Οι σπουδαίοι αμυντικοί χαφ του Παναθηναϊκού
Από τον Βέλιμιρ Ζάετς έως τον Μάικλ Εσιέν, το Sport24.gr υπενθυμίζει τους κορυφαίους ξένους αμυντικούς χαφ, οι οποίοι αποκτήθηκαν από τον Παναθηναϊκό έναντι πολλών εκατομμυρίων και καταγράφει εάν πέτυχαν και τι προσέφεραν στην ομάδα.
Κατά καιρούς, για τον Παναθηναϊκό έχουν έρθει στην Ελλάδα σπουδαίοι ξένοι ποδοσφαιριστές και ορισμένοι από αυτούς κάλυψαν τη θέση του αμυντικούς χαφ. Ορισμένοι έφτασαν ως ονόματα και απέδωσαν, άλλοι όχι, αλλά προσέφεραν περισσότερα.
Αναμφίβολα, στην πρώτη κατηγορία ανήκει ο Μάικλ Εσιέν, ο ποδοσφαιριστής ο οποίος θα ταξιδέψει στην Αθήνα για να φορέσει τη φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος. Ο Γκανέζος υπήρξε ο κορυφαίος στη θέση του για μία περίοδο, κουβαλά "βαρύ" βιογραφικό και έχει παίξει με επιτυχία σε Λυών, Τσέλσι, Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ, εσχάτως, δεν απέδωσε αγωνιζόμενος στη Μίλαν.
Το Sport24.gr κάνει μία αναδρομή στα πιο μεγάλα ονόματα που απέκτησε ο Παναθηναϊκός στην ιστορία του, προκειμένου να επανδρώσει τη θέση "6" στον αγωνιστικό χώρο. Πρόκειται για τον Βέλιμιρ Ζάετς, Πάολο Σόουζα, Φλάβιο Κονσεϊσάο, Ιγκόρ Μπίσκαν και Ζιλμπέρτο Σίλβα.
Βέλιμιρ Ζάετς
Ο Βέλιμιρ Ζάετς ήταν η πρώτη ηχηρή μεταγραφή του Παναθηναϊκού στη θέση του αμυντικού χαφ και υλοποιήθηκε το καλοκαίρι του 1984, σε ηλικία 28 ετών. Αποκτήθηκε από τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ ως ο ενεργεία αρχηγός της Εθνικής ομάδας της Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, με πολύ καλές εμφανίσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1984, ενώ, το κόστος της μεταγραφής ξεπέρασε τα 300.000 εκατομμύρια δραχμές.
Ο Κροάτης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους μεσοαμυντικούς της εποχής του. Παρέμεινε τέσσερις σεζόν στον Παναθηναϊκό, μετρώντας 67 συμμετοχές και σημειώνοντας 11 γκολ στο πρωτάθλημα. Με τους «πράσινους» κατέκτησε ένα πρωτάθλημα και δύο κύπελλα, έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, αλλά η καριέρα του τερματίστηκε άδοξα στα 32 του ύστερα από ένα σκληρό μαρκάρισμα του Γιώργου Παπαδόπουλου του Ηρακλή.
Πάολο Σόουζα
Ο Πάολο Σόουζα αποτέλεσε το "μπαμ" της οικογένειας Βαρδινογιάννη στη διοικητική μετάβαση το καλοκαίρι του 2000, ερχόμενος ως ελεύθερος από την Ίντερ και συμφώνησε για διετές συμβόλαιο συνεργασίας, έναντι 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Είχε στο παλμαρέ του την κατάκτηση 2 Champions League με τη Γιουβέντους και τη Ντόρτμουντ, ωστόσο, κουβαλούσε και αρκετούς τραυματισμούς, αν και ήταν μόλις 30 ετών.
Οι εύκολοι τραυματισμοί του και η διαχείριση του Άγγελου Αναστασιάδη δεν του επέτρεψαν να προσφέρει την πρώτη σεζόν, άσχετα, εάν όλοι θυμούνται το γκολ-φάουλ στο 3-1 επί της Γιουβέντους. Στη δεύτερη, ο Γιάννης Κυράστας τον διαχειρίστηκε με σύνεση και ο Σόουζα βοήθησε τα μέγιστα στην εκπληκτική πορεία του Παναθηναϊκού στο Champions League. Έφυγε με αφορμή ένα περιστατικό με πρωταγωνιστή τον ίδιο, τον τότε βοηθό προπονητή Στράτο Αποστολάκη και ένα ποτήρι... κρασί. Ο απολογισμός του στην Παιανίαήταν 32 συμμετοχές και 1 γκολ, σε δύο σεζόν συνολικά. Πήρε μεταγραφή στην Εσπανιόλ, αλλά, μετά από 9 συμμετοχές αποφάσισε να σταματήσει.
