X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Όταν "έφυγε" ο Απόστολος Νικολαΐδης

Σαν σήμερα, στις 15 Οκτωβρίου του 1980, ο σπουδαιότερος παράγοντας στην ιστορία του Παναθηναϊκού, ο Απόστολος Νικολαΐδης απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών. Το Sport24.gr κάνει μία μικρή αναδρομή στη ζωή του.

Ο Γεώργιος Καλαφάτης υπήρξε ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού, όμως ο Απόστολος Νικολαΐδης ήταν εκείνος ο οποίος τον "γιγάντωσε", αυτός ο οποίος τον μετέτρεψε στον ελληνικό σύλλογο με τα περισσότερα τμήματα, τους περισσότερους αθλητές και τους πιο πολλούς τίτλους.

Ο "πατριάρχης", όπως εύστοχα του αποδόθηκε ο τίτλος, άρχισε την καριέρα του στον Παναθηναϊκό ως αθλητής σε διάφορα σπορ και στη συνέχεια μεταπήδησε σε διοικητικά πόστα. Ήταν ο ιθύνων νους των διοικήσεων, ακόμα και όταν δεν είχε την προεδρία, αλλά επέλεγε να κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο.

Δυστυχώς, στις 15 Οκτωβρίου του 1980, ο Απόστολος Νικολαΐδης νικήθηκε από τον μοναδικό ανίκητο αντίπαλο... Το χρόνο... Σαν σήμερα πριν από 36 χρόνια, ο "Πατριάρχης" του Παναθηναϊκού άφησε την τελευταία του πνοή.

Δύο λόγια για τη ζωή του

Ο Απόστολος Νικολαΐδης αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες στην ιστορία του Παναθηναϊκού.

Υπήρξε αθλητής του Συλλόγου, αλλά και διοικητικό στέλεχος του Τριφυλλιού έως και το καλοκαίρι του 1979. Ήταν ένας χαρισματικός και πολυσύνθετος αθλητής. Εκτός από το ποδόσφαιρο ασχολήθηκε με το μπάσκετ και το βόλεϊ, ενώ ήταν επί σειρά ετών Πρωταθλητής του στίβου στο δέκαθλο, τη σφαιροβολίας, στη δισκοβολία, στο επί κοντώ και το ύψος.

Σε ότι αφορά την ποδοσφαιρική του καριέρα υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους μέσους και αμυντικούς της εποχής του. Οι αστείρευτες δυνάμεις του τον έκαναν να ξεχωρίζει και να αποσπά κολακευτικά σχόλια από συμπαίκτες και αντιπάλους.

Το 1928 ολοκλήρωσε την αθλητική του καριέρα και έκτοτε αναμείχθηκε με τα διοικητικά του Συλλόγου.

Πολυ-αθλητής!

Ο Απόστολος Νικολαΐδης γεννήθηκε το 1896 στη Στενήμαχο της Ανατολικής Ρωμυλίας. Προερχόταν από εύπορη οικογένεια και τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Κωνσταντινούπολη. Φοίτησε στη Ροβέρτειο Σχολή, ενώ στη συνέχεια σπούδασε στη Γερμανία. Στα αξιοσημείωτα της προσωπικότητας του, ήταν το γεγονός πως ομιλούσε τέσσερις ξένες γλώσσες.

Στην Ελλάδα ήρθε το 1914, αρχικά εγκαθιστάμενος στη Θεσσαλονίκη, όπου έκανε στίβο με τα χρώματα του Άρη και με την Εθνική Γυμναστική Εταιρία. Σύντομα, μετακόμισε στην Αθήνα, γνωρίστηκε με τον Γεώργιο Καλαφάτη και εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό.

Εκπροσώπησε τον Παναθηναϊκό σε διάφορα αθλήματα, κυρίως όμως στο ποδόσφαιρο και στον στίβο. Επίσης, συμμετείχε υπό την ελληνική σημαία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσα, ως ποδοσφαιριστής και δεκαθλητής.

