Παναθηναϊκός: Η ανορθογραφία του Βοτανικού
Το Sport24.gr έμαθε με ποιο τρόπο θα προστατευτεί η δημιουργία της έδρας του μπασκετικού Παναθηναϊκού στο Βοτανικό, ώστε να μην μπλοκαριστεί ξανά η Διπλή Ανάπλαση.
Από τον Ιανουάριο του 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, συνδέθηκε πολλές φορές με το γηπεδικό του Παναθηναϊκού σε διάφορες τοποθεσίες της Αττικής. Την άνοιξη του 2017 η Κυβέρνηση συνδιαλεγόταν με τον τότε πρόεδρο του Ερασιτέχνη, Δημήτρη Μπαλτάκο για μία πιθανή μετακόμιση στο Γουδί.
Ένα χρόνο αργότερα, τον Μάρτιο του 2018, ήρθε στην επιφάνεια η πρωτοβουλία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με το "Athens Alive" για την αξιοποίηση του ΟΑΚΑ. Εσχάτως, επανήρθε στην επικαιρότητα η μέχρι πρότινος ξεχασμένη "Διπλή Ανάπλαση". Με παραδοχή του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ και προέδρου του Ερασιτέχνη, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο Βοτανικός εξετάζεται ως λύση για τη δημιουργίας μίας Παναθηναϊκής Πολιτείας.
Τα πλεονεκτήματα της Διπλής Ανάπλασης σε σχέση με το ΟΑΚΑ και το Γουδί είναι συγκεκριμένα: υπάρχει τετελεσμένο νομικό πλαίσιο για υποδομές για την ΠΑΕ και τον Ερασιτέχνη συνοδεία εμπορικών χρήσεων, δεν χρειάζονται μεγάλες παρεμβάσεις και στον Ελαιώνα επενδύονται εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση της περιοχής, άρα μπορεί να επωφεληθεί και το Τριφύλλι.
Από την άλλη, το μεγάλο μειονέκτημα είναι ένα: δεν προβλέπεται κλειστό για την ΚΑΕ. Πρόκειται για μία "ανορθογραφία" που την έχει θίξει από την αρχή ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και έχει επισημάνει την ανάγκη να διορθωθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2006 στον πρώτο σχεδιασμό συμπεριλαμβανόταν κλειστό γυμναστήριο για την ομάδα μπάσκετ, αλλά "κόπηκε" στο αναθεωρημένο σχέδιο, με τη σύμφωνη γνώμη τότε των Παύλου και Θανάση Γιαννακόπουλου.
Η ΠΙΟ ΕΦΙΚΤΗ ΛΥΣΗ
Εξαρχής, το Sport24.gr σας είχε ενημερώσει για τις εφικτές λύσεις στο Βοτανικό για την κατασκευή έδρας για την ομάδα μπάσκετ. Η χωροθέτηση και η κατασκευή ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου θα παραβίαζε ευθέως την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφού θα ανέτρεπε σε μεγάλο βαθμό το ισοζύγιο πρασίνου στην περιοχή. Επομένως, η προσθήκη ενός κτιρίου στον σχεδιασμό, εκτός απ' όσα έχουν εγκριθεί από το ΣτΕ, μοιάζει καταδικασμένη να αποτύχει και θα μπλοκαριστεί δικαστικά.
Αυτό που προκρίνεται είναι ο επανασχεδιασμός του προβλεπόμενου κλειστού γυμναστηρίου. Με βάση το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα, στο Βοτανικό επιτρέπεται να κατασκευαστεί ένα κλειστό γυμναστήριο χωρητικότητας 1.750 θεατών για τις ανάγκες του Ερασιτέχνη. Αυτό το γήπεδο θα μπορούσε να αποκτήσει μεγαλύτερες διαστάσεις προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού και αυτό επεξεργάζονταν τον προηγούμενο μήνα οι συνεργάτες του Γιαννακόπουλου και τα κυβερνητικά στελέχη.
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προκύψουν δικαστικές εμπλοκές. Αντίθετα, θεωρείται σίγουρο ότι κάποιοι θα αδράξουν την ευκαιρία και θα προσφύγουν ξανά στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Διότι με την τωρινή μορφή της, η νομοθεσία που ισχύει για τη Διπλή Ανάπλαση έχει τελεσιδικήσει, όμως με την παραμικρή μεταβολή καθίσταται εκ νέου ελεγκτέα...
Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ
Γίνεται κατανοητό ότι κάθε επιλογή εμπεριέχει δικαστικό κίνδυνο. Όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Sport24.gr, οι νομικοί εκτιμούν ότι η αναπροσαρμογή των όρων δόμησης του κλειστού γυμναστηρίου είναι πιο ασφαλής λύση. Διότι θα τη στηρίξουν στο σκεπτικό του Συμβουλίου της Επικρατείας, βάση του οποίου εξέδωσε την τελική απόφαση της για το νομικό πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης.
Το ΣτΕ είχε διατυπώσει την άποψη ότι η Διπλή Ανάπλαση με την τωρινή μορφή της εξυπηρετεί το Δημόσιο Συμφέρον, ισορροπώντας ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και στην επιχειρηματική ανάπτυξη, που είναι αναγκαία συνθήκη για τη βιωσιμότητας μιας αστικής παρέμβασης. Για αυτό είχαν "κοπεί" από το σχέδιο τα περιττά κτίσματα και διατηρήθηκαν το εμπορικό κέντρο και οι γηπεδικές εγκαταστάσεις.
Είναι αυτονόητο ότι το κλειστό μπάσκετ θα μεγαλώσει σε όγκο και διαστάσεις, για να καλύψει τον μπασκετικό Παναθηναϊκό. Σε ενδεχόμενη προσφυγή στο ΣτΕ για την παραβίαση του ισοζυγίου πρασίνου από την προαναφερόμενη οικοδομική μεταβολή, η νομική υπερασπιστική γραμμή θα αναφέρει ότι η επιρροή στο συνολικό ποσοστό δόμησης είναι μικρή και αμελητέα.
Επιπλέον, θα τονιστεί ότι ήταν απαραίτητη, προκειμένου το πρότζεκτ να υποστηριχθεί οικονομικά και να υλοποιηθεί. Από εκεί και πέρα, εξαρτάται από το ΣτΕ να δεχτεί την εξήγηση ή να την απορρίψει...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: