X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Όταν ο Δαβίδ συνάντησε τον Γολιάθ

Με αφορμή την δεύτερη συμμετοχή του Ατρομήτου σε τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος το Sport24.gr κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν και θυμάται τους τελικούς ανάμεσα στις λεγόμενες "μικρομεσαίες" ομάδες κόντρα στους "ισχυρούς"

Ο 70ος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος είναι προ των πυλών, καθώς στις 28 Απριλίου στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, ο Ατρόμητος θα υποδεχθεί ως τυπικά γηπεδούχος τον Ολυμπιακό.

Αυτός θα είναι και ο δεύτερος τελικός στην ιστορία της ομάδας του Περιστερίου και με αφορμή αυτό το γεγονός το Sport24.gr, κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν και θυμάται τις κόντρες ανάμεσα στις φερόμενες ως "μικρομεσαίες" ομάδες της Ελλάδας κόντρα στους "ισχυρούς" σε μια μάχη που θυμίζει αυτή του Δαβίδ με τον Γολιάθ.

Κάποιες από αυτές τις ομάδες κατάφεραν να γευτούν την χαρά της νίκης κόντρα στους ισχυρούς, άλλες έμειναν με την δόξα της συμμετοχής στον θεσμό και φυσικά με την αναγνώριση του κόσμου φτάνοντας μέχρι το τέλος της διαδρομής.

Ο θεσμός του Κυπέλλου Ελλάδος αρχίζει το 1931, με κάποια διαλείμματα, όπως από το 1934 έως το 1938 που δεν διεξήχθη Κύπελλο και από το 1941 έως το 1945 που δεν έγιναν αγώνες στο διάστημα της γερμανικής κατοχής. Η διοργάνωση ξεκίνησε πάλι τη σεζόν 1946–1947.

1932-1933

Στον τελικό του 1932-33 (25 Μαρτίου) ο Εθνικός Πειραιά συνάντησε τον «ισχυρό» εκείνη την εποχή και πρωταθλητή Άρη Θεσσαλονίκης στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Η ομάδα του Πειραιά κατάφερε και πήρε την νίκη και το Κύπελλο χάρη σε γκολ των Ι. Τσιριτάκη (54'), Αλεξόπουλου (55'), ενώ για τον Άρη σκόραρε ο Καλτέκης (48').

Εθνικός: Ζανιώτης, Ζουρντός, Κωνσταντουδάκης, Γιάννης Χέλμης, Ι. Τσιριτάκης, Βαγγέλης Χέλμης, Δεληγιώργης, Αλεξόπουλος, Π. Τσιριτάκης, Mπoυρλετίδης, Λαπατός

Άρης: Κουμπλής, Κλεάνθης Βικελίδης, Πασχαλίδης, Γκικόπουλος, Κατσαούνης, Νικ. Βικελίδης, Βογδάνου, Ιετίων, Κίτσος, Καλτέκης, Αργυριάδης.

1946-1947

Μετά το τέλος της γερμανικής κατοχής, το Κύπελλο Ελλάδος μπήκε και πάλι στην σέντρα με τον Ολυμπιακό να κατακτά το τρόπαιο το 1946-47 (8 Ιουνίου) κόντρα στον Ηρακλή με 5-0 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας

Σκόρερ για τους Πιεραιώτες ήταν οι: Βάζος (13', 31', 78'), Βασιλειάδης (17') και Χατζησταυρίδης (79').

Ολυμπιακός: Κουρουκλάτος, Ζάκκας, Ανδρέας Μουράτης, Μινάρδος, Χέλμης, Βαγιακάκος, Βασιλειάδης, Χατζησταυρίδης, Γιάννης Βάζος, Πηλιούρης, Αποστολόπουλος.

Ηρακλής: Χάρχαλης, Τσαγανιάς, Παράσχος, Τσαλδάρης, Σιδηρόπουλος, Νικολάου, Παπαδάκης, Κάκκος, Φρένελης, Kαλoγιάννης, Μαργαρόπουλος.

1951-1952

Την σεζόν 1951-52, ο Ολυμπιακός ήταν και πάλι Κυπελλούχος Ελλάδος, ωστόσο χρειάστηκε δύο αγώνες για να πάρει το τρόπαιο κόντρα στον Πανιώνιο.

Ο πρώτος αγώνας έγινε την 1 Ιουνίου 1952 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με 2-2.

Τα γκολ για τον Ολυμπιακό πέτυχαν οι Κοπανίδης (30'), Δρόσος (90') και για τον Πανιώνιο ο Τσολιάς (34', 60').

Ολυμπιακός: Κουρουκλάτος, Ρωσσίδης, Μουράτης, Ξανθόπουλος, Μπέμπης, Κοτρίδης, Κανσός, Δαρίβας, Κοπανίδης, Χριστόπουλος, Δρόσος.

Πανιώνιος: Πεντζαρόπουλος, Κασάπογλου, Κερδεμελίδης, Ι. Ζαρκάδης, Παυλίδης, Στάϊκος, Σκορδίλης, Νεστορίδης, Τσολιάς, Ν. Ζαρκάδης, Σωτηριάδης.

Δεκαπέντε ημέρες αργότερα (5 lουνίου) στο ίδιο γήπεδο έγινε ο επαναληπτικός αγώνας με τον Ολυμπιακό να επικρατεί με 2-0 και να κατακτά το τρόπαιο. Σκόρερ ήταν Γιώργος Δαρίβας (5'), 68' Κανσός (68').

Ολυμπιακός: Koυρουκλάτoς, Ρωσσίδης, Γερμενής, Ξανθόπoυλος, Κοτρίδης, Μoυράτης, Κανσός, Δαρίβας, Χριστόπoυλος, Μπέμπης, Δρόσος.

Πανιώνιος: Πεντζαρόπoυλoς, Κασάπoγλoυ, Κερδεμελίδης, Ι. Ζαρκάδης, Παυλίδης, Στάικος - Σκορδίλης, Νεστορίδης, Τσολιάς, Ν. Ζαρκάδης, Σωτηριάδης.

1953-1954

Την επόμενη σεζόν (1953-54, 23 Μαΐου), ο Ολυμπιακός ήταν και πάλι Κυπελλούχος αυτή τη φορά απέναντι στην Δόξα Δράμας. Οι Πειραιώτες με γκολ των Δαρίβα (31') και Δρόσου (38') νίκησαν με 2-0 τους "μαυραετούς" στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ολυμπιακός: Καραπατής, Ρωσσίδης, Ξανθόπουλος, Μπ. Κοτρίδης, Σούλης, Ιωάννου, Κοκκινάκης, Μουστακλής, Καρπαθάκης, Δαρίβας, Δρόσος.

Δόξα Δράμας: Μποϊτάρης - Κοτρίδης, Σιμιτλιώτης, Θανάσης Λουκανίδης, Τόλιος, Πιστικός, Ιγναντίου, Καραλάζος, Αντώνης Γεωργιάδης, Τοκμακίδης, Ιωάννου.

1956-1957

Στις 30 lουλίου 1957 στο γήπεδο Καραϊσκάκη, ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε τον Ηρακλή στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος με τους "ερυθρόλευκους" να παίρνουν το τρόπαιο νικώντας με 2-0 με γκολ Κοτρίδη (38') και Υφαντή (73').

Ολυμπιακός: Θεοδωρίδης, Ρωσσίδης, Σούλης, Ξανθόπουλος, Μπέμπης, Κοτρίδης, Ποσειδών, Μουστακλής, Υφαντής, Πολυχρονίου, Γκαβέζος

Ηρακλής: Πτολεμαίος, Λεμονής, Περεδήμας, Λιάρος, Παπαδόπουλος, Ράμμος, Πιτσούδης, Χατζηγιαννίδης, Στ. Χασεκίδης, Τουμπέλης, Α. Χασεκίδης

1957-1958

INTIME SPORTS

Σεζόν 1957-58 και Κυπελλούχος πάλι ο Ολυμπιακός ο οποίος στις 30 Ιουλίου νίκησε στο γήπεδο Καραϊσκάκη την Δόξα Δράμας με 5-1.

Τα γκολ του Ολυμπιακού σημείωσαν οι: Γκαβέζος (22'), Μπέμπης (43'), Πολυχρονίου (63', 87'), Υφαντής (89') και για την Δόξα ο Ναλμπάντης (52').

Ολυμπιακός: Θεoδωρίδης, Καμπόλης, Σούλης, Στεφανάκος, Τσαντάκης, Κοτρίδης, Γκαβέζος, Υφαντής, Πολυχρονίου, Μπέμπης, Ψύχος

Δόξα Δράμας: Σαμλίδης, Κοτρίδης, Ιγναντίου, Σιμιτλιώτης, Πιστικός, Τάκης Λουκανίδης, Τζαφέρης, Ναλμπάντης, Παύλος Γρηγοριάδης, Θανάσης Λoυκανίδης, Aντώνης Γεωργιάδης, Ιωάννoυ.

1958-1959

Στις 5 Ιουλίου 1959, Ολυμπιακός και Δόξα Δράμας βρέθηκαν πάλι αντιμέτωποι στον τελικό αυτή τη φορά στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη με 2-1 με γκολ Υφαντή (52') και Μπέμπη (59'), ενώ η Δόξα σκόραρε με τον Αντώνη Γεωργιάδη (47').

Ολυμπιακός: Θεoδωρίδης, Ξανθόπουλος, Σούλης, Στεφανάκος, Ιωάννoυ, Πoλυχρoνίoυ, Κώστας Παπάζογλου, Χριστοφίδης, Yφαντής, Μπέμπης, Ψύχος

Δόξα Δράμας: Μποϊτάρης, Κοτρίδης, Ιγναντίου, Νικολαΐδης, Τάκης Λoυκανίδης, Τζαφέρης, Ναλμπάντης, Γρηγοριάδης, Θανάσης Λουκανίδης, Aντώνης Γεωργιάδης, Ιωάννoυ

1960-1961

Την περίοδο 1960-61 (2 Ιουλίου) στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο Ολυμπιακός συνάντησε τον Πανιώνιο. Νικητής ο Ολυμπιακός με 3-0 με γκολ των Παπάζογλου (34') και Σιδέρη (69', 88').

Ολυμπιακός: Τσανακτσής, Ρωσσίδης, Στεφανάκος, Σημαντήρης, Πολυχρονίου, Σπετσέρης, Γκαβέτζος, Κώστας Παπάζογλου, Σουρούνης, Γιώργος Σιδέρης, Ποσειδών

Πανιώνιος: Σώχος, Καψής, Παπουλίδης, Χρήστου, Μαυρίδης, Π. Γιαννακόπουλος, Χάιτας, Θ. Σαραβάκος, Αθανασούλας, Ι. Γιαννακόπουλος, Χρονόπουλος.

1962-1963

INTIME SPORTS

Την πρώτη του συμμετοχή σε τελικό είχε την περίοδο 1962-63 ο Πιερικός. Η ομάδα της Κατερίνης στις 18 Ιουλίου αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και ηττήθηκε με 3-0 με γκολ των Πολυχρονίου (30'), Παπάζογλου (39') και Σιδέρη (65').

Ολυμπιακός: Τσανακτσής, Σημαντήρης, Στεφανάκος, Θανάσης Λουκανίδης, Πολυχρονίου, Γιώργος Σιδέρης, Γκαβέτζος, Μπέμπης, Αριστείδης Παπάζογλου, Ψύχος.

Πιερικός: Δρανδάκης, Κεφαλίδης, Πορτοκαλίδης, Μυστακίδης, Ταξίδης, Σιδηρόπουλος, Αμανατίδης, Φουλίδης, Κιζύρογλου, Ορφανίδης, Χριστοφορίδης.