Ο Απόστολος Νικολαΐδης ως διοικητικός παράγοντας

Από το 1928 μέχρι και το καλοκαίρι του 1979, ο "Πατριάρχης" υπηρέτησε τον Παναθηναϊκό από πολλές θέσεις. Πέρασε από τα πόστα του εφόρου, του γενικού αρχηγού, του μέλους του ΔΣ, του αντιπροέδρου και του γενικού γραμματέα και εν τέλει, του προέδρου.

Ήταν ένας άνθρωπος πολυσχιδής αναφορικά με τον αθλητισμό και πλην του ποδοσφαίρου, συνέβαλλε στη διάδοση πολλών αθλημάτων στη χώρα μας, τα οποία δεν ήταν γνωστά. Επί των ημερών του έφτασε ο Παναθηναϊκός να συντηρεί 20 τμήματα και όλα να κάνουν Πρωταθλητισμό. Παράλληλα, είχε αναλάβει την προεδρία του Συλλόγου για μια πενταετία 1974-79.

Ήταν ο άνθρωπος ο οποίος έλαβε την απόφαση να παραχωρήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της νεοσύστατης ΠΑΕ Παναθηναϊκός στην οικογένεια Βαρδινογιάννη και όχι στον Παύλο Γιαννακόπουλο, τον Ιούλιο του 1979. Αφού επέλεξε που θα παραδώσει τα ηνία της ομάδας ποδοσφαίρου, αποχώρησε σταδιακά από τα κοινά του Τριφυλλιού, παραδίδοντας τη σκυτάλη στη νεότερη γενιά παραγόντων.

Ο μακριοβιότερος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ

Εκτός του Παναθηναϊκού, ο Απόστολος Νικολαΐδης ενεπλάκη με τα κοινά στον ελληνικό αθλητισμό και αναγνωριζόταν από όλους, απολαμβάνοντας το σεβασμό. Τη διετία 1926-1927 προέδρευσε στην ΕΠΟ και ήταν από τους πρωτεργάτες του Ράλι Ακρόπολις, αφού είχε την προεδρία της ΕΛΠΑ το 1951, όταν αυτή ανέλαβε τη διοργάνωση του. Διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και από το 1945 έως το 1967 ήταν ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, παραμένοντας ο μακροβιότερος στην ιστορία της ομοσπονδίας.

Το τελευταίο αντίο και η υπόσχεση

Ο Απόστολος Νικολαΐδης αντιμετώπισε προβλήματα υγείας στα τελευταία χρόνια της ζωής του και απεβίωσε στις 15 Οκτωβρίου του 1980.

Στην κηδεία του Νικολαΐδη παρέστησαν έδωσαν πλήθος φιλάθλων και αθλητών του Συλλόγου, ενώ τη σωρό του σκέπαζε μια σημαία της μεγάλης του αγάπης, του Παναθηναϊκού. "Εμείς οι αθλητές του Παναθηναϊκού, οι φίλαθλοί και οι στενοί σου συνεργάτες σου ορκιζόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε στη γραμμή που εσύ χάραξες και δεν θα δεχτούμε ποτέ, ούτε εμείς ούτε οι διάδοχοί μας ο Παναθηναϊκός σου να πάψει να είναι εκείνος που οραματίστηκες" ήταν ο όρκος όλων όσων έδωσαν το παρών.

"Και οι γίγαντες πέφτουν. Και οι Διογένηδες λυγίζουν. Και οι λεβέντες κι όλοι οι μεγάλοι και τρανοί πεθαίνουν. Έφυγε ο μέγιστος του ελληνικού αθλητισμού, Απόστολος Νικολαΐδης. Η μεγαλύτερη φυσιογνωμία αθλητού και αθλητικού παράγοντα δεν υπάρχει πια", έγραφε η "Αθλητική Ηχώ"…

Με ομόφωνη απόφαση της διοίκησης του Ερασιτέχνη μετά το θάνατο του, το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας φέρει το όνομα του.

PHOTO CREDIT: ACTION IMAGES

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