Όλα για τη νίκη!
Το ποδόσφαιρο είναι μικρογραφία της ζωής και οι αντιαθλητικοί τρόποι εξουδετέρωσης του αντιπάλου είναι συχνό φαινόμενο
Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και η νίκη πρέπει να επιτευχθεί με κάθε τρόπο. Τα τρόπαια κατακτώνται με "παράνομους" τρόπους, ανεξάρτητα από την πιθανή αγωνιστική ανωτερότητα του αντιπάλου.
Οι ποδοσφαιριστές προκαλούν πολλές φορές με την συμπεριφορά τους και δεν κάμπτονται όταν ξέρουν ότι αδικούν και κερδίζουν τους αγώνες με αθέμιτα μέσα. Η τηλεοπτική κάλυψη δεν έχει μειώσει στο ελάχιστο το πρόβλημα.
Ο αγώνας μεταξύ Άρσεναλ - Σέφιλντ Γιουναϊτεντ για τον θεσμό του κυπέλλου το 1999 πέρασε στην ιστορία ως η επιτομή του "fair play". Oι "κανονιέρηδες" αντί να πετάξουν την μπάλα εκτός αγωνιστικού χώρου μετά από τραυματισμό παίκτη της Σέφιλντ Γιουναϊτεντ, συνέχισαν και πέτυχαν γκολ. " Όταν ο Βενγκέρ μας πλησίασε μετά το ματς και μας είπε ότι ο αγώνας πρέπει να επαναληφθεί γιατί το γκολ που σημείωσαν ήταν άδικο, νόμιζα ότι τρελάθηκε και μας έκανε πλάκα", δήλωνε ο Αργεντίνος αμυντικός της Σέφιλντ Νέλσον Βίβας.
Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί και η περίπτωση του Ντανιέλε ντε Ρόσι που κέρδισε το βραβείο "fair play", επειδή παραδέχτηκε ότι έβαλε γκολ με το χέρι σε έναν αγώνα κόντρα στην Μεσίνα. " Απλά έκανα το σωστό", τόνισε με ειλικρίνεια ο παίκτης της Ρόμα.
Η τούμπα
" Στην Ιταλία σε ενθαρρύνουν να πέφτεις κάτω όταν υπάρχει επαφή", έγραψε στην αυτοβιογραφία του ο Πάολο Ντι Κάνιο. Η "βουτιά" είναι ένας από τους τρόπους εξαπάτησης του διαιτητή και πολλές φορές οι παίκτες διαμαρτύρονται στον άρχοντα του αγώνα και όχι στον παίκτη που κέρδισε την παράβαση.
Κάθε περίπτωση αποτελεί παράδειγμα και συνήθως επαναλαμβάνεται. Ο Ρικάρντο Καρβάλιο, δεν είχε πειστεί από τα πεσίματα του Μέσι στις αναμετρήσεις της Τσέλσι με την Μπαρτσελόνα στην φάση των "16" του Τσάμπιονς Λιγκ την σεζόν 2005-06: " O Mέσι έπεφτε στο "Στάμφορντ Μπριτζ" σαν να τον είχαμε σκοτώσει. Εξαπάτησε τον διαιτητή αλλά αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Έδειξε τον δρόμο προς τους παίκτες της Τσέλσι να κάνουν το ίδιο".
Ο πρώην τεχνικός της Αθλέτικ Μπιλμπάο και νυν της Μούρθια Χαβιέρ Κλεμέντε, είχε "κατηγόρησε" την ομάδα του ότι ήταν πολύ "τίμια": " Δεν ξέρω καμία ομάδα σαν την δική μου. Μας κλωτσάνε και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Πρέπει να μας χτυπήσουν με σφυρί για να μας ρίξουν. Αν τα πόδια των παικτών δεν είναι μελανιασμένα, τότε γιατί πέφτουν; Ότι μας κάνουν πρέπει να τους το ανταποδίδουμε".
Οι "μετρ" του αντικανονικού παιχνιδιού θεωρούνται οι Λατινοαμερικάνοι, με κύριους εκφραστές τους Αργεντίνους. Ο Αριέλ Ορτέγκα, προσπάθησε πολλές φορές στην καριέρα του να κερδίσει πέναλτι, ξεγελώντας τον διαιτητή, αλλά δεν νιώθει τύψεις: " Mερικές φορές δεν μπορείς να ξεπεράσεις τον αμυντικό και προσπαθείς με την σωματική επαφή να κερδίσεις κάτι. Είναι αυτό "κλέψιμο". Θεωρώ "βρώμικο" παιχνίδι όταν οι αντίπαλοι σε κλωτσάνε σε όλο τον αγώνα και ο διαιτητής δεν κάνει κάτι. Υπάρχουν παίκτες που δεν θέλουν να παίξουν, απλά να σε κλοτσήσουν".
Ο... ψεύτικος τραυματισμός του Ριβάλντο στο Μουντιάλ το 2002 στον αγώνα με την Τουρκία, όταν προσποιήθηκε ότι η μπάλα χτύπησε στο πρόσωπο του, προκάλεσε αρνητικά σχόλια σε όλο τον κόσμο και έδειξε τι μπορεί να κάνεις ένας ποδοσφαιριστής για να εξασφαλίσει την εύνοια του διαιτητή.
Καταργώντας το νόμο
Το 1991 ο παίκτης της Κολωνίας Φρανκ Ορντένεβιτς, δέχτηκε κίτρινη κάρτα σε ημιτελικό κυπέλλου Γερμανίας και θα έχανε τον τελικό, σύμφωνα με τους κανονισμούς εκείνης της εποχής. Για να μην συμβεί όμως αυτό πήρε εσκεμμένα κόκκινη κάρτα για να χάσει τον επόμενο αγώνα του πρωταθλήματος και όχι τον τελικό, όπως παραδέχτηκε ο προπονητής της Κολωνίας Έριχ Ρουτμέλερ. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Γερμανίας τον τιμώρησε με αποκλεισμό από τον τελικό.
Παίζοντας έξυπνα
" Είναι σημαντικό να μην είσαι αφελής και το ποδόσφαιρο είναι μικρογραφία της ζωής", τονίζει ο Καμπάνας και συμπληρώνει: " Έχασα το Κόπα Λιμπερταδόρες γιατί φάνηκα αφελής. Παρότι ήμουν τραυματίας σηκώθηκα γρήγορα ενώ θα μπορούσα να μείνω περισσότερο στο χορτάρι και να καθυστερήσω τον αγώνα. Στην Λατινική Αμερική είναι πιο σύνηθες να καθυστερούν τον αγώνα με τέτοιον τρόπο παρά στην Ευρώπη".
Ο πρώην παίκτης της Μαρσεϊγ Κάρλος Μοζέρ όταν ήθελε να εξαγριώσει τον Φερνάντο Κόυτο, του τραβούσε τα μαλλιά με αποτέλεσμα ο Πορτογάλος να αντιδρά και να δέχεται πολλές φορές κόκκινη κάρτα.
Στον ημιτελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 2003 ο Ζοσέ Μουρίνιο, προπονητής της Πόρτο εκείνη την περίοδο, είχε αποτρέψει τον Αργεντίνο Λούκας Καστρομάν να εκτελέσει γρήγορα πλάγιο με προοπτική αντεπίθεσης για την ομάδα του και αποβλήθηκε για αυτή του την πράξη για τους επόμενους τρεις αγώνες.
Στην καριέρα του ο Σέρχιο Μπρίο, πρώην παίκτης της Γιουβέντους αγωνίστηκε 475 αγώνες στην καριέρα όλους με κοντό μανίκι, ώστε να μην τον τραβάνε οι αντίπαλοι.
Δίκη μέσω τηλεόρασης
Πολλά από τα παραπάνω παραδείγματα έχουν καταγραφεί από τον τηλεοπτικό φακό, που "φωτίζει" στιγμές, όπως την περίπτωση του παίκτη της Σαμπντόρια Άϊμο Ντιανά, που αποβλήθηκε επειδή "τσιμπούσε" τον Κουφρέ της Ρόμα: " Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Κάποια πράγματα πρέπει να αποφασίζονται την ώρα που γίνονται και όχι αργότερα. Δεν παίζουμε με τις κούκλες. Αυτά είναι μέρος του ματς. Μεταξύ των παικτών υπάρχουν όρια και κανόνες", δήλωνε απορημένος για την αποβολή του Ντιανά ο άσσος της Ρόμα.
