X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

SERIE A

Ώρα για σούπερ Καμπιονάτο

Η Serie A είναι έτοιμη για την πρώτη σέντρα και το Sport24.gr παρουσιάζει το προφίλ των 20 μονομάχων, τους στόχους και τη δράση τους στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι (φωτογραφίες+video).

Μετά από "αγρανάπαυση" τριών μηνών το ιταλικό πρωτάθλημα επιστρέφει στη ζωή των ποδοσφαιρόφιλων, έτοιμο να προσφέρει πλούσιες συγκινήσεις για τη σεζόν 2014-15 τόσο όσον αφορά στη μάχη της κορυφής και της εξόδου στα ευρωπαϊκά Κύπελλα όσο και σε αυτήν για την αποφυγή του οδυνηρού υποβιβασμού.

Λίγο μάλιστα πριν την πρώτη σέντρα (το απόγευμα του Σαββάτου στη Βερόνα όπου η Κιέβο φιλοξενεί την Γιουβέντους), τα ερωτήματα που τριβελίζουν το μυαλό του φίλαθλου κοινού είναι ήδη αρκετά.

Θα καταφέρει η Γιουβέντους να είναι εξίσου επιτυχημένη στην μετά-Κόντε εποχή και να συνεχίσει τη δυναστεία της εντός των συνόρων;

Θα μπορέσει η Ρόμα να συνεχίσει με κεκτημένη ταχύτητα από την περσινή σούπερ σεζόν της και να δικαιώσει όσους την θεωρούν φέτος ισάξια των Τορινέζων για το σκουντέτο;

Η Νάπολι θα ξεπεράσει γρήγορα το σοκ του αποκλεισμού από τους ομίλους του Champions League ώστε να μπει σφήνα στο περυσινό δίδυμο της Serie A;

Οι δύο εκπρόσωποι του Μιλάνου, Μίλαν και Ίντερ, είναι σε θέση να "σηκώσουν κεφάλι" και να ξαναγίνουν ανταγωνιστικές όπως είχαν καλομάθει τα προηγούμενα χρόνια τους οπαδούς τους;

Η Φιορεντίνα θα συνεχίζει να εντυπωσιάζει και τη φετινή σέζον, υπολογίζοντας μάλιστα στο δίδυμο Γκόμεθ-Ρόσι που ταλαιπωρήθηκε πέρυσι από τραυματισμούς;

Την ίδια ώρα το ελληνικό φίλαθλο κοινό περιμένει με ιδιαίτερη αγωνία την έναρξη της φετινής Serie A και για έναν έξτρα λόγο: Τοροσίδης και Μανωλάς στη Ρόμα, Κονέ και Καρνέζης στην Ουντινέζε, Μόρας-Χριστοδουλόπουλος-Ταχτσίδης στη Βερόνα και Φετφατζίδης στη Τζένοα θέλουν να δείξουν τα διαπιστευτήριά τους και όλοι ελπίζουμε πως θα πετύχουν στην αποστολή τους.

Όλα αυτά τα ερωτήματα πριν τη σέντρα γιατί από το απόγευμα του Σαββάτου και μετά... ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Πάμε να δούμε τους 20 φετινούς μονομάχους:

Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2013-14

* Ομάδα (Νίκες – ισοπαλίες – ήττες / τέρματα υπέρ – τέρματα κατά) Βαθμοί

01. Juventus (33-3-2 / 80-23) 102 βαθμοί

02. Roma (26-7-5 / 72-25) 85 β.

03. Napoli (23-9-6 / 77-39) 78 β.

-----------------------------------------------------------

04. Fiorentina (19-8-11 / 65-44) 65 β.

05. Internazionale (15-15-8 / 62-39) 60 β.

06. Parma (15-13-10 / 58-46) 58 β.

-----------------------------------------------------------

07. Torino (15-12-11 / 58-48) 57 β.

08. Milan (16-9-13 / 57-49) 57 β.

09. Lazio (15-11-12 / 54-54) 56 β.

10. Verona (16-6-16 / 62-68) 54 β.

11. Atalanta (15-5-18 / 43-51) 50 β.

12. Sampdoria (12-9-17 / 48-62) 45 β.

13. Udinese (12-8-18 / 46-57) 44 β.

14. Genoa (11-11-16 / 41-50) 44 β.

15. Cagliari (9-12-17 / 34-53) 39 β.

16. Chievo (10-6-22 / 34-54) 36 β.

17. Sassuolo (9-7-22 / 43-72) 34 β.

-----------------------------------------------------------

18. Catania (8-8-22/ 34-66) 32 β.

19. Bologna (5-14-19 / 28-58) 29 β.

20. Livorno (6-7-25 / 39-77) 25 β.

* Η Τορίνο πήρε τη θέση της Πάρμα στο Europa League καθώς η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία τιμώρησε τους "παρμέντσι" για καθυστέρηση καταβολής ενός χρέους από πλευράς της διοίκησης του συλλόγου.

Αυτός είναι ο χάρτης της φετινής Serie A:


1. JUVENTUS FC - ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ (1897)

Η Γιουβέντους ξεκινάει και το φετινό πρωτάθλημα με την ετικέτα του φαβορί, με τη διαφορά όμως σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια να είναι πως δεν βρίσκεται ο Αντόνιο Κόντε στον πάγκο της. Ο άνθρωπος που την οδήγησε σε τρία σερί πρωταθλήματα (αήττητος μάλιστα στο πρώτο και με ρεκόρ πόντων, 102, στο περυσινό) είναι πλέον ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ιταλίας και το πολύ δύσκολο έργο να τον διαδεχτεί έχει ο Μάσιμο Αλέγκρι. Οι τιφόζι της Γιούβε δεν πέταξαν και τη σκούφια τους με την έλευση του πρώην προπονητή της Μίλαν, στο χέρι του ωστόσο είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Μεγάλο του ατού το ότι ο βασικός κορμός παρέμεινε αναλλοίωτος και στο ήδη γεμάτο ρόστερ (δυνατή σε όλες τις γραμμές) προστέθηκαν οι Μοράτα και Εβρά. Στόχος η διατήρηση των σκήπτρων στην Ιταλία και το παραπάνω βήμα στην Ευρώπη που είναι το μόνο που δεν πέτυχε ο προκάτοχός του.

Ο Κάρλος Τέβες ήταν εξαιρετικός στην πρώτη του σεζόν στη Γιουβέντους με 21 γκολ σε 48 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις.