1966-1967

Στις 6 Ιουλίου 1967 στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον Πανιώνιο με τους "πράσινους" να επικρατούν με 1-0 με γκολ του Γράμμου (56').

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Καμάρας, Λουκανίδης, Σούρπης, Μπέλλης, Φυλακούρης, Πιτυχούτης, Παπαεμμανουήλ, Καλαϊτζίδης, Δομάζος, Γραμμός

Πανιώνιος: Κουρκουβέλας, Καραγιαννόπουλος, Σκρέκης, Νέγρης, Καλαντζίδης, Κυριαζής, Θανάσης Ιντζόγλου, Χάϊτας, Αθανασούλας, Δέδες, Κόλλιας

1975-1976

INTIME SPORTS

Στις 9 Ιουνίου 1975 στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, ήταν η σειρά του Ηρακλή του Βασίλη Χατζηπαναγή να στεφθεί Κυπελλούχος Ελλάδος κόντρα στον Ολυμπιακό στην διαδικασία των πέναλτι με 6-5.

Ο κανονικός αγώνας έληξε ισόπαλος με 2-2 και η παράταση με 4-4. Τα γκολ σημέιωσαν οι Χατζηπαναγής (25'), Σιώκος (60'), Κουσουλάκης (72'), Βιέρα (81'), Χατζηπαναγής (102'), Γκέσιος (111'), Καραβίτης (115') και Γκλέζος (119').

Ολυμπιακός: Κελεσίδης, Κυράστας, Σιώκος, Γκλέζος, Αγγελής, Καραβίτης, Βιέρα (91' Βασιλόπουλος), Δαβουρλής, Κρητικόπουλος (46' Συνετόπουλος), Γαλάκος, Σταυρόπουλος

Ηρακλής: Φανάρας, Σεντελίδης, Ξανθόπουλος, Χριστοφορίδης, Καλαϊτζίδης, Τουμπόγλου, Κουσουλάκης, Αντονίεβιτς, Χατζηπαναγής, Γκέσιος (113' Ποντίκης), Πανταζής (80' Μα τσουκατίδης)

1978-1979

INTIME SPORTS

Το 1978-79 ο Πανιώνιος ήταν αυτός που κατέκτησε το Κύπελλο, επικρατώντας στον τελικό (9 Ιουνίου) του Σταδίου Καραϊσκάκη με 3-1 της ΑΕΚ.

Τα γκολ για την ομάδα της Νέας Σμύρνης πέτυχαν οι Αναστόπουλος (51'), Λίμα (67') και Παθιακάκης (84'), ενώ για την ΑΕΚ ο Τάσος (3').

Πανιώνιος: Κάκαρης, Ζαχαρόπουλος, Γραβάνης, Χαλκίδης, Εμβολιάδης, Σαϊπάς (46' Μωραϊτέλης), Λίμα, Μαυρίκης, Αναστόπουλος, Παθιακάκης, Βαλλίδης.

ΑΕΚ: Στεριούδας, Μουσούρης, Ραβούσης, Νικολάου, Αρδίζογλου (46' Αποστολόπουλος), Νικολούδης, Δομάζος, Τσάμης, Τάσος, Μπάγεβιτς, Μαύρος.

1979-1980

INTIME SPORTS

Στις 26 Μαΐου 1980 στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, η Καστοριά του Σαργκάνη και του Παράσχου, κάνει την μεγάλη έκπληξη και παίρνει το τρόπαιο επικρατώντας με 5-2 του "ισχυρού" τότε Ηρακλή του Χατζηπαναγή.

Τα γκολ για τους "γουναράδες" σημείωσαν οι Σημαιοφορίδης (41'), Δίντσικος (49'), Τσιρώνης (70', 87', 90') και για τον "γηραιό" οι Καλαμπάκας (16'), Μαυροδουλάκης, (80').

Καστοριά: Σαργκάνης (88' Ερμείδης), Αλεξιάδης, Σιαπανίδης, Κόπανος, Σημαιοφορίδης, Παράσχος, Δίντσικος (73' Χουζουνίδης), Αρ. Παπαβασιλείου, Γρ. Παπαβασιλείoυ, Βοϊτσίδης, Τσιρώνης.

Ηρακλής: Παπαδόπουλος, Βαβρόφσκι, Μαυροδουλάκης (81' Αλεξιάδης), Μιχαηλίδης, Ξανθόπουλος, Βούλγαρης, Καλαμπάκας, Χατζηελευθερίου (70' Τσιρίκας), Καφκενάρης, Χατζηπαναγής, Παπαϊωάννου.

1981-1982

Την περίοδο 1981-82 (19 Ιουνίου) στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας αναμετρήθηκαν ο Παναθηναϊκός με την Λάρισα. Νικητής ο Παναθηναϊκός με 1-0 με γκολ του Χαραλαμπίδη (49').

Παναθηναϊκός: Κωνσταντίνου, Κυράστας, Σημαιοφορίδης, Κόβης, Καψής, Λιβαθηνός, Νικολάε, Κουρόπουλος (78' Κατσιάκος), Χαραλαμπίδης (78' Αναστασιάδης), Ντόκεν, Γαλάκος

Λάρισα: Πλίτσης, Παραφέστας, Πατσιαβούρας, Γκαλίτσιος, Aργυρoύλης, Δράμαλης (82' Βουτυρίτσας), Κουτάς (82' Μητσιμπόνας), Γκόλαντας, Βαλαώρας, Ανδρεούδης, Μαλουμίδης

1983-1984

INTIME SPORTS

Ο Παναθηναϊκός ήταν Κυπελλούχος και την περίοδο 1983-84 (6 Ιουνίου) στο ΟΑΚΑ πάλι με αντίπαλο την Λάρισα την οποία νίκησε με 2-0. Τα γκολ πέτυχαν οι Γκαλίτσιος (18' αυτογκόλ), 38' Αvτωνίου (38').

Παναθηναϊκός: Λαφτσής, Ταράσης, Καρούλιας, Κυράστας, Καψής, Γρηγόρης Παπαβασιλείου, Μαυρίδης, Αντωνίου, Χαραλαμπίδης (83' Γεροθόδωρος), Ρότσα, Θανάσης Δημόπουλος (88' Τασσόπουλος).

Λάρισα: Πλίτσης, Παραφέστας, Πατσιαβούρας, Μητσιμπόνας, Γκαλίτσιος, Boυτυρίτσας, Κυριλίδης (46' Τσιώλης), Ανδρεούδης, Ζιώγας, Κμίετσικ (72' Γκαμπέτας), Μαλουμίδης.

1984-1985

INTIME SPORTS

Η επόμενη χρονιά (22 lουνίου), ανήκε στην Λάρισα, η οποία μετά από δύο χαμένους τελικούς, νίκησε με 4-1 τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ και κατέκτησε το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας της.

Τα γκολ για την ΑΕΛ πέτυχαν οι Ζιώγας (39', 73'), Κμίετσικ (47'), Βαλαώρας (78') και για τον ΠΑΟΚ ο Σκαρτάδος (55').

Λάρισα: Πλίτσης, Παραφέστας, Κολομητρούσης, Μητσιμπόνας, Γκαλίτσιος, Βουτυρίτσας, Ζιώγας, Άνταμτσικ, Ανδρεούδης (85' Τσιώλης), Κμίετσικ, Βαλαώρας.

ΠΑΟΚ: Στεριούδας, Τσουρέλας, Αλαβάντας, Γιούρισιτς, Μπανιώτης (20' Καρασαββίδης), Σκαρτάδος, Αλεξανδρίδης, Βασιλάκος, Σίγγας, Πάπριτσα, Κωστίκος (62' Δαμανάκης)

1986-1987

INTIME SPORTS

Στις 21 Ιουνίου 1987 στο ΟΑΚΑ, αναμετρήθηκαν ο ΟΦΗ με τον Ηρακλή με την ομάδα της Κρήτης να επικρατεί με 3-1 του "γηραιού" στην διαδικασία των πέναλτι και να κατακτά το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας της.

