EUROPA LEAGUE

Όλα για το τρόπαιο!

Όλα για το τρόπαιο!
Σεβίλλη-πανηγυρικό

Η ώρα της... κρίσης έφτασε για Σεβίλλη και Εσπανιόλ, καθώς συγκρούονται απόψε (21.45) στο "Χάμπτεν Παρκ" με έπαθλο το Κύπελλο UEFA.

Από τη μία πλευρά έχουμε την Σεβίλλη, μία από τις πλέον φορμαρισμένες ομάδες αυτή τη στιγμή στην "Γηραιά Ήπειρο", καθώς πέρα από το ευρωπαϊκό τρόπαιο, έχει πάρει το εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας ενώ εξακολουθεί να παραμένει ζωντανή στο κυνήγι του πρωταθλήματος, έχοντας μπει "σφήνα" στα μεγαθήρια Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης.
Παράλληλα, δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς ότι το εκπληκτικό συγκρότημα που έχει δημιουργήσει ο Χουάντε Ράμος είναι ο κάτοχος του τροπαίου (4-0 πέρυσι την Μίντλεσμπρο στον τελικό που έγινε στο "Φίλιπς Στάντιουμ" του Αϊντχόφεν) και επιθυμεί να γίνει μόλις η δεύτερη ομάδα μετά την θρυλική Ρεάλ Μαδρίτης της δεκαετίας του 80' που θα κατακτήσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το συγκεριμένο έπαθλο.

Απέναντί της πάντως θα βρει μία "πεινασμένη" ομάδα, η οποία... ζήλεψε τα περσινά μεγαλεία της Μπαρτσελόνα με την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ και σκοπεύει να διατηρήσει και φέτος την Καταλανωνία στον αφρό.

Έχοντας αποκλείσει στα προημιτελικά την Μπενφίκα του Φερνάντο Σάντος και στα ημιτελικά την σαφώς εμπειρότερη από ευρωπαϊκά παιχνίδια Βέρντερ Βρέμης (με δύο νίκες μάλιστα), η Εσπανιόλ "καίγεται" να κάνει την έκπληξη στον ισπανικό εμφύλιο προκειμένου να σβήσει την μαύρη σελίδα του 1988.

Τότε, οι Ισπανοί είχαν κερδίσει στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου UEFA με το επιβλητικό 3-0 την Μπάγερ Λεβερκούζεν, όμως στον αγώνα-ρεβάνς έχασαν με το ίδιο σκορ, και στη συνέχεια απώλεσαν το τρόπαιο στη ρωσική ρουλέτα των πέναλτι.

Τώρα, 19 χρόνια μετά, έχουν την ευκαιρία σε έναν και μόνο αγώνα να γράψουν ιστορία και δεν σκοπεύουν να την αφήσουν ανεκμετάλλευτη.

Θεωρητικά, το φαβορί είναι η Σεβίλλη (οι δύο ομάδες έπαιξαν πρόσφατα μαζί στο "Σάντσεθ Πιθχουάν", με τους γηπεδούχους να επικρατούν 3-1), όμως το γεγονός ότι οι δύο ομάδες γνωρίζονται από το πρωτάθλημα, κάνει τη συγκεκριμένη αναμέτρηση να έχει πολλές ιδιαιτερότητες.

Το θαύμα της Ρεάλ θα βρει... μιμητή;
" Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να υπερασπιστούμε το τρόπαιο", τόνισε χαρακτηριστικά ο Χουάντε Ράμος, ο οποίος θα αντικαταστήσει στο κέντρο της άμυνας τον Εσκούδε με τον Όσιο, ενώ ο Κορέια επανέρχεται στο αρχικό σχήμα μετά τον τραυματισμό στο μηρό που αντιμέτωπιζε.

" Θέλουμε να επαναλάβουμε το περσινό επίτευγμα, καθώς είναι κάτι που μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης το έχει καταφέρει και αυτό μάλιστα ήταν πολύ καιρό πριν. Ως σύλλογος, είμαστε υπερήφανοι που έχουμε την ευκαιρία να ξαναγράψουμε ιστορία, είναι στα χέρια μας, στα πόδια μας, και θα κάνουμε τα πάντα για να τα καταφέρουμε.

Επειδή έχουμε παίξει πολλούς τελικούς τελευταία, πιστεύω ότι η Εσπανιόλ θα πρέπει να παίξει πάρα πολύ καλά αν θέλει να μας κερδίσει", δήλωσε χαρακτηριστικά ο τεχνικός ηγέτης των Ανδαλουσιανών.

Από την πλευρά του, ο προπονητής της Εσπανιόλ, Ερνέστο Βαλβέρδε, έκανε αναφορά στον χαμένο τελικό με τη Λεβερκούζεν, στον οποίο πήρε μέρος ως ποδοσφαιριστής.

"Μετά την ήττα από τη Λεβερκούζεν, το Κύπελλο UEFA σήμαινε πάντα κάτι για την Εσπανιόλ. Από το ξεκίνημα της σεζόν, τα παιδιά τα πήγαν πολύ καλά στη διοργάνωση. Το χαμένο τρόπαιο είναι κάτι που υπάρχει πάντα στο μυαλό των παικτών αλλά και των οπαδών μας.



Ραντεβού με την ιστορία, 19 χρόνια μετά...
Δεν έχεις πολλές ευκαιρίες στη ζωή πάντως να κατακτήσεις ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο. Το κλειδί στον τελικό είναι συνήθως κάτι το οποίο δεν μπορείς να προβλέψεις".

Να σημειωθεί ότι αυτός είναι ο πρώτος "ισπανικός εμφύλιος" σε τελικό Κυπέλλου UEFA (Ρεάλ-Βαλένθια ήταν το ζευγάρι του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ το 2000 στο Παρίσι), ενώ είναι η πρώτη σύγκρουση δύο ομάδων από την ίδια χώρα σε τελικό αυτής της διοργάνωσης, μετά από το Ίντερ-Λάτσιο στο "Παρκ Ντε Πρενς" το 1998.

Να σημειωθεί ότι αυτός είναι ο έκτος ευρωπαϊκός τελικός που φιλοξενείται στο "Χάμπτεν Παρκ" και ο πρώτος για το Κύπελλο UEFA. Οι πέντε προηγούμενοι τελικοί ήταν:

1960: Ρεάλ Μαδρίτης-Άιντραχτ Φρανκφούρτης 7-3 (Κύπελλο Πρωταθλητριών,135.000 θεατές-ρεκόρ για τελικό)
1962: Ατλέτικο Μαδρίτης-Φιορεντίνα (Κύπελλο Κυπελλούχων)
1966: Μπορούσια Ντόρτμουντ-Λίβερπουλ (Κύπελλο Κυπελλούχων)
1976: Μπάγερν Μονάχου-Σεντ Ετιέν (Κύπελλο Πρωταθλητριών)
2002: Ρεάλ Μαδρίτης-Μπάγερ Λεβερκούζεν (Τσάμπιονς Λιγκ)

Οι πιθανές συνθέσεις των δύο ομάδων:

Εσπανιόλ: Ιραϊθόδ, Ζαμπαλέτα, Ουρτάδο, Ζάρκε, Γκαρθία, Ρουφέτε, Ίτο, Ντε Λα Πένια, Ριέρα, Γκαρσία, Ταμούδο

Σεβίλλη: Πάλοπ, Άλβες, Όθιο, Ναβάρο, Καστέδο, Ρενάτο, Πόουλσεν, Μάρτι, Κορέια, Φαμπιάνο, Κανουτέ






































TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