Οι επιπτώσεις στις ομάδες από τη δικαστική υπόθεση
Το Sport24.gr επιχειρεί μία προσέγγιση των επιπτώσεων που ενδεχομένωςνα έχουν οι αποφάσεις του ειδικού ανακριτή διαφθοράς Γιώργου Ανδρεάδηστην ΕΠΟ, την Super League, καθώς και στις εμπλεκόμενες ομάδες
Tα… απόνερα της εγκληματικής οργάνωσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο όχιμόνο… πλημμύρισαν τα κτίρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, αλλά έφτασανμέχρι τις πόρτες της SuperLeague και της ΕΠΟ. Το ζητούμενο όμως είναι αν τα απόνερα θα γίνουν τσουνάμι και θα παρασύρουν όσα θεωρούσαμε ωςδεδομένα στο άθλημα. Αν μπουν με την ίδια ορμή στον συνεταιρισμό καιστην ομοσπονδία, ασφαλώς και θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές σε όλα ταεπίπεδα του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Το Sport24.gr επιχειρεί μία προσέγγιση των επιπτώσεων που ενδεχομένωςνα έχουν οι αποφάσεις του ειδικού ανακριτή διαφθοράς Γιώργου Ανδρεάδηστην ΕΠΟ, την Super League, καθώς και στις εμπλεκόμενες ομάδες. Ειδικάαπό τη στιγμή που έως τώρα παρατηρείται πλήρης ταύτιση απόψεων με τον αρμόδιο εισαγγελέα που επιλαμβάνεται της υπόθεσης. Πάμε, λοιπόν, στηνανάγνωση των επικείμενων αλλαγών:
- Ξεκινάμε από τα εύκολα: Ο Γιάννης Κομπότης την προσεχή Δευτέρα δενμπορεί να παραστεί στο ΔΣ της Λίγκας για να εκπροσωπήσει τονΛεβαδειακό. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τους Γιώργο Σπανό καιΒαγγέλη Μαρινάκη αν τους επιβληθεί ο περιοριστικός όρος να μηνασχολούνται με το ποδόσφαιρο όταν θα απολογηθούν. Άμεσα με τον πρόεδρο του Ατρόμητου, σε βάθος χρόνου για τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού.
- Από την ΕΠΟ και τη διαιτησία, εκτός ποδοσφαίρου κινδυνεύουν ναβρεθούν μέχρι να κριθεί η υπόθεση στα δικαστήρια, οι ΓιάννηςΠαπακωνσταντίνου, Άρης Σταθόπουλος, Νίκος Προύντζος, Παυσανίας Παπανικολάου, Χρήστος Υφαντής, Θανάσης Γιάχος, Ηλίας Σπάθας, Απόστολης Αμπάρκιολης, Γιάννης Κάμπαξης, Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, Κώστας Ιωαννίδης και Θανάσης Μπριάκος (ορίζεται ως παρατηρητής διαιτησίας). Αν και η επιβολή κυρώσεων στους διαιτητές θεωρείται από δύσκολη έως αδύνατη, διότι τα κατηγορητήρια αφορούν κυρίως κανόνες του παιχνιδιού για τους οποίους δεν μπορεί να έχει άποψη ένας δικαστικός λειτουργός. Εκτός κι αν προκύψει κίνητρο, αποδειχτεί δόλος και βρεθούν στοιχεία για διακίνηση χρημάτων ή… μπόνους (π.χ. άνοδο σε κατηγορία). Στην ποδοσφαιρική πιάτσα φουντώνουν οι φήμες ότι η υπόθεση της<εγκληματικής οργάνωσης> θα φέρει τα πάνω κάτω στην ομοσπονδία καιεντός του καλοκαιριού ενδέχεται να στηθεί κάλπη για την ανάδειξη νέουδιοικητικού συμβουλίου. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να παραιτηθεί σύσσωμο του ΔΣ της ΕΠΟ κάτι που μόνο έκπληξη δεν θα αποτελέσει με όσαδιαδραματίζονται στην Ευελπιδων και ειδικότερα στο κτίριο 6, όπουστεγάζεται το γραφείο του Γιώργου Ανδρεάδη…
- Oι ομάδες που έχουν εμπλοκή στην υπόθεση της <εγκληματικήςοργάνωσης> κινδυνεύουν με υποβιβασμό, εφόσον οι παράγοντες τουςπαραπεμφθούν σε δίκη για δωροδοκία – δωροληψία. Τα φώτα τηςδημοσιότητας πέφτουν πάνω στο πιο ηχηρό όνομα, που κλήθηκε να απολογηθεί, και δεν είναι άλλο από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού ΒαγγέληΜαρινάκη. Ο μεγαλομέτοχος της Πειραϊκής ΠΑΕ μεταξύ άλλων φέρεται νακατηγορείται για ηθική αυτουργία για δωροδοκία-δωροληψία με σκοπό αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα που περιλαμβάνεται σε στοιχηματικέςδιοργανώσεις και όπως φέρεται να αναφέρει το κατηγορητήριο «ο σκοπόςεπετεύχθη». Εφόσον παραμείνει αυτή η κατηγορία, τότε είναι βέβαιο πωςΠαναθηναϊκός και ΠΑΟΚ θα κινήσουν γη και ουρανό για να μεταφέρουν την υπόθεση στο στρατηγείο της UEFA με μοναδικό στόχο τον αποκλεισμό τουΟλυμπιακού από το Τσάμπιονς Λιγκ. Υπάρχει το προηγούμενο τηςΦενέρμπαχτσε και του Ολυμπιακού Βόλου που βρέθηκαν εκτός Ευρώπης μεσυνοπτικές διαδικασίες. Αλλά και της Μέταλιστ Χάρκοβο που απέκλεισε τον ΠΑΟΚ και τελικά τιμωρήθηκε για χειραγώγηση αγώνων.
