Οι καλύτερες/χειρότερες μεταγραφές της σεζόν
Η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε. Το Sport24.gr έκανε τον απολογισμό των μεταγραφών και διαλέγει τους δέκα καλύτερους και χειρότερους παίκτες που ήρθαν καλοκαίρι και χειμώνα.
Το φετινό πρωτάθλημα των χιλίων προβλημάτων μας τελείωσε (τουλάχιστον η κανονική διάρκεια) σε χρόνο d.t. και πλέον όλοι προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους ενόψει της νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς.
Φέτος το μεταγραφικό παζάρι ήταν αρκετά φτωχό. Αρκετές ομάδες δεν πήραν αδειοδότηση, οπότε είχαν περιορισμό στην ενίσχυση τους, πολλές είτε δεν είχαν καθόλου χρήματα, είτε είχαν ελάχιστα και κάποιες άλλες χτύπησαν είτε λαχείο, είτε το... κεφάλι τους.
Το Sport24.gr όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος παρουσιάζει τις δέκα καλύτερες και τις δέκα πιο αποτυχημένες μεταγραφές της περιόδου 2011-2012.
Η λίστα μας θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη, οπότε εσείς προσθέστε ονόματα που πιστεύετε πως θα είχαν θέση στο top10.
Οι δέκα καλύτεροι
Νο. 10 Νίκος Κοροβέσης (ΠΑΣ Γιάννινα)
Ο ΠΑΣ το καλοκαίρι που μας πέρασε επένδυσε κυρίως σε νεαρούς Έλληνες ποδοσφαιριστές και σε ελάχιστους ξένους. Ο Κοροβέσης, που ήρθε από τον Απόλλων Σμύρνης, όχι μόνο βγήκε, αλλά ήταν από τους κορυφαίους της ομάδας του. Σε 26 εμφανίσεις πέτυχε έξι γκολ κι έβγαλε δυο ασίστ. Το όνομα του παίζει ήδη για Ελλάδα και εξωτερικό.
Νο. 9 Χρήστος Αραβίδης (Πανιώνιος)
Επέστρεψε στην Νέα Σμύρνη και η αλήθεια είναι πως τα πήγε εξαιρετικά. Σε 28 εμφανίσεις πέτυχε 8 γκολ και μοίρασε 2 ασίστ. Εκείνο που κρατάμε όμως είναι η γενικότερη παρουσία του. Πραγματικό "θωρηκτό" στην επίθεση, ενώ έδωσε λύσεις και στα άκρα.
Νο. 8 Θανάσης Παπάζογλου (ΟΦΗ)
Έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του και ουσιαστικά μπήκε ξανά στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Δεν είναι μόνο τα γκολ που πέτυχε με τη φανέλα των Κρητικών, αλλά η αρχηγική του παρουσία και το πάθος που έβγαλε μέσα στο γήπεδο. Πρόσφατα ανανέωσε το συμβόλαιο του για άλλον ένα χρόνο, θέλοντας να ευχαριστήσει με αυτό τον τρόπο τους ανθρώπους του ΟΦΗ που του έδειξαν εμπιστοσύνη.
Νο. 7 Ανδρέας Λαμπρόπουλος (ΟΦΗ)
Αναγεννήθηκε στον ΟΦΗ και αποτέλεσε τον ηγέτη των Κρητικών στη μεσαία γραμμή. Σε 23 παιχνίδια πέτυχε τρία γκολ και μοίρασε οκτώ ασίστ. Με λίγα λόγια από τα πόδια του πέρασε το 1/3 των γκολ του ΟΦΗ φέτος. Ακούστηκε για την Αγγλία, ενώ τον κοιτάζει και ο Παναθηναϊκός.
Νο. 6 Καλιφά Σανκαρέ (Αστέρας Τρίπολης)
Στον Άρη δεν τα πήγε και τόσο καλά, όμως στον Αστέρα θύμισε τον ποδοσφαιριστή που είδαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη φανέλα του Ολυμπιακού Βόλου. Εξαιρετικός στο ψηλό παιχνίδι, δυναμικός και το καλό της υπόθεσης είναι πως έδεσε αμέσως με τον Μπαρτολίνι. Το συμβόλαιο του τελειώνει σε λίγες ημέρες...
Νο. 5 Ανδρέας Τάτος (Άρης)
Στον Ολυμπιακό δεν τον είδαμε αρκετά είναι η αλήθεια ενώ το ξεκίνημα του στον Άρη ήταν νωθρό. Μόλις άρχισαν τα δύσκολα όμως ο 25άχρονος άσος βγήκε μπροστά και με πέντε γκολ και τρεις ασίστ βοήθησε τους κίτρινους να παραμείνουν στην Superleague. Χωρίς αμφιβολία η μεταγραφή του έκρινε σε μεγάλο βαθμό της πορεία του Άρη.
Νο. 4 Κώστας Μανωλάς (Ολυμπιακός)
Έγινε μεγάλος ντόρος το καλοκαίρι γύρω από το όνομα του. Το κιτρινόμαυρο παρελθόν τον στοίχειωσε, όμως ο ίδιος δεν... μάσησε. Εξαιρετικός στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, καλή παρουσία στο πρωτάθλημα. Μην ξεχνάμε πως ήρθε χωρίς να κοστίσει ευρώ στον Ολυμπιακό.
Νο. 3 Δημήτρης Παπαδόπουλος (Πανθρακικός)
Οι άνθρωποι του Πανθρακικού έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη και έφεραν τον έμπειρο φορ το καλοκαίρι στην Κομοτηνή. Το ρίσκο τους βγήκε και ο Παπ έδωσε στους "κροκόδειλους" έντεκα γκολ. Στο τέλος της σεζόν μένει ελεύθερος και ήδη αρκετές ομάδες της Superleague τον έχουν προσεγγίσει.
Νο. 2 Σερζ Ντιέ (Ξάνθη)
Μπορεί ένας ποδοσφαιριστής να αλλάξει την εικόνα μίας ομάδας; Αν κρίνουμε από τον Ντιέ, τότε ναι. Στα 35 του χρόνια παραμένει ποιοτικός παίκτης και μέσα σε ένα γύρο βοήθησε τους Ακρίτες να τερματίσουν στην 6η θέση μαζί με τον Παναθηναϊκό. Μάλιστα έχει σκοράρει εναντίον των πράσινων στο πρωτάθλημα και ελπίζει να το επαναλάβει στον αγώνα μπαράζ.
Νο. 1 Μπράνα Ίλιτς (ΠΑΣ Γιάννινα)
Θυμάστε τη διαφήμιση που λέει: "Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο;". Αυτό ακριβώς συνέβη στα Γιάννενα με τον Ίλιτς. Ένας ολοκληρωμένος επιθετικός που εκτελεί (9 γκολ), δημιουργεί (2 ασίστ), αντέχει μέχρι τελικής πτώσης (30 συμμετοχές) και στοιχίζει... ψίχουλα (συμβόλαιο 60.000 ευρώ).
Οι δέκα χειρότεροι
Νο. 10 Άλντο Ντούσερ (Βέροια)
Τον θυμάστε κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος; Όχι; Λογικό είναι, αφού δεν πρόλαβε να παίξει ούτε δευτερόλεπτο. Ανακοινώθηκε, έκανε κάποιες προπονήσεις και στη συνέχεια αποχώρησε. Βρίσκεται στη λίστα μας, καθώς το όνομα του και μόνο αποτελεί είδηση. Μην ξεχνάμε πως στο παρελθόν έπαιξε σε υψηλό επίπεδο.
Νο. 9 Πίντο/Βελάσκες (Παναθηναϊκός)
Πακέτο στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι που πλέον προσπαθεί να τους ξεφορτωθεί... πακέτο. Λίγα πράγματα κατά τη διάρκεια της σεζόν, πολλοί τραυματισμοί και ακόμα πιο πολλά λάθη. Θα τους θυμόμαστε για το μαρκάρισμα με βήματα προς τα πίσω.
Νο. 8 Πάουλο Μασάντο (Ολυμπιακός)
Το υποτιθέμενο "μπαμ" του καλοκαιριού. Ο Ολυμπιακός πλήρωσε 2.7 εκ. ευρώ στην Τουλούζ (έτσι λέγεται τουλάχιστον) για έναν ποδοσφαιριστή που θα βοηθούσε δημιουργικά, όμως το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Ο Μασάντο προσπαθεί, τρέχει, όμως δεν δίνει το κάτι παραπάνω που πλήρωσαν οι ερυθρόλευκοι.
