X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΚΟΣΜΟΣ

Οι "διάσημες" φανέλες που έχουν αποσυρθεί

Με αφορμή την απόσυρση της φανέλας με το Νο 7 από τη Σάλκε, προς τιμήν του Ραούλ, το Sport24.gr παρουσιάζει τις φανέλες των διασημότερων ποδοσφαιριστών ανά τον κόσμο, που έχουν αποσυρθεί.

Τη 19η Απριλίου 2012, η Σάλκε τίμησε με το δικό της τρόπο τον Ραούλ Γκονθάλεθ για τη διετή προσφορά του στο γερμανικό σύλλογο, αποσύροντας τη φανέλα με το νούμερο 7.

Κάτι που δεν έχει κάνει η Ρεάλ Μαδρίτης για τον Ισπανό επιθετικό, που υπηρέτησε πιστά τη "βασίλισσα" κι έγινε ο παίκτης-σημαία της ομάδας με προσφορά 16 ετών στο σύλλογο.

Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός, το Sport24.gr αναζήτησε τις σημαντικότερες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, που έχουν τιμηθεί αναλόγως είτε για την προσφορά τους σε έναν σύλλογο, είτε επειδή έχασαν τη ζωή τους.

Μεγάλα ονόματα

Ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές, των οποίων η φανέλα έχει αποσυρθεί βρίσκονται μερικά από τα σπουδαιότερα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όπως ο Πελέ (από τη Νιού Γιόρκ Κόσμος και όχι από τη Σάντος!), ο Ντιέγο Μαραντόνα (από τη Νάπολι), ο Γιόχαν Κρόιφ (από τον Άγιαξ), ο Φέρεντς Πούσκας (από τη Χόνβεντ), ο Μπόμπι Μουρ (από τη Γουέστ Χαμ), ο Τζακίντο Φακέτι (από την Ίντερ), οι Φράνκο Μπαρέζι και Πάολο Μαλντίνι (από τη Μίλαν) και ο Ρομπέρτο Μπάτζο (από την Μπρέσια).

Αποσύρθηκε ενώ έπαιζε

Στην περίπτωση του Πελέ, η φανέλα του με το νούμερο 10 αποσύρθηκε την 1η Οκτωβρίου 1977, στο ημίχρονο του τελευταίου αγώνα του Βραζιλιάνου επιθετικού ως παίκτη της Νιού Γιόρκ Κόσμος.

Θα την ξαναφορέσουν οι γιοι

Όσον αφορά στην περίπτωση του Πάολο Μαλντίνι, η απόσυρση της φανέλας με το νούμερο 3 μπορεί να ανακληθεί, με την προϋπόθεση ότι θα τη φορέσει ένας από τους γιους του αν ποτέ αγωνιστούν επαγγελματικά στη Μίλαν.

Το "όχι" της FIFA για Ντιέγο

Μία ενδιαφέρουσα ιστορία υπάρχει και για τον Ντιέγο Αρμάντο Μαραντόνα, ο οποίος τιμήθηκε από τη Νάπολι, αλλά την ίδια τιμή ήθελε να του κάνει και η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αργεντινής, αποσύροντας τον Οκτώβριο του 2001 τη φανέλα της "αλμπισελέστε" με το νούμερο 10 στην πλάτη.

Ωστόσο, για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, ενώ έπρεπε να δηλωθούν 23 ποδοσφαιριστές με αριθμούς φανέλας από το 1 έως το 23, η Αργεντινή παρέκαμψε το νούμερο 10, δίνοντας αριθμούς από το 1 έως το 24. Ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, διαφώνησε με τη συγκεκριμένη επιλογή, απορρίπτοντας τη λίστα των Αργεντίνων και πρότεινε να δοθεί το νούμερο στον τότε τρίτο τερματοφύλακα της ομάδας, Ρομπέρτο Μπονάνο.

Τελικά, η Αργεντινή πείσθηκε να ξαναμοιράσει τα νούμερα, δίνοντας το Νο 10 στον Αριέλ Ορτέγα, ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν τη φανέλα φόρεσαν και άλλοι ποδοσφαιριστές, με τον Λιονέλ Μέσι να είναι ο βασικός κάτοχός της.

