X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός μεταγραφές: Ο Ντε λα Φουέντε μαγεύτηκε από τον Ροναλντίνιο και... μπήκε στην οικογένεια Μέσι

Ο Ντε λα Φουέντε σε φιλικό της Μπαρτσελόνα AP PHOTO/JOAN MONFORT

Αμερικανός εξτρέμ με ρίζες από την Καραϊβική, βρέθηκε στην Ισπανία και μετά από οκτώ χρόνια στην Μπαρτσελόνα έψαξε για λίγο το (χαμένο) όνειρό του στη γαλλική Μαρσέιγ. Αυτός είναι ο 21χρονος Κόνραντ ντε λα Φουέντε που θα παίζει στον Ολυμπιακό.

Ένας... Αϊτινός με ρίζες από τη Δομινικανή Δημοκρατία που γεννήθηκε στο Μαϊάμι και μεγάλωσε ποδοσφαιρικά στη Masia, έφτασε στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα, είναι διεθνής με τη USA Men's Soccer Team και από πέρυσι ανήκει κατά το ήμισυ στη Μαρσέιγ.

Φαινομενικά η "ταυτότητα" του 21χρονου (16/7 2001) Κόνραντ ντε λα Φουέντε, που ανήκει πλέον στον Ολυμπιακό με τη μορφή δανεισμού για ένα χρόνο και οψιόν αγοράς τεσσάρων εκατομμυρίων, μοιάζει μ' ένα ψηφιδωτό αταίριαστων μεταξύ τους στοιχείων. Στοιχείων όμως που -με κάποιον αδιευκρίνιστο τρόπο- έχουν κουμπώσει το ένα με το άλλο και έχουν πλάσει το ποδοσφαιρικό προφίλ του.

Οι γονείς του τον έσπρωξαν στο ποδόσφαιρο

Στο πρώτο σκέλος του βιογραφικού του δίνει απάντηση η εργασία του (συνονόματου) πατέρα του, ο οποίος από τη Φλόριντα βρέθηκε το 2011 στην Καταλονία ως υπάλληλος του προξενείου της Αϊτής.

Για το δεύτερο "ευθύνεται" -σε μεγάλο βαθμό- ο ίδιος ο Ντε λα Φουέντε, ο οποίος έχοντας αρχίσει να κλωτσά την μπάλα στις ατέλειωτες αμμουδιές του, αλλά και στα κλειστά γήπεδα του Μαϊάμι (indoor soccer) βρέθηκε πρώτα σε τοπικές ακαδημίες της Βαρκελώνης κι από εκεί στα τμήματα υποδομής των μπλαουγκράνα, συμπαίκτης του Άνσου Φάτι και του Ρίκι Πούιγ.

Οι γονείς του πίστευαν εξ αρχής στο ταλέντο του γεμάτου ενέργεια «κανακάρη» τους και δεν τον απέτρεψαν ποτέ. Αντιθέτως τον ενθάρρυναν.

Η μητέρα του, Τζένιφερ, ήταν εκείνη μάλιστα που του πρότεινε να δοκιμάσει το ποδόσφαιρο μέσα από ένα διαφημιστικό στην τηλεόραση, την ώρα που ο ίδιος έδειχνε προτίμηση σε άλλες παιδικές δραστηριότητες. Σε 2-3 μήνες πάντως είχε αλλάξει άποψη. Άρδην.

Φρόντισαν αμφότεροι να παραμερίσουν τις αρνητικές εισηγήσεις προπονητών που έλεγαν πως ο μικρός δεν διαθέτει τις προδιαγραφές εξέλιξης. Προς δικαίωση των προσδοκιών τους, τον είδαν να προοδεύει σταδιακά και στα 12 του, πριν δηλαδή από την εφηβεία του, να κεντρίζει το ενδιαφέρον ενός ποδοσφαιρικού κολοσσού.

Τα χρόνια στην Μπαρτσελόνα και ο Ροναλντίνιο

Το σχολείο της Masia είχε αναπόφευκτη επίδραση στη διάπλαση του χαρακτήρα του, αγωνιστικού και μη. Έχει ομολογήσει πως η προσαρμογή σ' ένα νέο, ξένο, περιβάλλον δεν ήταν μια βολική συνθήκη, με δεδομένο πως ούτε οι γονείς του, πόσο μάλλον ο μικρότερος αδερφός του Ρίτσαρντ, μιλούσαν ισπανικά για να συνεννοούνται εύκολα. Παρόλαυτα με τη βοήθεια των ανθρώπων της Μπαρτσελόνα κινητοποιήθηκε γρήγορα και μπήκε στον χορό.

