ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Το σχέδιο του Μεντιλίμπαρ για τον Γουίλιαν και τον Ολιβέιρα

Ο Γουίλιαν
Ο Γουίλιαν EUROKINISSI SPORTS

Ο διπλός ρόλος του Γουίλιαν και του Σέρτζιο Ολιβέιρα στον Ολυμπιακό και οι σκέψεις του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για τη συνέχεια.

Ο Γουίλιαν αγωνίστηκε μισή ώρα ως αλλαγή στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον αντίπαλο τον Παναιτωλικό, ξεκινώντας τις προσπάθειες του από θέση αριστερού εξτρέμ συγκλίνοντας στη συνέχεια προς τον άξονα. Μάλιστα, ο Μεντιλίμπαρ στο τελευταίο εικοσάλεπτο του ματς τον πέρασε στην δεξιά πλευρά της επίθεσης ελπίζοντας ότι θα είχε καλύτερη συνεργασία με τον συμπατριώτη του Ρόντινεϊ.

Ο πρώην άσος των Τσέλσι, Άρσεναλ, Φούλαμ, Σαχτάρ και Κορίνθιανς σε 36 λεπτά συμμετοχής -μαζί με τα οκτώ λεπτά των καθυστερήσεων- είχε δύο σουτ, 43 επαφές με την μπάλα, 28/29% επιτυχημένες πάσες, 4 πάσες "κλειδιά", 1/1 μακρινές μπαλιές, 2 ντρίμπλες, 2/2 κερδισμένες μονομαχίες στο έδαφος και στον αέρα και ένα κερδισμένο φάουλ. Πρόκειται για μία καλή στατιστική, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για παίκτη που είχε μόλις τέσσερις προπονήσεις στον Ολυμπιακό και δεν είχε ομάδα και δεν έκανε προετοιμασία όλο το καλοκαίρι.

Η χρησιμοποίηση του Γουίλιαν

Ωστόσο, ο Βραζιλιάνος επιθετικός έδειξε πως, όταν θα είναι απόλυτα έτοιμος, θα μπορέσει να προσφέρει λύσεις στην πειραϊκή ομάδα. Αρχικά, ο Μεντιλίμπαρ προορίζει τον 36χρονο για τον ρόλο του αριστερού εξτρέμ, θέση στην οποία έκανε μεγάλη καριέρα στην Ευρώπη και στην Εθνική Βραζιλίας. Όμως, λόγω της ποιότητάς του, της εξαιρετικής τεχνικής κατάρτισής του, της εμπειρίας και της οξυδέρκειάς του, ο Ισπανός θα υπάρχουν παιχνίδια που θα χρησιμοποιήσει τον Γουίλιαν πίσω από τον Ελ Κααμπί.

Άλλωστε, ο Ολυμπιακός δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή κλασικό "10άρι" στο ρόστερ του. Ούτε ο Μεντιλίμπαρ είναι από τους προπονητές που θέλουν ντε και καλά να υπάρχει επιτελικός χαφ στις ομάδες του. Γι΄ αυτό τον λόγο χρησιμοποιεί τον Τσικίνιο και κάποιο διάστημα πέρυσι τον Όρτα. Πιο σπάνια έπαιζε εκεί ο Φορτούνης, καθώς ξεκινούσε συνήθως ως εξτρέμ στους αγώνες.

Ο Γουίλιαν λοιπόν μπορεί λειτουργήσει είτε παίζοντας ως αριστερός εξτρέμ και συγκλίνοντας προς τον άξονα είτε ως κεντρικός επιθετικός μέσος. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, με τον Βραζιλιάνο αριστερά, τον Μαρτίνς δεξιά, τον Τσικίνιο επιτελικό μέσο και τον Ολιβέιρα στα χαφ δίπλα στον Έσε. Σχετικά με την δεύτερη περίπτωση, σε μία τριάδα στο κέντρο με τους Έσε, Τσικίνιο και μπροστά τους τον Γουίλιαν στα θεωρητικά πιο εύκολα παιχνίδια στο Καραϊσκάκη.

Η επιλογή του Ολιβέιρα

Ο Μεντιλίμπαρ έχει χρησιμοποιήσει κατά καιρούς πίσω από τον σέντερ φορ, πότε τον Μασούρα και τον Βέλντε και πότε τον Γιάρεμτσουκ και τον Μαρτίνς, ενώ υπάρχει και η λύση του Παπακανέλλου, που δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη στους επίσημους αγώνες. Ο Γιάρεμτσουκ έχει κυρίως ρόλο αντί-Γιόβετιτς, αλλά ο Ουκρανός μπορεί να αποδώσει καλύτερα ως κεντρικός επιθετικός ενώ ο Μαυροβούνιος διαθέτει στοιχεία που τον βοηθούν να ανταποκριθεί στη θέση του επιτελικού χαφ.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη λύση του Ολιβέιρα, ο οποίος είναι κλασικό "8άρι", αλλά έχει αγωνιστεί στην καριέρα του και πίσω από τον φορ. Ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής διαθέτει την ποιότητα, την εμπειρία και την κάθετη πάσα για να αξιοποιήσει τον σέντερ φορ και ενδεχομένως να τον δούμε κάποιες φορές να αλλάζει θέση κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον συμπατριώτη του Τσικίνιο.

Κατά τα άλλα, οι "ερυθρόλευκοι" είχαν ρεπό την Τρίτη (17/9) και επιστρέφουν την Τετάρτη (18/9) στις προπονήσεις ξεκινώντας την προετοιμασία τους για τον αγώνα με τον Άρη. Ο Μασούρας και ο Ρέτσος, πάντως, παρά το ρεπό πήγαν στις προπονητικές εγκαταστάσεις και ακολούθησαν ειδικό πρόγραμμα, ενώ σήμερα θα υποβληθούν σε νέα αγωνιστικά τεστ.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