Μάρκο Σίλβα - Πέδρο Μαρτίνς: Ο φωνακλάς κι ο διπλωμάτης στον πάγκο του Ολυμπιακού
Το Sport24.gr έμαθε από τον Ρέντη τα κοινά και τις διαφορές των δύο Πορτογάλων τεχνικών που άφησαν το στίγμα τους στον Ολυμπιακό. Τα σκηνικά με Φινμπόγκασον, Τουρέ, οι φωνές, η διπλωματία, οι βασικές αρχές, η διαχείριση των παικτών και της ήττας.
Πέρασαν τρία χρόνια για να εμφανιστεί στον Ολυμπιακό ένας προπονητής με τα χαρακτηριστικά του Μάρκο Σίλβα. Μεταξύ του νυν τεχνικού της Έβερτον και του Πέδρο Μαρτίνς μεσολάβησαν κι άλλοι τεχνικοί. Ανάμεσά τους, ο επίσης Πορτογάλος Πάουλο Μπέντο, αλλά... καμία σχέση.
Οι παροικούντες του Ρέντη και ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν "γράψει" χρόνια και χιλιόμετρα στην ομάδα βρίσκουν πολλές ομοιότητες και λιγοστές διαφορές ανάμεσα στον Μάρκο Σίλβα και τον Πέδρο Μαρτίνς. Δύο προπονητές που έκαναν στον Πειραιά το πρώτο τους βήμα μακριά από την πατρίδα κι άφησαν το στίγμα τους στην ομάδα, έστω κι αν δεν πέτυχαν τους ίδιους στόχους. Το Sport24.gr έψαξε τις δύο ιστορίες και σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε.
ΜΙΛΗΣΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΟ "ΝΑΙ"
Πρώτο και σημαντικότερο είναι ότι Σίλβα και Μαρτίνς έχουν φιλικές σχέσεις. Ήταν, μάλιστα, ένας από τους πρώτους ανθρώπους που επικοινώνησε ο Πέδρο μόλις του έγινε πρόταση από τον Ολυμπιακό και ο Μάρκο του ανέλυσε τα πάντα "χαρτί και καλαμάρι". Τον συμβούλευσε, μάλιστα, να αποδεχθεί την πρόταση, παρότι ο ίδιος αποχώρησε ξαφνικά μέσα σε μια νύχτα, έπειτα από μία σεζόν που είχε αναδειχθεί πρωταθλητής και στο ξεκίνημα της προετοιμασίας.
ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
Ο τρόπος δουλειάς των δύο Πορτογάλων έχει πολλά κοινά σημεία. Με δύο κουβέντες είναι της ίδιας σχολής. Στο τακτικό κομμάτι έχουν την ίδια φιλοσοφία. Κατοχή μπάλας, άμεση πίεση για γρήγορη ανάκτηση της μπάλας, γρήγορο transition σε άμυνα και επίθεση. Θιασώτες του 4-2-3-1, το πιο βασικό συστατικό της δουλειάς τους είναι τα "καθαρά" αποδυτήρια.
Ρίχνουν πολύ μεγάλο βάρος στην προσέγγιση των ποδοσφαιριστών και στην ισορροπία. Κρίνουν με βάση την εικόνα στην προπόνηση και προσπαθούν να είναι δίκαιοι στις επιλογές για να μη "χάνουν" παίκτες. Είναι νόμος στις ομάδες ότι οι ποδοσφαιριστές αποδέχονται τον κόουτς, ακόμη κι αν δεν τους χρησιμοποιεί όσο θα ήθελαν, αν δουν ότι είναι δίκαιος, δεν κάνει διακρίσεις και δεν έχει παιδιά κι αποπαίδια.
ΠΡΩΤΑ ΑΠ' ΟΛΑ Η ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ
Μία από τις πρώτες τους δουλειές ήταν να βάλουν κανόνες. Επιμένουν πολύ στην πειθαρχία. Απαιτούν ακρίβεια στο ωράριο, στις υποχρεώσεις της ομάδας. Όπως ο Σίλβα έτσι και ο Μαρτίνς έχουν καταστρώσει λίστα με πρόστιμα βάσει εσωτερικού κανονισμού, για οποιαδήποτε... παράβαση και την τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια. Σπάνια θα βάλουν τις φωνές. Όποιος το παρακάνει, ωστόσο, θα τα ακούσει και μάλιστα μπροστά σε όλη την ομάδα.
Ο Μάρκο Σίλβα, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν ζήσει και τους δύο, ήταν πιο σκληρός όταν τα... έπαιρνε στο κρανίο. Τρανό παράδειγμα ο Φινμπόγκασον. Ο Ισλανδός επιθετικός δεν έγινε ποτέ πρώτη επιλογή για την επίθεση του Ολυμπιακού, αλλά δεν πάλεψε κιόλας για να κερδίσει την κούρσα με τον Ιντέγε.
ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ Ο "ΦΙΝΜΠΟ" ΚΑΙ "ΑΝΤΙΟ"...
Μετά από το "διπλό" στη Θράκη σε βάρος του Πανθρακικού (3-4), ματς που κρίθηκε με δικό του γκολ, ήθελε να παίξει βασικός στο εντός έδρας παιχνίδι με την Άρσεναλ. Με δικό του γκολ, άλλωστε, οι "ερυθρόλευκοι" είχαν πετύχει το μεγαλύτερο "διπλό" τους στο Champions League σε βάρος των "κανονιέρηδων" (2-3). Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε. Κάθισε στον πάγκο και ο κόουτς του είπε να κάνει ζέσταμα για να μπει στα τελευταίο κομμάτι της αναμέτρησης. Ο Ισλανδός δεν έκρυψε τη δυσφορία του, επειδή έπαιξε τελικά μόλις πέντε λεπτά.
