Οι "χρυσές" 11άδες του ντέρμπι
Το SPORT 24 παρουσιάζει τις δύο 11άδες που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στα ντέρμπι μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Aντίστροφη μέτρηση για το ματς στο Καραϊσκάκη
Πρόκειται πάντως για τα ντέρμπι που έχουν διεξαχθεί στα πλαίσια της α’ εθνικής (από την περίοδο 1959-60 δηλαδή) και είναι δεδομένο πως οι ενδεκάδες δεν βγαίνουν με βάση τις θέσεις. Απλά περιλαμβάνουν παίκτες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στα εν λόγω ντέρμπι, πάντα με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό.
Ας τις δούμε:
Ολυμπιακός
Αντώνης Νικοπολίδης
Εχει "φάει" αυτά τα ντέρμπι με το κουτάλι, ενώ έχει κατακτήσει τίτλους και με τους δύο συλλόγους. Μάλιστα είναι ο μόνος ποδοσφαιριστής που κατέκτησε τρία συνεχόμενα ντάμπλ (!), ένα με τον Παναθηναϊκό (2004) και δύο με τον Ολυμπιακό (2005, 2006).
Αποτέλεσε πολλές φορές την κολώνα της ομάδας του, κρατώντας τη νίκη. Από τις πιο δύσκολες στιγμές του το νικηφόρο 4-3 του Παναθηναϊκού την περίοδο 1989-90, όπου ο "κήπερ" των "πρασίνων" στο φινάλε του αγώνα δέχτηκε κομμάτι από τσιμέντο, από τους ανεγκέφαλους της εξέδρας.
Γιώργος Σιδέρης:
Ασύγκριτος επιθετικός, ο πρώτος που έκανε καριέρα στο εξωτερικό σε χρόνια δύσκολα και χωρίς "Μπόσμαν". Με 15 γκόλ εναντίον του Παναθηναϊκού είναι ο δεύτερος παίκτης στη σχετική λίστα των «αιωνίων». Πρώτος και με ακατάρριπτο ουσιαστικά ρεκόρ, ο μεγάλος Γιάννης Βάζος που είχε σκοράρει 33 φορές απέναντι στους "πράσινους"!
Ο Σιδέρης λοιπόν φύλαγε πάντα μερικές από τις καλύτερες εμφανίσεις του για τα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και μάλιστα στον Πειραιά.
Την περίοδο 1962-63, ο Ολυμπιακός με δύο γκολ του «Φώντακα» κερδίζει 3-2 τον Παναθηναϊκό που ουσιαστικά χάνει (από την ΑΕΚ σε μπαράζ) τον τίτλο στο «Καραϊσκάκη» αφού εκτός από τους «ερυθρόλευκους» έχασε την τελευταία αγωνιστική με 4-2 και από τον Εθνικό και έτσι πήγε σε μπαράζ με την «Ενωση» όπου έχασε τον τίτλο.
Την περίοδο 1965-66 ο Ολυμπιακός κατακτά, μόλις με έναν βαθμό από τον Παναθηναϊκό, τον πρώτο του τίτλο στην α’ εθνική και ο Σιδέρης έχει συμβάλει τα μέγιστα. Δεν είναι μόνο που αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ με 29 γκολ, αλλά πετυχαίνει και το μοναδικό στη νίκη-χρυσάφι (1-0) επί του «αιώνιου» αντιπάλου.
Η μεγαλύτερη στιγμή του «Φώντακα» στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είναι το χάτ τρικ την περίοδο 1966-67 (πρωταθλητής και πάλι ο Ολυμπιακός) μέσα σε 40 λεπτά (21’, 36’ και 62’) στο επιβλητικό 4-0.
Τελευταίο του τέρμα κατά του Παναθηναϊκού στον Πειραιά, την περίοδο 1968-69. Οι δύο ομάδες παίζουν αντιμέτωπες την τελευταία αγωνιστική στο "Καραϊσκάκη" και οι "Πράσινοι" είναι ήδη πρωταθλητές. Ο Σιδέρης με εκπληκτική ατομική ενέργεια στο 80’ δίνει τη νίκη στην ομάδα του (1-0) και κατακτά λίγες μέρες αργότερα το ασημένιο παπούτσι στην Ευρώπη.
Παύλος Βασιλείου
Αν και αμυντικός, ο Βασιλείου συνεργαζόταν άψογα με τον Γιώργο Σιδέρη. Ηταν αυτός που άνοιξε το σκόρ στο επιβλητικό 4-0 του 1966-67, ενώ από εξαιρετική ασίστ του Σιδέρη με ασύλληπτο σουτ έδωσε τη νίκη στους "ερυθρόλευκους" και την επόμενη σεζόν (1-0). Τρίτο σερί γκολ την περίοδο 1968-69, στο 2-1 επί του Παναθηναίκού (το άλλο γκολ ο Σιδέρης) που πάντως δεν συνδυάστηκε με τίτλο.
Μιχάλης Κρητικόπουλος
Ο αξέχαστος μπαλαντέρ του Ολυμπιακού, που μπορούσε να κάνει σχεδόν τα πάντα στο γήπεδο. Είχε την τύχη να προλάβει την μεγάλη εποχή του Γουλανδρή και στο τελευταίο πρωτάθλημα της "χρυσής" τριετίας ήταν αυτός που είχε ανοίξει το σκορ στο 2-1 επί του Παναθηναϊκού, την περίοδο 1974-75.
Ιδιο σενάριο την επόμενη σεζόν, όταν πέτυχε το δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού στο 4-2 επί των "πρασίνων" ενώ στο τελευταίο του ντέρμπι που σκόραρε στο "Καραϊσκάκη" ήταν την περίοδο 1977-78, αν και αυτό δεν έφτανε για να αποφύγει την ήττα ο Ολυμπιακός (1-2).
