ΑΕΚ: Δάκρυσε ο Μελισσανίδης στην παρουσίαση του μουσείο προσφυγικού ελληνισμού
Από πολύ σπουδαίες προσωπικότητες «γεννήθηκε» και προχωρά το μουσείο του προσφυγικού ελληνισμού, που θα στεγαστεί στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ. (VIDEO)
Ένα ακόμα μεγάλο σταθμό στην διαδρομή προς την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια αποτελεί η σημερινή ημέρα με την παρουσίαση των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής για το Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού.
Η ΑΕΚ δεν υπήρξε ποτέ απλώς μια ποδοσφαιρική ομάδα. Από την γέννηση της, ήταν από τους ισχυρούς θεματοφύλακες της μνήμης του προσφυγικού ελληνισμού. Άλλωστε, η αναφορά στις (προσφυγικές) ρίζες της, δεν χάθηκε ποτέ στην πορεία της Ένωσης στον χρόνο. Εξ ου και το νέο γήπεδο, το νέο σπίτι της ΑΕΚ, δεν θα μπορούσε να αφορά μόνο το ποδοσφαιρικό και το αθλητικό κομμάτι.
Όταν έπαιξε ένα τρίλεπτο video, στο οποίο μιλούσαν πρόσφυγες, μεταξύ αυτών και η Γιώτα Λύδια, η οποία έλεγε πόσο συνδεδεμένη συναισθηματικά είναι με την ΑΕΚ και με το παλιό γήπεδο που γκρεμίστηκε, ο ισχυρός άνδρας της Ένωσης, Δημήτρης Μελισσανίδης, δάκρυσε.
Άλλωστε από την πρώτη στιγμή, η «Αγιά Σοφιά» πήρε τον τίτλο «κέντρο αθλητισμού, μνήμης και πολιτισμού». Και η φιλοδοξία και ο στόχος του Δημήτρη Μελισσανίδη, είναι το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, να μην είναι ανοικτό μόνο τις μέρες των παιχνιδιών της ομάδας. Αλλά να αποτελεί επί καθημερινής βάσης, σημείο αναφοράς. Γι αυτό και σήμερα (14/11) «γεννήθηκε» και ξεκίνησε το «ταξίδι» της, η «Κιβωτός της Ρωμιοσύνης». Πρόκειται για το μουσείο «Προσφυγικού ελληνισμού» το οποίο θα στεγαστεί στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ.
Αυτό το μουσείο, «γεννήθηκε» και θα «στηθεί» από τεράστιες προσωπικότητες. Άλλωστε επίτιμος πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής είναι ο Μίκης Θεοδωράκης. Ενώ πρόεδρος, είναι η κορυφαία ελληνίδα βυζαντινολόγος και ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ. Μάλιστα η πρόεδρος της επιτροπής έδωσε την διάσταση της σημασίας αυτού του εγχειρήματος.
«Έπρεπε να περιμένουμε έναν αιώνα, για να κάνουμε το πρέπον. Έπρεπε να περάσει ένας αιώνας, για να γίνει ένα μουσείο του προσφυγικού ελληνισμού, είναι ένα σκάνδαλο. Χαίρομαι που αυτό γίνεται από την ΑΕΚ» ήταν τα λόγια της Ελένης Γλύκατζη - Αρβελέρ. Ενώ ο Μίκης Θεοδωράκης, έδωσε το στίγμα του με επιστολή που διάβασε η κόρη του, Μαργαρίτα. Και έκανε λόγο για μια «συγκλονιστική ιδέα, για την γέννηση ενός τέτοιου μουσείου, που αποτελεί φόρο τιμής για όσους χάθηκαν και όσους ξεριζώθηκαν από τα άγια χώματα».
Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Άλλωστε είναι και αυτός μέλος της επιστημονικής επιτροπής που έχει αναλάβει να «στήσει» το μουσείο. «Παρότι γεννήθηκα στο κέντρο της Αθήνας, στον δρόμο που ζούσαμε, όλοι οι άλλοι ήταν προσφυγόπουλα. Η παρέα μου ήταν όλα προσφυγόπουλα και έγινα ΑΕΚ από μικρό παιδί. Θέλω να συγχαρώ την ΑΕΚ γι αυτή την πρωτοβουλία.
