X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Oι πραγματικές μεταγραφές του Στραματσόνι

ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Γράφεται και ακούγεται ολοένα και περισσότερο πια. Θα καθιερωθεί ως “μύθος”. Διότι περί μύθου πρόκειται ότι ο Αντρέα Στραματσόνι έκανε 19 μεταγραφές με δική του απόφαση στον έναν χρόνο παραμονής του στον Παναθηναϊκό. Ο Γιάννης Σερέτης εξηγεί.

Ως είθισται στην Ελλάδα τα θετικά έως και κολακευτικά σχόλια που ακολουθούν έναν ξένο προπονητή όταν έρχεται στην χώρα μας, μετατρέπονται σε αφορισμούς και κατακεραύνωμα όταν αποχωρεί, συνήθως ως αποτυχημένος.

Δεν είναι λίγες οι φορές, μάλιστα, που η απόλυση ενός τεχνικού μετατρέπεται από τα clubs και τα media σε πανάκεια για την ομάδα, παρότι η ιστορία έχει διδάξει ότι ποτέ – μα ποτέ! - δεν ευθύνεται για την κακή πορεία της μόνο ο κόουτς. Κι ας είναι ο προπονητής το πιο εύκολο “θύμα” και αυτός που τις περισσότερες φορές πληρώνει τη νύφη.

Ετσι συμβαίνει τώρα στον Παναθηναϊκό και με τον Αντρέα Στραματσόνι. Εναν πανθομολογουμένως και όχι άδικα αποτυχημένο προπονητή, ο οποίος παρουσίασε πολλά προβλήματα στο coaching, κατάφερε μόνο για δίμηνο να προσδώσει ποδοσφαιρική ταυτότητα στην ομάδα του, διαχειρίστηκε λανθασμένα πολλούς παίκτες, δεν νίκησε ούτε σε ένα ντέρμπι πρωταθλήματος και έφυγε αφήνοντας ένα σύνολο με προβληματική φυσική κατάσταση και την πλειονότητα των παικτών σε χειρότερη φόρμα συγκριτικά με την εκκίνηση της σεζόν.

Όλα αυτά σωστά. Λάθος, όμως, να λέμε – να γράφουμε- να αναπαράγουμε και να παγιώνεται η φράση “ο Στραματσόνι διέλυσε την ομάδα με 19 μεταγραφές”. Η ακριβής φράση είναι “έγιναν 19 μεταγραφές επί Στραματσόνι”. Διότι δεν ήταν όλες οι επιλογές του Ιταλού! Για την ακρίβεια, δικές του επιλογές ήταν οι 11 εκ των 19 παικτών που αποκτήθηκαν (9+10) τον χειμώνα του 2016 και στην καλοκαιρινή μεταγραφική σεζόν.

Ο ΜΟΛΕΔΟ ΚΙ ΑΛΛΟΙ 4 ΤΟΥ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ

Στη χειμερινή μεταγραφική σεζόν δικές του επιλογές ήταν οι Μέστο, Βιγιαφάνιες, Μαμούτε και Εβανζελίστα. Προοπτική καριέρας στο Τριφύλλι έχει μόνο ο “Βίγια”, ενώ και ο 22χρονος Εβανζελίστα θα μπορούσε ίσως να σταδιοδρομήσει αν ο Παναθηναϊκός είχε θέση “κοινοτικού” διαθέσιμη και εκτιμούσε πως ήταν μεγαλύτερες οι ανάγκες του στη μεσαία γραμμή. Οι μεταγραφές του Λέτο, του Μπουμάλ, του Μολέδο, του Παναγιώτη και του Οδυσσέα Βλαχοδήμου ήταν αποφάσεις του Γιάννη Αλαφούζου, στις οποίες συναίνεσε ο προπονητής του Τριφυλλιού. Ειδικά για τον Μολέδο, ο οποίος θεωρείται η πιο επιτυχημένη κίνηση του Τριφυλλιού τον τελευταίο χρόνο, αξίζει να σημειωθεί πως είχε προταθεί από τον μάνατζερ του Μαμούτε, αλλά όλοι δίσταζαν να δώσουν το πράσινο φως για τη μεταγραφή, λόγω της περίπου διετούς απουσίας του από τον αγωνιστικό χώρο και το “ναι” είπε ο πρόεδρος της ΠΑΕ!

Το καλοκαίρι ο Στραματσόνι αποφάσισε για τις 8 εκ των συνολικά 10 μεταγραφών. Οι Ρέις – Ρινάλντι ήταν επιλογές του Ζιλμπέρτο Σίλβα και οι Ιμπάρμπο, Γουακάσο, Λεντέσμα, Χουλτ, Κουλιμπαλί, Εμποκού, Ιβανόφ, Σαμπά του Ιταλού τεχνικού, ο οποίος παρά τα σενάρια για την Κάλιαρι ακόμη δεν έχει βρει την επόμενη ομάδα του.

Σε κάθε περίπτωση, ο Στραματσόνι αναμφισβήτητα ήταν ο Νο 1 και στις μεταγραφές του τελευταίου έτους καθώς οι Φύσσας – Βόκολος είχαν τον περασμένο Δεκέμβριο διεκπεραιωτικό ρόλο και ο Ζιλμπέρτο Σίλβα το καλοκαίρι αποφάσισε για “συμπληρωματικές” και όχι “βασικές” κινήσεις. Όμως είναι ψέμα ότι ο ίδιος αποφάσισε για 19 ποδοσφαιριστές. Το μέλλον θα δείξει πόσες εξ αυτών θα κριθούν επιτυχημένες. Η “επιτυχία” μιας μεταγραφής, άλλωστε, εξαρτάται και από τον ίδιο τον παίκτη και από την αξιοποίησή του από το club και από τις απαιτήσεις ανάλογα με την περίοδο που διανύει η ομάδα. Ασφαλώς και από το κόστος της...

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