Υβ Τριαντάφυλλος
Το σύνθημα "Υβ Υβ" δονούσε συχνά το Καραϊσκάκη τη δεκαετία του 1970, όταν ο μεγάλος Γουλανδρής είχε φέρει στον Πειραιά το αστέρι της εποχής. Το πρώτο του γκολ σε «αιώνιο» ντέρμπι είχε ως αποτέλεσμα να «ανάψει» φωτιές. Ηταν το πρώτο στο παιχνίδι της περιόδου 1972-73, το οποίο αμφισβήτησαν όλοι οι παίκτες του Παναθηναϊκού, θεωρώντας ότι η μπάλα από την κεφαλιά του Υβ (ισοφάρισε σε 1-1)
δεν πέρασε ποτέ τη γραμμή του τέρματος του Βασίλη Κωνσταντίνου. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν ως το τέλος, με τον Υβ μάλιστα να αποβάλλεται μετά από χτύπημα του Παπαδημητρίου (αποβλήθηκε και αυτός), επειδή αντέδρασε. Ενώ ο Ολυμπιακός προηγείται με 3-2 στο 81’ ο Δομάζος παίρνει την ομάδα και φεύγουν επειδή θεωρούν ότι ο διαιτητής Λάτσιος δεν τους έδωσε πέναλτι. Ο τελευταίος διέκοψε τον αγώνα που κατακυρώθηκε με 2-0 στον μετέπειτα πρωταθλητή Ολυμπιακό.
Το επόμενο γκολ του σε ντέρμπι ήταν στο 1-1 της περιόδου 1973-74, με τον Δομάζο να ισοφαρίζει προς το τέλος με το εκπληκτικό ανάποδο ψαλίδι, το γκολ του Τριαντάφυλλου στο 50ο λεπτό μετά από σέντρα ακριβείας του Γιούτσου.
Νίκος Αναστόπουλος
Από τους μεγαλύτερους γκολτζήδες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και του Ολυμπιακού. Τεράστια παράδοση στο κύπελλο και ακόμα και στο μπαράζ του Βόλου, καθώς όσο και αν φαίνεται απίστευτο στα εντός έδρας παιχνίδια, σκόραρε μόνο σε ένα. Ηταν την περίοδο 1982-83 όπου και με δύο δικά του γκολ ο μετέπειτα πρωταθλητής Ολυμπιακός έκαμψε την αντίσταση του Παναθηναϊκού (2-1).
Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς
Ο απόλυτος αρχηγός των "ερυθρολεύκων" με παρουσία και στα 10 πρωταθλήματα της τελευταίας 11ετίας.
Από το δικό του χτύπημα πέναλτι (αν και η ανατροπή είχε γίνει εκτός περιοχής) ξεκίνησαν όλα την περίοδο 1996-97, με τον Ολυμπιακό να επικρατεί με 1-0. Την επόμενη χρονιά στο 3-1, αυτή τη φορά στο ΟΑΚΑ (έδρα της ομάδας του) πετυχαίνει το δεύτερο γκολ, ενώ στο ίδιο γήπεδο την περίοδο 2000-01 "σφραγίζει" ένα ακόμα πρωτάθλημα πετυχαίνοντας το μοναδικό γκολ (1-0) μετά από «μαγική» ασίστ του Τζιοβάνι.
Τελευταίο του εντός έδρας γκολ σε ντέρμπι «αιωνίων» το 2ο τέρμα, στο 2-2 της περιόδου 2001-02.
Αλέξης Αλεξανδρής
Από τους πιο δεινούς σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, σκόραρε αρκετά συχνά κατά του Παναθηναϊκού. Και όμως και οι τρεις φορές που βρήκε δίχτυα σε εντός έδρας ντέρμπι με τους "πράσινους" η ομάδα του δεν κέρδισε. Από το 1-1 του 1994-95, μέχρι τα δύο ισόπαλα 2-2 τις περιόδους 1999-00 και 2001-02. Ιδιαίτερα η τελευταία ισοπαλία, έγινε από 2-0 υπέρ του Ολυμπιακού, χωρίς τελικά να του στοιχίσει τον τίτλο.
Στέλιος Γιαννακόπουλος
Μόλις σε ένα ντέρμπι, με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό, έχει βρει δίχτυα ο Στέλιος Γιαννακόπουλος κόντρα στον Παναθηναϊκό, αλλά τι μάτς...
Πρόκειται για τον "τελικό" της Ριζούπολης, στην προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος 2002-03, με τον Ολυμπιακό να ψάχνει νίκη με δύο γκολ διαφορά για να πάρει τον τίτλο από τους "πράσινους" που ευνοούνται με ισοπαλία, ενώ πάνε σε μπαράζ αν χάσουν με ένα γκολ. Το 1-0 του Τζιοβάνι αλλάζει πολύ γρήγορα χάρις στα δύο γκόλ του Γιαννακόπουλου που «σφραγίζουν» το 7ο συνεχόμενο πρωτάθλημα των Πειραιωτών.
Ίλια Ίβιτς
Το ίδιο ισχύει και για τον νυν τεχνικό διευθυντή του Ολυμπιακού. Σε ένα παιχνίδι, με γηπεδούχους τους "ερυθρόλευκους" έχει σκοράρει και μάλιστα δις κρίνοντας το αποτέλεσμα (3-1) και κατ’ επέκταση τον τίτλο. Πρόκειται για το ντέρμπι της περιόδου 1997-98, στο ΟΑΚΑ, όπου μετά τη μείωση του σκορ σε 2-1 από τον Βαζέχα, ο Ιλια αναλαμβάνει δράση και με εξαιρετική προσωπική ενέργεια "σφραγίζει" τη μεγάλη νίκη.