- Τίτλοι: 30 πρωταθλήματα, 9 Κύπελλα, 6 Σούπερ Καπ Ιταλίας, 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 3 Κύπελλα UEFA, 2 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 2 Διηπειρωτικά Κύπελλα

- Παρατσούκλια: "Βέκια σινιόρα", "μπιανκονέρι", "ζέβρες"

- Πρόεδρος: Αντρέα Ανιέλι

- Προπονητής: Μασιμιλιάνο Αλέγκρι (1η σεζόν)

- Έδρα: "Juventus Stadium", χωρητικότητα 41.254, Τορίνο

- Περίοδος 2013-14: 1η θέση

- Μεταγραφικές κινήσεις: Μοράτα (Ρεάλ), Εβρά (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Περέιρα (Ουντινέζε/δανεισμός), Κομάν (Παρί Σεν-Ζερμέν), Μορένο (Μπαρτσελόνα), Τζάλο (Γρανάδα Β), Μαρόνε (Σασουόλο/από συνιδιοκτησία), Ίσλα (Ουντινέζε/από συνιδιοκτησία), Πασκουάτο (Ουντινέζε/από συνιδιοκτησία), Σόρενσεν (Μπολόνια/από συνιδιοκτησία), Φιορίλο (Σαμπντόρια/από συνιδιοκτησία), Ρόμουλο (Βερόνα)

2. AS ROMA - Ρόμα (1927)

Η περυσινή σεζόν δεν θα μπορούσε να πάει καλύτερα για τη Ρόμα. Ξεκίνησε με τις χειρότερες δυνατές προϋποθέσεις καθώς προερχόταν από δύο σερί χρονιές εκτός Ευρώπης και με νωπές τις μνήμες από την απώλεια του Κόπα Ιτάλια (από τη μισητή συμπολίτισσα Λάτσιο), όμως τον περασμένο Μάη οι Ρωμαίοι χαμογελούσαν διάπλατα. Ο Ρούντι Γκαρσία μεταμόρφωσε στην πρώτη του κιόλας σεζόν τους "τζαλορόσι" σε ένα συμπαγές και πειθαρχημένο σύνολο με γρανιτένια άμυνα (2η καλύτερη της Serie A) που έθελξε με ωραίο ποδόσφαιρο στο μεγαλύτερο διάστημα της χρονιάς και οι 85 βαθμοί συγκομιδή (ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου) ήταν η καλύτερη ανταμοιβή. Φέτος ο πήχης έχει ανέβει χάρη στις ποιοτικές μεταγραφές που πραγματοποιήθηκαν (έγιναν δύο και οι Έλληνες, με τον Τοροσίδη να ανταμώνει με τον Μανωλά) και πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πως οι πρωτευουσιάνοι είναι ικανοί να κοντράρουν στα ίσα τη Γιουβέντους για το σκουντέτο. Για να γίνει πάντως αυτό θα πρέπει να αντέξουν τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο όπου και θα έχουν φορτωμένο πρόγραμμα με την επιστροφή τους στο Champions League.

Η Ρόμα τίναξε τη μπάνκα στον αέρα για τον Χουάν Ιτούρμπε πληρώνοντας 22.000.000 ευρώ στην Ελλάς Βερόνα.

- Τίτλοι: 3 πρωταθλήματα, 9 Κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ Ιταλίας, 1 Κύπελλο Εκθέσεων

- Παρατσούκλια: "τζαλορόσι", "λύκοι"

- Πρόεδρος: Τζέιμς Παλότα

- Προπονητής: Ρούντι Γκαρσία (2η σεζόν)

- Έδρα: "Stadio Olimpico", χωρητικότητα 70.634, Ρώμη

- Περίοδος 2013-14: 2η θέση

- Μεταγραφικές κινήσεις: Κόουλ (Τσέλσι), Εμάνιουελσον (Μίλαν), Ουτσάν (Φενέρμπαχτσε), Κεϊτά (Βαλένθια), Παρέδες (Κιέβο), Σανάμπρια (Σασουόλο), Ιτούρμπε (Βερόνα), Αστόρι (Κάλιαρι), Μανωλάς (Ολυμπιακός), Όμπενγκ (Σανταρκάντζελο Κάλτσιο), Βέρε (Ουντινέζε/από συνιδιοκτησία), Ναϊνγκολάν (Κάλιαρι)

3. SSC NAPOLI - Νάπολι (1926)

Η Νάπολι έχει αλλάξει επίπεδο τα τελευταία χρόνια και αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς τόσο από τα δύο Κύπελλα Ιταλίας που πρόσθεσε στη συλλογή της την τελευταία τριετία (2012, 2014) όσο και από το γεγονός πως έχει ανοίξει η όρεξη των ανθρώπων της και δεν αρκούνται μόνο στο να τερματίζουν μέσα στην πρώτη τριάδα. Αυτό το καλοκαίρι ο Ράφα Μπενίτεθ είδε όλα τα μεγάλα αστέρια του να παραμένουν (Ιγκουαΐν, Χάμσικ, Καγεχόν, Ινσίνιε) όμως στη μεσαία γραμμή και στην άμυνα εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις και "τρύπες", κάτι που στοίχησε εν μέρει και τον αποκλεισμό από τους ομίλους του Champions League απέναντι στη Μπιλμπάο. Με δεδομένο ότι είναι δύσκολο να καλύψει μέσα σε έναν χρόνο τη διαφορά της από τη Γιουβέντους ο ρεαλιστικός στόχος των "παρτενοπέι" θα πρέπει να είναι και πάλι η 2η θέση που θα τους δώσει το απευθείας εισιτήριο για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Άξιος συμπαραστάτης του Ιγκουαΐν στην επίθεση της Νάπολι ήταν ο Χοσέ Καγεχόν, με τον Ισπανό winger να μετράει 20 γκολ και 11 ασίστ σε 52 συνολικά αγώνες.

- Τίτλοι: 2 πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα, 1 Σούπερ Καπ Ιταλίας, 1 Κύπελλο UEFA

- Παρατσούκλια: "παρτενοπέι", "ατζούρι"

- Πρόεδρος: Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις

- Προπονητής: Ράφα Μπενίτεθ (2η σεζόν)

- Έδρα: " Stadio San Paolo", χωρητικότητα 60.240, Νάπολη

- Περίοδος 2013-14: 3η θέση

- Μεταγραφικές κινήσεις: Κουλιμπαλί (Γκενκ), Αντούχαρ (Κατάνια), Ντε Γκουζμάν (Βιγιαρεάλ), Μίτσου (Σουόνσι)

4. ACF FIORENTINA - ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ (1926)

Μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της περασμένης σεζόν ήταν αναμφίβολα η Φιορεντίνα. Αν και "χτυπήθηκε" αλύπητα από τους τραυματισμούς, με το βασικό της επιθετικό δίδυμο Μάριο Γκόμεθ-Τζουζέπε Ρόσι να τίθεται ουσιαστικά νοκ-άουτ στο μεγαλύτερο κομμάτι του πρωταθλήματος, η ομάδα της Τοσκάνης διεκδίκησε ακόμα και την 3η θέση της βαθμολογίας ενώ έφτασε και μέχρι τον τελικό του Κόπα Ιτάλια όπου ηττήθηκε από τη Νάπολι. Στον Βιτσέντο Μοντέλα πιστώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η ωραία εικόνα που παρουσιάζουν στο γήπεδο οι "βιόλα", οι οποίοι ελπίζουν ότι με την επιστροφή των δύο "κανονιών" τους συν τους Κουαδράδο, Βαλέρο, Μαρίν, θα πραγματοποιήσουν και φέτος υψηλές πτήσεις. Η σπουδαία νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης με 2-1 κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας έχει εκληφθεί από αρκετούς φίλους της ως ένα καλό σημάδι ενόψει των υποχρεώσεων της ομάδας σε Serie A και Europa League.

