ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Η ονειρική ευρωπαϊκή πορεία μέχρι τον τελικό του Conference League

EUROPA LEAGUE 2023-2024 /  -   (  / EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE 2023-2024 / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του το μεγαλύτερο παιχνίδι της ευρωπαϊκής του ιστορίας απέναντι στη Φιορεντίνα στην OPAP Arena. Πώς έφτασε όμως μέχρι τον τελικό του Conference League.

Ο Ολυμπιακός δίνει απόψε (29/5, 22:00, COSMOTE SPORT 1HD, MEGA, LIVE SPORT24) το πιο ιστορικό του παιχνίδι. Στην OPAP Arena αντιμετωπίζει την Φιορεντίνα για τον τελικό του Conference League, με στόχο να γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα, η οποία σηκώνει ευρωπαϊκό τρόπαιο σε ανδρικό επίπεδο, εφόσον πριν από λίγες εβδομάδες, οι Νέοι των ερυθρόλευκων κατέκτησαν το UEFA Youth League.

Το ταξίδι των ερυθρόλευκων ήταν δύσκολο και μακρύ. Συγκεκριμένα άρχισε στις 10 Αυγούστου του 2023 και από τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League. Πρώτος αντίπαλος, η Γκενκ. Οι Πειραιώτες κατάφεραν να πάρουν τη νίκη στο πρώτο παιχνίδι στο Καραϊσκάκης χάρη στο γκολ του Φορτούνη στο 1'.

Η ρεβάνς επτά μέρες αργότερα στο Βέλγιο. Ο Πάιντσιλ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 29' έφερε σε ισορροπία το συνολικό σκορ. Ο σκόρερ της Γκενκ αποβλήθηκε, ο Ολυμπιακός πίεζε και λυτρώθηκε στο 90+6' με εκπληκτικό γκολ του Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου, με τους ερυθρόλευκους να προκρίνονται στα playoffs.

Επόμενος αντίπαλος, η Τσουκαρίτσκι. Ο Ολυμπιακός φρόντισε να κάνει τη μισή δουλειά στο Καραϊσκάκης, καθώς επικράτησε 3-1 εντός έδρας, πετυχαίνοντας τρία γκολ στο πρώτο μέρος (2', 39' Ελ Κααμπί, 15' Φορτούνης), με τους Σέρβους να μειώνουν στο 90+2' με τον Γιάνκοβιτς.

Η δουλειά ήταν πιο εύκολη στη ρεβάνς στο Λέσκοβατς. Μασούρας (34'), Μπιέλ (45+1') και Ρέτσος (52') καθάρισαν το ματς και ο Ολυμπιακός πήρε το εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League με συνολικό σκορ 6-1.

Η τρίτη θέση τον έβγαλε στο Conference League

Η κλήρωση για τον Ολυμπιακό στους ομίλους του Conference League δεν ήταν εύκολη, αφού έβγαλε στον δρόμο του την Γουέστ Χαμ, την Φράιμπουργκ και την Μπάτσκα Τόπολα. Πρώτο παιχνίδι στο Καραϊσκάκης απέναντι στη γερμανική ομάδα. Το ματς ήταν συγκλονιστικό. Τα δύο γκολ του Ελ Κααμπί (40', 74') απάντησαν στα τέρματα των Σαλάι (9') και Γκρίφο (45'+7'), όμως ο Φίλιπ στο 86' έδωσε το τρίποντο στους φιλοξενούμενους με 3-2

Με τον Μαρτίνεθ ακόμη στον ερυθρόλευκο πάγκο, οι Πειραιώτες ταξίδεψαν για πρώτη φορά στην Μπάτσκα Τόπολα. Όλα έμοιαζαν ιδανικά, με τους Μασούρα (16') και Ποντένσε να δίνουν προβάδισμα δύο τερμάτων. Τα πράγματα στράβωσαν στη συνέχεια. Ο Ντόη αποβλήθηκε, ο Ντάκοβατς μείωσε στο 63' και Πάντοβιτς στο 90' πλήγωσε τους ερυθρόλευκους, ισοφαρίζοντας σε 2-2.