Ριβάλντο
Από την πρώτη στιγμή που «πάτησε» το πόδι του στο λιμάνι ο μεγάλος Βραζιλιάνος κατάλαβε το τι εστί ένα ντέρμπι «αιωνίων» και το έδειξε την περίοδο 2004-05, που έκρινε με δικό του εκπληκτικό χτύπημα φάουλ το ντέρμπι-τίτλος (1-0). Την επόμενη χρονιά (3-2) σκόραρε και πάλι, ισοφαρίζοντας μάλιστα το σκόρ (1-1) και δίνοντας την ευκαιρία στους συμπαίκτες του να πετύχουν την ολική ανατροπή.
Παναθηναϊκός
Τάκης Οικονομόπουλος
Το "πουλί" ήταν το βασικό εμπόδιο τα πρώτα χρόνια της α’ εθνικής, στην προσπάθεια του Ολυμπιακού να διασπάσει την άμυνα του "αιώνιου" αντιπάλου του. Από τα καλύτερα παιχνίδια του στο "Καραϊσκάκη", ήταν αυτό της περιόδου 1973-74. Ο Ολυμπιακός δεν είχε αντίπαλο για τον τίτλο και απλά οι φίλοι του περίμεναν μια μεγάλη νίκη επί των Πειραιωτών. Ομως ο Οικονομόπουλος είχε κατεβάσει τα ρολά. Σωρεία επεμβάσεων, με κορυφαία αυτή όταν απέκρουσε πέναλτι του Τριαντάφυλλου (ήταν ο μόνος που τον είχε νικήσει με το γκολ στο 50ο λεπτό) κρατώντας την ομάδα του στο παιχνίδι 25 λεπτά πριν το φινάλε. Στο τέλος μάλιστα ισοφάρισε με εκπληκτικό ανάποδο ψαλίδι ο Δομάζος στο τελικό 1-1, έργο Οικονομόπουλου.
Μίμης Δομάζος
Ο "Στρατηγός" είχε παράδοση να παίζει πάντα καλά στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Μάλιστα μαζί με τον Παπαεμμανουήλ ήταν αυτοί που έδωσαν τη νίκη (2-1) και ουσιαστικά τον τίτλο στον Παναθηναϊκό την περίοδο 1962-63.
Την περίοδο 1969-70, ο Δομάζος "καθάρισε" ένα ακόμα ντέρμπι, με αριστοτεχνικό φάουλ, στο 59’, στέλνοντας αρχικά την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι, η οποία στη συνέχεια κόντραρε και στην πλάτη του "ερυθρόλευκου" τερματοφύλακα Μυλωνά και κατέληξε στα δίχτυα. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 1-0 στην 30η αγωνιστική και ουσιαστικά εκεί «σφράγισε» τον τίτλο, από την ΑΕΚ, που δεν μπορούσε πλέον να τον φτάσει.
Ο Δομάζος έχει πετύχει και ένα από τα ωραιότερα (αν όχι το καλύτερο) γκολ της καριέρας του στο "Καραϊσκάκη", με ανάποδο ψαλίδι. Ηταν την περίοδο 1973-74 και με αυτό το τέρμα στο 83ο λεπτό (άφησε άναυδους τους δύο αντιπάλους του που τον μάρκαραν) ο Παναθηναϊκός πήρε ισοπαλία 1-1 από τον αχτύπητο εκείνη την τριετία Ολυμπιακό του Νίκου Γουλανδρή, ο οποίος πήρε τρία πρωταθλήματα σερί (1973, 1974, 1975) με μόλις μια ήττα κάθε σεζόν, την παραδοσιακή από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα !
Ανδρέας Παπαεμμανουήλ
Ο μοναδικός παίκτης του Παναθηναϊκού στην ιστορία του συλλόγου που πέτυχε χάτ τρίκ στην έδρα των "ερυθρολεύκων".
Στην τελευταία αγωνιστική του πρώτου πρωταθλήματος α’ εθνικής (1959-60) οι «πράσινοι» που υπολείπονται δύο βαθμών της ΑΕΚ έπαιζαν στο Καραϊσκάκη. Βρέθηκαν να χάνουν με 1-0, αλλά με τρία τέρματα του Ανδρέα Παπαεμμανουήλ θριάμβευσαν με 4-1 επί βαθμολογικά αδιάφορου Ολυμπιακού και ισοβάθμησαν τελικά με την ΑΕΚ (κατάφερε να χάσει με 3-2 στη Νέα Φιλαδέλφεια από τον Πανιώνιο, του Θανάση Σαραβάκου, πατέρα του Δημήτρη).
Στο μπαράζ που ακολούθησε ο Παναθηναϊκός νίκησε 2-1 (με "κεραυνό" του Παπαεμμανουήλ μάλιστα στο 47’) και κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της α’ εθνικής.
Μάλιστα δύο χρόνια αργότερα, πέτυχε το νικητήριο γκολ στη νέα νίκη επί του «αιωνίου» αντιπάλου στο «Καραϊσκάκη» (2-1) στο πρωτάθλημα της περιόδου 1962-63 όπου ο Παναθηναϊκός το κατέκτησε με τρεις βαθμούς διαφορά από τον "αιώνιο" αντίπαλό του.
Τότης Φυλακούρης
Τα αστεία του (με αποκορύφωμα τον κόκορα που είχε ρίξει στον αγωνιστικό χώρο σε ένα ντέρμπι "αιωνίων") έχουν αφήσει εποχή. Ομως πέρα από αυτά την ώρα του αγώνα ήταν από τους παίκτες που τα έδιναν όλα. Με δικό του γκολ, ο Παναθηναϊκός πήρε μια ακόμα νίκη στον Πειραιά (1-0) την περίοδο 1970-71, που απλά αποδείχθηκε γοήτρου καθώς οι "πράσινοι" τερμάτισαν 3οι πίσω από την πρωταθλήτρια ΑΕΚ και τον Πανιώνιο ενώ οι "ερυθρόλευκοι" καταποντίστηκαν στην 7η θέση αν και παρηγορήθηκαν με την κατάκτηση του κυπέλλου.