Ήμουν ένθερμος υποστηρικτής. Θέλω να σας υπενθυμίσω πως αυτή την περίοδο γίνεται μια προσπάθεια αναστήλωσης, των προσφυγικών πολυκατοικιών. Είναι μια προσπάθεια που κοντεύει να ολοκληρωθεί. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως οι δυο εξ αυτών, θα γίνουν μουσείο της προσφυγιάς. Μικρότερο απ’ αυτό που φτιάχνει η ΑΕΚ. Αλλά και αυτό έχει την σημασία του», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.
Την εκδήλωση «γέννησης» της «Κιβωτού της Ρωμιοσύνης», που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του μουσείου της Ακρόπολης, παρουσίασε ο Γιώργος Λιάνης. Τονίζοντας πως «κάθε μουσείο, είναι το σπίτι της αλήθειας». Το παρών έδωσε φυσικά ο εμπνευστής της ιδέας του μουσείου του προσφυγικού ελληνισμού, ο Δημήτρης Μελισσανίδης, σύσσωμη η οικογένεια της ΑΕΚ, αλλά και κάποιες από τις πολλές σημαντικές προσωπικότητες, που συμμετέχουν και στην επιστημονική επιτροπή της «Κιβωτού της Ρωμιοσύνης»
Βεβαίως η ίδρυση και το στήσιμο ενός τέτοιου μουσείου, έχει και το πρακτικό κομμάτι. Και σ’ αυτό αναφέρθηκε ο Ιωάννης Μετζίκωφ, που θα έχει και μεγάλη ευθύνη αυτού του… πρακτικού κομματιού. «Ένα μουσείο δεν είναι μόνο οι υπέροχες λέξεις που του ανήκουν. Έχει και μόχθο για την συλλογή του υλικού. Ομάδες ανθρώπων που πρέπει να καταθέσουν πολύ χρόνο και πολλή σκέψη.
Είναι ένας σκέλος του μουσείου που δεν θα γνωρίσετε. Είναι οι εργάτες του μουσείου. Θέλω ένα μουσείο σαν το… σπίτι μου. Διότι η γιαγιά μου, μέχρι που πέθανε, δεν σταμάτησε να κλαίει. Ένα μουσείο που θα επηρεάζει τους ανθρώπους, όπως η προσφυγιά επηρέασε την οικογένεια μου».
Η τιμητική επιτροπή του μουσείου, αποτελείται από τους: Κώστα Γαβρά, Λευτέρη Παπαδόπουλο και Γιώργο Νταλάρα.
Ενώ τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του Μουσείου είναι: Αλέξης Αλεξίου (Εκπρόσωπος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ), Γιάννης Βούρος (ηθοποιός), Μητροπολίτης Γαβριήλ (Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας – Ν. Φιλαδελφείας), Κώστας Γεωργουσόπουλος (λογοτέχνης), Άντζελα Γκερέκου (Αρχιτέκτων, ηθοποιός, πολιτικός), Παντελής Θαλασσινός (τραγουδιστής), Θεόφιλος Καστανίδης (Οικονομολόγος, Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί»), Θανάσης Κυρατσούς (αρχιτέκτων), Ιωάννης Μετζίκωφ (Ζωγράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος), Ανδρέας Μπαλτάς (ιστορικός), Τάσος Μπουλμέτης (σκηνοθέτης), Νίκος Ουζούνογλου (Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο ΕΜΠ, Πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών), Αρχοντία Παπαδόπουλου (Φιλόλογος, Ιστορικός και συγγραφέας, Πρόεδρος της Ένωσης Μαγνησίας Μ. Ασίας), Χάρης Σαπουντζάκης (Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας), Στέλιος Σεραφείδης (Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ), Αλέκος Φλαμπουράρης (υπουργός επικρατείας), Κώστας Φωτιάδης (Καθηγητής της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού), Κυριάκος Χήνας (Ιστορικός και δημοσιογράφος).
Photo Credits: Eurokinissi