PREMIER LEAGUE

Όταν η Λίβερπουλ δεν πήρε τον τίτλο, αν και 1η τα Χριστούγεννα!

Όταν η Λίβερπουλ δεν πήρε τον τίτλο, αν και 1η τα Χριστούγεννα!

Οι φίλοι της χαμογελούν, βλέποντάς την στην κορυφή την ημέρα των Χριστουγέννων, όμως η Λίβερπουλ είναι η τελευταία ομάδα που δεν πήρε πρωτάθλημα αν και βρέθηκε πρώτη τέτοια περίοδο! Το Sport24.gr θυμάται τους "reds" της σεζόν 2008-09...

Οι δύο Λονδρέζες, Άρσεναλ και Τσέλσι, έπαιξαν για τη... Λίβερπουλ το βράδυ της Δευτέρας καθώς με το στείρο μεταξύ τους 0-0 στο "Emirates" (στο 10ο στη σειρά ματς που ο Μουρίνιο φεύγει αήττητος από τον Βενγκέρ), η ομάδα του Μπρένταν Ρότζερς είναι εκείνη που θα κάνει χαρούμενα Χριστούγεννα στην κορυφή της Premier League.

Μπορεί βέβαια τα πάντα να έχουν αλλάξει 24 ώρες αργότερα, όταν και η Λίβερπουλ θα αντιμετωπίσει για τη Boxing Day την πανίσχυρη εντός έδρας Μάντσεστερ Σίτι, ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι με τη συμπλήρωση 17 αγωνιστικών είναι πρώτη, έχοντας καλύτερη διαφορά τερμάτων από την Άρσεναλ, είναι ένα μικρό παράσημο για τους "κόκκινους".

Το στοιχείο φυσικά που δίνει έξτρα γεύση στην παραμονή της Λίβερπουλ στην κορυφή στις 25 Δεκεμβρίου δεν είναι άλλο από τον θετικό οιωνό όσον αφορά στη μάχη του τίτλου.

Συγκεκριμένα, τις τέσσερις τελευταίες σεζόν στην Premier League η ομάδα που βρέθηκε στην κορυφή τα Χριστούγεννα ήταν και η ίδια που σήκωσε την κούπα λίγους μήνες αργότερα ενώ το φαινόμενο αυτό έχει συμβεί 7 φορές στα εννέα τελευταία χρόνια!

Όλα αυτά δημιουργούν ένα ευχάριστο κλίμα και μία λογική ευφορία σε μία ομάδα που "ζει και κινείται" στον αστερισμό του υπερηχητικού Λουίς Σουάρες , όμως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος που υπενθυμίζει πως η Λίβερπουλ είναι η τελευταία αγγλική ομάδα που δεν αναδείχτηκε πρωταθλήτρια παρότι τα Χριστούγεννα της ίδιας σεζόν τα είχε περάσει στην κορυφή!

Ναι, η Λίβερπουλ της σεζόν 2008-09 ήταν η καλύτερη Λίβερπουλ του Ράφα Μπενίτεξ στην εξαετία που ήταν το απόλυτο αφεντικό στα αποδυτήρια του "Άνφιλντ", όμως το φινάλε δεν ήταν αυτό που ήλπιζαν όλοι τα Χριστούγεννα του 2008...

Όταν η Λίβερπουλ δεν πήρε τον τίτλο, αν και 1η τα Χριστούγεννα!
© REUTERS

Ναι μεν ήταν η μοναδική αήττητη εντός έδρας σε εκείνο το πρωτάθλημα, εκείνη με τις λιγότερες ήττες συνολικά (2 εκτός έδρας) και αυτή με τα περισσότερα γκολ (77), το ταμείο όμως έγραψε... μείον στο φινάλε που γράφτηκε στις 24 Μαΐου 2009: η Λίβερπουλ σταμάτησε στους 86 βαθμούς, τέσσερις λιγότερους από την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Οι "κόκκινοι διάβολοι" βρέθηκαν 4οι την ημέρα των Χριστουγέννων εκείνης της σεζόν, βρήκαν όμως τον τρόπο να αντεπιτεθούν και -παρότι έχασαν και τα δύο μεγάλα ντέρμπι από τη Λίβερπουλ- μία αγωνιστική πριν το τέλος εξασφάλισαν μαθηματικά τον τίτλο.