Βαγγέλης Βλάχος
Πρωταγωνιστής σε μια από τις μεγαλύτερες εκτός έδρας νίκες του Παναθηναϊκού στην έδρα του "αιώνιου" αντιπάλου ο Βαγγέλης Βλάχος είχε σημειώσει δύο γκολ στο αλήστου μνήμης 4-1 της περιόδου 1987-88. Μόλις την 7η αγωνιστική οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι συναντήθηκαν στο ΟΑΚΑ (έδρα και του Ολυμπιακού τότε).
Οι "ερυθρόλευκοι" λίγο πριν βρεθεί ως... Μεσίας ο Κοσκωτάς, ψάχνονταν και παρέπαιαν μετά την κατάκτηση του τίτλου την περασμένη χρονιά. Αυτή ήταν η πρώτη σεζόν των 9 "πέτρινων" χρόνων. Ο Πολωνός "κήπερ" Καζιμιέρσκι δεν ήξερε που βρισκόταν και οι "πράσινοι" τον εκτέλεσαν με τον Βλάχο να σκοράρει δις στο 42’ και στο 86’.
Το πρωτάθλημα πάντως πήγε στη Λάρισα με τον Παναθηναϊκό να τερματίζει 5ος (επικρατώντας όμως στα πέναλτι του Ολυμπιακού στον αξέχαστο τελικό κυπέλλου) και τον Ολυμπιακό 8ος.
Δημήτρης Σαραβάκος
Ο «μικρός» του Παναθηναϊκού ζούσε για αυτά τα ντέρμπι. Την περίοδο 1985-86, «καθάρισε» μόνος του τον Ολυμπιακό με δύο εκπληκτικά γκόλ, πριν μειώσει με πέναλτι ο Αναστόπουλος στις καθυστερήσεις στο τελικό (1-2). Δύο χρόνια αργότερα στο 1-4 στην έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Σαραβάκος «σφράγισε» τη μεγάλη νίκη κάνοντας το 1-3 με σουτ, αν και μεγάλη ευθύνη έχει ο τερματοφύλακας Καζιμιέρσκι του οποίου η μπάλα έφυγε μέσα από τα χέρια του.
Επίσης έχει σκοράρει και στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος 1991-92. Με πέναλτι ισοφάρισε στο τελικό 1-1, όταν όμως όλα είχαν κριθεί αφού η ΑΕΚ είχε βγει πρωταθλήτρια, στο ξεκίνημα της χρυσής τριετίας της επί Μπάγεβιτς.
Γιάννης Σαμαράς
Πρόκειται για τον "χρυσό" σκόρερ του Παναθηναϊκού στο πλέον συναρπαστικό ντέρμπι των δύο «αιωνίων» στο «Καραϊσκάκη». Την περίοδο 1989-90, ο Παναθηναϊκός έχει πλεονέκτημα έναντι της ΑΕΚ, για την κατάκτηση του τίτλου, αλλά θέλει αποτέλεσμα στον Πειραιά την 22η αγωνιστική. Ο Ολυμπιακός που ταλανίζεται από τα διοικητικά θέλει τη νίκη για να κατευνάσει τον κόσμο του. Ο Σαμαράς στις καθυστερήσεις μπαίνει μόνος του και κάνει σε ρυθμό προπόνησης το τελικό 3-4, σε ένα παιχνίδι που κράτησε δύο ώρες, λόγω των 4 διακοπών. Ετσι οι «πράσινοι» πήραν τελικά τον τίτλο.
Γιώργος Καπουράνης
"Εκανες άνω κάτω το λιμάνι, Καπουράνη". Σύνθημα που έγραψε τη δική του ιστορία στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ο Παναθηναϊκός που και εκείνη τη σεζόν πήρε τον τίτλο, έφυγε νικητής από το "Καραϊσκάκη" με το σούτ του Γιώργου Καπουράνη στο 89ο λεπτό. Ο Βάντσικ είχε κρατήσει προηγουμένως όρθιο τον Παναθηναϊκό, αποκρούοντας και πέναλτι, για να έρθει ο Καπουράνης και να δώσει τη χαριστική βολή στον Ολυμπιακό.
Εμμάνουελ Ολιζαντέμπε
Από τους πιο επικίνδυνους επιθετικούς που έπαιξαν ποτέ στον Παναθηναϊκό. Ο Νιγηριανός (με πολωνική υπηκοότητα) απέδειξε και στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό την εκτελεστική του δεινότητα. Αξέχαστο εκτός έδρας παιχνίδι του, αυτό την περίοδο 2001-02 στο ΟΑΚΑ, όταν έπαιξε σχεδόν μόνος του τους «Πειραιώτες» και ισοφάρισε από 0-2 το ντέρμπι σε 2-2 με δύο προσωπικά γκολ.
Μιχάλης Κωνσταντίνου
Από τους πλέον δεινούς σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, έχει γράψει τη δική του ιστορία στα ντέρμπι "αιωνίων" έχοντας μάλιστα φορέσει τη φανέλα και των δύο ομάδων. Εκτός έδρας, έχει μείνει το γκολ του στη Ριζούπολη, με το οποίο προηγήθηκε ο Παναθηναϊκός και τελικά πήρε το 1-1, στην περίοδο 2003-04, όπου και κατέκτησε το τελευταίο του πρωτάθλημα, σπάζοντας την αυτοκρατορία του Ολυμπιακού. Μάλιστα ο Κύπριος στην ίδια σεζόν ήταν ο πρωταγωνιστής και στον τελικό κυπέλλου δίνοντας ουσιαστικά το τρόπαιο στους "πράσινους".
Δημήτρης Παπαδόπουλος
Ο τελευταίος σκόρερ του Παναθηναϊκού στο "Καραϊσκάκη" και ο πρώτος που οδήγησε τους "πράσινους" στην επιτυχία στην έδρα του αντιπάλου τους μετά την ανακατασκευή. Η εκτελεστική του δεινότητα, έπαιξε ρόλο στο να "εκτελέσει" τον καλό του φίλο Αντώνη Νικοπολίδη στο 1-0 της περσινής περιόδου στα τελευταία λεπτά. Είχε κερδίσει και πέναλτι στο προπέρσινο 3-2 από το οποίο ηττήθηκε η ομάδα του.