Φλάβιο Κονσεϊσάο
Το μεταγραφικό σήριαλ του καλοκαιριού του 2005, ο Φλάβιο Κονσεϊσάο ταλαιπώρησε περισσότερο από ένα μήνα το ρεπορτάζ μέχρι να πάρει το αεροπλάνο για να έρθει στην Αθήνα και να υπογράψει με τον Παναθηναϊκό. Ήταν το μεγάλο όνομα των μεταγραφών και συμφώνησε έναντι 1,6 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ενώ, 500.000 πήρε η Γαλατάσαραϊ προκειμένου να παραχωρήσει τα δικαιώματα του.
Στην ηλικία των 31, έκανε μερικές υποφερτές εμφανίσεις στην αρχή, ήταν εξαιρετικός στο 0-0 με τη Μπαρτσελόνα, αλλά, όσο περνούσαν οι μήνες, ήταν κάκιστος και έφτασε μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, όπου αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο, αποδεσμεύτηκε παίρνοντας όλο το συμβόλαιο του ως αποζημίωση, μετρώντας 14 ματς και 1 γκολ. Μετά από λίγους μήνες, σταμάτησε και την καριέρα του...
Ιγκόρ Μπίσκαν
Το έτερον ήμισυ του Φλάβιο Κονσεϊσάο του 2005, αποτέλεσε τη δεύτερη σημαντική προσθήκη του Παναθηναϊκό, με στόχο την ισχυροποίηση της μεσαίας γραμμής. Ο 28χρονος Κροάτης ήρθε ως ενεργεία πρωταθλητής Ευρώπης με τη Λίβερπουλ και έλαβε 1,2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, με διετή συμφωνία. Η απόκτηση του είχε ανακοινωθεί, ενώ, όλοι ανέμεναν έναν ποδοσφαιριστή για το κέντρο της άμυνας.
Δεν κατάφερε να βοηθήσει ουσιαστικά τον Παναθηναϊκό, παίζοντας πότε ως αμυντικός χαφ και πότε ως στόπερ και φυσιολογικά, όταν ολοκληρώθηκε η συνεργασία του, δεν υπήρξε ενδιαφέρον για την ανανέωση της. Έπαιξε σε 47 παιχνίδια με το Τριφύλλι και σκόραρε 3 γκολ, εκ των οποίων αυτό με την ΑΕΚ ήταν το νούμερο 3.000 για την ομάδα από καταβολής της Α' Εθνικής. Συνέχισε στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, στην οποία σταμάτησε το ποδόσφαιρο μερικά χρόνια αργότερα.
Ζιλμπέρτο Σίλβα
Η απόκτηση του εν ενεργεία αρχηγού της Εθνικής ομάδας Βραζιλίας από την Άρσεναλ σε ηλικία 31 ετών, αποδείχτηκε η πιο ακριβή μεταγραφή στη θέση του αμυντικού χαφ και έφερε τη... σφραγίδα της έναρξης της πολυμετοχικότητας. Ο παίκτης συμφώνησε για 3 εκατομμύρια ευρώ καθαρά ετησίως, η εταιρία μάνατζμεντ Base έλαβε 900.000 ευρώ, ενώ, η Άρσεναλ, εισέπραξε 1,25 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση.
Ο Ζιλμπέρτο ανέβασε κατακόρυφα το πρεστίζ του Παναθηναϊκού, σταθεροποίησε τη μεσαία γραμμή και είχε σημαντική συμβολή στα καλά ευρωπαϊκά παιχνίδια του 2008-2009 και του 2009-2010, καθώς, και στο νταμπλ της ίδιας σεζόν. Αποτέλεσε πρότυπο επαγγελματία και μέτρησε 119 εμφανίσεις με τον Παναθηναϊκό και 6 γκολ, μετά από 3 γεμάτες σεζόν. Αγωνιζόμενος με το Τριφύλλι, διατέλεσε αρχηγός της Βραζιλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010. Σε θεωρητικό επίπεδο, ακόμα συνεχίζει την καριέρα του...