Ο κανονικός αγώνας και η παράταση έληξαν με 1-1. Το γκολ για τον ΟΦΗ σημείωσε ο Κωφίδης, Χαραλαμπίδης (34') και για τον Ηρακλή ο Κωφίδης (30').

ΟΦΗ: Σηφάκης - Γκουλής, Βασιλείου, Τσινός, Μιχαλίτσιος (102' Ανδρεανίδης), Ίσις, Περσίας, Παπαβασιλείου, Νιόπλιας (94' Καριώτης), Χαραλαμπίδης, Σαμαράς.

Ηρακλής: Γκεοργκίεφ - Λευκόπουλος, Ζήφκας, Βακαλόπουλος, Ηλιάδης, Κωφίδης, Δανιήλ Παπαδόπουλος, Ζούντμπι, Αναστασιάδης, Χατζηπαναγής (98' Αδάμου), Καραΐσκος (57' Γιώργος Παπαδόπουλος).

1988-1989

INTIME SPORTS

Ο Παναθηναϊκός ήταν Κυπελλούχος την σεζόν 1988-89 (11 Μαίου), νικώντας στο ΟΑΚΑ με 3-1 τον Πανιώνιο.

Για τον ΠΑΟ σκόραραν οι Μαυρίδης (8'), Δημόπουλος (44' πεν.), Σαραβάκος (46') και για τον Πανιώνιο ο Ζάκκας (35')

Παναθηναϊκός: Σαργκάνης, Χατζηαθανασίου, Σαμαράς, Καλιτζάκης, Μαυρίδης, Σαραβάκος, Αντωνίου, Δημόπουλος (78' Κουρμπανάς), Γεωργακόπουλος (71' Ρότσα), Γεωργαμλής, Καλατζής.

Πανιώνιος: Παπαδόπουλος, Χατζημωυσιάδης, Παπουλίδης, Κουτρόπουλος, Τόγιας, Καναράς (51' Βασιλάκος), Μίχος, Αποσπόρης (69' Μπερσεμί), Μαραγκός, Ζάκκας, Μαύρος.

1989-1990

Στις 17 Μαΐου 1990, ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ κατέκτησε ένα ακόμη Κύπελλο αυτή τη φορά με αντίπαλο τον ΟΦΗ με σκορ 4-2.

Τα γκολ για τους Πειραιώτες σημείωσαν οι Τσαλουχίδης (12', 69') και Ντέταρι (29', 89'), ενώ για τον ΟΦΗ οι Βλαστός (48'), Τσίμπος (53').

Ολυμπιακός: Ταληκριάδης, Αποστολάκης, Καραταΐδης, Τσαλουχίδης, Παχατουρίδης, Αλεξίου, Μαυρομμάτης (76' Τσιαντάκης), Κωφίδης (89' Δρακόπουλος), Αναστόπουλος, Ντέταρι, Μητρόπουλος.

ΟΦΗ: Χανιωτάκης, Βάβουλας, Γκουλής (81' Τσινός), Πατεμτζής, Ανδρεανίδης, 'Ισις, Τσίμπος, Βέρα, Βλαστός (83' Μπατσινίλας), Νιόπλιας, Κάβουρας Προπονητής: Ευγένιος Γκέραρντ (Ολλανδός)

1990-1991 (Διπλός τελικός)

INTIME SPORTS

Την σεζόν 1990-91, ο θεσμός του Κυπέλλου άλλαξε με την διεξαγωγή διπλού τελικού. Εκείνη την περίοδο αναμετρήθηκαν ο Παναθηναϊκός με τον Αθηναϊκό με τους "πράσινους" να κατακτούν το τρόπαιο.

Ο πρώτος αγώνας έγινε την Τετάρτη 15 Μαΐου στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί με 3-0 με τέρματα των Κουρμπανά (70') Βαζέχα (78') και Βλάχου (88').

