ΑΓΓΛΙΑ

Όλο το "Νησί" στο πόδι

Όλο το "Νησί" στο πόδι
Γουέμπλει-Νέο

Το νέο επιβλητικό Γουέμπλεϊ ανοίγει τις πύλες του υποδεχόμενο τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ - Τσέλσι

Οι φετινοί πρωταθλητές της Πρέμιερσιπ, "κόκκινοι διάβολοι", διασταυρώθηκαν στα ημιτελικά με τον κακό ευρωπαϊκό τους δαίμονα, την Μίλαν, γνωρίζοντας τον τέταρτο αποκλεισμό σε ισάριθμες αναμετρήσεις των δύο ομάδων, ενώ οι πρωταθλητές Αγγλίας των δύο προηγουμένων ετών θα δουν και πάλι από την... τηλεόραση την μεγάλη γιορτή, με την Λίβερπουλ του Ράφα Μπενίτεθ να τους φράζει τον δρόμο προς τον τελικό για δεύτερη φορά την τελευταία τριετία.
Στην κούρσα του πρωταθλήματος, όλοι περίμεναν πώς και πώς την αναμέτρηση της 9ης Μάη στο "Στάμφορντ Μπριτζ" την προτελευταία αγωνιστική, πιστεύοντας πως μέσα από αυτό το απόλυτο κρασ-τεστ θα αναδεικνυόταν ουσιαστικά η πρωταθλήτρια. Φευ...

Η ομάδα του Φέργκιουσον πήρε το τοπικό ντέρμπι κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτυ, αύξησε την διαφορά της από την δεύτερη Τσέλσι στους επτά βαθμούς εξασφαλίζοντας και μαθηματικά τον 16ο τίτλο της (9ο από καταβολής Πρέμιερ Λιγκ) και ταξίδεψε στο Λονδίνο με τα... δεύτερα για να αντιμετωπίσει την δεύτερη Τσέλσι.

Έτσι, αντί για το ματς της χρονιάς έγινε ένα από τα πλέον αδιάφορα παιχνίδια του πρωταθλήματος, με τους Φέργκιουσον και Μουρίνιο να παρατάσσουν αναπληρωματικούς, το ματς να τελειώνει χωρίς τέρματα και με ελάχιστες φάσεις, ενώ μοναδικό αξιοσημείωτο της αναμέτρησης ήταν το ιπποτικό χειροκρότημα από τους παίκτες των Λονδρέζων προς τους συναδέλφους τους της Μάντσεστερ, όταν αυτοί έβγαιναν από τη φυσούνα προς τον αγωνιστικό χώρο.

Τώρα όμως, μετά από δύο αποτυχημένες... προσπάθειες, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι, οι δύο κατά τεκμήριο κορυφαίες ομάδες στο Νησί από το 2004 και μετά, συναντιούνται στον 126o τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας (19/5, 17:00), με φόντο το μεγαλοπρεπές νέο "Γουέμπλεϊ, το οποίο ανοίγει τις πύλες του στο κοινό για πρώτη φορά μετά το 2001 (τελευταίο ματς στο "Ναό του ποδοσφαίρου" το Αγγλία-Γερμανία 0-1 τον Οκτώβριο του 2000 για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου).

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πολυνίκης ομάδας στον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό διασυλλογικό θεσμό με 11 κατακτήσεις, κυνηγάει το 4ο νταμπλ της ιστορίας της, ενώ από την πλευρά της η Τσέλσι (η τελευταία ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας στο παλιό Γουέμπλεϊ το 2000) θέλει το τρόπαιο για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά την απώλεια του πρωταθλήματος αλλά και την αποτυχία να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Όσον αφορά στα αγωνιστικά νέα των δύο ομάδων, ο τεχνικός της Μάντεστερ Γιουνάιτεντ, Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, δεν μπορεί να υπολογίζει στους τραυματίες Λουίς Σαχά, Γκάρι Νέβιλ και Γκάμπριελ Χάιντσε, ενώ στο αντίπαλο στρατόπεδο τα αγωνιστικά προβλήματα είναι σαφώς περισσότερα.

Ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν θα έχει στη διάθεσή του για την σύγκρουση με τη Γιουνάιτεντ τους Μίκαελ Μπάλακ, Αντρέι Σεβτσένκο, Ρικάρντο Καρβάλιο, Άσλει Κόουλ, Τζον Όμπι-Μίκελ, εξαιρετικά αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Άριεν Ρόμπεν, γεγονός που ώθησε τον Πορτογάλο τεχνικό να δηλώσει ότι ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει τον τρίτο γκολκίπερ, Ιλάριο, ως εναλλακτική λύση στην επίθεση.

Πιθανές συνθέσεις:

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Φαν ντερ Σάαρ, Ο'Σέι, Φέρντιναντ, Βίντιτς, Εβρά, Κριστιάνο Ρονάλντο, Κάρικ, Σκόουλς, Γκιγκς, Σμιθ, Ρούνεϊ

Τσέλσι: Τσεχ, Φερέιρα, Εσιέν, Τέρι, Άσλεϊ Κόουλ, Μακελελέ, Λάμπαρντ, Ράιτ-Φίλιπς, Τζο Κόουλ, Ντρογκμπά, Καλού

Διαιτητής: Στιβ Μπένετ

Ολόκληρη η Αγγλία λοιπόν ζει και κινείται στους αστερισμούς του μεγάλου τελικού στο νέο "Γουέμπλεϊ", και το SPORT 24 σας βάζει στο κλίμα της τιτανομαχίας, παραθέτοντάς σας ό,τι θα θέλατε να ξέρετε για τους δύο μονομάχους, την πορεία τους στον τελικό, καθώς και άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά.

Τι πρέπει να ξέρετε πριν τον τελικό:

1.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι η πολυνίκης στον θεσμό του Κυπέλλου με 11 κατακτήσεις, με τελευταία αυτή του 2004, όταν επικράτησε με 3-0 της Μίλγουολ, ομάδα που αγωνίζονταν στην Τσάμπιονσιπ. Στον αντίποδα, η Τσέλσι μετράει τρεις κατακτήσεις Κυπέλλου, με την τελευταία να είναι το 2000, στον τελευταίο τελικό που έγινε στο παλιό "Γουέμπλεϊ" (1-0 την Άστον Βίλα με γκολ του Ρομπέρτο Ντι Ματέο).

2. Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί 10 φορές στο Κύπελλο (η πρώτη ήταν το 1908) με την Γιουνάιτεντ να έχει την μερίδα του λέοντος στις νίκες, έχοντας οκτώ έναντι μόλις δύο των "μπλε". Την τελευταία φορά που οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στον τελικό (1994), οι "διάβολοι" του Φέργκιουσον συνέτριψαν τους Λονδρέζους με 4-0 (δύο γκολ με πέναλτι από τον Ερίκ Καντονά, και ένα από τους Χιουζ και Μακ Κλερ), κατακτώντας το νταμπλ, που ήταν το πρώτο στην ιστορία τους. Η τελευταία επικράτηση της Τσέλσι επί της Γιουνάιτεντ στο Κύπελλο Αγγλίας ήταν 57 χρόνια πριν.

3. Η προηγούμενη αναμέτρηση των δύο ομάδων στο Κύπελλο ήταν το 1999, όπου η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ νίκησε με 2-0 την Τσέλσι στο "Στάμφορντ Μπριτζ" για τα προημιτελικά, στην εκπληκτική της πορεία προς το τρεμπλ (μοναδική αγγλική ομάδα που το έχει επιτύχει).

