X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΕΛΛΑΔΑ

Όταν ιδρύθηκε ο Ηρακλής

Ηρακλής

Σαν σήμερα (29/11/1908) ιδρύθηκε ο σύλλογος "Μακεδονικός Γυμναστικός" που λίγα χρόνια αργότερα έγινε γνωστός ως Γυμναστικός Σύλλογος Ηρακλής. Μιλούν στο Sport24.gr Κελεσίδου, Ατματσίδης,Δρίκος, Κακιούσης και Τσιργογιάννης.

Το 1899 μία ομάδα ανθρώπων που αγαπούσαν τη μουσική και τα σπορ αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με σκοπό να δημιουργήσουν έναν σύλλογο. Το όνομα αυτού, Όμιλος Φιλομούσων. Τρία χρόνια αργότερα οι ιδρυτές του συλλόγου αποφασίσουν να εντάξουν κι επίσημα τον αθλητισμό σε συνεννόηση με την Ελληνική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Μην ξεχνάμε πως μέχρι και το 1912 η Θεσσαλονίκη βρισκόταν κάτω από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μέχρι την απελευθέρωση της την 26η Οκτωβρίου του όταν και υπεγράφησαν τα σχετικά πρωτόκολλα παράδοσης της πόλης στον ελληνικό στρατό.

Των Πάρη Τσελεπίδη και Γιώργου Χριστοφόρου

Το πρώτο τμήμα που δημιουργήθηκε από τον Όμιλο Φιλομούσων ήταν το ποδόσφαιρο αμέσως κατάφερε να συναρπάσει το κοινό, με αποτέλεσμα λίγο αργότερα να ενταχθούν και άλλα σπορ (κολύμβηση, ποδηλασία). Μάλιστα ο πρώτος αγώνας έγινε με αντίπαλο την Ουνιόν Σπορτίφ το 1905 με την ελληνική ομάδα να κερδίζει με 3-0 κάνοντας υπερήφανους όλους τους Έλληνες της περιοχής.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Η περίεργη κατάσταση που επικρατούσε και το γεγονός πως δεν υπήρχε μεγάλη οικονομική στήριξη δημιούργησε προβλήματα και οδήγησε τον Όμιλο Φιλομούσων στη συνένωση του με την ομάδα της Ολυμπίας. Εκεί το 1908 δημιουργήθηκε ένας νέος σύλλογος, ο Μακεδονικός Γυμναστικός Σύλλογος.

Βέβαια η πολιτική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη εκείνη την περίοδο ήταν ρευστή με αποτέλεσμα το όνομα "Μακεδονικός" να θεωρείται ενοχλητικό από τις Οθωμανικές Αρχές. Έτσι ο σύλλογος επανιδρύθηκε υπό το όνομα "Οθωμανικός Ελληνικός Γυμναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ο Ηρακλής".

Ηρακλής Όμιλος Φιλομούσων

Η τελική μορφή

Στις 13 Μαρτίου 1911 εξελέγη νέο ΔΣ και στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε παρουσιάστηκε το νέο καταστατικό του συλλόγου. Όμως, η επίσημη αναγνώρισή του από τις ελληνικές αρχές καθυστέρησε. Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο 281 περί Σωματείων, ο σύλλογος έπρεπε να προσκομίσει πρακτικό ιδρύσεως και πίνακα ονομάτων ιδρυτών.

Τα έγγραφα αυτά όμως δεν ήταν διαθέσιμα, αφού ο Ηρακλής ιδρύθηκε επί τουρκοκρατίας, και εκτός από το καταστατικό υπήρχε μόνο η απλή άδεια που εκδόθηκε από την τουρκική αστυνομία. Τελικά, μετά από ανταλλαγές εγγράφων με τον πρόεδρο Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο Ηρακλής αναγνωρίστηκε ως ελληνικός αθλητικός σύλλογος και εγκρίθηκε το καταστατικό του με την απόφαση 1106 του 1914 του πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

Ο Ηρακλής καταχωρήθηκε στο βιβλίο αναγνωρισμένων σωματείων με αριθμό 1720 (παλαιός αριθμός 18) στις 11 Ιανουαρίου 1915, δηλαδή σχεδόν δυόμιση χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.

Τα τμήματα του Ηρακλή

Ανδρικά ομαδικά: Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Βόλεϊ, Χάντμπολ, Πόλο, Χόκεϊ επί πάγου, Ράγκμπι, Ρόλερ χόκεϊ, Μπολ χόκεϊ

Γυναικεία ομαδικά: Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Βόλεϊ, Χάντμπολ, Πόλο

Ατομικά Κολύμβηση: Συγχρονισμένη κολύμβηση, Στίβος, Ποδηλασία, Ξιφασκία

Βαρέα ατομικά: Άρση βαρών, Πάλη, Πυγμαχία, Τζούντο

Κελεσίδου: "Δεν χάνω την αισιοδοξία μου"

Αναστασία Κελεσίδου

Η Αναστασία Κελεσίδου (Ολυμπιονίκης 2000 και 2004) έχει δελτίο στον Ηρακλή από το 1985 όπως θυμάται και η ίδια στο Sport24.gr και όσες φορές και αν της πρότειναν να πάρει μεταγραφή σε σύλλογο της Αθήνας εκείνη το αρνήθηκε μένοντας πιστή στον Ηρακλή.

Η κορυφαία Ελληνίδα δισκοβόλος γεννήθηκε στο Αμβούργο το 1973 και από τα 12 της εντάχθηκε στην οικογένεια του Ηρακλή και έχοντας για προπονητή της τον Κώστα Σπανίδη πανηγύρισε δύο ασημένια Ολυμπιακά μετάλλια, το 2000 και το 2004 όπως και μεγάλες διακρίσεις σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Όπως και το χρυσό στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μπάρι της Ιταλίας το 1997.

"Είναι πολύ λυπηρό που ο Ηρακλής, ένα τόσο ιστορικό σωματείο με 105 χρόνια ζωής να έχει φθάσει σε αυτό το σημείο. Εντούτοις όμως δεν χάνω την αισιοδοξία μου ότι το αύριο θα είναι καλύτερο από το σήμερα. Κι αυτό γιατί ειλικρινά θεωρώ ότι θα βρεθούνε άνθρωποι που πραγματικά αγαπούνε τον Ηρακλή και θα τον βγάλουνε από αυτήν την κατάσταση που έχει περιέλθει".

Νίκος Ατματσίδης (πρώην πρόεδρος Ηρακλής)

Ο Νίκος Ατματσίδης έχει συνδυάσει το όνομά του στην προεδρία του Ηρακλή με την έλευση του Βασίλη Χατζηπαναγή το 1975 και αποτελεί ακόμη και σήμερα έναν από τους πιο αγαπητούς από τους φιλάθλους της ομάδας που πέρασαν από την συγκεκριμένη θέση.

"Είμαι πολύ στεναχωρημένος που η ομάδα βρίσκεται σε αυτή την θέση και εύχομαι να βρεθεί το συντομότερο να βρεθεί και πάλι εκεί που τους αξίζει αφήνοντας μια και καλή πίσω την ταλαιπωρία που έχει περάσει. Εύχομαι να γίνουνε οι κινήσεις που πρέπει στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου και να τα καταφέρει γιατί πρέπει".

Κι όσο για τον ίδιο που φροντίζει ακόμη και εκτός έδρας να βρίσκεται στο πλευρό του Ηρακλή ακόμη και με την σύζυγό του δεν κρύβει: "70 χρόνια αγάπης είναι αυτά και όσο ζω θα είμαι συνεχώς στο πλευρό του Ηρακλή".

Κώστας Τσιργογιάννης (εκπρόσωπος ΓΣ Ηρακλής)

Κώστας Τσιργογιάννης

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Ηρακλής αποτελεί την μάνα του συλλόγου και αυτός που για ακόμη μία φορά όπως συνέβη ουκ ολίγες τα τελευταία χρόνια καλείται να δώσει και τώρα λύσεις στην συμπλήρωση των 105 χρόνων. Κι όχι μόνο στην ΠΑΕ Ηρακλής που βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής σελίδας αλλά όπου και αν του ζητηθεί.