Τυπική συμπεριφορά
Ο Φάμπιο Καναβάρο, είχε αντιδράσει όταν το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel" είχε κατηγορήσει του Ιταλούς παίκτες χαρακτηρίζοντας τους "παράσιτα": " Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κερδίζουμε δίκαια χωρίς κόλπα".
Οι Άγγλοι θεωρούν ταμπού την αντικανονική "βουτιά" ενώ αντίθετα το σκληρό και αντιαθλητικό παιχνίδι αποτελεί τρόπο αντιμετώπισης του αντιπάλου. O Αργεντίνος άσσος της Τότεναμ την δεκαετία του '80 Οσβάλντο Αρντίλες ακόμα θυμάται το... καλωσόρισμα του Τόμι Σμίθ, πρώην παίκτη της Λίβερπουλ: " Δεν πρόκειται να μείνεις ούτε ένα χειμώνα εδώ πέρα". Ο Αρντίλες αγωνίστηκε την δεκαετία 1978-1988 στην Τότεναμ. " Υπήρχε το "fair play" αλλά τα πρώτα δεκαπέντε λεπτά των αγώνων ήταν εκτός ελέγχου. Δυνατά μαρκαρίσματα και βρώμικο παιχνίδι σε όλο το μήκος και πλάτος του γηπέδου. Αυτό δεν ήταν "fair play" αλλά κανείς δεν το ανέφερε", τόνιζε με απορία ο Αργεντίνος άσσος για τους πρώτους του μήνες στα Αγγλικά γήπεδα.
Προβοκάτσια
" Είναι αλήθεια ότι ο Τότι αντιδρά και ο ποδοσφαιριστής πρέπει να είναι σαν ρομπότ και να μην δείχνει καθόλου θυμό, αλλά μερικές φορές αναρωτιέμαι πως συγκρατεί τον εαυτό του. Τον κλωτσάνε και τον βρίζουν σε όλη την διάρκεια του αγώνα. Θεωρείται μεγάλος παίκτης όπως οι Πελέ, Μαραντόνα και Ζιντάν και όπως όλοι οι μεγάλοι παίκτες στάθηκαν και μία μέρα αποβλήθηκαν", τονίζει ο Βιτσέντσο Μοντέλα αναγνωρίζοντας τον ρόλο της πρόκλησις και της αφανής ενέργειες των αντιπάλων και πως ένα περιστατικό όπως του Ζιντάν με τον Ματεράτσι γίνεται παγκόσμιο θέαμα.
Οι λεκτικές διαμάχες μεταξύ των παικτών είναι σύνηθες φαινόμενο. Ο Ντιέγκο Σιμεόνε παραδέχεται ότι είχε εξοργίσει τον Ντέιβιντ Μπέκαμ στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας το 1998 με αποτέλεσμα την αποβολή του παίκτη: " Ότι γίνεται στο γήπεδο θα πρέπει να μένει εκεί. Έχω πει τόσα πολλά στον Ρομάριο όταν ήταν στην Μπαρτσελόνα και σε έναν αγώνα με χτύπησε στο πρόσωπο από πίσω. Ήταν πολύ καλή γροθιά και ξέρετε κάτι, είχε δίκιο. Δεν μπορείς να παραπονιέσαι".
Το περιστατικό με τον Ζιντάν και τον Ματεράτσι στον τελικό του Παγκοσμίου κυπέλλου το 2006 δεν ήταν το μοναδικό που έχει συμβεί. Ο Τζιάκομο Τεντέσκο σε έναν αγώνα της Ρετζίνα με την Κάλιαρη είχε δεχτεί ποινή τεσσάρων αγωνιστικών, επειδή κορόιδευε το άρρωστο παιδί του Νέλσον Αμπεγιόν: " Mπορώ να τα δεχτώ όλα αλλά δεν είναι σωστό να αναφέρονται στην κόρη μου", δήλωνε αργότερα ο Αμπεγιόν που δέχτηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ για βίαιη συμπεριφορά.
" Κάποτε είχα αποκαλέσει στην διάρκεια ενός αγώνα κάποιον παίκτη άσχημο. Συνέχιζα να του λέω πόσο άσχημος ήταν. Τον εξόργισα και διαμαρτυρήθηκε στον διαιτητή. Τα έχασε και έκανε το χειρότερο παιχνίδι της καριέρας του", δήλωνε ο Μαραντόνα μετά από χρόνια.