Ας τις δούμε:
Ολυμπιακός
Αντώνης Νικοπολίδης
Εχει "φάει" αυτά τα ντέρμπι με το κουτάλι, ενώ έχει κατακτήσει τίτλους και με τους δύο συλλόγους. Μάλιστα είναι ο μόνος ποδοσφαιριστής που κατέκτησε τρία συνεχόμενα ντάμπλ (!), ένα με τον Παναθηναϊκό (2004) και δύο με τον Ολυμπιακό (2005, 2006).
Αποτέλεσε πολλές φορές την κολώνα της ομάδας του, κρατώντας τη νίκη. Από τις πιο δύσκολες στιγμές του το νικηφόρο 4-3 του Παναθηναϊκού την περίοδο 1989-90, όπου ο "κήπερ" των "πρασίνων" στο φινάλε του αγώνα δέχτηκε κομμάτι από τσιμέντο, από τους ανεγκέφαλους της εξέδρας.
Γιώργος Σιδέρης:
Ασύγκριτος επιθετικός, ο πρώτος που έκανε καριέρα στο εξωτερικό σε χρόνια δύσκολα και χωρίς "Μπόσμαν". Με 15 γκόλ εναντίον του Παναθηναϊκού είναι ο δεύτερος παίκτης στη σχετική λίστα των «αιωνίων». Πρώτος και με ακατάρριπτο ουσιαστικά ρεκόρ, ο μεγάλος Γιάννης Βάζος που είχε σκοράρει 33 φορές απέναντι στους "πράσινους"!
Ο Σιδέρης λοιπόν φύλαγε πάντα μερικές από τις καλύτερες εμφανίσεις του για τα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και μάλιστα στον Πειραιά.
Την περίοδο 1962-63, ο Ολυμπιακός με δύο γκολ του «Φώντακα» κερδίζει 3-2 τον Παναθηναϊκό που ουσιαστικά χάνει (από την ΑΕΚ σε μπαράζ) τον τίτλο στο «Καραϊσκάκη» αφού εκτός από τους «ερυθρόλευκους» έχασε την τελευταία αγωνιστική με 4-2 και από τον Εθνικό και έτσι πήγε σε μπαράζ με την «Ενωση» όπου έχασε τον τίτλο.
Την περίοδο 1965-66 ο Ολυμπιακός κατακτά, μόλις με έναν βαθμό από τον Παναθηναϊκό, τον πρώτο του τίτλο στην α’ εθνική και ο Σιδέρης έχει συμβάλει τα μέγιστα. Δεν είναι μόνο που αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ με 29 γκολ, αλλά πετυχαίνει και το μοναδικό στη νίκη-χρυσάφι (1-0) επί του «αιώνιου» αντιπάλου.
Η μεγαλύτερη στιγμή του «Φώντακα» στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είναι το χάτ τρικ την περίοδο 1966-67 (πρωταθλητής και πάλι ο Ολυμπιακός) μέσα σε 40 λεπτά (21’, 36’ και 62’) στο επιβλητικό 4-0.
Τελευταίο του τέρμα κατά του Παναθηναϊκού στον Πειραιά, την περίοδο 1968-69. Οι δύο ομάδες παίζουν αντιμέτωπες την τελευταία αγωνιστική στο "Καραϊσκάκη" και οι "Πράσινοι" είναι ήδη πρωταθλητές. Ο Σιδέρης με εκπληκτική ατομική ενέργεια στο 80’ δίνει τη νίκη στην ομάδα του (1-0) και κατακτά λίγες μέρες αργότερα το ασημένιο παπούτσι στην Ευρώπη.
Παύλος Βασιλείου
Αν και αμυντικός, ο Βασιλείου συνεργαζόταν άψογα με τον Γιώργο Σιδέρη. Ηταν αυτός που άνοιξε το σκόρ στο επιβλητικό 4-0 του 1966-67, ενώ από εξαιρετική ασίστ του Σιδέρη με ασύλληπτο σουτ έδωσε τη νίκη στους "ερυθρόλευκους" και την επόμενη σεζόν (1-0). Τρίτο σερί γκολ την περίοδο 1968-69, στο 2-1 επί του Παναθηναίκού (το άλλο γκολ ο Σιδέρης) που πάντως δεν συνδυάστηκε με τίτλο.
Μιχάλης Κρητικόπουλος
Ο αξέχαστος μπαλαντέρ του Ολυμπιακού, που μπορούσε να κάνει σχεδόν τα πάντα στο γήπεδο. Είχε την τύχη να προλάβει την μεγάλη εποχή του Γουλανδρή και στο τελευταίο πρωτάθλημα της "χρυσής" τριετίας ήταν αυτός που είχε ανοίξει το σκορ στο 2-1 επί του Παναθηναϊκού, την περίοδο 1974-75.
Ιδιο σενάριο την επόμενη σεζόν, όταν πέτυχε το δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού στο 4-2 επί των "πρασίνων" ενώ στο τελευταίο του ντέρμπι που σκόραρε στο "Καραϊσκάκη" ήταν την περίοδο 1977-78, αν και αυτό δεν έφτανε για να αποφύγει την ήττα ο Ολυμπιακός (1-2).
