Ολυμπιακός - Φιορεντίνα: Αυτό είναι το προφίλ της αντιπάλου των ερυθρόλευκων στον μεγάλο τελικό του Conference League
Ο Ιταλός "αρχιτέκτονας", η αύρα του "Μπατιγκόλ" κι η δεύτερη ευκαιρία. Αυτή είναι η Φιορεντίνα, το τελευταίο εμπόδιο του Ολυμπιακού στον δρόμο για την κατάκτηση του Conference League στον τελικό της OPAP Arena.
Ο Ολυμπιακός απέκλεισε την Άστον Βίλα στον δεύτερο ημιτελικό του Europa Conference League και προκρίθηκε στον τελικό της διοργάνωσης, που θα διεξαχθεί στις 29 Μαΐου στην OPAP Arena, όπου θα επιχειρήσει να υπερκεράσει το τελευταίο εμπόδιο της φετινής ξέφρενης ευρωπαϊκής πορείας του, τη Φιορεντίνα.
Οι "βιόλα" απέκλεισαν δύσκολα την Μπριζ με συνολικό σκορ 4-3 και έκλεισαν θέση στον τελικό του θεσμού για δεύτερη σερί χρονιά, επιδιώκοντας αυτή τη φορά να έχουν ευτυχές τέλος στο ταξίδι τους, αφού πέρυσι ηττήθηκαν με 2-1 από τη Γουέστ Χαμ.
Ο Ιταλός "αρχιτέκτονας", η αύρα του "Μπατιγκόλ" και μία ολόκληρη πόλη που ζει για τον πρώτο της τίτλο μετά το μακρινό 2001, απειλούν το όνειρο του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και των παικτών του.
- Η κατάστασή της: Η Φιορεντίνα το τελευταίο τρίμηνο έχει πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, τα οποία την έχουν φέρει πίσω στη μάχη της διεκδίκησης του ευρωπαϊκού εισιτηρίου απευθείας μέσω της Serie A. Βρίσκεται στην 9η θέση με 50 πόντους, έξι λιγότερους από την 7η Λάτσιο με ένα ματς ωστόσο λιγότερο.
Οι "βιόλα" στα τελευταία πέντε ματς που έχουν δώσει στις ιταλικές διοργανώσεις μετράνε δύο νίκες, μία ισοπαλία και δύο ήττες, με τη μία εξ αυτών να τη θέτει εκτός συνέχειας του Coppa Italia από την ημιτελική φάση.
Στο εν λόγω χρονικό διάστημα (σ.σ τρεις μήνες) έχουν καταφέρει να πάρουν τρεις προκρίσεις στο Conference League, αποκλείοντας διαδοχικά τη Μακάμπι Χάιφα με συνολικό σκορ 5-4, τη Βικτόρια Πλζεν με 2-0 και την Κλαμπ Μπριζ με 4-3.
- Ο σούπερ σταρ: Το μεγάλο αστέρι της Φιορεντίνα κι ο άνθρωπος που έχουν εναποθέσει όλες τους τις ελπίδες τα τελευταία χρόνια οι "βιόλα" είναι ο Νικολάς Γκονσάλες.
Ο 26χρονος αριστεροπόδαρος μεσοεπιθετικός αποτελεί μία εκ των δαπανηρότερων μεταγραφών της ιταλικής ομάδας, καθώς έβγαλε από τα ταμεία της το καλοκαίρι του 2021 το ποσό των 24.500.000 ευρώ για να τον αποκτήσει από τη Στουτγάρδη.
Σε αυτές τις τρεις σεζόν που έχουν μεσολαβήσει ο Αργεντινός έχει κάνει την απόσβεσή του και με το παραπάνω, ενώ οι μεταγραφικές "σειρήνες" έχουν ηχήσει πολλάκις για αυτόν.
Σε μία πόλη που η αύρα του Γκάμπριελ Μπατιστούτα, ίσως του μεγαλύτερου ποδοσφαιριστή που έχει φορέσει τη μωβ φανέλα, είναι εμφανής παντού, ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης των "βιόλα" προσδοκά να μπει στα βαριά παπούτσια του "Μπατιγκόλ" και στις καρδιές των φιλάθλων της Φιορεντίνα οδηγώντας τη στην κατάκτηση τροπαίου μετά από 23 ολόκληρες αγωνιστικές περιόδους.
- Ο προπονητής: Τα τελευταία τρία χρόνια η Φιορεντίνα έχει σταθερά ανοδική πορεία. Όλα οφείλονται στον Ιταλό "αρχιτέκτονα", Βιτσέντζο Ιταλιάνο. Τον άνθρωπο που έδωσε ξανά όραμα στη γενέτειρα της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης, Φλωρεντία, και ξύπνησε τον κοιμώμενο γίγαντα του ιταλικού ποδοσφαίρου.
Ο 46χρονος τεχνικός είναι γεννημένος στην Καρλσρούη και έχει αφιερώσει όλη του η καριέρα, τόσο ποδοσφαιρικά όσο και προπονητικά, στη γειτονική χώρα. Το 2020 ανέβασε τη Σπέτσια για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Serie A και έναν μόλις χρόνο αργότερα ανέλαβε το δύσκολο έργο να κάνει και πάλι τους "βιόλα" υπολογίσιμη δύναμη.
Τον πρώτο του χρόνο στο "Αρτέμιο Φράνκι", η 13η Φιορεντίνα της σεζόν 2020/21 έκανε άλμα έξι θέσεων για να κατακτήσει την 7η θέση παίρνοντας το εισιτήριο για τα προκριματικά του Conference League. Πέρυσι, ο Ιταλιάνο οδήγησε την αντίπαλο του Ολυμπιακού σε δύο τελικούς.
Τον πρώτο ευρωπαϊκό μετά το 1990 και το Κύπελλο UEFA και τον πρώτο γενικώς μετά το 2001. Η Φιορεντίνα έφυγε από αμφότερους με κατεβασμένο το κεφάλι, αλλά με την παραδοχή ότι οι βάσεις για να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια είχαν ήδη μπει.
Στο καθαρά στατιστικό κομμάτι, ο 46χρονος μετράει σε 157 αγώνες με τη μωβ προπονητική φόρμα 76 νίκες, 33 ισοπαλίες και 48 ήττες, έχοντας απολογισμό 262 γκολ υπέρ και 191 κατά. - Το γήπεδο: Όπως καθετί στη Φλωρεντία, έτσι και το "Αρτέμιο Φράνκι" έχει τη δική του αρχιτεκτονική αισθητική και αποτελεί αριστούργημα, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι χτίστηκε το μακρινό 1931 από τον Ιταλό μηχανικό Πιέρ Λουίτζι Νέρβι.
Έκτοτε έχει υποστεί μόλις μία φορά ανακαίνιση, το 1990 στα πλαίσια της προετοιμασίας της χώρας για να φιλοξενήσει το Μουντιάλ του 1990. Το γήπεδο αρχικά ονομάστηκε "Stadio Giovanni Berta", ενώ μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πήρε το όνομα "Κομμουνάλε", μέχρι να λάβει τη σημερινή του ονομασία το 1993.
- Πως παίζει: Ο Βιτσέντζο Ιταλιάνο είναι ένας προπονητής που ακολουθεί απαρέγκλιτα τη διάταξη 4-2-3-1, με τη μόνη εναλλαγή να είναι το 4-3-3 με έναν αμυντικό χαφ και δύο εσωτερικούς παίκτες στη μεσαία γραμμή. Τα γάντια του βασικού τερματοφύλακα τα έχει πάρει σπίτι του και τη φετινή σεζόν ο Ιταλός Πιέτρο Τερατσιάνο των 11 ανέπαφων εστιών σε 38 παιχνίδια.
Την αμυντική γραμμή από δεξιά προς τα αριστερά συνθέτουν οι: Μίκαελ Καγιόντε, Νίκολα Μιλένκοβιτς, Λούκας Μαρτίνες Κουάρτα ή Λούκα Ρανιέρι και ο Κριστιάνο Μπιράγκι. Στον χώρο του κέντρο τις δύο θέσεις μοιράζονται οι Τζιάκομο Μποναβεντούρα, Αρτούρ Μέλο, Άλφρεντ Ντάνκαν και Ρολάντο Μαντραγκόρα.