Εκείνος μάλιστα ήταν ο τρίτος συνεχόμενος τίτλος για τη Γιουνάιτεντ (δεύτερη φορά που έκαναν θρι-πιτ μετά τους τίτλους το 1999, 2000 και 2001), 11ος επί εποχής Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και 18ος συνολικά, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που είχαν μέχρι τότε μόνο οι "reds".

Όταν η Λίβερπουλ δεν πήρε τον τίτλο, αν και 1η τα Χριστούγεννα!

Πως όμως εξελίχτηκε εκείνο το πρωτάθλημα για τους "κόκκινους" του Ράφα Μπενίτεθ που είχαν μάλιστα στο ρόστερ τους τέσσερις παίκτες που θα έπαιζαν τα επόμενα χρόνια στη Super League (Άλμπερτ Ριέρα, Ναμπίλ Ελ Ζαρ, Νταμιάν Πλεσίς, Κρίστιαν Νέμεθ); Πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι...

Με τον Φερνάντο Τόρες να είναι on fire από το ξεκίνημα στη δεύτερη σεζόν του στο μεγάλο λιμάνι και τους Τζέραρντ, Τσάμπι Αλόνσο και Μαστσεράνο να συνθέτουν μία εκπληκτική μεσαία γραμμή, η Λίβερπουλ είχε μία εκπληκτική εκκίνηση και σκόπευσε κατευθείαν στον πολυπόθητο τίτλο που έλειπε από το μακρινό 1990.

Οκτώ νίκες και δύο ισοπαλίες ήταν ο εντυπωσιακός απολογισμός στις πρώτες 10 αγωνιστικές, με την ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ να παίρνει σε αυτό το διάστημα το... σκαλπ τόσο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2-1 εντός) όσο και των Μάντσεστερ Σίτι (3-2 εκτός), Έβερτον (2-0 εκτός) και Τσέλσι (1-0 εκτός).

Όταν η Λίβερπουλ δεν πήρε τον τίτλο, αν και 1η τα Χριστούγεννα!
PHIL COLE

Η πρώτη ήττα (από τις δύο μόλις συνολικά) ήρθε την 1η Νοεμβρίου του 2008, με την Τότεναμ να επικρατεί των "κόκκινων" με 2-1 στο Λονδίνο στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής, ενώ η Λίβερπουλ έκλεισε τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος στην πρώτη θέση με απολογισμό 12 νίκες-6 ισοπαλίες-1 ήττα.

Η ανατολή του δεύτερου γύρου είδε το κόκκινο αστέρι να βρίσκεται πολύ ψηλά, με τη Λίβερπουλ να κάνει "φύλλο και φτερό" τη Νιούκαστλ μέσα στο "Σεντ Τζέιμς Παρκ" (5-1), όμως οι τρεις σερί ισοπαλίες που ακολούθησαν με Στόουκ, Έβερτον και Γουίγκαν, δεν ήταν καλό σημάδι ενόψει της τελικής ευθείας...

Στα μεγάλα ραντεβού ήταν πάντα εκεί κάτι που αποδείχτηκε περίτρανα από το 2-0 επί της Τσέλσι στο "Άνφιλντ" και το εκκωφαντικό 4-1 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέσα στο "Θέατρο των Ονείρων", η διαφορά όμως σε σχέση με το ξεκίνημα ήταν πως η Λίβερπουλ ήταν πλέον η ομάδα που κυνηγούσε και όχι αυτή που την καταδίωκαν.

epa01665040 Steven Gerrard sticks his face into the TV camera after scoring past Van der Sar during the English Permiership football match between Manchester United and Liverpool at Old Trafford, Manchester, Britain on 14 March 2009.  EPA/MAGI HAROUN UK AND IRELAND OUT - NO ONLINE OR INTERNET USE WITHOUT A LICENCE FROM THE FOOTBALL DATA CO. LTD
epa01665040 Steven Gerrard sticks his face into the TV camera after scoring past Van der Sar during the English Permiership football match between Manchester United and Liverpool at Old Trafford, Manchester, Britain on 14 March 2009. EPA/MAGI HAROUN UK AND IRELAND OUT - NO ONLINE OR INTERNET USE WITHOUT A LICENCE FROM THE FOOTBALL DATA CO. LTD EPA

