X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Όταν ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ανακοίνωσε την πολυμετοχικότητα

INTIME SPORTS

Ήταν Τετάρτη 21 Μαΐου του 2008, όταν ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την είσοδο νέων μετόχων στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός και έδωσε το έναυσμα για την έναρξη της πολυμετοχικότητας. (vd)

Επί 29 χρόνια, από το 1979 έως το 2008, η οικογένεια Βαρδινογιάννη είχε στην κατοχή της την ιδιοκτησία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Στη διοίκηση συμμετείχαν διάφορα μέλη της, από τον Βαρδή, τον Θόδωρο, τον Γιώργο (κατά κύριο λόγο), μέχρι τον τελευταίο εκπρόσωπο της, τον Γιάννη (γιο του Βαρδή).

Όμως, οι αντιδράσεις μεγάλης μερίδας του κόσμου προς το πρόσωπο του Τζίγγερ, για την αποχή από τους τίτλους και την αδυναμία του να προστατέψει την ομάδα από την περιβόητη "παράγκα", έφεραν αλυσιδωτές εξελίξεις.

Αρκετά χρόνια υπέβοσκε και μεγάλωνε στους κόλπους των οπαδών η δυσαρέσκεια για την οικογένεια Βαρδινογιάννη, αφού από το 1996 και έπειτα, είχε κατακτηθεί μόνο το νταμπλ του 2004, εντός συνόρων. Την ίδια χρονική περίοδο στην Ευρώπη η ομάδα διέπρεψε και αυτό καταδείκνυε ακόμα περισσότερο τις "σφαγές" που είχε υποστεί στην Ελλάδα.

Οι Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος κλιμάκωσαν την πίεση τους, στο προσκήνιο παρουσιάστηκε η Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση με επικεφαλής τον Ανδρέα Βγενόπουλο, η οποία έδρασε με δυναμικότητα και ένταση, ενώ, οι οπαδοί εκδήλωσαν την οργή τους με αποκορύφωμα το συλλαλητήριο της 13ης Απρίλη του 2008.

Οι φίλαθλοι απαιτούσαν την άμεση αποχώρηση του Γιάννη Βαρδινογιάννη και οι επιφανείς φίλοι του Τριφυλλιού, ζητούσαν το άνοιγμα του μετοχολογίου της ΠΑΕ από τον ιδιοκτήτη της.

Ο Τζίγγερ, παρότι αντιστάθηκε στην αρχή, αποφάσισε, εν τέλει, να παραχωρήσει ένα μεγάλο ποσοστό των μετοχών που κατείχε, διατηρώντας, όμως, το πλειοψηφικό πακέτο.

Ήταν Τετάρτη 21 Μαΐου, όταν ο Γιάννης Βαρδινογιάννης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο αθλητικό κέντρο της Παιανίας και ανακοίνωσε την έναρξη της πολυμετοχικότητας.

Όπως είχε τονίσει, η ΠΑΕ θα προκήρυσσε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα αντιστοιχούσε στο 40% των μετοχών. Ο ίδιος θα διατηρούσε το 50% και ο Ερασιτέχνης το υπόλοιπο 10%.

Στο κάλεσμα του ανταποκρίθηκαν αρκετοί επιχειρηματίες, όχι, όμως, όσοι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον σε πρώτη φάση. Μέτοχοι έγιναν ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο Παύλος Γιαννακόπουλος, ο Νικόλας Πατέρας, ο Αδαμάντιος Πολέμης, ο Γιάννης Ξυλάς, ο Γιώργος Νίκας, ο Μιχάλης Ζολώτας, ο Παναγιώτης Δάβαρης και ο Αλέξανδρος Έλληνας, ενώ, συγκεντρώθηκαν συνολικά 67 εκατομμύρια ευρώ.

Σαν σήμερα, συμπληρώθηκαν 7 χρόνια από εκείνη την ημέρα, μία ημερομηνία ορόσημο που σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας άλλης, που οδήγησε στην οριστική αποχώρηση της οικογένειας Βαρδινογιάννη από τον Παναθηναϊκό.

Τα όσα έχουν συμβεί ενδιάμεσα, η δράση των προσώπων και οι ευθύνες τους, καθώς και τα γεγονότα που έφεραν τον Παναθηναϊκό σε ιστορικό χαμηλό, θα κριθούν από τους ιστορικούς του μέλλοντος.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