Ολλανδικός ξεπεσμός
Η ολλανδική ομοσπονδία χειρίστηκε λανθασμένα το θέμα του προπονητή και έτσι οι "Oranje", αν και με πολύ ταλέντο, πιθανότατα δεν θα παίξουν στα τελικά του EURO 2016. Πρέπει να γίνουν Βέλγιο...
Όταν ανακοινώθηκε από την UEFA πως στα τελικά του EURO 2016 θα βρίσκονται 24 ομάδες, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως η Ολλανδία δεν θα κατάφερνε να παίξει στα γήπεδα της Γαλλίας.
Κυρίως έπειτα από το Μουντιάλ 2014, όπου οι "Oranje" με τον Λουί φαν Χάαλ στον πάγκο διέλυσαν την Ισπανία και κατάφεραν να κατακτήσουν την 3η θέση στον πλανήτη, νικώντας την Βραζιλία στον μικρό τελικό (στον ημιτελικό έχασαν στα πέναλτι από την Αργεντινή).
Φτάσαμε λοιπόν στην 8η αγωνιστική των προκριματικών του EURO 2016 και η ολλανδική ομάδα μετά την βαριά ήττα στην Τουρκία με 0-3 είναι στην 4η θέση του ομίλου της, με τις δύο πρώτες να οδηγούν στα τελικά και την 3η σε αγώνες μπαράζ (στα τελικά απευθείας ο καλύτερος 3ος των 9 ομίλων, οι άλλοι 8 στα μπαράζ για 4 θέσεις).
Τα τελευταία χρόνια είχαμε μάθει Γερμανία και Ολλανδία να κάνουν... περίπατο στα προκριματικά, σαφώς πιο αδύναμοι οι αντίπαλοι και χώρες όπως αυτές οι δύο με την οργάνωση και το ταλέντο που έχουν εξασφάλισαν από τις πρώτες το εισιτήριο.
Είναι μεγάλη έκπληξη που η Ελλάδα αποκλείστηκε και μάλιστα σε έναν όμιλο που αρχικά ήταν φαβορί, όμως θα είναι ακόμη μεγαλύτερη αν αποκλειστεί η Ολλανδία.
Πρωτόγνωρα ολλανδικά λάθη
Η Ολλανδία είναι μία χώρα με λιγότερους από 17.000.000 κατοίκους πλέον, από τους οποίους Ολλανδοί είναι 13.000.000. Παραδοσιακά όμως στο ποδόσφαιρο είναι δυνατοί, λόγω του ταλέντου τους και κυρίως λόγω της δουλειάς τους, του μυαλού τους και της οργάνωσής τους.
Μετά το Μουντιάλ 2014 όμως έγινε κάτι περίεργο, το οποίο τελικά η ομάδα το πλήρωσε. Μετά το τέλος του συμβολαίου του Λουί φαν Χάαλ η ομοσπονδία ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει ομοσπονδιακός τεχνικός ο Γκους Χίντινκ και μετά το EURO 2016 θα αναλάβει ο Ντάνι Μπλιντ.
Ο τελευταίος ήταν βοηθός, θα παρέμενε σε αυτήν την θέση για να γίνει αργότερα (ομοσπονδιακός). Επιλέχθηκε ένας σχεδόν 70άχρονος προπονητής, επειδή απλά είχε ένα όνομα και σίγουρα όχι φρέσκες ιδέες, έτσι ώστε εν συνεχεία να αναλάβει ο Μπλιντ.
Θεωρήθηκε ανέτοιμος για να αναλάβει άμεσα και φυσικά ήταν, καθώς ποτέ του δεν ήταν πρώτος προπονητής, παρά μόνο στον Άγιαξ για έναν χρόνο, από τον Μάρτιο 2005 μέχρι τον Μάιο 2006.
Έπειτα από δύο χρόνια βοηθός του Λουί φαν Χάαλ, κρίθηκε ανέτοιμος για ομοσπονδιακός, όμως ο καταλληλότερος για επόμενος ομοσπονδιακός έπειτα από ένα διάλειμμα.
Οι Ολλανδοί έπρεπε να έχουν κάνει ένα από τα δύο: 1. Από το 2014 ομοσπονδιακός ο Μπλιντ, ξεκάθαρη κατάσταση, 2. Ομοσπονδιακός τεχνικός κάποιος με εμπειρίες σύγχρονου ποδοσφαίρου, όπως ο Ρόναλντ Κούμαν (Σαουθάμπτον)
Παίκτες υπάρχουν, προπονητή ήθελαν
Ο Ιμπραχίμ Αφελάι είναι ένας παίκτης με ταλέντο, πολύ ταλέντο, αλλά τα προβλήματα με τους τραυματισμούς δεν του επιτρέπουν να το δείξει και αυτό στην Ελλάδα το έχουμε πλέον καταλάβει καλά.
Ο Χίντινκ τον χρησιμοποιούσε βασικό στην τριάδα του κέντρου, έναν παίκτη που είναι εξτρέμ, αλλά βέβαια πλέον δεν μπορεί να τρέξει όπως τότε, πριν τραυματιστεί σοβαρά.
Πέραν του Νάιτζελ ντε Γιόνγκ, ο οποίος είναι από τα λίγα πραγματικά αμυντικά χαφ πλέον στην Ευρώπη, δεν γίνεται ο ένας από τους δύο παίκτες που είναι μαζί του στο κέντρο να είναι ο Αφελάι. Δεν γίνεται αυτό όταν υπάρχουν παίκτες διαθέσιμοι όπως οι Κλάζι, Μαχέρ, Βαϊνάλντουμ, Κλάασεν, ακόμη και Φαν Χίνκελ.
Στρόουτμαν και Ρόμπεν
Όλα αυτά βέβαια ίσως να μην τα σκεφτόμασταν καν, αν ο καλύτερος κεντρικός μέσος στην Ευρώπη, ο Κέβιν Στρόουτμαν, έπαιζε ποδόσφαιρο τα τελευταία δύο χρόνια. Ο άσος της Ρόμα κάνει την μία εγχείρηση μετά την άλλη μετά την ρήξη χιαστών λίγους μήνες πριν το Μουντιάλ.
Λόγω της απουσίας του από το κέντρο ο Λουί φαν Χάαλ άλλαξε το σύστημα σε 3-5-2 και η Ολλανδία έβγαλε μάτια στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όμως τότε είχε προπονητή.
Αν ο Στρόουτμαν είχε καταφέρει να επιστρέψει και ο Άριεν Ρόμπεν δεν τραυματιζόταν κάθε λίγο και λιγάκι, τώρα οι "Oranje" ίσως να είχαν ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση στα τελικά της Γαλλίας, όμως πρέπει βρίσκονται και λύσεις χωρίς αυτούς τους δύο.
Εξασφαλισμένο το μέλλον
Το μέλλον της Ολλανδίας κοιτάζοντας το ρόστερ της φαντάζει πολύ καλό, αλλά πρέπει να υπάρχει και εμπνευστής. Ο Ρόναλντ Κούμαν την 1η Σεπτέμβρη έδωσε 15.000.000 ευρώ και η Σάντερλαντ απέκτησε από την Σέλτικ τον 24άχρονο στόπερ, Βίρτζιλ φαν Ντάικ, στόπερ που για πολλούς πρέπει ήδη να βασικός στην εθνική.
23 ο Ντε Φράι της Λάτσιο, ο Μπρούμα της Αϊντχόφεν, ο Φέλτμαν του Άγιαξ και ο Μάρτινς Ίντι της Πόρτο, ο οποίος αν είχε προπονητή τον Φαν Χάαλ ίσως να μην είχε αφήσει με 10 την ομάδα του για αγκωνιά στο ματς με την Ισλανδία.