4. Αυτή είναι η τρίτη παρουσία της Γιουνάιεντ σε τελικό τα τελευταία τέσσερα χρόνια (2006 με Άρσεναλ και 2004 με Μίλγουολ οι άλλοι τελικοί), ενώ η Τσέλσι επιστρέφει σε τελικό μετά από πέντε χρόνια (είχε χάσει με 2-0 από την Άρσεναλ).

5. Η Γιουνάιτεντ φτάνει για 18η φορά σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας (ακολουθεί η Άρσεναλ με 17 παρουσίες) ενώ η Τσέλσι για 8η φορά. Συνολικά, η ομάδα του Μάντεστερ έχει δώσει το παρών σε 30 τελικούς σε όλες τις διοργανώσεις, διπλάσιους από αυτούς της Τσέλσι.

Από τους 30 τελικούς, έχει κερδίσει τους 18 (συμπεριλαμβανομένων των τριών ευρωπαϊκών Κυπέλλων στους οποίους έχει δώσει το παρών), ενώ η Τσέλσι έχει πάρει τη νίκη στους 10 από τους 15 τελικούς που έχει αγωνιστεί (συμπεριλαμβανομένων των δύο τελικών στο Κύπελλο Κυπελλούχων).

6. Στην μάχη των πάγκων, η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του Άλεξ Φέργκιουσον, με την σύγκριση να είναι πάντως λίγο άνιση, καθώς ο Σκωτσέζος είναι στα γήπεδα 25 χρόνια περισσότερο από τον Πορτογάλο. Από το 1986, που βρίσκεται στο "Όλντ Τράφορντ", ο Φέργκιουσον έχει πάρει 18 τρόπαια, ενώ μετράει και άλλα 10 στη Σκωτία, όντας στον πάγκο των Αμπερντίν και Σεντ Μίρεν.

Από την άλλη πλευρά, ο Μουρίνιο μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει κατακτήσει εννέα τρόπαια(!) σε Πορτογαλία και Αγγλία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μεταξύ των επιτευγμάτων του τα δύο συνεχόμενα ευρωπαϊκά τρόπαια, το Κύπελλο UEFA το 2003 (κόντρα σε Σέλτικ) και το Τσάμπιονς Λιγκ το 2004 (με αντίπαλο τη Μονακό). Παράλληλα, κατέκτησε δύο σερί πρωταθλήματα με την Τσέλσι (2005, 2006), κάτι που δεν είχε καταφέρει ποτέ μέχρι τότε η ομάδα του Δυτικού Λονδίνου, ενώ το πρωτάθλημα του 2005 ήταν το πρώτο μετά από... μισό αιώνα.

7. Ο Ζοσέ Μουρίνιο θα έχει σίγουρα ένα επιπλέον κίνητρο να σηκώσει στον ουρανό του Λονδίνου το Κύπελλο, καθώς είναι το μοναδικό εγχώριο τρόπαιο που λείπει από την συλλογή του, από τότε που κάθησε στον πάγκο της Τσέλσι.

8. Αυτή θα είναι η ένατη φορά που θα βρεθούν αντιμέτωποι Μουρίνιο και Φέργκιουσον. Σε αυτή την head-to-head αναμέτρηση, ο Πορτογάλος έχει τέσσερις νίκες, τρία ματς έληξαν ισόπαλα, ενώ ο Φέργκιουσον μετράει μόλις μία νίκη. Αυτή σημειώθηκε την περσινή σεζόν, όταν η Μάντσεστερ επικράτησε με 1-0, χάρη σε ένα γκολ του Ντάρεν Φλέτσερ, βάζοντας φρένο στο αήττητο σερί 40 αγώνων που κρατούσε μέχρι τότε η Τσέλσι.

9. Στις δύο φετινές αναμετρήσεις των δύο ομάδων στο πρωτάθλημα, υπάρχει ισορροπία, καθώς και τα δύο έληξαν ισόπαλα (1-1, 0-0).

10. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεν είναι μακράν η πιο επιτυχημένη ομάδα, όσον αφορά τελικούς στο παλιό Γουέμπλεϊ, κατακτώντας εννέα Κύπελλα από το 1948 μέχρι το 1999. Στην δεκαετία μάλιστα 1990-1999, η αρμάδα του Φέργκιουσον αναδείχτηκε τέσσερις φορές τροπαιούχος.

11. Ο τελικός του Κυπέλλου επιστρέφει στο "ναό του ποδοσφαίρου" για πρώτη φορά μετά το 2000. Πρόκειται για τον 73ο τελικό που θα διεξαχθεί σε αυτό το γήπεδο από το 1923, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι επαναληπτικοί.

12. Ο Ερίκ Καντονά έγραψε ιστορία στον τελικό του 1994 κόντρα στην Τσέλσι, καθώς έγινε ο πρώτος -και μέχρι στιγμής ο μοναδικός- παίκτης που σκόραρε δύο φορές στον τελικό από το σημείο του πέναλτι.

13. Ο νυν τεχνικός της Μπλάκμπερν, Μαρκ Χιουζ, έχει παίξει 5 φορές σε τελικό στο παλιό Γουέμπλεϊ, κατακτώντας το Κύπελλο με τη Γιουνάιτεντ το 1885, 1990 και 1994 και με την Τσέλσι το 1997. Μοναδικός τελικός που έχασε ήταν το 1995 (Έβερτον-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-0).

14. Σε περίπτωση που αγωνιστεί ο Ράιαν Γκιγκς, θα δώσει το παρών για 7η φορά σε τελικό (4 νίκες-2 ήττες), ενώ σε περίπτωση που η Γιουνάιτεντ πάρει το τρόπαιο θα ισοφαρίσει το ρεκόρ του Χιουζ με τέσσερα χρυσά μετάλλια στο Γουέμπλεϊ. Να σημειωθεί ότι αν παίξει θα είναι ο μοναδικός παίκτης από τις δύο ομάδες, που είχε πάρει μέρος και στον τελικό του 1994.

15. Σε περίπτωση που η Τσέλσι κερδίσει το τρόπαιο, ο Μουρίνιο θα γίνει ο τρίτος ξένος προπονητής στην ιστορία των "μπλε"που θα το έχει καταφέρει, μετά τους Ρουντ Γκούλιτ (1997) και Τζανλούκα Βιάλι (2000). Επιπλέον, ο Μουρίνιο θα γίνει ο έκτος ξένος προπονητής που κατακτά το τρόπαιο την τελευταία δεκαετία, μετά τους Γκούλιτ, Βιάλι, Βενγκέρ, Ουγιέ και Μπενίτεθ.

16. Είναι η τρίτη φορά στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου (από το 1888-89), όπου οι δύο πρώτες ομάδες της βαθμολογίας θα μονομαχήσουν για τον τίτλου του Κυπελλούχου Αγγλίας. Η πρώτη φορά ήταν το 1913, με την εστεμμένη πρωταθλήτρια Σάντερλαντ να επικρατεί στον τελικό με 1-0 της Άστον Βίλα, ενώ το 1986 η Λίβερπουλ νίκησε με 3-1 την Έβερτον, γιορτάζοντας έτσι την κατάκτηση του νταμπλ.

17. Σε περίπτωση που η Γιουνάιτεντ πάρει το τρόπαιο θα ισοφαρίσει το μοναδικό ρεκόρ που έχει εκείνη από τη σεζόν 1947-48, όταν κατέκτησε το Κύπελλο νικώντας σε κάθε γύρο ομάδες της πρώτης κατηγορίας. Στον φετινό δρόμο προς το Γουέμπλεϊ, η ομάδα του Φέργκιουσον αντιμέτωπισε κατά σειρά τις Άστον Βίλα, Πόρτσμουθ, Ρέντινγκ, Μίντλεσμπρο και Γουότφορντ.

