ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Πανιώνιος: οι κορυφαίοι ξένοι

Πανιώνιος: οι κορυφαίοι ξένοι

Το Sport24.gr κάνει αναφορά στους σπουδαίους ξένους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στη μεσαία γραμμή του Πανιωνίου και έκαναν την διαφορά με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα η αναφορά του ονόματος τους να ξυπνάει ευχάριστες ποδοσφαιρικές αναμνήσεις στο φίλαθλο κοινό.

Ο Αλβάρο Ρεκόμπα σίγουρα αποτελεί την κορυφαία μεταγραφή που έγινε από τον Πανιώνιο από πλευράς ονόματος και η ιστορία θα γράψει ότι ένας τόσο σπουδαίος ποδοσφαιριστής, ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του "Ιστορικού".

Στις πρόσφατες αναμνήσεις...εντάσεται και ο Φαμπιάν Εστογιανόφ ο οποίος με τις εντυπωσιακές του ενέργειες στην πρώτη του σεζόν στην ομάδα πέρυσι πριν παραχωρηθεί δανεικός στην Πενιαρόλ, άφησε το δικό του στίγμα.

Οι «κυανέρυθροι» όμως στο παρελθόν έφεραν και άλλους σπουδαίους ποδοσφαιριστές στην χώρα μας που αν και το όνομα τους αρχικά δεν προκαλούσε ενθουσιασμό, με τις επιδόσεις τους στον αγωνιστικό χώρο, σίγουρα έχουν αφήσει ευχάριστες αναμνήσεις στην «πλατεία».

Ποδοσφαιριστές που έγραψαν το όνομα τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου και έγιναν οι αγαπημένοι της εξέδρας.

Ο "μεγάλος" Πάντιτς

Ένας από αυτούς που σίγουρα βρίσκεται στην κορυφή της συγκεκριμένης... λίστας είναι ο Μίλινκο Πάντιτς. Το καλοκαίρι του 1991 ο τότε προπονητής του συλλόγου, Μόμτσιλο Βούκοτιτς έφερε τον Σέρβο στη Νέα Σμύρνη και εκείνος γρήγορα έγινε το αγαπημένο πρόσωπο της εξέδρας.

Ο «Σολε» άφησε τα πρώτα δείγματα του μεγάλου ταλέντου του να φανούν σε ένα φιλικό με την Καλλιθέα όπου όσοι τυχεροί τότε το είχαν παρακολουθήσει, άμεσα μετέδωσαν και στους υπόλοιπους φίλους της ομάδας, ότι έχει γίνει μία σπουδαία μεταγραφή.Έγινε ο ηγέτης της ομάδας και παρά το γεγονός ότι ο Ιστορικός βίωσε μία «μαύρη» περίοδο με τον υποβιβασμό στην Β΄Εθνική, εκείνος φώναξε «παρών».

Πέτυχε δέκα γκολ και οδήγησε ξανά την ομάδα στην μεγάλη κατηγορία. Μέχρι το 1995 όταν και έμεινε στους Νεοσμυρνιώτες είχε «χορτάσει» τους φιλάθλους της ομάδας με εκπληκτικές παραστάσεις. Η...τέχνη του στις εκτελέσεις των φάουλ ήταν μοναδική και κατάφερε μέσω αυτής να σκοράρει στήνοντας την μπάλα ακόμα και κοντά στο πλάγιο άουτ στην αριστερή πλευρά του γηπέδου.

Το 1995 ήρθε η πρόταση της Ατλέτικο Μαδρίτης και του συμπατριώτη του προπονητή στους «ροχιμπλάνκος», Ράντομιρ Άντιτς. Ο Πάντιτς μπορεί να έφυγε από τον Πανιώνιο, ωστόσο εξακολουθούσε να κάνει υπερήφανους τους φιλάθλους του Ιστορικού με τα κατορθώματα του στην Ισπανία.

Με τις εκπληκτικές του εμφανίσεις χάρισε το νταμπλ στην Ατλέτικο και μάλιστα στον τελικό με την Μπαρτσελόνα πέτυχε το «χρυσό» γκολ της νίκης με κεφαλιά στην παράταση. Ο ίδιος δεν ξέχασε ποτέ τον Πανιώνιο και αφιερώνει το γκολ που σημείωσε στους φίλους του στην Ελλάδα.