Μετά θάνατον αναγνώριση

Φυσικά, κάποιοι από τους προαναφερθέντες, όπως ο Πούσκας και ο Φακέτι, αλλά και πολλοί άλλοι λιγότερο διάσημοι ποδοσφαιριστές τιμήθηκαν από τις ομάδες τους μετά το θάνατό τους. Συγκεκριμένα, ο Ούγγρος επιθετικός και πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού έφυγε από τη ζωή το 2006 και η Χόνβεντ απέσυρε τη φανέλα του, προς τιμήν της 12ετούς θητείας του στην ομάδα (1943-55).

Φυσικά, υπάρχουν και οι περιπτώσεις των εν ενεργεία ποδοσφαιριστών, που έχασαν τη ζωή τους και αμέσως μετά οι ομάδες τους, τους τίμησαν αποσύροντας τη φανέλα τους. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν ο Μαρκ-Βιβιάν Φοέ (από τρεις ομάδες), ο Μίκλος Φέχερ (από την Μπενφίκα), ο Ντανιέλ Χάρκε (από την Εσπανιόλ) και πολύ πρόσφατα ο Πιερμάριο Μοροζίνι (από τη Βιτσέντζα και όχι από τη Λιβόρνο, που ήταν η τελευταία του ομάδα, αλλά ούτε και από την Ουντινέζε, στην οποία άνηκε).

Ιδιαίτερες περιπτώσεις

Μαρκ-Βιβιάν Φοέ

Ο θάνατος του Μαρκ-Βιβιάν Φοέ ήταν μία από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, καθώς συνέβη on camera, κατά τη διάρκεια του Confederations Cup 2003. Ο Καμερουνέζος μέσος αγωνιζόταν εκείνη την περίοδο στη Μάντσεστερ Σίτι, ως δανεικός από τη Λιόν, ενώ η ομάδα που τον έφερε στην Ευρώπη και τον ανέδειξε ποδοσφαιρικά ήταν η Λανς.

Και οι τρεις ομάδες αποφάσισαν να τον τιμήσουν και να αποσύρουν τη φανέλα που είχε φορέσει σε αυτές. Η Λανς απέσυρε το Νο 17, το ίδιο και η Λιόν, ενώ η Μάντσεστερ Σίτι απέσυρε τη φανέλα με το νούμερο 23. Ωστόσο, πέντε χρόνια αργότερα, το 2008, η Λιόν αποφάσισε να επαναφέρει τη φανέλα του.

Νταβίντ ντι Τομάζο

Ο δεύτερος ποδοσφαιριστής που έχει τιμηθεί από περισσότερες από μία ομάδες είναι ο Γάλλος αμυντικός Νταβίντ ντι Τομάζο. Ο Γάλλος κεντρικός αμυντικός έχασε τη ζωή του το 2005 και η τότε ομάδα του, η Ουτρέχτη, απέσυρε τη φανέλα με το νούμερο 4. Το ίδιο όμως έκανε και η πρώην ομάδα του, η γαλλική Σεντάν, αποσύροντας τη φανέλα με το Νο 29.

Αντόνιο Πουέρτα

Άλλη μία τραγική περίπτωση θανάτου ποδοσφαιριστή μέσα στο γήπεδο είναι αυτή του Αντόνιο Πουέρτα της Σεβίλλης. Ο Ισπανός πέθανε το 2007 και με την έναρξη της νέας σεζόν (2007-08), η ομάδα της Ανδαλουσίας απέσυρε τη φανέλα με το νούμερο 16.

Ωστόσο, η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία υποχρέωνε τις ομάδες της Πριμέρα Ντιβισιόν να χρησιμοποιούν τους αριθμούς από το 1 έως το 25, με συνέπεια η Σεβίλλη να αναγκαστεί να δώσει τη φανέλα του Πουέρτα στον καλό του φίλο, Νταβίδ Πριέτο.

Οι δικοί μας

Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο ομάδες που έχουν αποσύρει φανέλα ποδοσφαιριστή. Αρχικά, το 1998, ο ΠΑΟΚ απέσυρε τη φανέλα με το νούμερο 17, προς τιμήν του 22χρονου Παναγιώτη Κατσούρη, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα, και συγκεκριμένα πέρυσι, ήταν αυτό του Νιγηριανού Ολουμπάγιο Αντεφέμι, ο οποίος επίσης έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα (στην Εγνατία Οδό). Η ομάδα του, η Ξάνθη, τον τίμησε, αποσύροντας τη φανέλα με το Νο 13.