Υβ Τριαντάφυλλος
Το σύνθημα "Υβ Υβ" δονούσε συχνά το Καραϊσκάκη τη δεκαετία του 1970, όταν ο μεγάλος Γουλανδρής είχε φέρει στον Πειραιά το αστέρι της εποχής. Το πρώτο του γκολ σε «αιώνιο» ντέρμπι είχε ως αποτέλεσμα να «ανάψει» φωτιές. Ηταν το πρώτο στο παιχνίδι της περιόδου 1972-73, το οποίο αμφισβήτησαν όλοι οι παίκτες του Παναθηναϊκού, θεωρώντας ότι η μπάλα από την κεφαλιά του Υβ (ισοφάρισε σε 1-1)
δεν πέρασε ποτέ τη γραμμή του τέρματος του Βασίλη Κωνσταντίνου. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν ως το τέλος, με τον Υβ μάλιστα να αποβάλλεται μετά από χτύπημα του Παπαδημητρίου (αποβλήθηκε και αυτός), επειδή αντέδρασε. Ενώ ο Ολυμπιακός προηγείται με 3-2 στο 81’ ο Δομάζος παίρνει την ομάδα και φεύγουν επειδή θεωρούν ότι ο διαιτητής Λάτσιος δεν τους έδωσε πέναλτι. Ο τελευταίος διέκοψε τον αγώνα που κατακυρώθηκε με 2-0 στον μετέπειτα πρωταθλητή Ολυμπιακό.
Το επόμενο γκολ του σε ντέρμπι ήταν στο 1-1 της περιόδου 1973-74, με τον Δομάζο να ισοφαρίζει προς το τέλος με το εκπληκτικό ανάποδο ψαλίδι, το γκολ του Τριαντάφυλλου στο 50ο λεπτό μετά από σέντρα ακριβείας του Γιούτσου.
Νίκος Αναστόπουλος
Από τους μεγαλύτερους γκολτζήδες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και του Ολυμπιακού. Τεράστια παράδοση στο κύπελλο και ακόμα και στο μπαράζ του Βόλου, καθώς όσο και αν φαίνεται απίστευτο στα εντός έδρας παιχνίδια, σκόραρε μόνο σε ένα. Ηταν την περίοδο 1982-83 όπου και με δύο δικά του γκολ ο μετέπειτα πρωταθλητής Ολυμπιακός έκαμψε την αντίσταση του Παναθηναϊκού (2-1).
Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς
Ο απόλυτος αρχηγός των "ερυθρολεύκων" με παρουσία και στα 10 πρωταθλήματα της τελευταίας 11ετίας.
Από το δικό του χτύπημα πέναλτι (αν και η ανατροπή είχε γίνει εκτός περιοχής) ξεκίνησαν όλα την περίοδο 1996-97, με τον Ολυμπιακό να επικρατεί με 1-0. Την επόμενη χρονιά στο 3-1, αυτή τη φορά στο ΟΑΚΑ (έδρα της ομάδας του) πετυχαίνει το δεύτερο γκολ, ενώ στο ίδιο γήπεδο την περίοδο 2000-01 "σφραγίζει" ένα ακόμα πρωτάθλημα πετυχαίνοντας το μοναδικό γκολ (1-0) μετά από «μαγική» ασίστ του Τζιοβάνι.
Τελευταίο του εντός έδρας γκολ σε ντέρμπι «αιωνίων» το 2ο τέρμα, στο 2-2 της περιόδου 2001-02.
Αλέξης Αλεξανδρής
Από τους πιο δεινούς σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, σκόραρε αρκετά συχνά κατά του Παναθηναϊκού. Και όμως και οι τρεις φορές που βρήκε δίχτυα σε εντός έδρας ντέρμπι με τους "πράσινους" η ομάδα του δεν κέρδισε. Από το 1-1 του 1994-95, μέχρι τα δύο ισόπαλα 2-2 τις περιόδους 1999-00 και 2001-02. Ιδιαίτερα η τελευταία ισοπαλία, έγινε από 2-0 υπέρ του Ολυμπιακού, χωρίς τελικά να του στοιχίσει τον τίτλο.
Στέλιος Γιαννακόπουλος
Μόλις σε ένα ντέρμπι, με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό, έχει βρει δίχτυα ο Στέλιος Γιαννακόπουλος κόντρα στον Παναθηναϊκό, αλλά τι μάτς...
Πρόκειται για τον "τελικό" της Ριζούπολης, στην προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος 2002-03, με τον Ολυμπιακό να ψάχνει νίκη με δύο γκολ διαφορά για να πάρει τον τίτλο από τους "πράσινους" που ευνοούνται με ισοπαλία, ενώ πάνε σε μπαράζ αν χάσουν με ένα γκολ. Το 1-0 του Τζιοβάνι αλλάζει πολύ γρήγορα χάρις στα δύο γκόλ του Γιαννακόπουλου που «σφραγίζουν» το 7ο συνεχόμενο πρωτάθλημα των Πειραιωτών.
Ίλια Ίβιτς
Το ίδιο ισχύει και για τον νυν τεχνικό διευθυντή του Ολυμπιακού. Σε ένα παιχνίδι, με γηπεδούχους τους "ερυθρόλευκους" έχει σκοράρει και μάλιστα δις κρίνοντας το αποτέλεσμα (3-1) και κατ’ επέκταση τον τίτλο. Πρόκειται για το ντέρμπι της περιόδου 1997-98, στο ΟΑΚΑ, όπου μετά τη μείωση του σκορ σε 2-1 από τον Βαζέχα, ο Ιλια αναλαμβάνει δράση και με εξαιρετική προσωπική ενέργεια "σφραγίζει" τη μεγάλη νίκη.
Ριβάλντο
Από την πρώτη στιγμή που «πάτησε» το πόδι του στο λιμάνι ο μεγάλος Βραζιλιάνος κατάλαβε το τι εστί ένα ντέρμπι «αιωνίων» και το έδειξε την περίοδο 2004-05, που έκρινε με δικό του εκπληκτικό χτύπημα φάουλ το ντέρμπι-τίτλος (1-0). Την επόμενη χρονιά (3-2) σκόραρε και πάλι, ισοφαρίζοντας μάλιστα το σκόρ (1-1) και δίνοντας την ευκαιρία στους συμπαίκτες του να πετύχουν την ολική ανατροπή.
