ΕΥΡΩΠΗ

Οι προκλήσεις του Πλατινί

Οι προκλήσεις του Πλατινί

Η διαφθορά στο ποδόσφαιρο, το "financial fair play" και η προστασία των αξιών του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αποτελούν πρωταρχικοί στόχοι του προέδρου της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί, μετά την ανανέωση της θητείας του.

Στην ομιλία μετά την εκλογή του ανέφερε αναλυτικά αυτά που τον προβληματίζουν αναφορικά με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, όπως το παράνομο στοίχημα.

" Έχουμε υποψίες αλλά θα τις δώσουμε στις αρχές γιατί δεν είμαστε η αστυνομία. Απευθύνομαι στους παίκτες γιατί οι παίκτες είναι αυτοί που θα πρέπει να προστατεύσουν το ποδόσφαιρο. Αυτοί είναι που αγωνίζονται και αυτοί θα πρέπει να μας ενημερώσουν αν διάφοροι τους έχουν προσεγγίσει και προσπάθησαν να τους δωροδοκήσουν. Η ανοχή είναι μηδενική. Την ημέρα που θα πιαστούν οι παίκτες, προπονητές, διαιτητές και επίσημοι θα είναι και η τελευταία τους στο ποδόσφαιρο", δήλωσε σχετικά.

Σημαντικό θέμα για την ΟΥΕΦΑ αποτελεί η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των εθνικών ομάδων και η αναβάθμιση τους. Οι 53 ομοσπονδίες έχουν ταχθεί υπέρ των κινήσεων της ΟΥΕΦΑ στο θέμα.

" Είναι ένα πρότζεκτ ποδοσφαιρικό παρά εμπορικό", εξηγεί ο γενικός γραμματέας της ΟΥΕΦΑ Τζιάνι Ινφαντίνο λέγοντας: " Είναι ένα ποδοσφαιρικό πρότζεκτ που προάγει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, τις εθνικές ομάδες και να το φέρνει στην θέση που του αξίζει. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει σχέδιο, εμπορικό σήμα, κεντρική διαχείριση και πωλήσεις ώστε να μπορεί να παρουσιάσει και να προετοιμάσει ένα προϊόν που αξίζει την προσοχή του κόσμου. Η δουλειά μας είναι να συμβουλευτούμε με τον καθέναν και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν συμφωνήσουν και οι 53 ομοσπονδίες, όπως και είμαστε".

Τα μέτρα για το "Financial Fair Play" έχουν σκοπό να βοηθήσουν την περιφρούρηση της οικονομικής σταθερότητας των ομάδων και να βάλει χαλινάρι στις σπατάλες.

" Το 2014 θα πάρουμε αποφάσεις και δεν πρόκειτια να κάνουμε πίσω. Την σεζόν αυτή έχουμε πέντε κλαμπ εκτός Ευρώπαϊκών διοργανώσεων. Στο μέλλον οι σύλλογοι που δεν συμφωνούν με τους κανονισμούς θα έχουν επιπτώσεις. Θα τις προειδοποιούμε γιατί θα τους έχουμε δώσει τέσσερα χρόνια να συμμορφωθούν".

Αναφορικά με την πρώτη του θητεία ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ τόνισε: " Όλα λειτουργούν βάση ηλικίας. Στα 20 ήθελα να παίζω ποδόσφαιρο, στα 35 να γίνω προπονητής στην εθνική Γαλλίας. Τώρα θέλω να είμαι πρόεδρος! Είναι μία διαδρομή που βασίζεται στο πεπρωμένο και το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα που με βοήθησε να αναρριχηθώ σε κάθε επίπεδο.

Έχουμε 53 ομοσπονδίες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και νοοτροπίες. Προσπαθώ να προστατεύσω το ποδόσφαιρο. Ο ρόλος μου είναι να προστατεύσω το παιχνίδι και να αναπτύξω τις ομοσπονδίες ποδοσφαίρου, ώστε τα παιδιά να συνεχίσουν να παίζουν ποδόσφαιρο και στο μέλλον".

TAGS ΕΥΡΩΠΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