Ο Κώστας Τσιργογιάννης αποτελεί εκπρόσωπο του ΓΣ Ηρακλής και έναν από τους ανθρώπους που τα τελευταία χρόνια παρακολουθούνε από πολύ κοντά τις τελευταίες εξελίξεις έχοντας άποψη αλλά και ιδιαίτερη βαρύτητα σε κάθε του απόφαση.

Στην επικοινωνία του Sport24.gr με αφορμή ότι σήμερα ο Ηρακλής συμπληρώνει 105 χρόνια ζωής δεν δίστασε να πει: "Θεωρώ πως σαν Ηρακλής μας φθάσανε στον πάτο", και πρόσθεσε στο ίδιο έντονο ύφος: "Υπήρχε σχέδιο να σβήσει ο Ηρακλής. 10 φορές αλλάξανε οι νόμοι και μόνο ο Ηρακλής υποβιβάστηκε. Φθάσαμε λοιπόν να ξεκινήσουμε από το μηδέν και παρά το ότι χάθηκε ένας χρόνος δεν το βάζουμε κάτω".

Για να εξηγήσει : "Και λέω ότι χάθηκε ένας χρόνος εννοώντας την ομάδα του ποδοσφαίρου γιατί η ομάδα θα έπρεπε στο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής με τον Παναιτωλικό στο Καυτανζόγλειο Στάδιο να το κερδίσει και να πανηγυρίσει την άνοδό της στην Super League. Κάτι που δεν έγινε και θα πρέπει πάση θυσία να γίνει φέτος".

Για την συμπλήρωση των 105 χρόνων της ομάδας του Ηρακλή δήλωσε: "Είναι η μόνη ομάδα στην Θεσσαλονίκη με αυτή την ιστορία, ξεκινώντας από το 1896 ως Όμιλος Φίλων Μουσικής και ως Ηρακλής από το 1908". Κι όσο για το ότι βασικά τμήματα του συλλόγου δεν βρίσκονται στις μεγάλες κατηγορίες των πρωταθλημάτων τους είπε: "Αν την δεκαετία 2001-2010 είχαμε διοικήσεις με πλούσιο ταμείο δεν θα φθάναμε σε αυτό το σημείο. Υπάρχουνε όμως υπεύθυνοι και το δημόσιο πρέπει να τους βρει. Τι φταίει ο σύλλογος; Ένας σύλλογος που τα τελευταία χρόνια δεν έχει καθόλου επιχορηγήσεις και έσοδα μόνο από τις ακαδημίες του έχοντας συνολικά 17 τμήματα. Μία ομάδα με 800 παιδιά στις ακαδημίες της και άλλα 250 στην ΠΑΕ όπως λίγοι σύλλογοι έχουνε".

Για να εκφράσει την πεποίθησή του όσον αφορά το ενδεχόμενο αλλαγής σελίδας στην ΠΑΕ Ηρακλής πως: "Γνωρίζουμε για τις επαφές που γίνονται που είναι υπαρκτές και αν τελειώσουνε θετικά θα είναι για το καλό του Ηρακλή με χρόνο να υπάρχει".

Λευτέρης Κακιούσης (πρώην παίκτης και τεχνικός του Ηρακλή)

Λευτέρης Κακιούσης

Ο Λευτέρης Κακιούσης είχε οδηγήσει στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2009-2010 τον Ηρακλή στην Α1, όπου όμως δεν έμεινε παρά για μία χρονιά παρά το γεγονός ότι στα προηγούμενα χρόνια είχανε περάσει από το ρόστερ του παίκτες που στελέχωσαν την Εθνική μας ομάδα όπως οι Λάζαρος Παπαδόπουλος, Νίκος Χατζηβρέττας, Δημήτρης Διαμαντίδης και Σοφοκλής Σχορτσανίτης.