Ο Βιτσέντσο Μοντέλα στηρίζει πολλά τη φετινή σεζόν στην τριπλέτα Κουαδράδο-Γκόμεθ-Ρόσι.

- Τίτλοι: 2 πρωταθλήματα, 6 Κύπελλα, 1 Σούπερ Καπ Ιταλίας, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων

- Παρατσούκλια: "βιόλα"

- Πρόεδρος: Μάριο Κονίνι

- Προπονητής: Βιτσέντσο Μοντέλα (3η σεζόν)

- Έδρα: "Stadio Artemio Franchi", χωρητικότητα 47.290, Φλωρεντία

- Περίοδος 2013-14: 4η θέση

- Μεταγραφικές κινήσεις: Μπασάντα (Μοντερέι), Μαρίν (Τσέλσι), Ταταρουσάνου (Στεάουα Βουκουρεστίου), Μπριλάντε (Νιούκαστλ Τζετς), Μπελέκ (Ουντινέζε), Οκτάβιο (Μποταφόγκο)

5. INTER MILAN - ΊΝΤΕΡ (1908)

Το καλοκαίρι του 2010 η Ίντερ ξεκινούσε την προετοιμασία της για τη νέα σεζόν έχοντας τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ιταλίας και Ευρώπης, όμως τέσσερα χρόνια αργότερα εκείνες οι εποχές φαντάζουν πολύ μακρινές για τους "νερατζούρι". Με τη Γιουβέντους να έχει ξαναγίνει κυρίαρχη στο παιχνίδι και τις Ρόμα και Νάπολι να "ψηλώνουν" χρόνο με το χρόνο, η ομάδα του Μιλάνου είδε σιγά σιγά την ίδια να βγαίνει από το κάδρο των δυνατών και να χρειάζεται αντεπίθεση προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος. Αυτό καλείται να το κάνει ο Βάλτερ Ματσάρι: μπορεί να μην έχει στη διάθεσή του τον θρυλικό Χαβιέρ Σανέτι που κρέμασε τα παπούτσια του και έγινε αντιπρόεδρος του συλλόγου μετά από 19 χρόνια στην ομάδα όμως η έλευση των Βίντιτς, Οσβάλντο, Μεδέλ και Μ’Βιλά δίνουν φρέσκο αέρα και προοπτική για ολική επαναφορά. Λογικά ο πρώτος στόχος είναι να ξεπεράσει την 5η θέση της βαθμολογίας που είχε καταλάβει πέρυσι.

© INTER VIA GETTY IMAGES

Οσβάλντο και Μεδέλ αποτέλεσαν δύο από τις δύο ηχηρές καλοκαιρινές μεταγραφές της Ίντερ.

- Τίτλοι: 18 πρωταθλήματα, 7 Κύπελλα, 5 Σούπερ Καπ Ιταλίας, 3 Κύπελλα Πρωταθλητριών, 3 Κύπελλα UEFA, 2 Διηπειρωτικά, 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

- Παρατσούκλια: "νερατζούρι"

- Πρόεδρος: Έρικ Τοχίρ

- Προπονητής: Βάλτερ Ματσάρι (2η σεζόν)

- Έδρα: "Giuseppe Meazza", χωρητικότητα 80.018, Μιλάνο

- Περίοδος 2013-14: 5η θέση

- Μεταγραφικές κινήσεις: Μεδέλ (Κάρντιφ), Οσβάλντο (Σαουθάμπτον), Βίντιτς (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ντοντό (Ρόμα), Κρχιν (Μπολόνια), Μ'Βιλά (Ρουμπίν Καζάν), Μπέρνι (Τορίνο), Ταϊντέρ (Μπολόνια/από συνιδιοκτησία/δανεικός για έναν χρόνο στη Σαουθάμπτον)

6. PARMA FC - ΠΑΡΜΑ (1913)

Ο Ρομπέρτο Ντοναντόνι έχει κάνει πράματα και θάματα στο "Ένιο Ταρντίνι" την τελευταία τριετία καθώς όχι μόνο κατάφερε να σταθεροποιήσει την Πάρμα στο πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα αλλά να την οδηγήσει πέρυσι στην 6η θέση που έδινε το τελευταίο εισιτήριο για την Ευρώπη. Το δυστύχημα για τους "κροτσάτι" είναι πως λόγω καθυστέρησης καταβολής ενός χρέους η ομάδα έχασε τη θέση στο Κύπελλο UEFA (την πήρε η 7η Τορίνο) και πλέον ο Ιταλός τεχνικός καλείται να κρατήσει την ομάδα του σε υψηλό επίπεδο χωρίς να επηρεαστεί από το σοκ της τιμωρίας. Τα μεγάλα αστέρια της ομάδας παρέμειναν (πλην Παρόλο που πήγε στη Λάτσιο), όμως φέτος ο ανταγωνισμός αναμένεται ακόμα πιο σκληρός και ακόμα και η 8η θέση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μεγάλη επιτυχία.

Η χρονιά δεν ξεκίνησε καλά για τον Αντόνιο Κασάνο, ο οποίος "πλακώθηκε" στην προπόνηση με την μισή ομάδα της Πάρμα.

- Τίτλοι: 3 Κύπελλα, 1 Σούπερ Καπ Ιταλίας, 2 Κύπελλα UEFA, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης

- Παρατσούκλια: "τζαλομπλού", "κροτσάτι", "παρμέντσι"

- Πρόεδρος: Τομάζο Γκιράρντι

- Προπονητής: Ρομπέρτο Ντοναντόνι (3η σεζόν)

- Έδρα: "Stadio Ennio Tardini", χωρητικότητα 32.045, Πάρμα

- Περίοδος 2013-14: 6η θέση

- Μεταγραφικές κινήσεις: Τόζερ (Τζένοα), Μπελφοντίλ (Ίντερ/από συνιδιοκτησία), Μπιαμπιανί (Σαμπντόρια/από συνιδιοκτησία), Κόστα (Σαμπντόρια), Χεραλδίνο (Ουνιόν Σαν Φελίπε), Αλτομπέλο (Σαβόνα), Λόλι (Τσεζένα), Ταμάσι (Άσκολι), Ραβάλια (Τσεζένα), Τουρκέτα (Τσεζένα), Φεράρι (Γκούμπιο)

7. TORINO FC - ΤΟΡΙΝΟ (1906)

Η αφετηρία της φετινής σεζόν βρίσκει τους φίλους της Τορίνο σε μία ονειρεμένη κατάσταση και αυτό γιατί βλέπουν για πρώτη φορά την ομάδα τους να αγωνίζεται στα Κύπελλα Ευρώπης μετά από απουσία 20 χρόνων (εκμεταλλευόμενη την τιμωρία της Πάρμα). Οι "ταύροι" πραγματοποίησαν πέρυσι μία εξαιρετική πορεία στο πρωτάθλημα στηριζόμενοι σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στην εκτελεστική δεινότητα των Ιμόμπιλε και Τσέρτσι και ευελπιστούν ότι και φέτος θα είναι σκληρό καρύδι για κάθε αντίπαλο. Ειδικά αν παραμείνει ο Αλέσιο Τσέρτσι καθώς με τον Φάμπιο Κουαλιαρέλα να μένει ελεύθερος από τη Γιουβέντους και να εντάσσεται στο δυναμικό της η ομάδα του Βεντούρα "υπόσχεται" πως και φέτος θα είναι ιδιαίτερα υπολογίσιμη.