Η πορεία προς τον τελικό του Κυπέλλου:

3ος γύρος:



Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Άστον Βίλα 2-1
Τσέλσι-Μάκλεσφιλντ 6-1

4ος γύρος:



Μάντστεστερ Γιουνάιτεντ-Πόρτσμουθ 2-1
Τσέλσι-Νότιγχαμ Φόρεστ 3-0

5ος γύρος



Μάντστεστερ Γιουνάιτεντ-Ρέντινγκ 1-1
Ρέντινγκ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-3

Τσέλσι-Νόριτς 4-0

Προημιτελικά



Μίντλεσμπρο-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-2
Μάντσεστερ Γιουνάιτνεντ-Μίντλεσμπρο 1-0

Τσέλσι-Τότεναμ 3-3
Τότεναμ-Τσέλσι 1-2

Ημιτελικά


Γουότφορντ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Βίλα Παρκ) 1-4
Μπλάκμπερν-Τσέλσι 1-2 (Όλντ Τράφορντ)

Mικρά-μικρά από Γουέμπλεϊ

* Μεγάλες ποδοσφαιρικές δόξες του παρελθόντος (που έχουν συνδέσει το όνομά τους με κάποιον ή κάποιους από τους 50 προηγούμενους τελικούς), θα πάρουν μέρος στην εναρκτήρια τελετή, πριν από την αναμέτρηση της Τσέλσι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Παραθέτουμε ενδεικτικά κάποια ονόματα: Σερ Τζοφ Χερστ, Μίκι Σάμερμπι, Πίτερ Λόριμερ, Ρέι Κλέμενς, Λου Μακάρι, Φρανκ Στέιπλετον, Γκλεν Χοντλ, Νότρμαν Γουάιτσαϊντ, Ίαν Ρας, Τζον Μπαρνς, Τέρι Βέναμπλς, Ίαν Ράιτ, Νέβιλ Σάουθχολ, Γκάρι Πάλιστερ, Ντένις Γουάιζ, Ντέιβιντ Σίμαν, Πίτερ Σμάιχελ, Μαρσέλ Ντεσαγί.

* Κεντρικός καλεσμένος στον τελικό του ιστορικότερου ποδοσφαιρικού θεσμού θα είναι ο Πρίγκηπας Ουίλιαμ

* Τον τελικό αναμένεται να παρακολουθήσουν διά ζώσης περίπου 90.000 θεατές, ενώ η κάθε ομάδα έχει προμηθευτεί 25.000 εισιτήρια, για τις ανάγκες των φίλων της.

* Έντονα ήταν τα παράπονα του κόσμου για τις τσουχτερές τιμές των εισιτηριών. Από τα 25.000 εισιτήρια που πήρε η κάθε ομάδα, μόνο τα 4000 κοστίζουν 35 λίρες, με τα υπόλοιπα να τιμώνται 60 και 95 λίρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίσημο match programme στοιχίζει 10 λίρες.

* Ανάμεσα στα πρόσωπα της βραδιάς θα είναι ο Ρίκι Βίλα, σκόρερ του κορυφαίου (μετά από ψηφοφορία) γκολ που έχει σημειωθεί στο Γουέμπλεϊ, στη νίκη της Τότεναμε στον τελικό του 1981 κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτυ, καθώς και ο Μαρκ Χιουζ, ο μόνος παίκτης που έχει κατακτήσει 4 φορές το Κύπελλο Αγγλίας στο παλιό Γουέμπλεϊ.

* Στο τελετουργικό της αναμέτρησης, προβλέπεται να παρελάσουν παιδιά από τοπικό σχολείο με τα χρώματα των 72 ομάδων που κέρδισαν το τρόπαιο από το 1923 μέχρι το 2000.

Δείτε ένα βίντεο-αφιέρωμα σε Φέργκι και Ζοσέ, αλλά και μια προαναγγελία μετά μουσικής για το περασμένο ματς πρωταθλήματος στο Όλντ Τράφορντ ανάμεσα στις δυο μονομάχους:











































































































TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