Η πρόκληση μπορεί να συμβεί με πολλούς τρόπους και χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που ο Ισπανός Μίτσελ προκαλούσε τον Βαλντεράμα, πιάνοντας κατά την διάρκεια ενός αγώνα τα γεννητικά του όργανα: " Ήθελε να με προκαλέσει και το κατάφερε. Δεν ξέρω τι του είχα πει αλλά δεν περίμενα μπορούσα να φανταστώ τέτοια συμπεριφορά", σχολίαζε με απορία ο Κολομβιανός άσσος.
" Παίζαμε εναντίον του θρυλικού Λεβ Γιασίν", θυμάται ο Αργεντίνος Χέκτορ Βϊερα: " Eίπα στον συμπαίκτη μου Ντόβαλ να τον χαστουκίσουμε και να τον σπρώξουμε όταν θα εκτελέσουμε κόρνερ για να δούμε αν θα έχανε την αυτοσυγκέντρωση του. Πέτυχε! Ο Γιασίν εκνευρίστηκε και έψαχνε τον Ντόβαλ. Εγώ κατάφερα να σκοράρω. Στο ημίχρονο είπα στον Ρώσο μεταφραστή: Πες στον Γιασίν είναι τόσο καλός τερματοφύλακας και αν δεν τον είχαμε κοροϊδέψει κατά αυτό τον τρόπο δεν θα είχαμε σκοράρει ποτέ".
Βρώμικα κόλπα
Η εξαπάτηση στο ποδόσφαιρο δεν έχει όρια, παραδέχονται οι ποδοσφαιριστές. Ένα κερδισμένο φάουλ, η εύνοια του διαιτητή μπορεί να αποδοκιμάζετα,ι αλλά δεν είναι τίποτα μπροστά στην επίτευξη του στόχου.
O Ισπανός άσσος Χουάνφραν αποτελεί ένα από τα "θύματα": " O αντίπαλος παίκτης ξαφνικά έβαλε το χέρι του στο πρόσωπο μου. Δεν το είχα καταλάβει όταν μερικά λεπτά αργότερα πονούσαν τα μάτια μου. Είχε χρησιμοποιήσει κάτι για να με τυφλώσει".
Σε πολλές περιπτώσεις η εξουδετέρωση του αντιπάλου ξεκινά πριν τον αγώνα. Τα μάτια του Μεξικανού Ραμόν Ράγια έχουν δει πολλά: " Έχω γίνει μάρτυρας πλαστών διαβατηρίων, τηλεφωνήτριες σε ξενοδοχεία να τηλεφωνούν σε αντιπάλους παίκτες κατά την διάρκεια της νύχτας. Μάγειρας δέχτηκε χρήματα για να ρίξει στο φαγητό των παικτών καθαρτικό. Επίσης είναι άσχημο να μένεις σε ένα δωμάτιο που μόλις έχει βαφτεί, αλλά τα κόλπα είναι τόσο παλιά όσο και το ποδόσφαιρο".
Το 2003 στο πρωτάθλημα του Μεξικό η Κρουζ Αζούλ ήθελε νίκη εκτός έδρας εναντίον της Τέκος με την ελπίδα ότι η Μορελία θα χάσει. Το σκορ στον αγώνα της Κρουζ Αζούλ στο 2ο ημίχρονο ήταν 2-2, όταν τα μεγάφωνα του γηπέδου, ανακοίνωσαν την νίκη της Μορελία με την Πατσούκα με 2-0. Στην πραγματικότητα η Μορελία είχε ηττηθεί 2-1. Όταν το πραγματικό σκορ έφθασε στα αφτιά των παικτών της Κρουζ Αζούλ νίκησαν 5-2.
Δόλος, καταστροφή του αντιπάλου και εύνοια. Είναι δύσκολο να αντισταθείς αν αυτά οδηγούν στη νίκη. " Κανένας προπονητής δεν πρόκειται να σου δείξει πως να κλέβεις. Ξέρουμε αυτά από την αρχή της καριέρας μας. Ποιος δεν έχει "βουτήξει" για πέναλτι όταν παίζει με τους φίλους του στην αλάνα. Συμβαίνει παντού και αν σε βοηθήσει να κερδίσεις είναι υπέροχο", δηλώνει ο Καμπάνα.