Παναθηναϊκός
Τάκης Οικονομόπουλος
Το "πουλί" ήταν το βασικό εμπόδιο τα πρώτα χρόνια της α’ εθνικής, στην προσπάθεια του Ολυμπιακού να διασπάσει την άμυνα του "αιώνιου" αντιπάλου του. Από τα καλύτερα παιχνίδια του στο "Καραϊσκάκη", ήταν αυτό της περιόδου 1973-74. Ο Ολυμπιακός δεν είχε αντίπαλο για τον τίτλο και απλά οι φίλοι του περίμεναν μια μεγάλη νίκη επί των Πειραιωτών. Ομως ο Οικονομόπουλος είχε κατεβάσει τα ρολά. Σωρεία επεμβάσεων, με κορυφαία αυτή όταν απέκρουσε πέναλτι του Τριαντάφυλλου (ήταν ο μόνος που τον είχε νικήσει με το γκολ στο 50ο λεπτό) κρατώντας την ομάδα του στο παιχνίδι 25 λεπτά πριν το φινάλε. Στο τέλος μάλιστα ισοφάρισε με εκπληκτικό ανάποδο ψαλίδι ο Δομάζος στο τελικό 1-1, έργο Οικονομόπουλου.
Μίμης Δομάζος
Ο "Στρατηγός" είχε παράδοση να παίζει πάντα καλά στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Μάλιστα μαζί με τον Παπαεμμανουήλ ήταν αυτοί που έδωσαν τη νίκη (2-1) και ουσιαστικά τον τίτλο στον Παναθηναϊκό την περίοδο 1962-63.
Την περίοδο 1969-70, ο Δομάζος "καθάρισε" ένα ακόμα ντέρμπι, με αριστοτεχνικό φάουλ, στο 59’, στέλνοντας αρχικά την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι, η οποία στη συνέχεια κόντραρε και στην πλάτη του "ερυθρόλευκου" τερματοφύλακα Μυλωνά και κατέληξε στα δίχτυα. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 1-0 στην 30η αγωνιστική και ουσιαστικά εκεί «σφράγισε» τον τίτλο, από την ΑΕΚ, που δεν μπορούσε πλέον να τον φτάσει.
Ο Δομάζος έχει πετύχει και ένα από τα ωραιότερα (αν όχι το καλύτερο) γκολ της καριέρας του στο "Καραϊσκάκη", με ανάποδο ψαλίδι. Ηταν την περίοδο 1973-74 και με αυτό το τέρμα στο 83ο λεπτό (άφησε άναυδους τους δύο αντιπάλους του που τον μάρκαραν) ο Παναθηναϊκός πήρε ισοπαλία 1-1 από τον αχτύπητο εκείνη την τριετία Ολυμπιακό του Νίκου Γουλανδρή, ο οποίος πήρε τρία πρωταθλήματα σερί (1973, 1974, 1975) με μόλις μια ήττα κάθε σεζόν, την παραδοσιακή από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα !
Ανδρέας Παπαεμμανουήλ
Ο μοναδικός παίκτης του Παναθηναϊκού στην ιστορία του συλλόγου που πέτυχε χάτ τρίκ στην έδρα των "ερυθρολεύκων".
Στην τελευταία αγωνιστική του πρώτου πρωταθλήματος α’ εθνικής (1959-60) οι «πράσινοι» που υπολείπονται δύο βαθμών της ΑΕΚ έπαιζαν στο Καραϊσκάκη. Βρέθηκαν να χάνουν με 1-0, αλλά με τρία τέρματα του Ανδρέα Παπαεμμανουήλ θριάμβευσαν με 4-1 επί βαθμολογικά αδιάφορου Ολυμπιακού και ισοβάθμησαν τελικά με την ΑΕΚ (κατάφερε να χάσει με 3-2 στη Νέα Φιλαδέλφεια από τον Πανιώνιο, του Θανάση Σαραβάκου, πατέρα του Δημήτρη).
Στο μπαράζ που ακολούθησε ο Παναθηναϊκός νίκησε 2-1 (με "κεραυνό" του Παπαεμμανουήλ μάλιστα στο 47’) και κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της α’ εθνικής.
Μάλιστα δύο χρόνια αργότερα, πέτυχε το νικητήριο γκολ στη νέα νίκη επί του «αιωνίου» αντιπάλου στο «Καραϊσκάκη» (2-1) στο πρωτάθλημα της περιόδου 1962-63 όπου ο Παναθηναϊκός το κατέκτησε με τρεις βαθμούς διαφορά από τον "αιώνιο" αντίπαλό του.
Τότης Φυλακούρης
Τα αστεία του (με αποκορύφωμα τον κόκορα που είχε ρίξει στον αγωνιστικό χώρο σε ένα ντέρμπι "αιωνίων") έχουν αφήσει εποχή. Ομως πέρα από αυτά την ώρα του αγώνα ήταν από τους παίκτες που τα έδιναν όλα. Με δικό του γκολ, ο Παναθηναϊκός πήρε μια ακόμα νίκη στον Πειραιά (1-0) την περίοδο 1970-71, που απλά αποδείχθηκε γοήτρου καθώς οι "πράσινοι" τερμάτισαν 3οι πίσω από την πρωταθλήτρια ΑΕΚ και τον Πανιώνιο ενώ οι "ερυθρόλευκοι" καταποντίστηκαν στην 7η θέση αν και παρηγορήθηκαν με την κατάκτηση του κυπέλλου.
Βαγγέλης Βλάχος
Πρωταγωνιστής σε μια από τις μεγαλύτερες εκτός έδρας νίκες του Παναθηναϊκού στην έδρα του "αιώνιου" αντιπάλου ο Βαγγέλης Βλάχος είχε σημειώσει δύο γκολ στο αλήστου μνήμης 4-1 της περιόδου 1987-88. Μόλις την 7η αγωνιστική οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι συναντήθηκαν στο ΟΑΚΑ (έδρα και του Ολυμπιακού τότε).