24 ο Φαν Ράιν του Άγιαξ, 21 ο Κονγκόλο της Φέγενοορντ και ο 20 ο Ρεκίκ της Μαρσέιγ. Όλοι αυτοί είναι μόνο τα στόπερ, με παίκτες σαν τον Ρίντεβαλντ (18) και τον Βίλεμς (21) να υπάρχουν πχ για την θέση του αριστερού μπακ.
Μιας και αναφέραμε και για αριστερό μπακ, καλός παίκτης ο Ντάλεϊ Μπλιντ της ManUtd, αλλά ο πατέρας του τον έβαλε να παίξει αμυντικό χαφ στην Τουρκία, μαζί με Κλάασεν και Σνάιντερ στο κέντρο. Δεν γίνεται να σταματήσουν παιχταράδες όπως οι Αρντά Τουράν και Χακάν Τσαλχάνογλου. Δεν γίνεται χωρίς παίκτη όπως ο Νάιτζελ ντε Γιονγκ και μάλιστα ο ένας της τριάδας να είναι ο Σνάιντερ που αμυντικά δεν μπορεί να προσφέρει.
Ντεπάι, Νάρσινχ και Βέλγιο
Το να παίζουν στα άκρα της επίθεσης οι Νάρσινχ και Ντεπάι είναι το μέλλον της εθνικής Ολλανδίας. Τα δύο εξτρέμ που πέρσι οδήγησαν την Αϊντχόφεν εύκολα στον τίτλο, όμως χρειάζεται να υπάρχει και πίσω της μια στιβαρή τριάδα.
Χίντινκ και Μπλιντ αυτό δεν μπόρεσαν να το καταφέρουν και επειδή ο Φαν Χάαλ έβλεπε πως χωρίς Στρόουτμαν υπάρχει θέμα, δεν έπαιξε με εξτρέμ, αλλά με πεντάδα στην άμυνα, Σνάιντερ και δεκάρι και δύο στην επίθεση, τον Ρόμπεν με τον Φαν Πέρσι.
Το Βέλγιο αυτήν την στιγμή είναι πιο ταλαντούχα εθνική ομάδα στον πλανήτη, όσο και αν φαντάζει δύσκολο για κάποιους να το... χωνέψουν. Από το 2012 όμως ο Μαρκ Βίλμοτς έχει ρίξει πολύ δουλειά, οι παίκτες αστέρια τον σέβονται και κατάφερε να δημιουργήσει μία ομάδα-τρόμο, από μία ομάδα κομπάρσο.
Η Ολλανδία από την άλλη έχει την... φανέλα και χρειάζεται έναν δουλευταρά στον πάγκο όπως ο Βίλμοτς, να δουλέψει με το ταλέντο και να του επιβληθεί, να μην καταλαβαίνει από αστέρια και οι πιο φορμαρισμένοι να παίζουν.
Η επόμενη μέρα
Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, πρέπει να στηριχθεί ο Ντάνι Μπλιντ. Στα δύο πρώτα του παιχνίδια η Ολλανδία έχασε από Ισλανδία (0-1) και Τουρκία, ενώ μένουν τα ματς με Καζαχστάν (εκτός) και Τσεχία (εντός). Ισλανδία και Τσεχία είναι στα τελικά, ενώ η Τουρκία είναι με +2 από τους Ολλανδούς στην 3η θέση.
Τον Οκτώβρη λοιπόν η Τουρκία παίζει στην Τσεχία και τελευταία αγωνιστική εντός με την Ισλανδία και παίρνοντας ακόμη και 4 βαθμούς θα εξασφαλίσει την 3η θέση, καθώς υπερτερεί σε ισοβαθμία με τους Ολλανδούς.
Ντάνι Μπλιντ λοιπόν για το θαύμα και αν αυτό δεν έρθει μετά ξεκινά η δουλειά από νωρίς για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2018. Είτε με Μπλιντ, είτε με κάποιον άλλο, όπως ο Κούμαν και πιθανότατα χωρίς Φαν Πέρσι, Ρόμπεν και Σνάιντερ...