Η μεγαλύτερη νίκη του Ολυμπιακού στη φάση των ομίλων του Europa League ήρθε κόντρα στη Γουέστ Χαμ στο Καραϊσκάκης. Οι ερυθρόλευκοι επιβλήθηκαν 2-1 των Άγγλων, με τον Φορτούνη στο 33' να κάνει το 1-0 και τον Ροντινέι στο 45+1' να διπλασιάζει τα τέρματα των γηπεδούχων. Ο Πακετά στο 87' διαμόρφωσε το σκορ.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Ολυμπιακός ταξίδεψε στο Λονδίνο για να αντιμετωπίσει εκ νέου την Γουέστ Χαμ. Οι Πειραιώτες τα έδωσαν όλα, πραγματοποίησαν μια μεγάλη εμφάνιση, ωστόσο λύγισαν στο 73' με γκολ του Πακετά. Η ελπίδα, όμως, ήταν ακόμη παρούσα.

Αυτή, ωστόσο εξανεμίστηκε στη Γερμανία. Οι ερυθρόλευκοι ηττήθηκαν με το βαρύ 5-0 από την Φράιμπουργκ, αποχαιρέτησαν το Europa League και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον Μαρτίνεθ στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Στην τελευταία αγωνιστική, οι Πειραιώτες ήθελαν μόνο νίκη απέναντι στην Μπάτσκα Τόπολα, έχοντας μάλιστα νέο πρόσωπό στον πάγκο τους τον Κάρλος Καρβαλιάλ, ο οποίος και έκανε ντεμπούτο. Το έργο των ερυθρόλευκων εύκολο, επικράτησαν 5-2 και με επτά πόντους εξασφάλισαν παρουσία στα playoffs του Conference League. Μία μεγάλη ιστορία είχε μόλις αρχίσει.

Το ταξίδι προς τον τελικό

Ο Ολυμπιακός έπαιξε ξανά Ευρώπη στις 15 του Φεβρουάριο, έχοντας αλλάξει προπονητή, με τους ερυθρόλευκους να προσλαμβάνουν τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Η επιλογή αυτή ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τον στόχο πορείας στο Conference League και άπαντες στο ερυθρόλευκο "στρατόπεδο" δικαιώθηκαν.

Η Φερεντσβάρος βρέθηκε στον δρόμο των Πειραιωτών στα playoffs. Οι βάσεις μπήκαν από το πρώτο ματς, με τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί στο 83ο λεπτό να δίνει προβάδισμα στην ομάδα του με 1-0.

Η ρεβάνς στην Ουγγαρία μία εβδομάδα αργότερα. Οι ερυθρόλευκοι περίμεναν μία καυτή ατμόσφαιρα και υψηλή πίεση. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ και ο Μαροκινός στράικερ από τα έντεκα βήματα τελείωσε την υπόθεση πρόκριση.

Η φάση των 16 ήταν και η πιο κομβική στην πορεία του Ολυμπιακού. Το πρώτο παιχνίδι κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ ήταν καταστροφικό. Ο Ζάχαβι στο 4' έκανε το 1-0 και ο Σαχάρ στο 9' το 2-0. Ο Ελ Κααμπί μείωσε στο 13', όμως οι Ισραηλινοί πέτυχαν ακόμη δύο γκολ με τον Ζάχαβι (30') και τον Πέρετζ (74') για το 4-1.

Επτά μέρες αργότερα, ο Ολυμπιακός ταξίδεψε ξανά στην ουδέτερη Μπάτσκα Τόπολα για τη ρεβάνς με την Μακάμπι. Οι ελπίδες ελάχιστες, ακόμη πιο λίγοι αυτοί που πίστευαν στην ανατροπή. Όμως, το θαύμα έγινε. Οι ερυθρόλευκοι "χτύπησαν" σαν αστραπή και οι Ποντένσε (10'), Φορτούνης (36') και Ελ Κααμπί ισοφάρισαν το συνολικό σκορ.

Ο Ζαχάβι στο 57' έδωσε εκ νέου προβάδισμα πρόκρισης στους Ισραηλινούς, αλλά ο Ολυμπιακός δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα. Στο 65' ο Ελ Κααμπί με απίστευτο ψαλίδι έκανε το 4-1 και έστειλε το ματς στην παράταση. Εκεί, οι Γιόβετιτς (93') και Αραμπί (103') υπέγραψαν μία μεγαλειώδη πρόκριση. Όπως εκμυστηρεύθηκε ο Φορτούνης στο SPORT24 ήταν το παιχνίδι που έδωσε το δικαίωμα στους ερυθρόλευκους να πιστεύουν για τελικό.

Ο Ολυμπιακός με την ψυχολογία στο ζενίθ κοντραρίστηκε με την Φενέρμπαχτσε στα προημιτελικά. Το ξεκίνημα ονειρικό, με τους Φορτούνη (8') και Γιόβετιτς (32') να κάνουν το 2-0 και τον Τσικίνιο (57') να ανεβάζει περαιτέρω τον δείκτη του σκορ. Όμως, οι Τούρκοι επανήλθαν με τους Τάντιτς (68') και Καχβετσί (74').

Η ρεβάνς στο Σουκρού Σαράτσογλου απαιτητική. Ειδικά, με το γκολ του Καχβετσί στο 11' τα πράγματα δυσκόλευσαν. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση και έπειτα στα πέναλτι. Εκεί, ο γίγαντας Τζολάκης ύψωσε το ανάστημά του και με τρεις αποκρούσεις έδωσε στον Ολυμπιακό το "εισιτήριο" για τα ημιτελικά και έβγαλε τον κόσμο της ομάδας στους δρόμους του Πειραιά.

Ο Ολυμπιακός απέδειξε πως όλα τα μπορεί. Η Άστον Βίλα, μία από τις καλύτερες ομάδες στην Premier League, δεν τον τρόμαξε. Για την ακρίβεια, έγινε το αντίθετο, οι ερυθρόλευκοι ήταν εκείνοι που τρόμαξαν τους Άγγλους. Αιφνιδίασαν απόλυτα τους παίκτες του Έμερι στο Βίλα Παρκ, με δύο γκολ του Ελ Κααμπί στο πρώτο μέρος (16', 29').

Η Άστον Βίλα απάντησε με τους Γουότκινς (45+1') και Ντιαμπί (52'). Όμως, οι Πειραιώτες άλωσαν το αγγλικό γήπεδο με πέναλτι του Ελ Κααμπί (56') και σουτάρα του Έσε (67'). Με σκορ 4-2 υπέρ του Ολυμπιακού, ήταν σειρά για το Καραϊσκάκης να αναλάβει δράση.

Η 9η Μαΐου του 2024 θα γραφτεί στα βιβλία της ιστορίας του Ολυμπιακό. Το κατάμεστο φαληρικό γήπεδο έλιωσε την Άστον Βίλα. Το πάρτι ξεκίνησε από το 10' με τον Ελ Κααμπί, ο οποίος έκανε το 1-0. Το Καραϊσκάκης "κόχλαζε", οι Βίλανς έμοιαζαν ανίσχυροι και ο Μαροκινός στράικερ στο 76' τους "τελείωσε".

Η ιστορία γράφτηκε. Ο Ολυμπιακός είναι στον τελικό του Conference League. Πλέον, απομένει μία τελευταία "σελίδα" στο τελευταίο, ιστορικό παιχνίδι της σεζόν. Στο φινάλε της βραδιάς, οι ερυθρόλευκοι μπορούν να έχουν προσθέσει στην τροπαιοθήκη τους μία ευρωπαϊκή κούπα, ένα όνειρο χρόνων.

Η Heineken 0.0, επίσημος χορηγός του UEFA Europa Conference League, τσουγκρίζει στην υγειά των αληθινών φιλάθλων που ζουν για τη βραδιά του μεγάλου τελικού στις 29/05!

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ CONFERENCE LEAGUE Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