Οι Πάλμα και Αραούχο του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι φάρος στο σκοτάδι της βίας
Ο Λουίς Πάλμα έδειξε σε όλους τα πρότυπα που πρέπει να έχουν οι Έλληνες φίλαθλοι και ειδικά τα μικρά παιδιά με την αφιέρωση στον Μιχάλη Κατσούρη στο σπουδαίας σημασίας γκολ που πέτυχε με την Ντινάμο Κιέβου. Το ίδιο είχε κάνει και ο Σέρχιο Αραούχο πριν από 1.5 χρόνο για τον Άλκη. Το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται όλους τους "Πάλμα" και "Αραούχο" για να τελειώσει μια για πάντα με αυτό το φαινόμενο.
Από τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού την 1η Φεβρουαρίου τίποτα τελικά δεν άλλαξε. Ή καλύτερα άλλαξαν λίγα πράγματα, τα οποία όμως δεν ήταν αρκετά για να αποτρέψουν το επόμενο θύμα οπαδικής βίας. Αυτό ήταν ο 29χρονος Μιχάλης Κατσούρης, φίλος της ΑΕΚ που έχασε τη ζωή του έξω από το γήπεδο της αγαπημένης του ομάδας, μετά το ντου οπαδών της Ντίναμο Ζάγκρεμπ.
Δυστυχώς η αντίδραση του ελληνικού κράτους και των αρχών αποδείχθηκε ανεπαρκής, μιας και τους επέτρεψαν να κάνουν επιδρομή και να φτάσουν τελικά μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια, παρά τις προειδοποιήσεις που τους έγιναν και να προκληθούν αυτά τα αιματηρά επεισόδια. Από εκεί και πέρα όλα είναι μια ιστορία, που επαναλήφθηκε για μια ακόμα φορά.
Έτσι, μια γιορτή για την ΑΕΚ (αλλά και για όλη την Αθήνα όπως σημείωνε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στις δηλώσεις του πριν από τη νίκη επί της Μαρσέιγ) που θα έδινε για πρώτη φορά αγώνα στην Ευρώπη μετά από αυτούς στο Νίκος Γκούμας, μετετράπη σε εφιάλτη και θρήνο για όλη την κιτρινόμαυρη οικογένεια, προπάντων όμως για τους δύο γονείς, που έχασαν το βλαστάρι τους.
Μέσα στο νέο χαμό ενός παιδιού είδαμε έναν ακόμα ποδοσφαιριστή να βγαίνει μπροστά και με μια αξιέπαινη κίνηση / αφιέρωση να αποσπά το "μπράβο" όλου του φίλαθλου ελληνικού κοινού.
Ο Πάλμα πέτυχε το πιο σημαντικό γκολ της καριέρας του στον Άρη και δεν το πανηγύρισε σε πελάγη ευτυχίας
Ο Λουίς Πάλμα ευστόχησε από τα 11 μέτρα και έβαζε μπροστά στο σκορ τον Άρη κόντρα στη Ντινάμο Κιέβου. Μετά το γκολ δεν εκχύλισε από έκρηξη χαρούμενων συναισθημάτων και ήταν πιο συγκρατημένος. Μπορεί να ήταν για τον άτυχο Μιχάλη, μπορεί και για άλλους λόγους, δικούς του.
Λίγα δευτερόλεπτα μετά όμως του έδωσαν μια φανέλα με το όνομα "Μιχάλης" και τον αριθμό "29" όση και η ηλικία του που "έσβησε", τόσο πρόωρα. Ναι μπορεί να ήταν ένα πέναλτι, να μην ήταν το καλύτερο γκολ της χρονιάς. Όμως ήταν απέναντι στη Ντινάμο Κιέβου, μετά από μια εξαιρετική και μάγκικη εμφάνιση του Άρη.