Αθηναϊκός: Σαργκάνης, Μπούτζουκας, Μπασαγιάννης, Χατζηαγγελής, Θεοδωράκος, Χατζηράπτης (72' Μπονγκ), Ζώταλης, Τζα-λακώστας, Κόλεφ (55' Αναστασίου), Τσαβαλιάς, Σπηλιώτης

Παναθηναϊκός: Βάντσικ, Αποστολάκης, Καλατζής, Χριστοδούλου, Καλιτζάκης, Κουρμπανάς, Φρατζέσκος (60' Βλάχος), Αντωνίου, Βαζέχα, Γεωργακόπουλος (88' Καλπάκης), Μαραγκός.

INTIME SPORTS

Ο δεύτερος τελικός έγινε την Τετάρτη 22 Μαΐου στο ΟΑΚΑ με τους "πράσινους" να επικρατούν και πάλι με 2-1.

Τα γκολ πέτυχαν οι Σαραβάκος (71'), Κουρμπανάς (84') και Ζώταλης (45').

Παναθηναϊκός: Βάντσικ, Αποστολάκης, Καλατζής, Χριστοδούλου, Καλιτζάκης, Κουρμπανάς, Μαραγκός (60' Σαραβάκος), Αντωνίου, Βαζέχα, Βλάχος (46' Φρατζέσκος), Γεωργαμλής

Αθηναϊκός: Κάντας, Μπασαγιάννης, Τάμπραντζης (46' Μπονγκ), Χατζηαγγελής, Σπηλιώτης, Θεοδωράκος, Χατζηράπτης, Βρύνιος, Δημόπουλος, Ζώταλης (71' Αναστασίου), Τσαβαλιάς

1995-1996

Μετά τον Αθηναϊκό τη σεζόν 1995-96 ήταν η σειρά του Απόλλωνα Σμύρνης να κάνει την πρώτη του συμμετοχή σε τελικό Κυπέλλου.

Την Τετάρτη 15 Μαίου στο ΟΑΚΑ ο Απόλλωνας αντιμετώπισε την ΑΕΚ από την οποία ηττήθηκε μρ 7-1.

Σκόρερ για την ΑΕΚ ήταν οι: Μπατίστα (11', 34'), Τσάρτας (22', 48' πεν, 76'), Κετσπάγια (60'), Κωστής (89') και για τον Απόλλωνα ο Μπάρνιακ (78').

Απόλλων: Ράπτης, Ιωάννου, Μαυρίδης (55' Λαχανάς), Θεοδωρόπουλος (35' Αλέξης), Αποστόλου (46' Κεφαλάς), Τάτσης, Βελέντζας, Έρακ, Μπάρνιακ, Κόλα, Νικολαΐδης.

ΑΕΚ: Ατματζίδης, Μπορμπόκης (66' Μαλαδένης), Κωστένογλου, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Βλάχος (66' Κωστής), Κετσπάγια, Σαβέβσκι, Μπατίστα, Τσάρτας (82' Βάιος Καραγιάννης), Κασάπης.

1997-1998

Την Περίοδο 1997-98 (29 Απριλίου), ο Πανιώνιος ήταν αυτός που κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος επικρατώντας στο Στάδιο Καραϊσκάκη του Παναθηναϊκού με 1-0 με γκολ του Ναλιτζή (53').

Πανιώνιος: Στρακόσια, Μπουγάς, Βόκολος, Ιωαννίδης, Κατσιαμπής (78' Θεόφιλος Καρασαββίδης), Μένταν (65' Κάφαλης), Μόντζιος, Ναλιτζής (73' Βάσμπεργκ), Καμίτσης, Σαπουντζής, Φύσσας.

Παναθηναϊκός: Βάντσικ, Αποστολάκης (65' Σιμπνιέφσκι), Κολιτσιδάκης, Νικολαΐδης, Γεωργιάδης ΓΣ, Γκούμας, Αλεξούδης (54' Λυμπερόπουλος), Μίκλαντ (48' Μπασινάς), Κώστας Κωνσταντινίδης, Γεωργιάδης ΓΧ, Βαζέχα.

