Οι ευρωπαϊκοί τελικοί στην Ελλάδα
Με αφορμή τη συμπλήρωση 43 χρόνων από τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων ανάμεσα σε Τσέλσι και Ρεάλ Μαδρίτης στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" το Sport24.gr σας παρουσιάζει όλους τους ευρωπαϊκούς τελικούς που έχουν γίνει στη χώρα μας.
Δεν είναι λίγοι οι ευρωπαϊκοί τελικοί που έχουν γίνει στην Ελλάδα, ο καθένας εκ των οποίων έχει και κάτι ξεχωριστό. Τρία διαφορετικά γήπεδα έχουν φιλοξενήσει τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης με το ελληνικό κοινό να έχει δει τρεις για το Champions League/Πρωταθλητριών και τρεις (τέσσερις αν βάλουμε τον επαναληπτικό του 1971) για το Κύπελλο Κυπελλούχων. Πρώτο συμπέρασμα; Ότι δεν έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα τελικός για το Europa League/UEFA Cup. Το δεύτερο είναι πως στη χώρα μας έχει χτίσει ιδιαίτερη παράδοση η Μίλαν, όπως θα διαπιστώσετε στη συνέχεια.
Ήταν 21 Μαΐου του 1971 όταν το Στάδιο -τότε- Καραϊσκάκη φιλοξενούσε για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες μία μονομαχία ανάμεσα σε Τσέλσι και Ρεάλ Μαδρίτης. Με αυτή την αφορμή το Sport24.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω και σας παρουσιάζει όλους τους ευρωπαϊκούς τελικούς που έγιναν στην Ελλάδα.
Τσέλσι - Ρεάλ Μαδρίτης (Κύπελλο Κυπελλούχων, 1971)
Η αρχή έγινε στις 19 Μαΐου του 1971, στον μοναδικό "ελληνικό" τελικό που επαναλήφθηκε. Τσέλσι και Ρεάλ Μαδρίτης στο Στάδιο Καραϊσκάκη διεκδικούσαν το Κύπελλο Κυπελλούχων, το οποίο θα ήταν το πρώτο και για τις δύο. Για τους Λονδρέζους, μάλιστα, θα ήταν ο παρθενικός ευρωπαϊκός τίτλος. Περισσότεροι από 42.000 θεατές έδωσαν το παρών και είδαν την Ρεάλ να προηγείται με τον Ιγκνάθιο Θόκο και να ισοφαρίζεται από τον Πίτερ Όσγκουντ. Νικητής δεν υπήρξε με αποτέλεσμα να έχουμε δεύτερο παιχνίδι δύο μέρες μετά. Στον επαναληπτικό η Τσέλσι ήταν σαφώς ανώτερη και με γκολ των Ντέμπσεϊ και Όσγκουντ κατέκτησε το τρόπαιο μπροστά σε περίπου 20.000 θεατές.
Ενδεκάδες
Στ. Καραϊσκάκη, 19/5/1971
Τσέλσι – Ρεάλ Μαδρίτης 1-1 (55' Οσγκουντ / 90' Θόκο)
Διαιτητής: Σόιρερ
ΤΣΕΛΣΙ: Μπονέτι, Μπόιλ, Ντέμπσι, Γουέμπ, Χάρις, Χόλινς (105' Μάλιγκαν), Κουκ, Γουέλερ, Χάουσμαν, Οσγκουντ (89' Μπόλντουιν), Χάντσον.
ΡΕΑΛ: Μπόρχα, Χοσέ Λουίς, Μπενίτο, Θόκο, Θουνθουνέγκι, Πίρι, Γκρόσο, Βελάσκεθ, Πέρεθ (85' Φλέιτας), Αμάνθιο, Χέντο (77' Γκράντε).
Στ. Καραϊσκάκη, 21/5/1971
Τσέλσι – Ρεάλ Μαδρίτης 2-1 (επαναληπτικός, 32' Ντέμπσι, 39' Οσγκουντ / 75' Φλέιτας)
Διαιτητής: Μπούχελι
ΤΣΕΛΣΙ: Μπονέτι, Μπόιλ, Ντέμπσι, Γουέμπ, Χάρις, Μπόλντουιν, Κουκ, Γουέλερ, Χάουσμαν, Οσγκουντ (73' Σμέτχερστ), Χάντσον.
ΡΕΑΛ: Μπόρχα, Χοσέ Λουίς, Μπενίτο, Θόκο, Θουνθουνέγκι, Πίρι, Γκρόσο, Βελάσκεθ (68’ Χέντο), Φλέιτας, Αμάνθιο, Μπουένο (54' Γκράντε).
Το εισιτήριο του τελικού
Ο γύρος του θριάμβου
Το match programme του τελικού
Πανηγυρίζοντας με το τρόπαιο αγκαλιά
Ο αγγλικός Τύπος για την Τσέλσι
Μίλαν - Λιντς (Κύπελλο Κυπελλούχων, 1973)
Δύο χρόνια μετά ήταν η σειρά της Θεσσαλονίκης να φιλοξενήσει έναν τελικό Κυπέλλου Κυπελλούχων. Το Καυτανζόγλειο άνοιξε τις πόρτες του στις 16 Μαΐου και περισσότεροι από 40.000 φίλαθλοι είδαν τη μονομαχία της Μίλαν με τη Λιντς. Η ιταλική ομάδα με γκολ του Κιαρούτζι κατέκτησε το τρόπαιο, αλλά ο τελικός έμεινε στην ιστορία για άλλο λόγο. Ο άνθρωπος που ξεχώρισε ήταν ο Χρήστος Μίχας, ο διαιτητής που έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο σε βάρος των Άγγλων. Αντιδράσεις υπήρχαν και από την εξέδρα, η οποία στράφηκε κατά του πρώτου Έλληνα διαιτητή που σφύριξε σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
Ενδεκάδες
Στ. Καυτανζόγλειο, 16/5/1973
Μίλαν - Λιντς 1-0 (5' Κιαρούτζι)
Διαιτητής: Μίχας
ΜΙΛΑΝ: Βέκι, Σαμπαντίνι, Ζινιόλι, Ανκουιλέτι, Τουρόνε, Ροζάτο (59' Ντόλτσι), Ριβέρα, Μπενέτι, Σολιάνο, Μπιγκόν, Κιαρούτζι
ΛΙΝΤΣ: Χάρβεϊ, Ρένι, Τσέρι, Μπέιτς, Μάντελεϊ, Χάντερ, Γκρέι (54' ΜακΚουίν), Γιόραθ, Λόριμερ, Τζόρνταν, Τζόουνς
Το match programme του τελικού
Η είσοδος των ομάδων
Ο ιταλικός Τύπος για τη Μίλαν
Τα πανηγύρια των "ροσονέρι"
Ο αγγλικός Τύπος περίμενε το... τέταρτο
Αμβούργο - Γιουβέντους (Κύπελλο Πρωταθλητριών, 1983)
Η πρώτη φορά που έγινε στην Ελλάδα τελικός του Champions League ήταν στις 25 Μαΐου του 1983. Το ΟΑΚΑ φιλοξένησε την αναμέτρηση ανάμεσα σε Αμβούργο και Γιουβέντους, η οποία κρίθηκε από το γκολ του Μάγκατ. Αυτή ήταν το πρώτο και μοναδικό ως τώρα Κύπελλο Πρωταθλητριών που έχει κατακτήσει το Αμβούργο, το οποίο είχε αποκλείσει στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης τον Ολυμπιακό. Αξιοσημείωτη η μονομαχία των πάγκων ανάμεσα σε Ερνστ Χάπελ και Τζοβάνι Τραπατόνι.
Ενδεκάδες
ΟΑΚΑ, 25/5/1983
Αμβούργο – Γιουβέντους 1-0 (9' Μάγκατ)
Διαιτητής: Ραϊνέα
ΑΜΒΟΥΡΓΟ: Στάιν, Καλτζ, Γιάκομπς, Ιερόνιμους, Βερμέγιερ, Ρολφ, Μάγκατ, Γκρο, Μιλέφσκι, Χρούμπες, Μπάστρουπ (55' Φον Χέισεν). .
ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Τζοφ, Τζεντίλε, Σιρέα, Μπρίο, Καμπρίνι, Μπονίνι, Ταρντέλι, Πλατινί, Μπόνιεκ, Ρόσι (56' Μαροκίνο), Μπέτεγκα.
Το match programme του τελικού
Η ομάδα που κατέκτησε την Ευρώπη
Ο γύρος του θριάμβου στο ΟΑΚΑ
Ο φωτεινός πίνακας του ΟΑΚΑ
Η αποστολή της ομάδας έχει φτάσει στην πόλη και ετοιμάζεται να το πανηγυρίσει με τους οπαδούς της
Άγιαξ - Λοκοκομοτίβ Λειψίας (Κύπελλο Κυπελλούχων, 1987)
Τέσσερα χρόνια μετά τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο ΟΑΚΑ έλαβε χώρα και ο τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Από τη μία ήταν ο Άγιαξ με προπονητή τον Γιόχαν Κρόιφ και από την άλλη η Λοκομοτίβ Λειψίας, η οποία είχε στην αποστολή μόνο Γερμανούς. Ο 23χρονος τότε Μάρκο φαν Μπάστεν με δικό του γκολ έδωσε το τρόπαιο στον Αίαντα και ταυτόχρονα πήρε και τον παρθενικό του ευρωπαϊκό τίτλο. Στο γήπεδο ήταν περίπου 35.000 οπαδοί, αλλά λιγότεροι από 50 φίλαθλοι της Λοκομοτίβ, η οποία ήταν ομάδα της τότε Ανατολικής Γερμανίας.
