Τον Φινλανδό, Μοχάμεντ Αλ Εμάρα όρισε η UEFA για τον αγώνα Στουρμ Γκρατς Κ19 – Ολυμπιακός Κ19. Ένας ρέφερι που κατάφερε να μειώσει τα κρούσματα ρατσισμού στη Φινλανδία.
Στις 4 Μαρτίου ο Ολυμπιακός Κ19αντιμετωπίζει εκτός έδρας την αντίστοιχη ομάδα της Στουρμ Γκρατς, για τη φάση των 16 του Youth League. Η UEFA έκανε γνωστούς τους διαιτητές των αγώνων και σε εκείνο των “ερυθρόλευκων” ορίστηκε ο Μοχάμεντ Αλ Εμάρα. Ένας άνθρωπος που κατόρθωσε να γίνει σύμβολο κατά του ρατσισμού και που άλλαξε τους κανονισμούς της διαιτησίας στη Φινλανδία.
Όλα συνέβησαν το 2018. O 32χρονος, πλέον, ρέφερι είχε οριστεί σε αγώνα τρίτης κατηγορίας του ποδοσφαίρου της χώρας. Μετά από 15 λεπτά αγώνα, οι φίλοι της γηπεδούχου άρχισαν να φωνάζουν ρατσιστικά συνθήματα κατά του ρέφερι με καταγωγή από τη Σαουδική Αραβία. Ο Αλ Εμάρα, λοιπόν, πήρε την απόφαση να διακόψει το ματς και να περιμένει έως ότου σταματήσουν αυτά τα συνθήματα. Όταν αυτό δεν συνέβη, τότε ο ρέφερι κάλεσε τις δύο ομάδες να πάνε στα αποδυτήρια, εμφανώς έξαλλος με εκείνους που τον πρόσβαλαν.
Η πράξη του αυτή, λοιπόν, μετατράπηκε σε παράδειγμα και ο ίδιος αποτέλεσε αφορμή για αρκετές αλλαγές στο κομμάτι της διαιτησίας. Παρά το γεγονός πως το εν λόγω περιστατικό συνέβη σε αγώνα τρίτης κατηγορίας, η κίνησή του είχε αντίκρισμα μέχρι και την πρώτη εθνική. Μετά από τα διαδραματιζόμενα στη Βαλκεακόσκι, οι άνθρωποι της Veikkausliiga (σ.σ. της κορυφαίας κατηγορίας) έδωσαν οδηγία σε όλους τους διαιτητές να είναι πολύ πιο αυστηροί σε ρατσιστικές επιθέσεις. Από εκεί και πέρα, ο ρέφερι του Στουρμ Γκρατς Κ19 – Ολυμπιακός Κ19 συνέχισε να πολεμά κατά του ρατσισμού, τόσο από τον ρόλο του διαιτητή, όσο και μέσα από τις δηλώσεις του.
Ο Αλ Εμάρα γεννήθηκε σε καταυλισμό προσφύγων στη Σαουδική Αραβία και μετακόμισε με την οικογένειά του στο Κουόπιο (πόλη της Φινλανδίας) σε ηλικία 2 ετών. Ως παιδί συνάντησε αρκετά τον ρατσισμό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συμμετοχή του σε ένα παιχνίδι ονόματι “Ποιος φοβάται τον μαύρο;”. Ο διαιτητής είχε πει σε συνέντευξή του ότι “Φυσικά, ένα παιδί δεν αναγνωρίζει τον ρατσισμό, ούτε κατανοεί μια τέτοια φράση. Όλα αυτά τα κατάλαβα όταν μεγάλωσα”.
Παρά το γεγονός πως ο ίδιος ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο σε ηλικία 5 ετών, τελικά τον κέρδισε η διαιτησία. Με αυτή άρχισε να ασχολείται σε ηλικία 22 ετών και μεγαλύτερό του επίτευγμα είναι η παρουσία στο Conference League. Παράλληλα, στη Φινλανδία ο ίδιος έχει βραβευτεί πέντε χρονιές ως ο κορυφαίος διαιτητής της χρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αλ Εμάρα έχει πάρει στο παρελθόν άρωμα Ελλάδας, αφού το 2021 είχε σφυρίξει αγώνα της Εθνικής Κ21 με την αντίστοιχη ομάδα της Λευκορωσίας. Σε εκείνο το ματς, μάλιστα, είχε συναντήσει παίκτες που πλέον αγωνίζονται στη Stoiximan Super League, όπως ο Τζολάκης, ο Μιχαηλίδης κ.α.
Για την ιστορία, ο αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων θα διεξαχθεί στην Αυστρία και βοηθοί του θα είναι οι Τούρκα Βαλιάκα και Γιούσο Μαντέρε. Εφόσον ο Ολυμπιακός Κ19 προκριθεί θα αντιμετωπίσει μία εκ των Σάλτσμπουργκ ή Ατλέτικο, για τα προημιτελικά της διοργάνωσης.
Αναλυτικά το μονοπάτι που θα έχει ο Ολυμπιακός Κ19 μέχρι τον τελικό του Youth League: