ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Οι 194 πιεστικές ημέρες του Μίτσελ στον ερυθρόλευκο πάγκο

Ολυμπιακός: Οι 194 πιεστικές ημέρες του Μίτσελ στον ερυθρόλευκο πάγκο

Ο Μίτσελ υπέβαλε την παραίτησή του και αποτελεί παρελθόν από τον Ολυμπιακό. Αυτές είναι οι πιο σημαντικές στιγμές στις 194 πιεστικές μέρες κατά τη δεύτερη θητεία του Ισπανού προπονητή στον ερυθρόλευκο πάγκο.

Οι εξελίξεις στον Ολυμπιακό υπήρξαν ραγδαίες. Το απόγευμα της Τρίτης (3/4) ο Μίτσελ υπέβαλε την παραίτησή του, μία μέρα μετά την ισοπαλία με τον Άρη (2-2), ματς στο οποίο οι ερυθρόλευκοι έχασαν πολύτιμο έδαφος στο κυνήγι του τίτλου, καθώς βρίσκονται πλέον στο -3 από Παναθηναϊκό και ΑΕΚ.

Λίγο αργότερα η πειραιώτικη ΠΑΕ επισημοποίησε το τέλος του Ισπανού, με τον Ανιγκό να κάθεται στον πάγκο στο κρίσιμο παιχνίδι της Τετάρτης απέναντι στον ΠΑΟΚ.

Ο Μίτσελ ανέλαβε τον Ολυμπιακό στις 21 Σεπτεμβρίου του 2022, επιστρέφοντας για μια δεύτερη θητεία. Από τότε έχουν περάσει 194 μέρες και καθοδήγησε τους ερυθρόλευκους σε 32 παιχνίδια. Ο απολογισμός; 18 νίκες, 10 ισοπαλίες και τέσσερις ήττες σε Stoiximan Super League, Κύπελλο Ελλάδας Novibet και φάση ομίλων Europa League.

Οι πρώτες μέρες του στον Ολυμπιακό

"Ξέρω πως περνάμε μία δύσκολη φάση αυτή τη στιγμή, αλλά έχουμε την ικανότητα και τα μέσα για να την ξεπεράσουμε. Έχουμε καλούς ποδοσφαιριστές, έχουμε χρόνο μπροστά μας και έχουμε και την πρόθεση να ηρεμήσουμε λίγο τα πράγματα όσον αφορά στη νευρικότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή'" είχε δηλώσει ο Μίτσελ στη συνέντευξη Τύπου την πρώτη ημέρα που επέστρεψε στον Πειραιά.

Τότε ο Μίτσελ γνώριζε πως αναλάμβανε τον Ολυμπιακό σε μια περίεργη φάση. Ήδη είχαν φύγει Μαρτίνς - Κορμπεράν και οι ερυθρόλευκοι βρίσκονταν στην 6η θέση στο -7 από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό. Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη, το ρόστερ γιγαντιαίο και οι πληγές πολλές και ανοιχτές.

Οι πρώτες ημέρες του δεν ήταν καθόλου εύκολες. Στο πρώτο του παιχνίδι στον ερυθρόλευκο πάγκο, ο Ολυμπιακός νίκησε 2-0 τον Ατρόμητο, όμως τέσσερις μέρες αργότερα ηττήθηκε 3-0 από την Κάραμπαγκ στο Καραϊσκάκης για το Europa League. Στο πρωτάθλημα ακολούθησε ένα σημαντικό διπλό στο Ηράκλειο, όπως και μία αξιοπρεπής εμφάνιση στο Αζερμπαϊτζάν (0-0), η οποία όμως έθεσε ουσιαστικά τους ερυθρόλευκους εκτός Ευρώπης.