Στο δεξί φτερό της επίθεσης αγωνίζεται ο Νίκο Γκονσάλες, στο αριστερό ο Ρικάρντο Σοτίλ, με τον Λούκας Μπελτράν να είναι πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Εμπαλά Ενζολά ή τον Αντρέα Μπελότι. Δείγμα της επιθετικής υπεροπλίας των "βιόλα" είναι το γεγονός ότι ο Ιταλιάνο έχει την ευχέρεια να φέρει από τον πάγκο ή να ξεκινήσει βασικούς τους μεσοεπιθετικούς Ζονατάν Ικονέ και Κρίστιαν Κουαμέ. - Που να χτυπήσει ο Ολυμπιακός: Η Φιορεντίνα βασίζει μεγάλο μέρος του παιχνιδιού της στη σωστή κυκλοφορία της μπάλας, είτε η αντίπαλη ομάδα αμύνεται στο δικό της μισό, είτε έχει την τάση να την πιέζει για να της χαλάσει το χτίσιμο των επιθέσεων.
Με τα δύο πλάγια μπακ να παίρνουν μέτρα στο γήπεδο και να δίνουν το πλάτος στο build up και τους κεντρικούς χαφ να χαμηλώνουν για να δώσουν επιλογές πάσας στον τερματοφύλακα και στα στόπερ, αυτό που πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός είναι να μην αφήσει κενούς χώρους στο κέντρο και ειδικά εάν ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ επιλέξει το μαρκάρισμα man to man, κάτι που δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες, θα πρέπει να έχει υψηλά ποσοστά στις δεύτερες μπάλες και μικρές αποστάσεις μεταξύ των παικτών του.
Σημείο κλειδί θα είναι το σωστό πρέσινγκ, καθώς σε περίπτωση που κλέψει στο αντίπαλο τρίτο την μπάλα, με τη δομή που επιλέγει ο Ιταλιάνο να στήνεται η ομάδα στη φάση ανάπτυξης είναι ευάλωτη στις άμεσες επιθετικές μεταβάσεις των αντιπάλων.
Όσον αφορά την επίθεσή τους, οι "βιόλα" αρέσκονται να φορτώνουν τα μεσοδιαστήματα και τον άξονα έξω από την περιοχή της αντίπαλης ομάδας με παίκτες, το αριστερό και το δεξί μπακ συγκλίνουν εσωτερικά, ενώ το πλάτος το δίνουν τα εξτρέμ με σκοπό να ανοίξουν την άμυνα.
Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας η αμυντική γραμμή του Ολυμπιακού να είναι συμπαγής και να μην χάσουν τη αυτοσυγκέντρωσή τους, αφού μία κάθετη πάσα ή μια στιγμιαία αδράνειά τους μπορεί να τους εκθέσει και να δημιουργήσει επικίνδυνη φάση.
Βέβαια, ένας τελικός είναι μία εξ ολοκλήρου διαφορετική συνθήκη από τις διπλές αναμετρήσεις που έχουν περάσει οι δύο ομάδες, με την τακτικές συμπεριφορές και οδηγίες πολλές φορές σε τέτοια ματς να πηγαίνουν περίπατο και την ψυχή και τη θέληση να παίρνουν τη θέση τους. Εξ ΄ου και το ρητό ότι "θα το πάρει αυτός που το θέλει περισσότερο". - Θέση στην κατάταξη της UEFA: Χάρις στις δύο συναπτές εκπληκτικές της πορείες στο Conference League η Φιορεντίνα φιγουράρει στην 49η θέση του UEFA Club Ranking έχοντας 42.00 βαθμούς, δύο μόλις κάτω από τον 47ο Ολυμπιακό των 43.000.
- Αξία ρόστερ βάσει Transfermarkt: 248.400.00 ευρώ