργεντινός μπορεί να γίνει περισσότερο ουσιαστικός και αποδοτικός κινούμενος στον άξονα.

Εδώ βέβαια τίθεται ένα θέμα. Αν ο Δώνης αποφασίσει (που όπως έχουν έρθει τα πράγματα δεν είναι εύκολο) να χρησιμοποιήσει τον Σκόκο ως δεύτερο επιθετικό, τότε μόνος ένας εκ των Μπλάνκο, Τζεμπούρ ή Εντίνιο χωράει να παίξει δίπλα (ή λίγο μπροστά) του. Εκτός αν "ξεσηκώσει" το "4-4-2" με τη μεσαία γραμμή σε σχήμα ρόμβου ώστε ο Αργεντινός να κινείται ως ελεύθερος πίσω από τους δύο κυνηγούς.

Όπως και να έχει, ο προπονητής μοιάζει να συμβιβάζεται χρησιμοποιώντας τον Σκόκο σε ρόλους που δεν του ταιριάζουν απόλυτα για να μην χαλάσει τις ισορροπίες στην επίθεση αναγκασμένος να κρατήσει στον πάγκο τους δύο από τους τρεις πρωτοκλασάτους επιθετικούς της ομάδας, οι οποίοι εκτός των άλλων είναι δύσκολοι χαρακτήρες και δυστροπούν όταν δεν παίζουν.

3. Ποιος θα αξιοποιήσει τους επιθετικούς;

Ακόμα ένα καίριο ερώτημα. Υπάρχει στο ρόστερ ο ποδοσφαιριστής που θα μπορέσει να δώσει σωστά την μπάλα στους επιθετικούς που είναι εξακριβωμένο πλέον ότι διακρίνονται για την εκτελεστική ικανότητά τους και τα υψηλά ποσοστά ευστοχίας τους; Οι ως σήμερα ενδείξεις δεν μας πείθουν για κάτι τέτοιο. Ο Μπασινάς στα φεγγάρια του μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά με υποφερτή συνέπεια, όμως σίγουρα δεν είναι ο ποδοσφαιριστής που θα διακριθεί για τις τελικές πάσες του. Τέτοιος μάλλον δεν υπάρχει στο ρόστερ της ΑΕΚ, δείγμα του "τσαπατσούλικου" μεταγραφικού σχεδιασμού, ειδικά από την ημέρα που αποχώρησε ο Ριβάλντο κι εντεύθεν.

Έχοντας ήδη πουλήσει τον Τόζερ, η ΑΕΚ χάνοντας και τον Ρίμπο έμεινε δίχως ποδοσφαιριστές με δημιουργικές ικανότητες. Ουδείς από τους υπάρχοντες μέσους (Ρίκκα, Μπασινάς, Χέτεμαϊ, Λαγός, Πελετιέρι, Πλιάτσικας, Καφές, Γκέντσογλου, Ταχτσίδης) μπορεί με πιστότητα και συνέπεια να ανταποκριθεί στον ρόλο του επιτελικού μέσου, γι αυτό άλλωστε η ομάδα μοιάζει τόσο προβλέψιμη δημιουργικά. Η μπάλα φτάνει σπάνια στα πόδια του Μπλάνκο που προσπαθεί να… ανακαλύψει λάθη της άμυνας μπας και βρει την ευκαιρία να σουτάρει προς το αντίπαλο τέρμα και οι λοιποί επιθετικοί περισσότερο προσπαθούν να δημιουργήσουν μόνοι τους καταστάσεις παρά περιμένουν από τους μέσους. Και μέσα σε όλα, η ΑΕΚ ήταν ανύπαρκτη στην ανάπτυξη από τα άκρα για πολλοστή φορά. Μηδέν συμμετοχή επιθετικά από τους Γεωργέα και Χουανφράν.

4. Πως θα λυθεί το πρόβλημα στις πτέρυγες;

Ο Χουανφράν την κάνει καλά τη δουλειά του (περισσότερο ανασταλτικά βέβαια) γι αυτό και έχει πάρει τη φανέλα του βασικού στο σπίτι του. Ωστόσο οι τρεις άλλοι μπακ που διαθέτει η ΑΕΚ δεν κάνουν μαζί έναν ολοκληρωμένο πλάγιο αμυντικό. Ο φιλότιμος Νίκος Γεωργέας πρέπει και φέτος να γίνει λάστιχο για να αντικαθιστά πότε τον Χουανφράν αριστερά (όπως στο επόμενο ματς μετά την αποβολή του Ισπανού στο χθεσινό ντέρμπι) και πότε τον πλήρως αναξιόπιστο Ράμος στα δεξιά και γενικά δείχνει πολύ μακριά από τον παλιό καλό εαυτό του.

Η παρουσία των πλάγιων αμυντικών στα ως σήμερα παιχνίδια της ΑΕΚ κρίνεται συνολικά ως κακή (αν όχι απογοητευτική). Μηδαμινή η συμμετοχή τους στην ανάπτυξη αφού ο μεν Χουαφράν δείχνει ιδιαίτερη προσήλωση στο αμυντικό κομμάτι (που μάλλον είναι και το δυνατό σημείο του), ο δε Ράμος όταν παίζει βρίσκεται μεν συχνά σε θέση για "γέμισμα", όμως οι μεταβιβάσεις του είναι ως επί το πλείστον απογοητευτικές.

Όταν βρίσκει συμπαίκτη στην αντίπαλη περιοχή... κερνάει γλυκά στους Θρακομακεδόνες. Για τον Δημήτρη Κουτρομάνο δεν μπορούμε να έχουμε άποψη. Όμως από τον χθεσινό Γεωργέα και τον συνήθη Ράμος δεν γίνεται να είναι χειρότερος. Δείχνει πιο κοντρολαρισμένος, δυνατός και πιο ενεργός επιθετικά και ίσως πρέπει να πάρει τις ευκαιρίες του. Διαφορετικά ποιος ο λόγος να παραμένει ως θεατής στο ρόστερ όταν οι υπόλοιποι βρίσκονται σε τόσο κακή κατάσταση;






























TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