Ένα γκολ που στο τέλος έδωσε το τρίποντο και τις βάσεις πρόκρισης στους κίτρινους στα playoffs του Conference League, ενώ οι μεγαλύτεροι ηλικιακά φίλοι του Άρη έζησαν ξανά μια μεγάλη νίκη στο Βικελίδης, όπου ο Άρης έχει λυγίσει πολλά μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Τελευταία παραδείγματα η Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά και η Σίτι που στα πρώτα χρόνια της νέας της εποχής δεν μπόρεσε να φύγει με νίκη από το Βικελίδης.
Κι όμως ο Πάλμα προτίμησε να πανηγυρίσει έτσι και προπάντων να υψώσει στον ουρανό τη φανέλα με το όνομα του Μιχάλη, δείχνοντας ξανά ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση όλων σε αυτά τα φαινόμενα.
Ο Αραούχο έκανε το ίδιο στο ίδιο γήπεδο και ακόμα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση
Περίπου 1.5 χρόνο πριν, στις 2 Φεβρουαρίου 2022 ο Σέρχιο Αραούχο έκανε την ίδια συγκινητική αφιέρωση για ένα άλλο αδικοχαμένο παιδί, τον 19χρονο Άλκη Καμπανό. Ο Αργεντινός φορ της ΑΕΚ με ένα εκπληκτικό ψαλιδάκι (το οποίο αναδείχθηκε και γκολ της χρονιάς) σκόραρε και δεν το πανηγύρισε ποτέ. Αντίθετα σχημάτισε με τα χέρια του το γράμμα "Α" στη μνήμη του Άλκη.
Αρκετοί ποδοσφαιριστές ακολούθησαν το "παράδειγμα" του αρχηγού της ΑΕΚ, όμως εκείνος τον τιμά όποτε μπορεί. Θυμηθείτε τη φιέστα της ΑΕΚ για το πρωτάθλημα τον περασμένο Μάιο. Στην ανταμοιβή μιας τιτάνιας προσπάθειας στην επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια, ήταν εκεί και ο Άλκης.
Ο Αραούχο με τις πατερίτσες του ύψωσε το τρόπαιο στον ουρανό και στο μπράτσο του υπήρχε το περιβραχιόνιο με το γράμμα "Α". Αυτό που φορούσε και θα φοράει σε κάθε ματς κόντρα στον Άρη για να τιμήσει τον Άλκη Καμπανό. Και σήμερα υπέβαλε τα σέβη του στον Πάλμα για την κίνησή του, μέσω ενός story στο Instagram.
Δεν ήταν όμως μόνο τα έργα, αλλά και τα λόγια του, σαν αυτά που είχε πει στο SPORT24. Δυστυχώς όμως η ευχή του δεν πραγματοποιήθηκε. Υπήρξε κι άλλος Άλκης.
Οι Αραούχο και Πάλμα της Ελλάδας πρέπει να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης
Το παράδειγμα αυτών των δύο ποδοσφαιριστών, αλλά και όσων έχουν την ίδια νοοτροπία πρέπει να αποτελέσουν τον φάρο σε αυτό το σκοτάδι του χουλιγκανισμού που μαστίζει και την ελληνική κοινωνία.
Έχουν διαφορετική ιδιοσυγκρασία την οποία έχουν ανάγκη οι Έλληνες φίλαθλοι και κυρίως η νέα γενιά, ώστε να γαλουχηθούν με τις ανάλογες αξίες και να πετάξουν από πάνω τους αυτή τη σκιά, της βίας και του χουλιγκανισμού. Ο Αραούχο και ο Πάλμα έχουν τις ποδοσφαιρικές αρετές και μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και μέσα από τον χαρακτήρα τους να τους δείξουν το προφανές.
Ότι το ποδόσφαιρο, το λαοφιλέστερο άθλημα στον πλανήτη, διαρκεί μόνο 90 λεπτά. Μετά παύουν οι έχθρες, μένουν μόνο στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Το πρώτο πράγμα που έχει αξία είναι η ανθρώπινη ζωή. Πάντα και σε κάθε περίσταση. Αυτό είναι που πρέπει να χωνευτεί καλά, ώστε το "ποτέ ξανά" να γίνει από μια ευχή που εκφράζεται μετά από κάθε απώλεια, μια πραγματικότητα.