ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Οι επόμενες κινήσεις Κόκκαλη

Οι επόμενες κινήσεις Κόκκαλη
κόκκαλης

Η κατάρρευση του... φρουρίου "Καραϊσκάκης" και οι επόμενες κινήσεις του Σωκράτη Κόκκαλη

Απέναντι στην Ξάνθη, οι πρωταθλητές απέδειξαν και πάλι πως όταν δεν έχεις την ικανότητα να διασπάσεις την αντίπαλη άμυνα, ούτε η "καυτή" ατμόσφαιρα ούτε το γήπεδο-φρούριο ούτε η εκπληκτική παρουσία του κόσμου μπορούν να σε βοηθήσουν. Οι παίκτες του Μπάντοβιτς δημιούργησαν μόλις 2 ευκαιρίες, απέναντι στη μετριότατη φετινή Ξάνθη και πέταξαν με τη γνωστή ευκολία ακόμα 2 βαθμούς. «Απαράδεκτη εμφάνιση», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Σέρβος και είχε απόλυτο δίκιο.
14 πόντους έχει χαρίσει φέτος ο Ολυμπιακός, χάνοντας το πρωτάθλημα από τα Γιάννενα, την Ξάνθη, την Καβάλα και τον Ηρακλή! Οι "ακρίτες", έκαναν ό,τι και οι υπόλοιπες ομάδες οι οποίες πήραν βαθμό στο Φάληρο. Σκέφτηκαν με λογική, πίστεψαν στη επιθετική ανικανότητα και την αναρχία των γηπεδούχων και με ωριμότητα έχτισαν το τείχος μπροστά από τη εστία του Γκσπούρνινγκ, το οποίο θα τους χάριζε το βαθμό.

Θυμίζει τα «πέτρινα χρόνια»

Για να βρούμε παρόμοια επίδοση των πρωταθλητών σε εντός έδρας παιχνίδια, θα πρέπει να κοιτάξουμε 16 χρόνια πίσω, όταν σε 17 ματς στο "Καραϊσκάκης" ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει σε μόλις 10, παραχωρώντας 7 ισοπαλίες! Εκείνη τη χρονιά οι «ερυθρόλευκοι» είχαν τερματίσει στην 3η θέση, πίσω από ΑΕΚ και Παναθηναϊκό.

Την περίοδο 88-89 ο Ολυμπιακός είχε τερματίσει στη 2η θέση, πίσω από τον Παναθηναϊκό. Οι εντός έδρας επιδόσεις του έμοιαζαν πολύ με τις φετινές, αφού σε 15 παιχνίδια οι «ερυθρόλευκοι» είχαν 9 νίκες, 4 ισοπαλίες και 2 ήττες, όπως ακριβώς και φέτος, αρκεί -φυσικά- οι παίκτες του Μπάντοβιτς να κερδίσουν τον Άρη!

Το αρνητικό ρεκόρ της περιόδου 87-88, δεν πρόκειται να απειληθεί (εκτός και αν στα play off ολοκληρωθεί η καταστροφή), αφού εκείνη τη χρονιά ο Ολυμπιακός είχε πετύχει μόλις 7 νίκες, ενώ είχε παραχωρήσει 6 ισοπαλίες και είχε υποστεί 2 ήττες, τερματίζοντας στην 8η θέση.

Γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι

Ενδεχομένως, πάντως, η συγκεκριμένη αποκαρδιωτική εμφάνιση, να μην είναι αρνητική για τον Ολυμπιακό! Κόκκαλης και Λαυρεντιάδης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε ακόμα ένα ματς, ιδίοις όμμασι, τις αδυναμίες των πρωταθλητών. Να κατανοήσουν ότι η νίκη απέναντι στον Παναθηναϊκό ήρθε εξαιτίας του ειδικού βάρους που έχει ο Ολυμπιακός ως ομάδα (κάτι το οποίο δε χάνεται), του εγωισμού και του φιλότιμου αρκετών παικτών. Και όχι επειδή οι «ερυθρόλευκοι» ξέφυγαν μέσα σε ένα 90λεπτο από τη μετριότητα…

Ο αποπροσανατολισμός είναι πολύ άσχημο πράγμα, αφού δε σου επιτρέπει να διακρίνεις τα σφάλματά σου, να κατανοήσεις το μέγεθος του προβλήματος και να προβείς σε διορθωτικές κινήσεις. Το πρόσωπο του Σωκράτη Κόκκαλη προδίδει αποφασιστικότητα και σαφή διάθεση για διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν γρήγορα, όχι όμως βιαστικά.

Το ντόμινο ξεκίνησε και δεν περιμένει…

Το χρήμα κινεί τα πάντα, ειδικά σε δύσκολες περιόδους όπως η συγκεκριμένη. Ο Κόκκαλης υπολογίζει κάθε παράμετρο πριν ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της ΠΑΕ στο Λαυρεντιάδη ή ενδεχομένως και σε άλλους επενδυτές. Το σενάριο της απώλειας 20 εκατομμυρίων ευρώ (αν χαθεί η δεύτερη θέση ή αν υπάρξει αποκλεισμός από τους ομίλους) δεν είναι ουτοπικό. Και όλοι θα πρέπει να το έχουν στο μυαλό τους…

Με βάση αυτό το σενάριο, θα πρέπει να ορισθεί το μπάτζετ της νέας χρονιάς. Με βάση το μπάτζετ, θα αποφασιστεί ποιος προπονητής θα πιάσει λιμάνι. Ο προπονητής που θα έρθει, θα αποφασίσει βάσει των χρημάτων που του δίνονται για να κινηθεί μεταγραφικά, ποιους παίκτες θα προσεγγίσει από την καλοκαιρινή αγορά. Τα χρήματα που θα είναι διαθέσιμα, θα καθορίσουν και το ύψος των συμβολαίων, τα οποία θα προσφερθούν. Πραγματικό ντόμινο, το πρώτο κομμάτι του οποίου έχει ήδη πέσει! Και -δυστυχώς- τα υπόλοιπα δεν θα περιμένουν κανέναν…




















TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