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε εμπλοκή και στην υπόθεση των στημένωναγώνων του 2011. Ο αντεισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Πούλιος εισηγήθηκε ότι δεν προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις, οι οποίες να μπορούν, ναστηρίξουν δημόσια στο ακροατήριο κατηγορία για τις αξιόποινες πράξεις:
α) της απλής συνέργειας σε εγκληματική οργάνωση,
β) της απλήςσυνέργειας σε εκβίαση, με απειλή βλάβης του επαγγέλματος του εξαναγκαζομένου, κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια, κατ΄ εξακολούθηση
γ) της δωροδοκίας για αλλοίωση αποτελέσματος αθλητικού αγώνος, εκτης οποία το αποτέλεσμα επήλθε.
Προκάλεσε αίσθηση, ωστόσο, η επισήμανση του Αχιλλέα Μπέου, βασικού κατηγορούμενου για την ίδια υπόθεση ότι " ο Πούλιος εισηγείται. Το Συμβούλιο Εφετών παραπέμπει ή απαλλάσσει".Oπως και να έχει μέχρι τώρα κανένας δεν είναι ένοχος και ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας…
Σε ό,τι αφορά στις εγχώριες διοργανώσεις είναι θέμα ΠειθαρχικώνΕπιτροπών της ΕΠΟ και της Super League. Προς το παρόν πάντως οιποδοσφαιρικοί εισαγγελείς είναι απλά παρατηρητές των όσων συμβαίνουνστο μικρόκοσμο του ελληνικού πρωταθλήματος. Η αδράνειά τους, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει και αυτούς μέχρι το γραφείο του ειδικού ανακριτή.Οι πιθανότητες θα αυξηθούν εάν υπάρξει κάποια μηνυτήρια αναφορά, μέσω της οποίας θα γίνεται σύνδεση με τις δικαστικές εξελίξεις.
Οι κανονισμοί της ΕΠΟ είναι ιδιαίτερα αυστηροί, παρά τα όσα υποστηρίζει ο υφυπουργός αθλητισμού Σταύρος Κοντονης, και στο άρθρο 20 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, αναφέρονται τα ακόλουθα:
ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ
1. Οποιοσδήποτε αξιωματούχος ή εν γένει εμπλεκόμενος στον χώρο του ποδοσφαίρου, προσπαθεί ή συμμετέχει σε προσπάθεια προκαθορισμού τουαποτελέσματος ενός αγώνα για να προσπορίσει στον εαυτό του ή σετρίτους περιουσιακά οφέλη, μέσω χρηματικών αποδόσεων από στοιχηματισμό τιμωρείται με τις ποινές που αναφέρονται στο άρθρο 22.
2. Εάν υπήρξε πράγματι επίτευξη του σκοπού, επιβάλλονται οι ανωτέρωποινές με τριπλασιασμό των χρηματικών ποινών.
3. Εάν υπαίτια της προσπάθειας ή και της επίτευξης των ανωτέρω είναιομάδα ή αξιωματούχος της, οι χρηματικές ποινές δεκαπλασιάζονται, η δεομάδα (ή ομάδες) τιμωρείται με υποβιβασμό.
4. Υπαίτια θεωρείται η ομάδα εφόσον περισσότεροι από δύο
ποδοσφαιριστές της εμπλέκονται στο ως άνω αδίκημα.
ΑΡΘΡΟ 22 ΕΠΗΡΕΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΑΓΩΝΑ
1. Οποιοσδήποτε αξιωματούχος ή εν γένει εμπλεκόμενος στον χώρο τουποδοσφαίρου, προσπαθεί ή συμμετέχει σε προσπάθεια επηρεασμού ή απόπειρας επηρεασμού της έκβασης ή αποτελέσματος αγώνα ή διοργάνωσης με αντιαθλητικό, ανήθικο ή διεφθαρμένο τρόπο τιμωρείται
α) με χρηματική ποινή 20.000 έως 60.000,
β) με 10ετή τουλάχιστον απαγόρευση εκτελέσεως από αυτόν οποιασδήποτε
δραστηριότητας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο και
γ) με 10ετή τουλάχιστον απαγόρευση εισόδου του στους αγωνιστικούς χώρους.
2. Σε σοβαρές περιπτώσεις και σε περίπτωση επαναλήψεως, οι χρηματικέςποινές διπλασιάζονται, οι δε ποινές β και γ απαγγέλλονται εφ’ όρουζωής.
3. Σε περίπτωση που υπαίτια είναι ομάδα θα τιμωρείται με υποβιβασμόκαι χρηματική ποινή 300.000 ευρώ.
4. Υπαίτια θεωρείται η ομάδα εφόσον περισσότεροι από δύο ποδοσφαιριστές της εμπλέκονται στο ως άνω αδίκημα.