TURIN, ITALY - AUGUST 25: Alessio Cerchi of Torino celebrates after scoring his team's second goal during the Serie A match between Torino FC and US Sassuolo Calcio at Stadio Olimpico di Torino on August 25, 2013 in Turin, Italy. (Photo by Tullio M. Puglia/Getty Images) GETTY IMAGES

Ο πρώτος σκόρερ της περυσινής Serie A, Τσίρο Ιμόμπιλε, αγωνίζεται πλέον στη Ντόρμουντ, όμως με τον Αλέσιο Τσέρτσι στο ρόστερ της η Τορίνο μπορεί να αισιοδοξεί και ενόψει της νέας σεζόν.

- Τίτλοι: 7 πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα

- Παρατσούκλια: "γκρανάτα", "τόρο"

- Πρόεδρος: Ουρμπάνο Καΐρο

- Προπονητής: Τζαμπιέρο Βεντούρα (4η σεζόν)

- Έδρα: "Stadio Olimpico", χωρητικότητα 28.140, Τορίνο

- Περίοδος 2013-14: 7η θέση

- Μεταγραφικές κινήσεις: Κουαλιαρέλα (Γιουβέντους), Σίλβα (Ντεφενσόρ), Νοτσερίνο (Μίλαν), Μαρτίνες (Γιούνγκ Μπόις), Γιάνσον (Μάλμε), Αβράμοβ (Κάλιαρι), Μπενάσι (Ίντερ/με συνιδιοκτησία), Πέρεθ (Ατλέτικο), Ελ Καντουρί (Νάπολι), Μακσίμοβιτς (Ερυθρός Αστέρας)

8. AC MILAN - ΜΙΛΑΝ (1899)

H Mίλαν πραγματοποίησε πέρυσι τη χειρότερη σεζόν της μετά το 1998, κάτι που μαρτυρά ανάγλυφα το γεγονός ότι τερμάτισε 8η και απέτυχε να βγει στην Ευρώπη. Η πορεία αυτή μόνο τυχαία δεν ήταν αφού το ρόστερ της γίνεται χρόνο με το χρόνο όλο και φτωχότερο (από το 2011 που πήρε το σκουντέτο και έπειτα), με τους διοικούντες τον σύλλογο να εφαρμόζουν μία σφιχτή οικονομική πολιτική και να προχωρούν κυρίως σε μεταγραφές ελεύθερων ή δανεικών παικτών. Το πείραμα με τον ρούκι στους πάγκους Κλάρενς Ζέεντορφ κράτησε μόλις έξι μήνες, όμως το εντυπωσιακό είναι πως οι "ροσονέρι" συνεχίζουν πάνω στο ίδιο μοντέλο και φέτος, με έναν άλλο πρώην άσο τους (και μέχρι πριν λίγο καιρό προπονητή στην ομάδα Primavera του συλλόγου) τον Φίλιπο Ιντσάγκι, να αναλαμβάνει τα ηνία. Τα αποτελέσματα στα φιλικά δεν ήταν και τα πλέον ενθαρρυντικά (γλύκανε κάπως το χάπι η κατάκτηση του Trofeo Tim), ο Μάριο Μπαλοτέλι πουλήθηκε στο φινάλε των μεταγραφών, και πλέον όλοι περιμένουν με αγωνία στο που θα γείρει φέτος η πλάστιγγα... Θα συνεχιστεί η ελεύθερη πτώση της ομάδας ή ο "Σούπερ Πίπο" θα γυρίσει το κουμπί και θα φέρει καλύτερες ημέρες;

Ο Φίλιπο Ιντσάγκι ελπίζει να έχει καλύτερη τύχη στον πάγκο της Μίλαν απ’ότι ο Κλάρενς Ζέεντορφ που δεν έμεινε παραπάνω από έξι μήνες.

- Τίτλοι: 18 πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα, 6 Σούπερ Καπ Ιταλίας, 7 Κύπελλα Πρωταθλητριών, 2 Κύπελλα Κυπελλούχων, 5 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 3 Διηπειρωτικά, 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

- Παρατσούκλια: "ροσονέρι", "διάβολος"

- Πρόεδρος: Σίλβιο Μπερλουσκόνι

- Προπονητής: Φίλιπο Ιντσάγκι (1η σεζόν)

- Έδρα: "San Siro", χωρητικότητα 80.018, Μιλάνο

- Περίοδος 2013-14: 8η θέση

- Μεταγραφικές κινήσεις: Ντιέγκο Λόπεθ (Ρεάλ), Αγκάτσι (Κάλιαρι), Αλέξ (Παρί Σεν-Ζερμέν), Μενέζ (Παρί Σεν-Ζερμέν), Αρμέρο (Νάπολι), Ραμί (Βαλένθια), Σαπονάρα (Πάρμα/από συνιδιοκτησία), Πόλι (Σαμπντόρια/από συνιδιοκτησία)

9. SS LAZIO - ΛΑΤΣΙΟ (1900)

Η περυσινή σεζόν ήταν "δύσκολη" για τους ανθρώπους της Λάτσιο, με την ομάδα να τερματίζει στην 9η θέση (χαμηλότερο πλασάρισμά της εδώ και τέσσερα χρόνια) και να μένει εκτός Ευρώπης. Επιπλέον, οι πρωτευουσιάνοι ταλαιπωρήθηκαν από τον ψυχρό πόλεμο μεταξύ της διοίκησης και των οπαδών που είχε ως αποτέλεσμα τα περισσότερα ματς στο "Ολίμπικο" να διεξάγονται χωρίς την παρουσία των οργανωμένων στην εξέδρα αλλά και με ελάχιστο κόσμο για το μέγεθος του συλλόγου. Ο Στέφανο Πιόλι είδε με χαρά να έρχονται στη Ρώμη για την ομάδα του οι Ντε Βρίι, Παρόλο και Μπάστα και να παραμένουν ο πρωταθλητής κόσμου με την εθνική Γερμανίας Κλοζε και ο Καντρέβα, ενώ το γεγονός πως δεν υπάρχουν φέτος μεσοβδόμαδες υποχρεώσεις στην Ευρώπη ίσως βοηθήσει τη Λάτσιο να διεκδικήσει εκ νέου ένα πλασάρισμα μέσα στην πρώτη εξάδα.

epa03688424 Lazio's German forward Miroslav Klose celebrates after scoring a goal during the Italian Serie A soccer match between SS Lazio and Bologna FC at Olimpico stadium in Rome, Italy, 05 May 2013. EPA/ANDREA STACCIOLI +++(c) dpa - Bildfunk+++ DPA

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής με την εθνική Γερμανίας και πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Μουντιάλ, Μίροσλαβ Κλόζε, συνεχίζει για τέταρτη σεζόν στη Λάτσιο.