Στις 17 Οκτωβρίου ήρθε και το γερό "χαστούκι" για τον Μίτσελ. Οι Πειραιώτες έχασαν 2-1 από τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκης, με την απόσταση από την κορυφή να αυξάνεται στους 10 βαθμούς. Μέχρι και τη διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Ολυμπιακός έπρεπε να βρει τρόπο να μειώσει. Όμως αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Στο ντέρμπι των αιωνίων ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος, αλλά δεν μπόρεσε να φύγει με τη νίκη από τη Λεωφόρο. Στο τελευταίο ματς πριν από τη διακοπή, οι ερυθρόλευκοι υποδέχονταν την ΑΕΚ. Tο 0-0 έφερε τη διαφορά από την κορυφή στους 12 βαθμούς. Όμως για πρώτη φορά έμοιαζε κάτι να "κινείται" στην ομάδα.

H ευεργετική διακοπή

"Έχουμε πέντε εβδομάδες μπροστά μας. Νομίζω είναι αρκετός χρόνος για να δουλέψω με την ομάδα σε τομείς που δεν είχαμε ευκαιρία να δουλέψουμε ως τώρα επειδή είχαμε 1-2 παιχνίδια κάθε εβδομάδα, όπως ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα με τα οποία μπαίνουμε στα ματς και μπορούν να βελτιωθούν" σχολίαζε ο Μίτσελ μετά το ματς με την ΑΕΚ.

Πράγματι ο Ολυμπιακός δούλεψε προσηλωμένα στην Εστεπόνα. Ο Ισπανός προπονητής "διάλεξε" τον βασικό κορμό του, με τον οποίο θα ξεκινούσε την αντεπίθεσή του μετά την επανέναρξη του πρωταθλήματος.

Ήταν η ευκαιρία του Μίτσελ για να δώσει το δικό το σημάδι σε μία ομάδα που δεν έχτισε αυτός και την ανέλαβε σε μία δύσκολη περίοδο.

Η αντεπίθεση και η δύσκολη περίοδος

Η επιστροφή στη δράση του πρωταθλήματος έγινε με στραβοπάτημα. Ο Φορτούνης έλαμψε στους Ζωσιμάδες με δύο γκολ, όμως τελικά ο ΠΑΣ επέστρεψε παίρνοντας την ισοπαλία με 2-2. Στη συνέχεια ο Μίτσελ είχε απάντηση με τέσσερις συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα. Στο τέλος της 18ης αγωνιστικής ο Ολυμπιακός είχε μειώσει στους επτά βαθμούς από την κορυφή.

Η σταθερότητα όμως ποτέ δεν ήρθε στους ερυθρόλευκους και αμέσως μετά χάθηκαν ακόμη δύο βαθμοί με ισοπαλία στο Περιστέρι. Μαζί με τους πόντους οι Πειραιώτες έχασαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν την ήττα του Παναθηναϊκού από τον ΠΑΟΚ.

Ο Μίτσελ ακολουθούσε στα παιχνίδια της επιστροφής σχηματισμό με Μπιέλ, Φορτούνη και Χάμες. Όταν αυτό το σύστημα άρχισε να μην αποδίδει ασκήθηκε κριτική με τον ίδιο να το εγκαταλείπει και να απαντάει: "Νομίζω πως το μυστικό της καλής απόδοσης δεν είναι αν θα παίξουμε με κάποιο συγκεκριμένο σύστημα.

Το φταίξιμο το έχει πάλι ο προπονητής γιατί δε βρήκε το κίνητρο να ενεργοποιήσει τους παίκτες. Όλοι όμως θα συμφωνήσουμε πως είτε παίζεις με τα εξτρέμ, είτε με τα τρία δεκάρια, είτε με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, απόψε η ομάδα ήταν καλή και λιγότερη καλή στο ίδιο ποσοστό".