Ενδεκάδες
OAKA, 13/5/1987
Άγιαξ - Λοκομοτίβ Λειψίας 1-0 (21' Φαν Μπάστεν)
Διαιτητής: Ανιολίν
ΑΓΙΑΞ: Μέντζο, Σιλόι, Φέρλαατ, Ράικαρντ, Μπέβε, Βίντερ, Βάουτερς, Φαν Σιπ, Μιούρεν (82' Σόλτεν), Φαν Μπάστεν, Βίτσκε (66' Μπέργκαμπ).
ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ: Μίλερ, Κρέερ, Μπάουμ, Λίντνερ, Τσότσχε, Μπρέντοβ, Σολτς, Λίντερς (75' Κουν), Εντμουντ (55' Λάτσκε), Ρίχτερ, Μάρσαλ.
Το εισιτήριο του τελικού
Ο πρωταγωνιστής και σκόρερ του αγώνα
Το match programme του τελικού
Το σχετικό αφιέρωμα για την κατάκτηση του τροπαίου στην ιστοσελίδα του Άγιαξ
Τα πανηγύρια των παικτών του Αίαντα στο ΟΑΚΑ
Μίλαν - Μπαρτσελόνα (Champions League, 1994)
Ο Γιόχαν Κρόιφ ως προπονητής ήρθε ξανά στην Ελλάδα, όμως, το αποτέλεσμα αυτή τη φορά ήταν ανεπιθύμητο. Το κοινό έδωσε βροντερό παρών με 70.000 θεατές να παρακολουθούν μία εντυπωσιακή παράσταση από τη Μίλαν του Φάμπιο Καπέλο. Οι "ροσονέρι" μπήκαν από την αρχή δυναμικά με τον Μασάρο και μέχρι τη συμπλήρωση μίας ώρας είχαν σκορπίσει τους Καταλανούς στους τέσσερις ανέμους.
ΟΑΚΑ, 18/5/1994
Μίλαν – Μπαρτσελόνα 4-0 (22', 45' Μασάρο, 47' Σαβίσεβιτς, 58' Ντεσαγί)
Διαιτητής: Ντον
ΜΙΛΑΝ: Ρόσι, Τασότι, Πανούτσι, Αλμπερτίνι, Γκάλι, Μαλντίνι (83' Νάβα), Ντοναντόνι, Ντεσαγί, Μπόμπαν, Σαβίσεβιτς, Μασάρο.
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Θουμπιθαρέτα, Φερέρ, Γκουαρντιόλα, Κούμαν, Ναδάλ, Μπακέρο, Σέρχι (72' Εστεμπαράν), Στόιτσκοφ, Αμόρ, Ρομάριο, Μπεγκιριστάιν (52' Εουσέμπιο).
Ο Ντεσαγί πανηγυρίζει το 4-0
Τα δάκρυα του Θουμπιθαρέτα
Το match programme του τελικού
Αποθέωση από τον ιταλικό Τύπο για το κατόρθωμα της Μίλαν
Related content Ο γύρος του θριάμβου στο ΟΑΚΑ
Μίλαν - Λίβερπουλ (Champions League, 2007)
Η Αθήνα είναι όπως φαίνεται η πόλη της Μίλαν, αφού και τη δεύτερη φορά που την επισκέφτηκε έφυγε με το Champions League. Αντίπαλός της ήταν η Λίβερπουλ, που δύο χρόνια πριν στην Κωνσταντινούπολη της... είχε πάρει το τρόπαιο από τα χέρια. Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ιντζάγκι και άξιο συμπαραστάτη του τον Κακα οι "ροσονέρι" μπροστά σε 74.000 θεατές έκαμψαν την αντίσταση των "κόκκινων" με 2-1. Το γκολ του Κάουτ, που ήρθε πολύ αργά, δεν ήταν αρκετό για την αρμάδα του Ράφα Μπενίτεθ.
Ενδεκάδες
ΟΑΚΑ, 18/5/2007
Μίλαν - Λίβερπουλ 2-1 (Ιντζάγκι 45', 82' / Κάουτ 89')
Διαιτητής: Φάντελ
ΜΙΛΑΝ: Ντίντα, ΌΝτο, Νέστα, Μαλντίνι, Γιανκουλόφσκι (80' Καλάτζε), Αμπροζίνι, Πίρλο, Γκατούζο, Ζέεντορφ (92' Φαβάλι), Κακά, Ιντζάγκι (88' Τζιλαρντίνο)
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Ρέινα, Φίναν (88' Αρμπελόα), Κάραγκερ, Άγκερ, Ρίισε, Μαστσεράνο (78' Κράουτς), Τσάμπι Αλόνσο, Πέναντ, Ζέντεν (59' Κιούελ), Τζέραρντ, Κάουτ