- Τίτλοι: 2 πρωταθλήματα, 6 Κύπελλα, 3 Σούπερ Καπ Ιταλίας, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης

- Παρατσούκλια: "λατσιάλι", "μπιανκοτσελέστι", "μπιανκατζούρι", "αετοί"

- Πρόεδρος: Κλάουντιο Λοτίτο

- Προπονητής: Στέφανο Πιόλι (1η σεζόν)

- Έδρα: "Stadio Olimpico", χωρητικότητα 70.634, Ρώμη

- Περίοδος 2013-14: 9η θέση

- Μεταγραφικές κινήσεις: Ντε Φράι (Φέγενοορντ), Παρόλο (Πάρμα), Μπάστα (Ουντινέζε), Χεντιλέτι (Σαν Λορένσο), Τζόρτζεβιτς (Ναντ), Κρέτσο (Τερνάνα)

10. HELLAS VERONA FC - ΕΛΛΑΣ ΒΕΡΟΝΑ (1903)

Η Ελλάς Βερόνα επέστρεψε με τον πλέον θεαματικό τρόπο στη Serie A μετά από 11 χρόνια αναμονής, με την ομάδα του Βαγγέλη Μόρα να εξασφαλίζει με χαρακτηριστική άνεση την παραμονή της (ουσιαστικά από το τέλος του πρώτου γύρου) και τελικά -κάνοντας μία "κοιλιά" προς το φινάλε- να πλασάρεται στην 10η θέση. Ο περσινός πρώτος σκόρερ της Λούκα Τόνι παραμένει κάτοικος Βερόνας όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τα δύο μεγάλα περσινά ατού της ομάδας, Ιτούρμπε και Ρόμουλο, που μεταγράφηκαν σε Ρόμα και Γιουβέντους αντίστοιχα. Φέτος θα έχει σαφώς δυσκολότερο έργο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η ελληνική παροικία στο "Μπεντεγκόντι" έχει μεγαλώσει καθώς προστέθηκαν στο ρόστερ οι Έλληνες διεθνείς και με εμπειρία στο Καμπιονάτο, Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος και Παναγιώτης Ταχτσίδης.

GRIGOLINI FRANCESCO

Η ελληνική παροικία μεγάλωσε στη Βερόνα, με τον Βαγγέλη Μόρα να καλωσορίζει στην Ελλάς τους Χριστοδουλόπουλο και Ταχτσίδη.

- Τίτλοι: 1 πρωτάθλημα

- Παρατσούκλια: "τζαλομπλού"

- Πρόεδρος: Μαουρίτσιο Σέτι

- Προπονητής: Αντρέα Μαντορλίνι

- Έδρα: "Stadio Marc'Antonio Bentegodi", χωρητικότητα 38.402, Βερόνα

- Περίοδος 2013-14: 10η θέση

- Μεταγραφικές κινήσεις: Χριστοδουλόπουλος (Μπολόνια), Ταχτσίδης (Τζένοα), Νενέ (Κάλιαρι), Μάρκες (Λεόν), Τσαντούρια (Κλουζ), Ιονίτα (Ααράου), Μάρτιτς (Ζανκτ Γκάλεν), Καπελούτσο (Σιένα), Ομπαντί (Μονακό), Λούνα (Άστον Βίλα), Ματία Βαλότι (Αλμπινολέφε), Κολίνι (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ρόμουλο (Φιορεντίνα)

11. ATALANTA BC - ΑΤΑΛΑΝΤΑ (1907)

Υπόδειγμα σταθερότητας και προόδου αποτελεί τα τελευταία χρόνια η Αταλάντα. Ο Στέφανο Κολαντουόνο τους ανέβασε στη Serie A το 2011 και από τότε όχι μόνο παραμένει σε αυτήν με τον ίδιο προπονητή αλλά βελτιώνει συνεχώς τη θέση της, καταλαμβάνοντας πέρυσι την καθόλα τιμητική 11η θέση. Όπλο της ομάδας της Λομπαρντίας είναι αναμφίβολα η ομοιογένεια που υπάρχει στο ρόστερ, η σκληρή της έδρα της και φυσικά η παρουσία των Ντένις, Μοράλες και Μποναβεντούρα που δίνουν άλλη... γλύκα στο παιχνίδι της από τη μέση και μπροστά. Εάν διατηρήσει αυτή τη βαθμολογική θέση και τη νέα σεζόν θα πρόκειται ασφαλώς για επιτυχία.

Το επονομαζόμενο "τανκ" της Αταλάντα, Χερμάν Ντένις, είναι έτοιμο και φέτος να κατεδαφίσει τις αντίπαλες ιταλικές άμυνες.

- Τίτλοι: 1 Κύπελλο

- Παρατσούκλια: "μπεργκαμάσκι", "νερατζούρι", "ορομπίτσι)

- Πρόεδρος: Αντόνιο Περκάσι

- Προπονητής: Στέφανο Κολαντουόνο (5η σεζόν)

- Έδρα: "Stadio Atleti Azzurri d'Italia", χωρητικότητα 24.642, Μπέργκαμο

- Περίοδος 2013-14: 11η θέση

- Μεταγραφικές κινήσεις: Μπιάβα (Λάτσιο), Κερουμπίν (Μπολόνια), Ντ'Αλεσάντρο (Ρόμα), Ναπόλ (Λοριάν), Γουέλμπεκ (Μπρέσια), Μποάκιε (Γιουβέντους), Τσιγκαρίνι (Νάπολι/από συνιδιοκτησία), Μπεναλουάν (Πάρμα)

12. UC SAMPDORIA - ΣΑΜΠΝΤΟΡΙΑ (1946)

Τα πράγματα δεν ξεκίνησαν πέρυσι καλά για τη Σαμπντόρια η οποία βολόδερνε στις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα στο ξεκίνημα, όμως η έλευση του Σίνισα Μιχαΐλοβιτς ήταν αρκετή για να σταματήσει η κατρακύλα. Και όχι μόνο αυτό: ο Σέρβος τεχνικός κατάφερε να μαζέψει 36 πόντους από τους 81 που διεκδίκησε και κατάφερε να κρατήσει τη "Σαμπ" με σχετική άνεση στην κατηγορία, ενώ φέτος ευελπιστεί ότι τα πράγματα θα πάνε ακόμα καλύτερα. Σε αυτό θα βοηθήσει σίγουρα και η επιστροφή του γκολκίπερ της Εθνικής Αργεντινής, Σέρχιο Ρομέρο (έληξε ο δανεισμός του στη Μονακό) αλλά και η έλευση του σκόρερ Μπεργκέσιο από την Κατάνια που θα πάρει τη θέση του Μάξι Λόπες στην κορυφή της επίθεσης. Στόχος δεν είναι άλλος από ένα καλύτερο πλασάρισμα από την περυσινή 12η θέση.