Μένει για τρία χρόνια στην Ατλέτικο και γίνεται άγαλμα από τον τότε ιδιόρυθμο πρόεδρο της ομάδας, Χέσους Χιλ.Στην συνέχεια ο Πάντιτς μετακόμισε στην Γαλλία και τη Χάβρη αλλά το όνειρο των φιλάθλων του Πανιωνίου να τον δουν ξανά με την «κυανέρυθρη» φανέλα γίνεται πραγματικότητα το 1999 όταν και επιστρέφει στην πλατεία.

Θα αγωνιστεί σε 23 αγώνες και θα σημειώσει τέσσερα τέρματα πριν πει το αντίο. Στην ιστορία θα μείνει ως ένας από τους καλύτερους ξένους παίκτες που αγωνίστηκαν στην ομάδα.

Ο σπουδαίος Μπαρζόφ

Την περίοδο 1984-1985 στον Πανιώνιο φτάνει ένας Βούλγαρος ποδοσφαιριστής που έμελε να χαρίσει σπουδαίες ποδοσφαιρικές παραστάσεις στους φίλους της ομάδας. Ο Τεοντόρ Μπαρζόφ μετά το πρώτο του πέρασμα από την Ελλάδα με τη Δόξα Δράμας, έρχεται στην πλατεία και η ικανότητα του στις στημένες φάσεις, έχει ως αποτέλεσμα να προσφέρει πολλές λύσεις στο γκολ.

Με δέκα τέρματα σε 26 συμμετοχές την πρώτη σεζόν,πολλά εκ των οποίων ήταν σπάνιας ομορφιάς, έγινε άμεσα πρωταγωνιστής στην ομάδα.

Τη δεύτερη σεζόν σημειώνει 12 τέρματα και οι «κυανέρυθροι» φίλαθλοι πίνουν νερό στο όνομα του. Ο Μπαρζόφ μάλιστα κατέχει το ρεκόρ στο Ελληνικό πρωτάθλημα στις εκτελέσεις πέναλτι με 11 στα 11.

Ο «κυανέρυθρος» Όουεν

Μπορεί να αγωνίστηκε για μόλις μία σεζόν στον Πανιώνιο αλλά με τις εμφανίσεις του, οι φίλοι της ομάδας δεν κατάφεραν να τον. ξεχάσουν. Ο Γκάρι Όουεν, διεθνής με την Εθνική Ελπίδων της Αγγλίας τότε σε μία χρονιά ξεδίπλωσε το ταλέντο του στον αγωνιστικό χώρο με τον καλύτερο τρόπο.

Πέτυχε πέντε γκολ σε 23 συμμετοχές και ήταν σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις φάουλ συνδυάζοντας την παρουσία του με μία εξαιρετική πορεία της ομάδας. Ο Πανιώνιος τερμάτισε στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας και εξασφάλισε τη συμμετοχή του στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ ενώ στο Κύπελλο Ελλάδος απέκλεισε την ΑΕΚ με τον Όουεν να σκοράρει, τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό πριν αποκλειστεί από τον Παναθηναϊκό.

Ο Όουεν μάλιστα είχε σκοράρει στο παιχνίδι με τους «πράσινους» στη Νέα Σμύρνη με εκτέλεση φάουλ που είχε αφήσει...άγαλμα τον τότε τερματοφύλακα του «τριφυλλιού», Σαργκάνη.

Έγραψε ιστορία ο Λίμα

Ένα πρόσωπο που έμεινε όμως χαραγμένο στην μνήμη των φιλάθλων του Πανιωνίου, τιμώντας επί σειρά ετών την «κυανέρυθρη» φανέλα ήταν ο Νόνι Λίμα. Κατάγεται από το Πράσινο Ακρωτήρι αλλά από το 1976 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και απέκτησε την Ελληνική υπηκοότητα.

Συνολικά αγωνίστηκε στους Νεοσμυρνιώτες για δώδεκα χρόνια και με τις 304 συμμετοχές του, είναι στην τρίτη θέση στις συμμετοχές ξένων ποδοσφαιριστών στην ίδια ομάδα πίσω από τον Κριστόφ Βαζέχα και τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, κάτι που δείχνει την αφοσίωση του στον σύλλογο.

Πανηγύρισε με τον Ιστορικό την κατάκτηση του Κυπέλλου το 1979 πετυχαίνοντας μάλιστα το ένα από τα τρία γκολ στη νίκη με 3-1 επί της ΑΕΚ στο «Καραϊσκάκη».

Ταλαιπωρήθηκε από σοβαρούς τραυματισμούς που τον κράτησαν εκτός αγωνιστικής δράσης για σχεδόν δύο χρόνια αλλά με την μακρόχρονη παρουσία του στην ομάδα άφησε το στίγμα του.

TAGS ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