1999–2000

Μετά τον Αθηναϊκό και τον Απόλλωνα την δεκαετία του '90 μια ακόμη ομάδα έκανε την εμφάνισή της σε τελικό Κυπέλλου το 2000. Ήταν ο Ιωνικός ο οποίος στις 10 Μαϊου, ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ από την ΑΕΚ με 3-0.

Σκόρερ ήταν οι Νικολαϊδης (37'), Πέτκοφ (76') και Μαλαδένης (81').

ΑΕΚ: Ατματσίδης, Δέλλας, Σίριτς (70' Καραγιάννης), Νικολαϊδης, Ζήκος, Κασάπης, Κωνσταντινίδης (81' Μαλαδένης), Λάκης, Καλητζάκης (85' Σαβέφσκι), Πέτκοφ, Καψής.

Ιωνικός: Στρακόσια, Χάουκλαντ, Παχατουρίδης (70' Γυριχίδης), Ξανθόπουλος, Νταρακλίτσης, Αφάς, Μπρούστερ, Κομπαγιάσι (59' Μουτσοντρίγκο), Οφρυδόπουλος (75' Λεοπάλντι), Δεληγιάννης, Ρόμπερτς.

2006-2007

INTIME SPORTS

Η Λάρισα μετά από πολλά χρόνια επέστρεψε σε τελικό Κυπέλλου το 2006-07 (5 Μαϊου) και κατάφερε να πάρει και το τρόπαιο επικρατώντας στο Πανθεσσαλικό Στάδιο με 2-1 του Παναθηναϊκού.

Για την Λάρισα σκόραραν οι Κόζλεϊ (3') και Αντσουέ (82'), ενώ για τον ΠΑΟ ο Παπαδόπουλος (44', πεν.)

Παναθηναϊκός: Εμπέντε, Νίλσον (82' Σέριτς), Βύντρα, Μόρις, Γκούμας, Λεοντίου, Τζιόλης (86' Μπίσκαν), Ιβανσιτς, Νίνης (73' Ρομέρο), Παπαδόπουλος, Μάντζιος.

Λάρισα: Κοτσόλης, Γκαλίτσιος, Βενετίδης, Φέρστερ, Νταμπίζας, Μπασιλά, Φωτάκης, Διγκόζης, Κλέιτον (85' Βάλλας), Αλωνεύτης (72' Καλαντζής), Κόζλεϊ (60' Αντσουέ).

2010-2011

INTIME SPORTS

Και φτάσαμε στην περσινή σεζόν (2010-11). Ο Ατρόμητος έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον τελικό του θεσμού στο ΟΑΚΑ, όπου ηττήθηκε από την ΑΕΚ με 3-0.

Τα γκολ για την ΑΕΚ πέτυχαν οι Λυμπερόπουλος (28'), Μπαχά (78') και Καφές (85').

Ατρόμητος: Ιτάνζ, Νάστος, Μπαζίνσκι, Νεμπεγλέρας, Καμαρά (89' Σαμπού), Αναστασάκος, Σφακιανάκης, Σαγκανόφσκιω(66' Μπρίτο), Τάτος, Ολιβέιρα (82' Σαρμιέρντο), Σκόνδρας.

ΑΕΚ: Σάχα, Μανωλάς, Δέλλας, Μάκος, Καράμπελας, Μπλάνκο (70' Καφές), Λαγός, Ντιόπ, Γεωργέας, Σκόκο (33' Μπαχά), Λυμπερόπουλος.

2011-2012

Σάββατο 28 Απριλίου 2012 στις 20.30 στο ΟΑΚΑ, 70ος τελικός Κυπέλλου Ελλάδος. Ο Δαβίδ (Ατρόμητος) εναντίον του Γολιάθ (Ολυμπιακός). Αυτό το τρόπαιο ποιος θα το πάρει;

INTIME SPORTS
TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