Ο Μπεργκέσιο δεν ακολούθησε την Κατάνια στη Serie B καθώς ήταν η βασική επιλογή της Σαμπντόρια για τη γραμμή κρούσης.

- Τίτλοι: 1 πρωτάθλημα, 4 Κύπελλα, 1 Σούπερ Καπ Ιταλίας, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων

- Παρατσούκλια: "Σαμπ", "Ντόρια", "μπλουτσερκιάτι"

- Πρόεδρος: Μάσιμο Φερέρο

- Προπονητής: Σίνισα Μιχάιλοβιτς (2η σεζόν)

- Έδρα: "Stadio Luigi Ferraris", χωρητικότητα 36.536, Γένοβα

- Περίοδος 2013-14: 12η θέση

- Μεταγραφικές κινήσεις: Μπεργκέσιο (Κατάνια), Καμπάνια (Κρίσταλ Πάλας), Μαρκιόνι (Πάρμα), Βιβιάνο (Παλέρμο), Ντάνκαν (Ίντερ), Σαλάμον (Μίλαν/από συνιδιοκτησία)


13. UDINESE CALCIO - ΟΥΝΤΙΝΕΖΕ (1896)

Τα πάντα άλλαξαν πέρυσι στην Ουντινέζε, η οποία από εκεί που βρισκόταν πάντα μέσα στην πρώτη πεντάδα από τη σεζόν 2009-2010 και έπειτα, έκανε... βουτιά στην 13η θέση. Οι αλλαγές συνεχίστηκαν όμως και αυτό το καλοκαίρι: ο Φραντσέσκο Γκουιντολίν άφησε τον πάγκο και ανέλαβε διοικητικό ρόλο μεσα στην ομάδα, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται πλέον ο Αντρέα Στραματσόνι έχοντας ως βοηθό τον Ντέγιαν Στάνκοβιτς. Αυτή είναι η δεύτερη θητεία του νεαρού τεχνικού σε ομάδα της Serie A μετά την πρώτη του εμπειρία με την Ίντερ και μόνο εύκολο δεν θα είναι το έργο του καθώς καλείται να εμπνεύσει ένα γκρουπ από πολλούς νεαρούς παίκτες. Φυσικά ο αειθαλής Αντόνιο Ντι Νατάλε παραμένει σημείο αναφοράς στην επίθεση της ομάδας, ενώ σημαντική προσθήκη αποτελεί και ο Παναγιώτης Κονέ μετά από εξαιρετικές σεζόν που είχε με τη φανέλα της Μπολόνια.

Συμπαίκτες από αυτή τη σεζόν ο εμβληματικός αρχηγός της Ουντινέζε, Αντόνιο Ντι Νατάλε, με τον Παναγιώτη Κονέ.

- Τίτλοι: -

- Παρατσούκλια: "ζέβρες", "φριουλάνι", "μπιακονέρι"

- Πρόεδρος: Φράνκο Σολντάτι

- Προπονητής: Αντρέα Στραματσόνι (1η σεζόν)

- Έδρα: "Stadio Friuli", χωρητικότητα 25.000, Ούντινε

- Περίοδος 2013-14: 13η θέση

- Μεταγραφικές κινήσεις: Κονέ (Μπολόνια), Ριέρα (Γουόφορντ), Φαραόνι (Γουότφορντ), (Κορίνθιανς), Τερεό (Κιέβο), Αγκίρε (Λίβερπουλ), Εντενίλσον (Κορίνθιανς), Ζααντί (Άντερλεχτ), Καμιλιάνο (Μπρέσια), Ουάγκ (Καέν), Μπόχνιεβις (Ρετζίνα), Κοπολάρο (Ρετζίνα), Αρμέρο (Νάπολι/από συνιδιοκτησία), Λούκας Εβανζελίστα (Σάο Πάουλο)

14. GENOA CFC - ΤΖΕΝΟΑ (1893)

Για ένα ακόμα καλοκαίρι η διοίκηση της Τζένοα (ουσιαστικά ο ισχυρός άνδρας της ομάδας Ενρίκο Πρετσιόζι) ανακάτεψε την τράπουλα φέρνοντας 13 νέους παίκτες στο "Λουίτζι Φεράρις" και ο Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι έχει πλέον την... υποχρεώση να δημιουργήσει ένα ομοιογενές σύνολο που θα παλέψει για να έχει μία ξέγνοιαστή σεζόν μακριά από τις θέσεις που οδηγούν στον υποβιβασμό. Ο Αλμπέρτο Τζιλαρντίνο αγωνίζεται πλέον στην Κίνα υπό τις οδηγίες του Μαρτσέλο Λίπι και η τριπλέτα Μπιοντίνι-Φλόρο Φλόρες-Βρσάλικο έχουν μετακινηθεί στη Σασουόλο όμως το νέο δίδυμο στην επίθεση που αποτελείται από τους Μάτρι και Πινίγια είναι αρκετά υποσχόμενο. Μαζί φυσικά με τον Ντιέγκο Περότι ο οποίος ήρθε από τη Σεβίλλη και από τον οποίο περιμένει πολλά το ροσομπλού κομμάτι της Γένοβας.

Έτοιμος για τη δεύτερη σεζόν στη Serie A με τη φανέλα της Τζένοα είναι ο Γιάννης Φετφατζίδης.

- Τίτλοι: 9 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο

- Παρατσούκλια: "ροσομπλού", "γκριφόνε"

- Πρόεδρος: Ενρίκο Πρετσιόζι

- Προπονητής: Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι (2η σεζόν)

- Έδρα: "Stadio Luigi Ferraris", χωρητικότητα 36.536, Γένοβα

- Περίοδος 2013-14: 14η θέση

- Μεταγραφικές κινήσεις: Πινίγια (Κάλιαρι), Περότι (Σεβίλλη), Ρόζι (Πάρμα), Μάτρι (Μίλαν), Ίτσο (Αβελίνο), Λαμάνα (Σιένα), Μούσις (Κοπεγχάγη), Εντενίλσον (Ουντινέζε), Ντάβιντε Μαρσούρα (Ουντινέζε), Ιάγο Φαλκέ (Τότεναμ)

15. CAGLIARI CALCIO - ΚΑΛΙΑΡΙ (1920)

Η Κάλιαρι πρώτα έσωσε την κατηγορία την περασμένη σεζόν και στη συνέχεια προχώρησε σε μία σημαντική αλλαγή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο Μάσιμο Τσελίνο άφησε το κουμάντο της ομάδας της Σαρδηνίας μετά από 22 χρόνια και τη θέση του ως ο ισχυρός άνδρας του συλλόγου πήρε ο Τομάσο Τζουλίνι, δεδηλωμένος οπαδός της Ίντερ και άλλοτε μέλος της διοίκησης των "νερατζούρι". Το κοινό του "Σεντ’Ελία" γνωρίζει πως στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος απο την παραμονή στην κατηγορία και για αυτό ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ο μπαρουτοκαπνισμένος από τέτοιες αποστολές, Ζντένεκ Ζέμαν. Ο 67χρονος τεχνικός έχασε αρκετά βασικά στελέχη της περασμένης σεζόν και έτσι θα στηριχτεί σε "νέο αίμα" ενώ υπάρχει πάντα ο Μάρκο Σάου με την ιδιαίτερη έφεση στο σκοράρισμα.