Χάρη σε ένα εντυπωσιακό ντεμαράζ στο δεύτερο γύρο, η Γιουνάιτεντ είχε πάρει εκείνη τα ηνία και η Λίβερπουλ ήταν εκείνη που περίμενε ένα στραβοπάτημα της μεγάλης αντιπάλου για να επιστρέψει στο ρετιρέ, το οποίο όμως δεν ήρθε ποτέ.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Λίβερπουλ πήρε 8 νίκες στις εννέα τελευταίες αγωνιστικές της Premier League, με τη μοναδική της απώλεια βαθμών ωστόσο σε εκείνο το διάστημα να είναι αρκετή για να "σκοτώσει" τις ελπίδες τίτλου.

Αυτή ήρθε στο αλησμόνητο ντέρμπι με την Άρσεναλ στο "Άνφιλντ" στις 21 Απριλίου 2009 (33η αγωνιστική), όπου η Λίβερπουλ "καιγόταν" για τη νίκη και παρότι πέτυχε τέσσερα γκολ αυτή δεν ήρθε ποτέ καθώς στον αντίποδα δέχτηκε τέσσερα γκολ από τον... Αντρέι Αρσάβιν.

Όταν η Λίβερπουλ δεν πήρε τον τίτλο, αν και 1η τα Χριστούγεννα!

Εκείνη η βραδιά ανήκε αποκλειστικά στον Ρώσο επιθετικό της Άρσεναλ ο οποίος κατάφερε να νικήσει με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο τον Πέπε Ρέινα, με το 4-4 στο φινάλε να χορταίνει τους λάτρεις του αγγλικού ποδοσφαίρου αλλά να σερβίρει... κώνειο στους αμέτρητους υποστηρικτές της Λίβερπουλ.

Οι "κανονιέρηδες" στέρησαν το πρωτάθλημα από τη Λίβερπουλ το 1991 νικώντας την με 2-0 μέσα στο "Άνφιλντ" την τελευταία αγωνιστική της σεζόν 1990-91 (μόνο με δύο γκολ διαφορά έπαιρνε τον τίτλο η Άρσεναλ, με το νικητήριο γκολ να έρχεται από τον Τόμας στις καθυστερήσεις!) εκείνοι της αφαίρεσαν κάθε ελπίδα 18 χρόνια αργότερα.

Ειρωνεία της τύχης; Οι δύο αυτές ομάδες θα είναι φέτος οι συγκάτοικοι στην κορυφή της βαθμολογίας την ημέρα των Χριστουγέννων, σε μία χρονιά που η Λίβερπουλ ξεκίνησε ορθά και ρεαλιστικά με στόχο την είσοδο στην 4άδα, αλλά στην πορεία... ποιος ξέρει;

Όταν η Λίβερπουλ δεν πήρε τον τίτλο, αν και 1η τα Χριστούγεννα!

"Time will tell" που λένε και οι Άγγλοι. Και μιας και κάναμε αναφορά στο χρόνο, σας παραθέτουμε το ρόστερ της Λίβερπουλ πέντε χρόνια πριν, όταν άγγιξε για τελευταία φορά την κούπα στο Νησί...

Το ρόστερ της Λίβερπουλ τη σεζόν 2008-09:

Τερματοφύλακες: Ρέινα, Καβαλιέρι, Ιτάνζ, Χάνσεν, Γκουλάσκι

Αμυντικοί: Ντοσένα, Χίπια, Άγκερ, Φάμπιο Αουρέλιο, Αρμπελόα, Ινσούα, Κάραγκερ, Ντέγκεν, Ντάρμπι, Κέλι, Ίργουιν, Σκρτελ

Μέσοι: Τζέραρντ, Τσάμπι Αλόνσο, Μπεναγιούν, Μαστσεράνο, Λούκας, Σπίρινγκ, Πλεσίς, Ελ Ζαρ, Φλιν

Επιθετικοί: Τόρες, Ρόμπι Κιν, Ριέρα, Κάιτ, Μπάμπελ, Ν'Γκονγκ, Νέμεθ, Έκλεστον

TAGS PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