Νο.7 Βαγγέλης Μάντζιος (Ατρόμητος)
Ήρθε τον Γενάρη στο Περιστέρι για να λύσει το επιθετικό πρόβλημα του Ατρόμητου και πλέον έχει τεθεί εκτός ομάδας κάνοντας προπόνηση μόνος του! Δεν βοήθησε καθόλου στο σκοράρισμα (είχε και ατυχία με κάποια δοκάρια) οπότε το κλίμα στράβωσε με το καλημέρα. Είναι ένα από τα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου που έχασαν το δρόμο τους στην πορεία της καριέρας τους.
Νο.6 Εμίλιο Φουρτάδο (ΑΕΚ)
Αυτή η ΑΕΚ με τα χίλια προβλήματα που είδαμε φέτος πλήρωσε 100.000 ευρώ στην Παναχαϊκή για να τον αποκτήσει. Το λάθος στην όλη υπόθεση είναι πως κάποιοι περίμεναν από τον Φουρτάδο να γίνει ο ηγέτης της επίθεσης. Αυτό φυσικά δεν συνέβη ποτέ, με τον 30άχρονο άσο μάλιστα να τρώει και κάποιες "ψιλές" από οπαδούς της ΑΕΚ! Τη συνέχεια την ξέρετε.
Νο. 5 Ρομέου (Λεβαδειακός)
Και ο ίδιος και οι άνθρωποι του Λεβαδειακού περίμεναν πως ο Βραζιλιάνος θα αρπάξει την ευκαιρία και θα "αναστήσει" (μέρες που είναι) την καριέρα του. Αυτό όμως συνέβη μία φορά στα 2013 χρόνια, οπότε ο Ρομέου συνέχισε τις απογοητευτικές εμφανίσεις. Αγωνίστηκε σε 19 ματς, χωρίς να δώσει τίποτα.
Νο. 4 Σήφης Δασκαλάκης (Βέροια)
Το καλοκαίρι ο έμπειρος κίπερ έμεινε ελεύθερος από τον Ολυμπιακό και υπέγραψε στην "νεοφώτιστη" Βέροια, με το σκεπτικό πως η θέση του βασικού θα είναι στο τσεπάκι του. Πράγματι ξεκίνησε στο αρχικό σχήμα στο πρώτο ματς του πρωταθλήματος απέναντι στην πρώην ομάδα του, έκανε δυο απίστευτες γκέλες, και από τότε δεν τον ξαναείδαμε.
Νο. 3 Βιβιάν Ματέους (ΠΑΟΚ)
Το απίστευτο στην όλη υπόθεση δεν είναι το αυτονόητο της κακής απόδοσης που είχε με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, αλλά το γεγονός πως από μόνος του έριξε λευκή πετσέτα. Μετά την έλευση των Κατσουράνη, Σίλντενφελντ, ζήτησε να αποχωρήσει γιατί προφανώς δεν πίστευε στον εαυτό του.
Νο. 2 Λεάντρο Γκρέκο (Ολυμπιακός)
Ήρθε από την Ρόμα και για κάποιο περίεργο λόγο αυτό το γεγονός τον έκανε "σούπερ" μεταγραφή, παρότι στους "Ρωμαίους" ήταν τρίτη επιλογή. Έχει ποιότητα ως ποδοσφαιριστής, όμως στο μεγαλύτερο μέρος των αγώνων χάνεται από το παιχνίδι. Αγωνίστηκε σε 24 ματς πρωταθλήματος προσφέροντας μόνο μία ασίστ. Περιμέναμε πολλά περισσότερα.
Νο. 1 Μπρούνο Φορναρόλι (Παναθηναϊκός)
Τα λόγια είναι περιττά. Συμβόλαιο 400.000 ευρώ το χρόνο, μεταγραφή που κόστισε 350.000 ευρώ και όλα αυτά για έναν ποδοσφαιριστή που είχε πετύχει οκτώ γκολ σε τέσσερα χρόνια. Μέσα σε όλα και ο όρος να πέσει το κασέ του σε περίπτωση που εμφανίσει πάλι προβλήματα τραυματισμών. Από τις πιο άστοχες μεταγραφές στην ιστορία του Παναθηναϊκού.