Ο Μάρκο Σάου θα είναι και φέτος μία σταθερή και αξιόπιστη λύση στην επιθετική γραμμή για την Κάλιαρι.

- Τίτλοι: 1 πρωτάθλημα

- Παρατσούκλια: "ροσομπλού", "σάρντι", "νησιώτες"

- Πρόεδρος: Τομάζο Τζουλίνι

- Προπονητής: Ζντένεκ Ζέμαν

- Έδρα: "Stadio Sant'Elia", χωρητικότητα 11.650, Κάλιαρι

- Περίοδος 2013-14: 15η θέση

- Μεταγραφικές κινήσεις: Μπενεντέτι (Ίντερ), Κράνιο (Μπρέσια), Λόνγκο (Ίντερ), Κρισέτινγκ (Ίντερ), Καπουάνο (Πεσκάρα), Ρανζέλ (Φλαμένγκο), Καπέλο (Μπολόνια), Κολόμπι (Αταλάντα), Ντόνσα (Παλέρμο)

16. AC CHIEVO VERONA - ΚΙΕΒΟ (1929)

Αν και έχει σαφώς μικρότερη δυναμική (και ασυγκρίτως λιγότερο κόσμο) έναντι της συμπολίτισσας Ελλάς Βερόνα, η Κιέβο έχει καταφέρει από το 2001 και μετά να απουσιάσει μόνο μία σεζόν από την κορυφαία κατηγορία ενώ στο διάστημα αυτό έχει καταφέρει να παίξει ακόμα και Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια βέβαια ακολουθεί καθοδική πορεία και ολοένα παίζει με τη φωτιά του υποβιβασμού κάτι που δεν θέλει με τίποτα να συνεχιστεί και την νέα σεζόν. Για το λόγο αυτό η διοίκηση προσπάθησε να στηρίξει όσο μπορεί τον Εουτζένιο Κορίνι, φέρνοντας στη Βερόνα παίκτες με αξία και εμπειρία από την κατηγορία όπως οι Μάξι Λόπες, Μαριάνο Ίσκο, Βάλτερ Μπίρσα και Ρικάρντο Μετζορίνι. Αυτοί σε συνδυασμό με τους έμπειρους Νταϊνέλι-Πελισιέρ και τον Παλόσκι που προέρχεται από καλή σεζόν θα επιδιώξουν να κρατήσουν τα "ιπτάμενα γαϊδούρια" μακριά από την επικίνδυνη ζώνη.

Ο Μάξι Λόπες ανήκει πλέον στην Κιέβο και στην παρουσίασή του ξεκαθάρισε πως θέλει να γίνει ένας από τους ηγέτες των Βερονέζων.

- Τίτλοι: -

- Παρατσούκλια: "ιπτάμενα γαϊδούρια", "τζαλομπλού"

- Πρόεδρος: Λούκα Καμπεντέλι

- Προπονητής: Εουτζένιο Κορίνι (2η σεζόν)

- Έδρα: "Stadio Marc'Antonio Bentegodi", χωρητικότητα 38.402, Βερόνα

- Περίοδος 2013-14: 16η θέση

- Μεταγραφικές κινήσεις: Γκαμπερίνι (Νάπολι), Μετζορίνι (Τορίνο), Μανγκανί (Νανσί), Αρέστι (Σαβόνα), Μπίρσα (Μίλαν), Ζουκάνοβιτς (Γάνδη), Μπιράγκι (Ίντερ), Μπάρντι (Ίντερ), Εντιμάρ (Κλουζ), Μπισάρι (Τζένοα), Κοφί (Τζένοα), Μάξι Λόπες (Σαμπντόρια)

17. US SASSUOLO CALCIO - ΣΑΣΟΥΟΛΟ (1922)

Η "σταχτοπούτα" της περυσινής Serie A δεν ήταν άλλη από την Σασουόλο, με την εκπρόσωπο της μικρότερης πόλης που έχει εμφανιστεί ποτέ στα γήπεδα της Serie A, να επιτυγχάνει μάλιστα ιστορικό άθλο παραμένοντας στην κατηγορία. Οι "νεροβέρντι" έφτασαν κάποια στιγμή μεσούσης της σεζόν να θεωρούνται ως το ακλόνητο φαβορί για να κουνήσουν πρώτοι... μαντήλι όμως οι τέσσερις νίκες στις 7 τελευταίες αγωνιστικές μέτρησαν περισσότερο από τα 72 γκολ παθητικό. Στην επίθεση δεν έχει φόβο με την παρουσία του Ντομένικο Μπεράρντι (πιθανότατα τελευταία χρονιά του πριν πάει στη Γιουβέντους που έχει τα δικαιώματά του) αλλά και του Ζαζά, όμως στην άμυνα είχαν σοβαρό "θέμα" και για αυτό το λόγο ενισχύθηκαν με τους Βρσάλικο και Πελούζο. Αν μείνουν και φέτος θα πάρουν το... κολάι στα μεγάλα σαλόνια.

GENOA, ITALY - NOVEMBER 03: Domenico Berardi of US Sassuolo Calcio celebrates his third goal (3:4) during the Serie A match between UC Sampdoria v US Sassuolo Calcio at Stadio Luigi Ferraris on November 3, 2013 in Genoa, (Photo by Marco Luzzani/Getty Images) GETTY IMAGES

Αυτή θα είναι πιθανότατα η τελευταία χρονιά που οι φίλοι της Σασουόλο θα μπορούν να απολαμβάνουν τον Ντομένικο Μπεράρντι με την πράσινη και μαύρη φανέλα μιας που όλα δείχνουν πως από του χρόνου θα τον πάρει η Γιουβέντους που διατηρεί τα δικαιώματά του.

- Τίτλοι: -

- Παρατσούκλια: "νεροβέρντι"

- Πρόεδρος: Κάρλο Ρόσι

- Προπονητής: Εουσέμπιο Ντι Φρανσέσκο

- Έδρα: "Mapei Stadium – Città del Tricolore", χωρητικότητα 20.084, Ρέτζο Εμίλια

- Περίοδος 2013-14: 17η θέση

- Μεταγραφικές κινήσεις: Βρσάλκο (Τζένοα), Πελούζο (Γιουβέντους), Σαπάτα (Ουντινέζε)

18. US CITTA DI PALERMO - ΠΑΛΕΡΜΟ (1900)

Μετά από σχεδόν μία γεμάτη δεκαετία συνεχούς παρουσίας στη Serie A αλλά και της συμμετοχής της στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας το 2011, η Παλέρμο ήπιε τη σεζόν 2012-13 το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού προς απογοήτευση των πολλών φανς της. Οι Σικελοί όμως σήκωσαν κεφάλι άμεσα με τον σπεσιαλίστα στους πάγκους της δεύτερης κατηγορίας Μπέπε Ιακίνι και πλέον ανήκουν ξανά στους "μεγάλους" έχοντας κατακτήσει πέρυσι το πρωτάθλημα στη Serie B. Φέτος θα στηριχτούν σε ένα κράμα νέων και βετεράνων παικτών ενώ ατραξιόν θα είναι ως συνήθως ο Μαουρίτσιο Τζαμπαρίνι: ένας από τους πιο ιδιόρρυθμους προέδρους του ιταλικού ποδοσφαίρου που έχει την τάση να "σκουπίζει" προπονητές όταν δεν του αρέσουν τα αποτελέσματα. Ο περίφημος "mangiallenatore" ("προπονητοφάγος") του Καμπιονάτο είναι και πάλι εδώ με το δημιούργημά του: την Παλέρμο.