Η βαριά ατμόσφαιρα μετά την τριάρα από την ΑΕΚ

Ο Μίτσελ στη συνέχεια είχε να διαχειριστεί μία κρίσιμη κατάσταση. Στις 21 Φεβρουαρίου ο Ολυμπιακός απέτυχε να νικήσει ένα ακόμη ντέρμπι. Ήρθε ισόπαλος 0-0 με τον ΠΑΟΚ, ο οποίος ήταν ανώτερος, αλλά ο Πασχαλάκης είχε φωνάξει ένα δυνατό παρών. Τέσσερις μέρες αργότερα ήρθε μία βαριά ήττα.

Ο Ισπανός προπονητής είδε την ομάδα του να χάνει με κάτω τα χέρια από την ΑΕΚ με 3-0 στην OPAP Arena για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας Novibet. "Πραγματικά δεν ξέρω τι να πω. Αν υπήρχε μια εξήγηση θα υπήρχε και λύση. Δεν ξέρω τι συμβαίνει. Θα πρέπει σε τέτοια παιχνίδια να μπαίνουμε με διαφορετική φιλοσοφία".

Αυτή η ήττα ήταν ορόσημο για τον Μίτσελ, καθώς έβαλε πάνω του πολύ μεγάλη πίεση, από την οποία έπρεπε κάπως να ξεφύγει.

Η αποσυμπίεση μέχρι την γκέλα και το φινάλε

Η αποσυμπίεση που ήθελε ο Μίτσελ μετά την βαριά ατμόσφαιρα που είχε διαμορφωθεί γύρω του, ήρθε. Έπειτα από την τριάρα νίκησε με έξι γκολ τον Παναιτωλικό και έβαλε τρία στη Λαμία. Το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ήταν μία χρυσή ευκαιρία. Ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε ξανά ανώτερος, όμως το 0-0 παρέμεινε έως το φινάλε. Η προσπάθεια, ωστόσο είχε αναγνωριστεί.

Στις 12 Μαρτίου έγινε το μεγάλο "μπαμ". Οι ερυθρόλευκοι πήραν μεγαλειώδη νίκη στην OPAP Arena επικρατώντας 3-1 της ΑΕΚ. Ένα αποτέλεσμα που έβγαλε τους οπαδούς του Ολυμπιακού στους δρόμους με προορισμό τον Ρέντη για την απόλυτη αποθέωση.

Όλα έδειχναν πως αυτό το τρίποντο ήταν ικανό να αντιστρέψει την όλη κατάσταση, ειδικά για τον Μίτσελ. Η διαφορά από την κορυφή ήταν στους πέντε πόντους και μετά το πρώτο ματς των playoffs πήγε στους -3.

Η αποσυμπίεση, όμως, δεν κράτησε για πολύ. Η νέα γκέλα με τον Άρη (2-2) την Κυριακή (2/4) έφερε αποδοκιμασίες στο φινάλε του αγώνα και κριτική στον Μίτσελ για τις αλλαγές του. "Είναι από τα παιχνίδια που είσαι για 70' ο καλύτερος προπονητής του κόσμου και για 20' ο χειρότερος" διαπίστωνε ο ίδιος.

Τελικά μία μέρα (3/4) αργότερα ο Μίτσελ υπέβαλε την παραίτησή του δηλώνοντας: "Γνωστοποίησα στη διοίκηση του κλαμπ την απόφαση μου να παραιτηθώ. Θεωρώ ότι είναι η καλύτερη στιγμή για την ομάδα. Ευχαριστώ όλο τον Σύλλογο για την συνεργασία, όλους αυτούς τους έντονους μήνες, αποχωρώ σαν φίλος και εύχομαι στην ομάδα να κατακτήσει όλους τους στόχους της".

Ο Μίτσελ είχε μία περίεργη δεύτερη θητεία στον Ολυμπιακό. Είναι κοινώς αποδεκτό πως "σουλούπωσε" την ομάδα, μείωσε το ρόστερ και κατάφερε να την ξαναβάλει στο παιχνίδι του τίτλου. Όμως, η έλλειψη σταθερότητας, λανθασμένες επιλογές και τελικώς η αβάστακτη πίεση μίας δύσκολης χρονιάς, έφεραν το τέλος.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