Στην επόμενη προπόνηση, ο Μάρκο Σίλβα τον έβγαλε στη σέντρα και μεταξύ όλων των ποδοσφαιριστών του έκανε... κήρυγμα που ο Ισλανδός δεν θα ξεχάσει για όλη του τη ζωή. Κάπου εκεί, τον "τελείωσε" κιόλας από την ομάδα.
Έφυγε μετά από ένα μήνα με προορισμό την Άουγκσμπουργκ που αγωνίζεται ακόμη και σήμερα. Σε αντίθεση με τον Μάρκο Σίλβα που έδινε συνήθως μέχρι τρεις ευκαιρίες πριν πάρει... κεφάλια, ο Πέδρο Μαρτίνς είναι πιο διπλωμάτης. Δίνει περισσότερες ευκαιρίες, προσπαθεί να μην... καίει τα χαρτιά του, ακόμη κι αν έχει παράπονα.
"ΑΝ ΔΕΝ ΤΡΩΣ ΠΡΩΪΝΟ, ΣΕΒΑΣΟΥ ΕΜΑΣ"
Και η δική του συμπεριφορά, ωστόσο, απέναντι στον "πολύ" Γιάγια Τουρέ δεν ήταν διαφορετική. Πρώτα απ' όλα δεν του χάρισε ούτε... ευρώ από τα πρόστιμα που έπρεπε να πληρώσει όταν καθυστερούσε στην προπόνηση (σ.σ. είχε καθυστερήσει σε αρκετές πρωινές). Εκείνο που τον ενόχλησε περισσότερο, όμως, ήταν όταν ο Ιβοριανός δεν κατέβηκε για πρωινό την επομένη του αγώνα με τη Μίλαν στην Ιταλία.
Εκείνη την ώρα δεν είπε τίποτα, αλλά στην επόμενη προπόνηση στο αθλητικό κέντρο της ομάδας του είπε μπροστά σε όλους: "Δεν ξέρω αν θέλεις να τρως πρωινό ή όχι, αλλά θα πρέπει να σέβεσαι την ομάδα και τους συμπαίκτες σου". Σύμπτωση; Και ο Γιάγια αποχώρησε, όπως ο "Φίνμπο", μετά από έξι μήνες παρουσίας, διάστημα στο οποίο δεν “κόλλησε” με την ομάδα και τον προπονητή.
ΓΚΡΙΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ
Στη διάρκεια των αγώνων και ο Μάρκο Σίλβα και ο Πέδρο Μαρτίνς είναι αρκετά φωνακλάδες. Ο πρώτος, παρότι δεν του φαινόταν, είχε εύκολο και το... γαλλικό. Συχνά πυκνά τα έβαζε με τους διαιτητές και τον 4ο, όταν ένιωθε ότι αδικούσαν την ομάδα, τόσο όσο να μην αποβληθεί από τον πάγκο. Ο Μαρτίνς είναι γενικά πιο ήρεμος στις αντιδράσεις του, αλλά και πιο αγχώδης γενικώς. Διαχειρίστηκε, εξάλλου, την ομάδα σε μια πολύ δύσκολη καμπή, ενώ ο Μάρκο Σίλβα βρήκε έτοιμη ομάδα και με το εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League στο χέρι.
Στη διαχείριση της "στραβής" αμφότεροι δεν είναι των άκρων. Ο Μάρκο Σίλβα δεν είχε να αντιμετωπίσει και πολλές στο διάστημα της παρουσίας του στον Ολυμπιακό, καθώς πήρε αέρα το πρωτάθλημα. Έχασε τον Κύπελλο από την ΑΕΚ στον τελικό... Μπεν Χουρ που έγινε έναν μήνα μετά την αρχική ημερομηνία, λόγω Κοντωνή, αλλά κι εκεί η διαχείριση ήταν ψύχραιμη.
Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με τον Μαρτίνς, ο οποίος μετά από ένα άσχημο αποτέλεσμα, προτιμά ψύχραιμα να αναλύει στους παίκτες του τι πήγε στραβά και αφήνει τις επιλογές του στο επόμενο παιχνίδι να δείξουν από ποιους είχε παράπονα...
ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ
Ο τομέας που υπερτερεί ο νυν τεχνικός του Ολυμπιακό από τον συμπατριώτη του είναι το διάβασμα των αντιπάλων. Εκεί, όσοι τον έχουν ζήσει, θεωρούν πως είναι κορυφαίος. Αναλύει άριστα τα ατού και τις αδυναμίες των αντιπάλων και δίνει τους αγώνες στο πιάτο των παικτών του, άσχετα αν στη διάρκεια της σεζόν κάποια παιχνίδια δεν εξελίχθηκαν όπως θα έπρεπε, βάσει της εικόνας και της συνολικής απόδοσης.
Ο Μάρκο Σίλβα δεν ήταν τόσο πολύ της λεπτομέρειας στην ανάλυση, όσο στην προπόνηση. Εκεί ήταν δικτάτορας και δεν είχε διστάσει να βάλει... γκάζια ακόμη και στον Κώστα Φορτούνη, όταν έβλεπε ότι χαλαρώνει, έστω κι αν επί των ημερών του "το 7 το καλό" έκανε την καλύτερή του σεζόν με τα ερυθρόλευκα, μέχρι τη φετινή με τον Πέδρο Μαρτίνς στο τιμόνι... Για να τον βάζει στην πρίζα, είχε πάντα σε ετοιμότητα τον Τσόρι Ντομίνγκες.