Ο μικρός βγήκε από το καβούκι του, κοινωνικοποιήθηκε και μέρα με τη μέρα προσάρμοζε ανάλογα τη ρουτίνα του. "Εδώ ανοίχτηκα περισσότερο, έκανα φίλους και μεγάλωσα συνολικά", έχει πει σε συνέντευξή του. Τον ωφέλησε σίγουρα το γεγονός πως δεν ήταν εσώκλειστος στις εγκαταστάσεις των μικρών, αλλά διέμενε σε διαμέρισμα της πόλης παρέα με τους δικούς του. Άρα ένιωθε πιο άνετα και οικεία.

Φυσικά όλο αυτό το διάστημα είχε φτιάξει πρότυπα στο μυαλό του. Ο Ροναλντίνιο ήταν το πρώτο, το μεγάλο. Χάζευε από τα κόλπα του, το αέρινο στιλ του, τον τρόπο που χειριζόταν το τόπι.

"Τον παρακολουθούσα κάθε Σαββατοκύριακο, έλεγα πως θέλω να γίνω σαν κι αυτόν". Άρχισε να δοκιμάζει τρικς και προσποιήσεις με ή χωρίς την μπάλα.

Ο σωματότυπος δεν τον βοηθούσε όσο θα ήθελε, ο διασκελισμός του όμως ευνοούσε την απόπειρα να προσπεράσει αντιπάλους μετά το πρώτο απρόσμενο βήμα. Το ότι ήταν δεξιοπόδαρος, αλλά χρησιμοποιούσε με την ίδια ευχέρεια το (καλά γυμνασμένο) αριστερό πόδι ήταν άλλο ένα προσόν.

Φορούσε κυρίως το "7" και το "11", αριθμοί που παραπέμπουν σε εξτρέμ. Τέτοιος ήταν πάντα. Το πολύ - πολύ δεύτερος επιθετικός σε δυάδα περιοχής.

Από τη Masia στο Champions League

Όταν το 2019 ο Πάτρικ Κλάιφερτ εντάχθηκε στο οργανόγραμμα του κλαμπ, ως επικεφαλής ακαδημιών, έμαθε για την περίπτωσή του Ντε λα Φούεντε κι άρχισε να την παρακολουθεί, κρατώντας σημειώσεις. Τάχιστα αναγνώρισε πως "είναι ένας έξυπνος παίκτης με πολύ καλή ανταπόκριση στο ένας μ' έναν που όμως θα πρέπει να σκοράρει περισσότερο".

Έχοντας την εκτίμηση των ανωτέρων του, ο νεαρός Αμερικανός, είχε φτάσει χρονιά με τη χρονιά ως τη δεύτερη ομάδα του καταλανικού κλαμπ. Έπαιξε μεταξύ άλλων σε 13 ματς του UEFA Youth League και συνολικά σε περισσότερα από 40 όσο φορούσε τα μπλε - κόκκινα

Φιλοδοξούσε κάποια στιγμή ν' ανταμειφθεί για την πρόοδό του, πίστευε πως οι εμφανίσεις του και η παράλληλη κλήση του στις μικρές εθνικές των ΗΠΑ θ' αρκούσαν για να κερδίσει μονιμότητα στο σύνολο των ανδρών.

Μετείχε διαρκώς στις προπονήσεις των "μεγάλων" (του Ρόναλντ Κούμαν), εμφανίστηκε και σε τρία επίσημα - τα δύο εξ αυτών στο Champions League (Ντιναμό Κιέβου, Φερεντσβάρος). Ήταν ο δεύτερος Αμερικανός που κέρδιζε αυτό το χρίσμα. Αλλά το άθροισμα των λεπτών παραμονής του στο παρκέ δεν έφτασε καν στο μισό ενός αγώνα. Κάτι δεν πήγαινε καλά. Διαφορετικά πράγματα ήθελε ο ίδιος και άλλα τού έδινε η ομάδα.

Δώρο του Λονγκόρια στον Σαμπάολι

Η αποχώρηση - μεταγραφή ήταν μια διέξοδος. Έπρεπε να πειστεί πως ήταν η μοναδική, ότι το όνειρο της καθιέρωσης στην Μπαρτσελόνα δεν θα ζωντάνευε, τουλάχιστον όχι σε αυτή τη φάση της καριέρας του. Όφειλε αλλού να ψάξει τις προοπτικές.