Δύο χρόνια νωρίτερα, ο επιθετικός της ΑΕΛ, Αντόνιο Ντε Νίγρις, εξέπνευσε λόγω καρδιακού επεισοδίου. Μπορεί η θεσσαλική ομάδα να μην απέσυρε τη φανέλα του, το έπραξε όμως η πρώτη ομάδα της καριέρας του, η μεξικανική Μοντερέι, κρεμώντας το νούμερο 51.

Τέλος, ένας πρώην ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Τιμούρ Κετσμπάια, έχει τιμηθεί από την κυπριακή Ανόρθωση, που έχει αποσύρει τη φανέλα με το νούμερο 14, για την προσφορά του Γεωργιανού, τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής.

Οι αποσυρθείσες φανέλες των πιο διάσημων ποδοσφαιριστών παγκοσμίως:

Φέρεντς Πούσκας (Νο 10, Χόνβεντ)

Μπόμπι Μουρ (Νο 6, Γουέστ Χαμ)

Τζακίντο Φακέτι (Νο 3, Ίντερ)

Χρίστο Μπόνεφ (Νο 8, Λοκομοτίβ Πλόβντιβ)

Τζίτζι Ρίβα (Νο 11, Κάλιαρι)

Γιόχαν Κρόιφ (Νο 14, Άγιαξ)

Κάζιμιερζ Ντέινα (Νο 10, Λέγκια Βαρσοβίας)

Πελέ (Νο 10, Νιού Γιόρκ Κόσμος)

Φράνκο Μπαρέζι (Νο 6, Μίλαν)

Ντιέγο Μαραντόνα (Νο 10, Νάπολι)

Πάολο Μαλντίνι (Νο 3, Μίλαν)

Αλνταΐρ (Νο 6, Ρόμα)

Τιμούρ Κετσμπάια (Νο 14, Ανόρθωση)

Κάρελ Πομπόρσκι (Νο 8, Τσέσκε Μπουντεγιόβιτσε)

Κουαουτέμοκ Μπλάνκο (Νο 10, Κλουμπ Αμέρικα)

Χένρικ Λάρσον (Νο 17, Χέλσινγκμποργκ)

Μαρκ-Βιβιάν Φοέ (Νο 17, Λανς)

Μαρκ-Βιβιάν Φοέ (Νο 17, Λιόν)

Μαρκ-Βιβιάν Φοέ (Νο 23, Μάντσεστερ Σίτι)

Παναγιώτης Κατσούρης (Νο 17, ΠΑΟΚ)

Κόμπι Τζόουνς (Νο 13, Λος Άντζελες Γκάλαξι)

Αντόνιο Ντε Νίγρις (Νο 51, Μοντερέι)

Ρομπέρτο Μπάτζο (Νο 10, Μπρέσια)

Νταβίντ ντι Τομάζο (Νο 29, Σεντάν)

Νταβίντ ντι Τομάζο (Νο 4, Ουτρέχτη)

Μίκλος Φέχερ (Νο 29, Μπενφίκα)

Ντανιέλ Χάρκε (Νο 21, Εσπανιόλ)

Πιερμάριο Μοροζίνι (Νο 25, Βιτσέντζα)

Ολουμπάγιο Αντεφέμι (Νο 13, Ξάνθη)

Ραούλ Γκονθάλεθ (Νο 7, Σάλκε)

* Με πλάγια γράμματα, οι ποδοσφαιριστές που δεν είναι πλέον εν ζωή

** Πέραν από τους αναφερθέντες, υπάρχουν πολλοί ακόμα ποδοσφαιριστές που έχουν τιμηθεί με απόσυρση της φανέλας τους. Ωστόσο δεν αναφέρονται, διότι είναι λιγότερο διάσημοι και αγωνίζονται σε μη δημοφιλή πρωταθλήματα ανά τον κόσμο, όπως του Περού, της Κόστα Ρίκα, της Κίνας και πολλών άλλων.

TAGS ΚΟΣΜΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