Η Σικελία θα έχει εκπρόσωπο και φέτος στη Serie A, με την Παλέρμο να επανακάμπτει μετά από δύο χρόνια απουσίας.

- Τίτλοι: -

- Παρατσούκλια: "ροζανέρι", "αετοί"

- Πρόεδρος: Μαουρίτσιο Τζαμπαρίνι

- Προπονητής: Τζουζέπε Ιακίνι

- Έδρα: "Stadio Renzo Barbera, χωρητικότητα 36.349, Παλέρμο

- Περίοδος 2013-14: 1η θέση (Serie B)

- Μεταγραφικές κινήσεις: Κουάισον (ΑΙΚ Στοκχόλμης), Τσότσεφ (ΤΣΣΚΑ Σόφιας), Ριγκόνι (Κιέβο), Μπαμπά (Τράμπζονσπορ), Έμερσον (Σάντος), Φεντάλ (Πάρμα), Μπελότι (Αλμπινολέφε), Λαζάρ (Βαρέζε/από συνιδιοκτησία), Αλάστρα (Τραπάνι/από συνιδιοκτησία)

19. EMPOLI FC - ΕΜΠΟΛΙ (1920)

Έξι χρόνια μετά την τελευταία παρουσία της στη Serie A, η Έμπολι επέστρεψε καταλαμβάνοντας πέρυσι τη 2η θέση στο πρωτάθλημα της Serie B πίσω από την Παλέρμο. Η άνοδος αυτή ήταν το μεγαλύτερο προπονητικό κατόρθωμα στη μέχρι τώρα καριέρα του Μαουρίτσιο Σάρι, με τον 55χρονο τεχνικό να ετοιμάζεται πλέον για την απόλυτη πρόκληση: να καθοδηγήσει για πρώτη φορά μία ομάδα στη μεγάλη κατηγορία. Θα εύχεται φυσικά το επιθετικό ντουέτο της ομάδας της Τοσκάνης να βρεθεί σε ανάλογη δαιμονιώδη φόρμα με πέρυσι. Ο 35χρονος Φραντσέσκο Ταβάνο και ο 34χρονος Μάσιμο Μακαρόνε βρήκαν πέρυσι 37 φορές το δρόμο προς τα δίχτυα και αν φέτος σκοράρουν έστω τα μισά τότε η Έμπολι έχει μία καλή "βάση" στην προσπάθεια να παραμείνει στην κατηγορία.

Οι "γερόλυκοι" Ταβάνο και Μακαρόνε έκαναν... παπάδες στην δεύτερη κατηγορία και σε αυτούς θα στηριχτεί η Έμπολι για να παραμείνει στην μεγάλη κατηγορία.

- Τίτλοι: -

- Παρατσούκλια: "ατζούρι"

- Πρόεδρος: Φαμπρίτσιο Κόρσι

- Προπονητής: Μαουρίτσιο Σάρι

- Έδρα: "Stadio Carlo Castellani", χωρητικότητα 19.847, Έμπολι

- Περίοδος 2013-14: 2η θέση (Serie B)

- Μεταγραφικές κινήσεις: Γκουαρέντε (Σεβίλλη), Ροβίνι (Ουντινέζε), Λασάλτ (Ίντερ), Βεσίνο (Φιορεντίνα), Σέπε (Νάπολι), Αγκίρε (Ουντινέζε), Βέρντι (Τορίνο)

20. AC CESENA - ΤΣΕΖΕΝΑ (1940)

Η Τσεζένα έκανε την υπέρβαση την περασμένη σεζόν καθώς μπόρεσε μέσω της συμμετοχής της στα πλέι οφ της Serie B να πάρει το μοναδικό διαθέσιμο εισιτήριο και να αναδυθεί στον αφρό του calcio μετά από δύο χρόνια απουσίας. Η αποστολή της βέβαια αυτή τη χρονιά θυμίζει έναν ναυαγό σε ωκεανό που προσπαθεί να σωθεί πάνω σε μία μικρή βαρκούλα, με τους "ιππόκαμπους" να μην έχουν προχωρήσει σε σημαντικές προσθήκες που να επιτρέπουν στους οπαδούς τους να αισιοδοξούν για παραμονή. Ο έμπειρος Φράνκο Μπριέντσα, το επιθετικό δίδυμο Μαριλούνγκο-Ροντρίγκες και ο δανεικός (στο φινάλε των μεταγραφών) από τη Ρόμα Κάρλος Καρμπονέρο θα είναι λογικά οι μπροστάρηδες στην προσπάθεια για το θαύμα της επιβίωσης ανάμεσα στους "γίγαντες" του ιταλικού ποδοσφαίρου.

Η Τσεζένα παρουσιάζεται ως το Νο 1 φαβορί για υποβιβασμό, όμως ο Μαριλούνγκο και οι συμπαίκτες του δεν θα παραδοθούν αμαχητί...

- Τίτλοι: -

- Παρατσούκλια: "ιππόκαμποι"

- Πρόεδρος: Τζόρτζιο Λουγκαρέζι

- Προπονητής: Πιερπάολο Μπιζόλι

- Έδρα: "Stadio Dino Manuzzi"

- Περίοδος 2013-14: 4η (πήρε το εισιτήριο μέσω των πλέι οφ της Serie B)

- Μεταγραφικές κινήσεις: Ζε Εντουάρντο (Πάρμα), Λουκίνι (Αταλάντα), Περίκο (Κάλιαρι), Κόπολα (Σιένα), Μάγκνουσον (Γιουβέντους), Νίκα (Αταλάντα), Λεάλι (Γιουβέντους), Βόλτα (Σαμπντόρια), Μπρεσάν (Βαρέζε), Καρμπονέρο (Ρίβερ Πλέιτ)

Το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής:

ΣΑΒΒΑΤΟ (30/7)

Κιέβο Βερόνα - Γιουβέντους (19:00)

Ρόμα - Φιορεντίνα (21:45)

ΚΥΡΙΑΚΗ (31/7)

Μίλαν - Λάτσιο (19:00)

Αταλάντα - Ελλάς Βερόνα (21:45)

Τσεζένα - Πάρμα

Τζένοα - Νάπολι

Παλέρμο - Σαμπντόρια

Σασουόλο - Κάλιαρι

Τορίνο - Ίντερ

Ουντινέζε - Έμπολι

Serie A 2014-15 (Preview)

TAGS SERIE A
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