Νοιαζόταν πάντα ν' ακούει και να δέχεται συμβουλές, όντας ένα πειθαρχημένο και αφοσιωμένο στον στόχο του άτομο. Άρα κατάλαβε πως προτιμότερο ήταν να φύγει.

Για την Μαρσέιγ εν προκειμένω που στις 29 Ιουνίου του 2021 αποκτούσε το 50% των δικαιωμάτων του έναντι 3 εκατομμυρίων ευρώ (παρά τη ρήτρα των 50 που προέβλεπε το ανανεωμένο συμβόλαιο του 2020).

Είχε από καιρό γυαλίσει στον πρόεδρο Πάμπλο Λονγκόρια, από την περίοδο που αυτός εργαζόταν στη Βαλένθια, κι αφού ο προπονητής Χόρχε Σαμπάολι, έχοντας ανάγκη από εξτρέμ με τα χαρακτηριστικά του, συναίνεσε δεσμεύτηκε με συμβόλαιο για τέσσερα χρόνια.

"Είμαι φιλόδοξος, οπότε δεν ήταν τόσο δύσκολο να φύγω από την Μπαρτσελόνα. Στόχος μου είναι να παίξω ξανά σε αυτήν, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να συμβεί είναι να φύγω και να κερδίσω λεπτά συμμετοχής", έλεγε στο ESPN.

Στο τέλος της χρονιάς είχε μετρήσει 22 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, ταλαιπωρημένος αρκετά στο φινάλε (και όχι μόνο).

Η σχέση με την οικογένεια Μέσι

Ο Ντε λα Φουέντε είχε γυρίσει το νόμισμα κι έβλεπε την άλλη όψη του. Όχι πάντα σκοτεινή, αλλά εναλλακτική.

Δεν έμεινε προσκολλημένος στην ιδέα ότι θα κάνει καριέρα στην Μπαρτσελόνα και σε αυτό βοήθησαν πολλοί οι συζητήσεις των προοπτικών με τον άνθρωπο που έχει αναλάβει να τον εκπροσωπεί από τον Γενάρη του 2021.

Όντως ο νεαρός Αμερικανός εμφανίζεται ν' ανήκει στο πελατολόγιο του γραφείου KIN Partners, την ίδια ώρα όμως ο Ροντρίγκο Μέσι, μεγαλύτερο αδερφός του Λιονέλ, μεριμνά για την προστασία της εικόνας και των δικαιωμάτων του.

Γνωστός και ατζέντης ο 41χρονος Αργεντινός, ήταν αυτός που -προτού προκύψει και επισημοποιηθεί η συνεργασία με το εν λόγω γραφείο, προσέγγισε τον Ντε Λα Φουέντε, επιδίωξε να ισορροπήσει την απώλεια του Φάτι (που είχε επιλέξει να ενταχθεί στην Gestifute του Ζόρζε Μέντες) και μέσα από τη στενή σχέση που ανέπτυξαν να μειώσει, όσο το δυνατόν, τη "ζημιά" που είχε υποστεί.

Να τον πείσει πολύ δύσκολο δεν αποδείχθηκε πως ήταν. Το επώνυμο του έφτανε σαν εγγύηση. Τούτη τη φορά, βέβαια, δεν έτρεμε γιατί "ήταν κάτι τρελό", όπως όταν συνάντησε τον Λέο και του ζήτησε να φωτογραφηθούν παρέα

Ούτως ή άλλως Ροντρίγκο Μέσι περιγράφεται ως ειδικός στον εντοπισμό νεαρών "πελατών", κι αυτόν τον κομβικό ρόλο έχει πλέον σε νότια Ευρώπη - Λατινική Αμερική, αλλά και στον συμβουλευτικό χαρακτήρα που έχει με όσους, εν τέλει επιλέγει να συνεργαστεί. Ένας εξ αυτών κι ο Ντε Λα Φουέντε. Ενδεχομένως αυτός που (ο ατζέντης) πιστεύει περισσότερο από από κάθε άλλον, αυτός για τον οποίο επιδιώκει το καλύτερο.

Στην εν λόγω περίπτωση το καλύτερο μοιάζει η ένταξή του στον Ολυμπιακό. Που και πολύ έδειξε ότι τον ήθελε και υπομονή έκανε, αποκρούοντας τις υπόλοιπες ενδιαφερόμενες.

Ο Ντε λα Φουέντε ήρθε με στόχο να κληθεί στην αποστολή των ΗΠΑ και να παίξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Έχει 2,5 μήνες διορία.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ STOIXIMAN SUPER LEAGUE EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