FOOTBALL ANALYSIS

Οι κορυφαίοι δημιουργοί της Super League: Ο Φορτούνης και οι άλλοι

Οι κορυφαίοι δημιουργοί του 1ου γύρου της Super League Interwetten
Οι κορυφαίοι δημιουργοί του 1ου γύρου της Super League Interwetten EUROKINISSI

Ποιος παίκτης δημιουργεί περισσότερο στο open play και ποιος στα στημένα; Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τους κορυφαίους δημιουργούς του 1ου γύρου της Super League Interwetten.

Ο πρώτος γύρος της Super League ολοκληρώθηκε (έστω και κουτσουρεμένος), ο δεύτερος γύρος είναι λίγες μέρες μακριά και το κενό προσφέρεται για μια συνολική ματιά στο πρωτάθλημα.

Την κάναμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε ένα longread θέμα, με ο,τι θέλετε να μάθετε για την ομάδα σας, τους αντιπάλους τους και τους κορυφαίους του πρωταθλήματος μέχρι στιγμής, όλα βασισμένα στα στατιστικά της Opta.

Μετρώντας αντίστροφα για την επανέναρξη, ας ρίξουμε μια ματιά στον τομέα της δημιουργίας, να δούμε τους παίκτες που ξεχώρισαν.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΝΕ ΟΙ ΑΣΙΣΤ

Ξεκινάμε από έναν βασικό κανόνα. Όταν μιλάμε για δημιουργία ΔΕΝ κοιτάμε τις ασίστ. Οι ασίστ είναι το πιο παραπλανητικό στατιστικό στο ποδόσφαιρο. Κι αυτό γιατί λένε την ιστορία δύο παικτών, αυτού που δίνει την πάσα και εκείνου που σκοράρει.

Ασίστ απλώς μπορείς να πιστωθείς επειδή είσαι αυτός που πάσαρε σε εκείνον που το έβαλε από τα 35 μέτρα. Ασίστ μπορείς να μην πιστωθείς ακόμα κι αν σε ένα ματς δώσεις τρία τετ-α-τετ στους συμπαίκτες σου, που έχασαν τα δύο και πήραν πέναλτι στο τρίτο.

Η δημιουργία κρίνεται από την ποσότητα των ευκαιριών που φτιάχνει ένας παίκτης κι από το πόσο καλές είναι αυτές οι ευκαιρίες. Το αν έγιναν γκολ ή όχι, δεν αφορά τον παίκτη που δημιουργεί.

Με αυτά στο μυαλό, πάμε να δούμε την ποσότητα. Και να τη δούμε με διαχωρισμό ανάμεσα στις ευκαιρίες στην κανονική ροή του αγώνα και σε αυτές που φτιάχνουν από εκτελέσεις στημένων φάσεων.

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΣΕ SET PLAY ΚΑΙ OPEN PLAY

Αυτό δείχνει το επόμενο γράφημα. Όσο πιο δεξιά είναι ένας παίκτης, τόσο περισσότερες ευκαιρίες φτιάχνει στην κανονική ροή του αγώνα, στο open play. Και όσο πιο ψηλά βρίσκεται, τόσο περισσότερες ευκαιρίες δημιουργεί με εκτελέσεις στημένων, στο set play.

Οι κορυφαίοι δημιουργοί σε open και set play στον 1ο γύρο της Super League Interwetten
Οι κορυφαίοι δημιουργοί σε open και set play στον 1ο γύρο της Super League Interwetten SPORT24

Ο Φορτούνης στην “πινέζα”, πάνω δεξιά, μακριά από όλους, κορυφαίος και στις δύο κατηγορίες.

Κανένας άλλος δεν πλησιάζει ούτε τις 2.4 ευκαιρίες που δημιουργεί ο Φορτούνης για τους συμπαίκτες του στο open play, ούτε τις 1.8 που προσθέτει από στημένες φάσεις.

Πίσω από τις 4.2 ευκαιρίες που φτιάχνει ο ο άσος του Ολυμπιακού, ακολουθεί ο Μάνταλος, με 2.9 ευκαιρίες ανά αγώνα. Ο αρχηγός της ΑΕΚ δημιουργεί 1.8 ευκαιρίες στην κανονική ροή και 1.1 με εκτελέσεις στημένων.

Τρίτος στο σύνολο, ο Βαλμπουενά με 1.4 ευκαιρίες στο open play και 1.1 στο set play.

Έκπληξη η παρουσία του Ίσραελ Κολ του Απόλλωνα, που είναι 2ος στη δημιουργία από στημένες φάσεις, πίσω από τον Φορτούνη.

Τη 2η θέση στο open play παίρνει ο Χριστοδουλόπουλος με 1.9 ευκαιρίες ανά 90’, ακολουθούν Ζίβκοβιτς, Μασούρας και Μουργκ, ενώ ο Γιαννούλης είναι ο κορυφαίος αμυντικός.

Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΩΝ EXPECTED ASSISTS

Είδαμε την ποσότητα, σειρά της ποιότητας; Πως μετριέται αυτή; Με τις Expected Assists της Opta, που λειτουργούν όπως και τα Expected Goals. Τα xGoals μετράνε το πόσο καλές ήταν οι τελικές, οι xAssists μετράνε το πόσο καλές ήταν οι ευκαιρίες που έφτιαξε κάθε παίκτης.

Μπορούμε έτσι να δούμε τους παίκτες που δημιουργούν τις μεγαλύτερες πιθανότητες για γκολ ανά 90'.

Oι κορυφαίοι στις Expected Assists στον 1ο γύρο της Super League Interwetten
Oι κορυφαίοι στις Expected Assists στον 1ο γύρο της Super League Interwetten SPORT24

Και εδώ μακράν πρώτος ο Φορτούνης με το πολύ υψηλό 0.48 στις xAssists ανά 90'. Τι σημαίνει 0.48; Ότι από τα πόδια του Φορτούνη οι συμπαίκτες του παίρνουν μισό γκολ σε κάθε ματς.

Ο Σιμόες ακολουθεί πιο πίσω και κερδίζει στο νήμα τον Βαλμπουενά και ακολουθούν ποδοσφαιριστές με μικρές διαφορές μεταξύ τους.

Ο Χατζηγιοβάνης μπορεί να εκνευρίζει τον κόσμο του Παναθηναϊκού με κάποιες επιλογές, αλλά είναι σταθερή απειλή, Μουργκ και Ζίβκοβιτς ίσα που ξεπερνούν τον πολύ σημαντικό Γιαννούλη.

Ο Ιωαννίδης του Απόλλωνα είναι ο 1ος εκτός ομάδας του Big-5, ο Καρτάλης είναι κομβικός για τον ΠΑΣ, ενώ ο Μασούρας αποδεικνύει πως ερχόμενος από το πλάι μπορεί να δίνει και και γκολ και δημιουργία.

Τέλος, το 0.20 του Τζόλη είναι τεράστιο νούμερο για 18χρονο, που είναι περισσότερο εκτελεστής παρά δημιουργός και μόλις φέτος κάνει την πρώτη γεμάτη σεζόν ως μέλος της πρώτης ομάδας του ΠΑΟΚ.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΟΚ ΑΡΗΣ ΑΕΛ ΟΦΗ ASTERAS AKTOR ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΛΑΜΙΑ ΒΟΛΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