Ο Κακιούσης δεν είναι ένας προπονητής που βρέθηκε σε μία δύσκολη χρονιά στην άκρη του πάγκου της ομάδας καθώς δεν ήταν η μόνη που είχε κληθεί να ανταποκριθεί όπως και συνέδεσε το κύριο μέρος της πλούσιας μπασκετικής του καριέρας φορώντας την φανέλα της ως ο βασικός της πλέι μέικερ φθάνοντας μέχρι και την Εθνική ομάδα.

Ακόμη έδωσε το παρών στις πορείες που είχανε γίνει για δύο συνεχόμενα καλοκαίρια για την ΠΑΕ Ηρακλής αποδεικνύοντας το πόσο δεμένος είναι με την ομάδα και η τοποθέτησή του για τα σημερινά 105 γενέθλια του συλλόγου το φανερώνει και με το παραπάνω.

"Πρόκειται για το πιο παλιό σωματείο. Μία ιστορία που μετράει 105 χρόνια μιλάει από μόνη της αποτελώντας το πιο ιστορικά αθλητικά σωματεία στην Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη. Για αυτό και είναι επόμενο να με πληγώνει να βρίσκεται σε αυτήν την θέση είτε από υπαιτιότητα των εκάστοτε παραγόντων του είτε των εκάστοτε Κυβερνήσεων.

Ο Ηρακλής είναι ένα κοινωνικό σωματείο και μία ομάδα που χρειάζεται περισσότερο σεβασμό από όλους του φορείς. Για αυτό και θα πρέπει να γίνει μία συνολική προσπάθεια ώστε τα 17 του τμήματα να αναβαθμιστούνε και να αποκτήσουνε ρόλο πρωταγωνιστή".

Σωτήρης Δρίκος (τεχνικός Εθνικής βόλεϊ και πρώην του Ηρακλή)

Σωτήρης Δρίκος

Ο Σωτήρης Δρίκος μπορεί την στιγμή αυτή να βρίσκεται στην άκρη του πάγκου της Εθνικής βόλεϊ ωστόσο είναι ο προπονητής που πανηγύρισε το τελευταίο νταμπλ και συνάμα τους δύο τελευταίους τίτλους του Ηρακλή σε πρωτάθλημα και Κύπελλο την περίοδο 2011-2012. Αρχικά το Κύπελλο στην Σύρο και ακολούθως το πρωτάθλημα στους τελικούς με τον Φοίνικα Σύρου.

Το Sport24.gr εντόπισε τον ομοσπονδιακό μας τεχνικό στην Αθήνα τόνισε με σιγουριά: "Είναι πραγματικά λυπηρό που ο Ηρακλής των Final Four του Champions League είναι στην Α2. Ωστόσο επειδή όπως η ζωή κάνει κύκλους έτσι ισχύει και στον αθλητισμό και είμαι σίγουρος ότι θα ξαναβρεί τον δρόμο του με σωστά βήματα. Εξάλλου πρόκειται για μία ομάδα που την αγαπάει η πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και όλη η χώρα.

Και δεν το λέω τυχαία αλλά από πρώτο χέρι και μέσα από την προσωπική εμπειρία που είχα. Ωστόσο όταν ήμουνα εγώ στην ομάδα δεν είχα αισθανθεί κάτι ότι η ομάδα θα είχε να αντιμετωπίσει προβλήματα τέτοια που φαντάζουνε αξεπέραστα. Επαναλαμβάνω όμως ότι πιστεύω πως μπορούνε να ξεπεραστούνε. Η Α1 και το ελληνικό βόλεϊ εξάλλου χρειάζονται και με το παραπάνω την παρουσία του Ηρακλή και ενός δυνατού Ηρακλή και εύχομαι αυτό να γίνει σύντομα και η ομάδα να κατακτήσει ξανά τίτλους. Εξάλλου έχει κοινό που ξέρει και αγαπάει το βόλεϊ κάτι που επίσης το έζησα στην παρουσία μου στον πάγκο της ομάδας".

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