Οι "ερυθρόλευκοι" λίγο πριν βρεθεί ως... Μεσίας ο Κοσκωτάς, ψάχνονταν και παρέπαιαν μετά την κατάκτηση του τίτλου την περασμένη χρονιά. Αυτή ήταν η πρώτη σεζόν των 9 "πέτρινων" χρόνων. Ο Πολωνός "κήπερ" Καζιμιέρσκι δεν ήξερε που βρισκόταν και οι "πράσινοι" τον εκτέλεσαν με τον Βλάχο να σκοράρει δις στο 42’ και στο 86’.
Το πρωτάθλημα πάντως πήγε στη Λάρισα με τον Παναθηναϊκό να τερματίζει 5ος (επικρατώντας όμως στα πέναλτι του Ολυμπιακού στον αξέχαστο τελικό κυπέλλου) και τον Ολυμπιακό 8ος.
Δημήτρης Σαραβάκος
Ο «μικρός» του Παναθηναϊκού ζούσε για αυτά τα ντέρμπι. Την περίοδο 1985-86, «καθάρισε» μόνος του τον Ολυμπιακό με δύο εκπληκτικά γκόλ, πριν μειώσει με πέναλτι ο Αναστόπουλος στις καθυστερήσεις στο τελικό (1-2). Δύο χρόνια αργότερα στο 1-4 στην έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Σαραβάκος «σφράγισε» τη μεγάλη νίκη κάνοντας το 1-3 με σουτ, αν και μεγάλη ευθύνη έχει ο τερματοφύλακας Καζιμιέρσκι του οποίου η μπάλα έφυγε μέσα από τα χέρια του.
Επίσης έχει σκοράρει και στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος 1991-92. Με πέναλτι ισοφάρισε στο τελικό 1-1, όταν όμως όλα είχαν κριθεί αφού η ΑΕΚ είχε βγει πρωταθλήτρια, στο ξεκίνημα της χρυσής τριετίας της επί Μπάγεβιτς.
Γιάννης Σαμαράς
Πρόκειται για τον "χρυσό" σκόρερ του Παναθηναϊκού στο πλέον συναρπαστικό ντέρμπι των δύο «αιωνίων» στο «Καραϊσκάκη». Την περίοδο 1989-90, ο Παναθηναϊκός έχει πλεονέκτημα έναντι της ΑΕΚ, για την κατάκτηση του τίτλου, αλλά θέλει αποτέλεσμα στον Πειραιά την 22η αγωνιστική. Ο Ολυμπιακός που ταλανίζεται από τα διοικητικά θέλει τη νίκη για να κατευνάσει τον κόσμο του. Ο Σαμαράς στις καθυστερήσεις μπαίνει μόνος του και κάνει σε ρυθμό προπόνησης το τελικό 3-4, σε ένα παιχνίδι που κράτησε δύο ώρες, λόγω των 4 διακοπών. Ετσι οι «πράσινοι» πήραν τελικά τον τίτλο.
Γιώργος Καπουράνης
"Εκανες άνω κάτω το λιμάνι, Καπουράνη". Σύνθημα που έγραψε τη δική του ιστορία στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ο Παναθηναϊκός που και εκείνη τη σεζόν πήρε τον τίτλο, έφυγε νικητής από το "Καραϊσκάκη" με το σούτ του Γιώργου Καπουράνη στο 89ο λεπτό. Ο Βάντσικ είχε κρατήσει προηγουμένως όρθιο τον Παναθηναϊκό, αποκρούοντας και πέναλτι, για να έρθει ο Καπουράνης και να δώσει τη χαριστική βολή στον Ολυμπιακό.
Εμμάνουελ Ολιζαντέμπε
Από τους πιο επικίνδυνους επιθετικούς που έπαιξαν ποτέ στον Παναθηναϊκό. Ο Νιγηριανός (με πολωνική υπηκοότητα) απέδειξε και στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό την εκτελεστική του δεινότητα. Αξέχαστο εκτός έδρας παιχνίδι του, αυτό την περίοδο 2001-02 στο ΟΑΚΑ, όταν έπαιξε σχεδόν μόνος του τους «Πειραιώτες» και ισοφάρισε από 0-2 το ντέρμπι σε 2-2 με δύο προσωπικά γκολ.
Μιχάλης Κωνσταντίνου
Από τους πλέον δεινούς σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, έχει γράψει τη δική του ιστορία στα ντέρμπι "αιωνίων" έχοντας μάλιστα φορέσει τη φανέλα και των δύο ομάδων. Εκτός έδρας, έχει μείνει το γκολ του στη Ριζούπολη, με το οποίο προηγήθηκε ο Παναθηναϊκός και τελικά πήρε το 1-1, στην περίοδο 2003-04, όπου και κατέκτησε το τελευταίο του πρωτάθλημα, σπάζοντας την αυτοκρατορία του Ολυμπιακού. Μάλιστα ο Κύπριος στην ίδια σεζόν ήταν ο πρωταγωνιστής και στον τελικό κυπέλλου δίνοντας ουσιαστικά το τρόπαιο στους "πράσινους".
Δημήτρης Παπαδόπουλος
Ο τελευταίος σκόρερ του Παναθηναϊκού στο "Καραϊσκάκη" και ο πρώτος που οδήγησε τους "πράσινους" στην επιτυχία στην έδρα του αντιπάλου τους μετά την ανακατασκευή. Η εκτελεστική του δεινότητα, έπαιξε ρόλο στο να "εκτελέσει" τον καλό του φίλο Αντώνη Νικοπολίδη στο 1-0 της περσινής περιόδου στα τελευταία λεπτά. Είχε κερδίσει και πέναλτι στο προπέρσινο 3-2 από το οποίο ηττήθηκε η ομάδα του.