ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων 2025: Οι 18 που έχουν προκριθεί, τα μεγαθήρια που θα αποκλειστούν κι η Ελλάδα

Η Μάντσεστερ Σίτι ύψωσε στην Τζέντα το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων
Η Μάντσεστερ Σίτι ύψωσε στην Τζέντα το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων © 2023 MANU FERNANDEZ / AP IMAGES

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων ολοκληρώθηκε και επιστρέφει το καλοκαίρι του 2025 με 32 ομάδες, σε μορφή... Μουντιάλ. Ποιες έχουν προκριθεί ήδη, ποιες διεκδικούν εισιτήριο, ποια μεγαθήρια αποκλείστηκαν και τι συμβαίνει με την Ελλάδα.

Η Μάντσεστερ Σίτι κατέκτησε το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων πριν από τη μετάλλαξή του σε μία διοργάνωση που πραγματικά θυμίζει Μουντιάλ. Η επόμενη έκδοσή του αναμένεται το καλοκαίρι του 2025 (15 Ιουνίου με 13 Ιουλίου) στις ΗΠΑ και θα συμμετέχουν 32 σύλλγοι από όλον τον πλανήτη και πλέον δεν θα διεξάγεται ετησίως, αλλά κάθε τέσσερα χρόνια.

Την περασμένη εβδομάδα η FIFA ανακοίνωσε τα κριτήρια εισόδου στο αναδιαμορφωμένο τουρνουά και περιέπλεξε αρκετά τα πράγματα, κυρίως στα της Ευρώπης. Η "γηραιά ήπειρος" θα πριμοδοτηθεί με δώδεκα εισιτήρια, αλλά με διαφορετικά κριτήρια εισόδου, αφού κατά βάση ακολουθεί διαφορετικό καλεντάρι.

Οι πρωταθλητές κάθε ηπείρου από το 2021 μέχρι το 2024 θα κερδίσουν την παρουσία τους στη διοργάνωση, ενώ κάποιες θέσεις θα καταλήξουν σε συλλόγους που τα πηγαίνουν καλά σε ένα ranking τετραετίας. Για τις πέντε μη ευρωπαϊκές συνομοσπονδίες, αυτό αφορά τις ολοκληρωμένες τέσσερις σεζόν στην τοπική διοργάνωση πρωταθλητών, όπου κάθε νίκη από τη φάση των ομίλων κι έπειτα αξίζει τρεις πόντους, κάθε ισοπαλία έναν και κάθε πρόκριση τρεις.

Στην UEFA και στο Champions League, κάθε νίκη αξίζει δύο πόντους, κάθε ισοπαλία έναν, η παρουσία στη φάση των ομίλων τέσσερις, η πρόκριση στη φάση των 16 πέντε και ένας πόντος απονέμεται για κάθε πρόκριση από εκεί και πέρα. Δεν προσμετρώνται όλες οι διοργανώσεις μέχρι το καλοκαίρι του 2025, αλλά οι τρεις που έχουν ολοκληρωθεί ήδη και η τρέχουσα.

Οι ομάδες των άλλων ηπείρων που έχουν προκριθεί ήδη

Με βάση αυτά τα δεδομένα υπάρχουν 18 ομάδες που γνωρίζουν ήδη ότι το καλοκαίρι του 2025 θα έχουν διεθνείς υποχρεώσεις στις ΗΠΑ, εκ των οποίων οι δέκα εκτός Ευρώπης.

Από την Αφρική, οι Αλ Αχλί και Γουιντάντ είναι πρωταθλήτριες των προηγουμένων ετών και απομένει η φετινή πρωταθλήτρια και μία ομάδα από το τοπικό ranking.

Τέσσερα εισιτήρια έχει και η Ασία, με την Αλ Χιλάλ και την Ουράβα να έχουν εξασφαλίσει τις δύο θέσεις και να απομείνει η νικήτρια του AFC Champions League και η κορυφαία ομάδα της κατάταξης που δεν έχει εξασφαλίσει εισιτήριο.

Η CONCACAF διαθέτει κι αυτή τέσσερα εισιτήρια κι έχει μοιράσει τα τρία σε Μοντερέι, Σιάτλ Σάουντερς και Λεόν. Η νικήτρια του Champions Cup 2024 θα πάρει το τελευταίο εισιτήριο. Αν το κατακτήσει μία από τις τρεις προαναφερθείσες, τότε αυτό θα καταλήξει στην καλύτερη ομάδα του ranking.

Η Ωκεανία δικαιούται μόλις ένα εισιτήριο, το οποίο κατοχυρώνει η καλύτερη πρωταθλήτρια της ηπείρου στην τετραετία (βάσει ranking), εν προκειμένω η Όκλαντ Σίτι της Νέας Ζηλανδίας.

Η Νότια Αμερική θα στείλει τις Παλμέιρας, Φλαμένγκο και Φλουμινένσε βάσει των τελευταίων Copa Libertadores, τη νικήτρια του επόμενου και τις δύο καλύτερες ομάδες του ranking.

Τέλος, οι ΗΠΑ ως διοργανώτρια χώρα θα έχει μία επιπλέον εκπρόσωπο, την οικοδέσποινα του τουρνουά, χωρίς να έχει ανακοινωθεί ο τρόπος που θα καταλήξει σε αυτήν.

Οι ευρωπαϊκές ομάδες που έχουν προκριθεί

Η UEFA έχει στη διάθεσή της τέσσερα εισιτήρια για τους κατόχους του Champions League και οκτώ για τις κορυφαίες ομάδες του ranking που δεν έχουν προκριθεί ήδη.

Τσέλσι, Ρεάλ και Μάντσεστερ Σίτι, οι τρεις τελευταίες πρωταθλήτριες Ευρώπης, έχουν κλείσει ήδη θέση για τις ΗΠΑ και το ίδιο θα κάνει η φετινή κάτοχος της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Μπάγερν, Παρί, Ίντερ, Πόρτο και Μπενφίκα είναι πέντε ομάδες που έχουν κλειδώσει τη συμμετοχή τους βάσει ranking, αφού τη φετινή σεζόν δεν προλαβαίνουν να τις προσπεράσουν τόσες ομάδες ώστε να βγουν εκτός νυμφώνος.

Τα μεγαθήρια που θα μείνουν εκτός

Με την πολύ σημαντική υποσημείωση ότι κάθε χώρα μπορεί να πάρει μάξιμουμ δύο εισιτήρια για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, εκτός αν έχει παραπάνω πρωταθλητές ηπείρου, τότε γίνεται κατανοητό ότι θα μείνουν τουρνουά αρκετά μεγαθήρια, που στην εξεταζόμενη τετραετία δεν έχουν κατακτήσει το Champions League ή την αντίστοιχη κατά τόπους διοργάνωση.

Για παράδειγμα, η Λίβερπουλ βρίσκεται στην 6η θέση της κατάταξης αλλά θα μείνει εκτός, αφού υπάρχουν ήδη δύο αγγλικές ομάδες στη διοργάνωση και συμμτέχοντας στο Europa League δεν μπορεί να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης φέτος, ώστε να παρακάμψει τον κανόνα των δύο εκπροσώπων.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αυτήν τη στιγμή η Μπαρτσελόνα βρίσκεται πίσω από την Ατλέτικο στο ranking κι αν δεν κατακτήσει το Champions League, επίσης κινδυνεύει να μείνει εκτός. Η Ίντερ έχει ξεφύγει στο ranking (7η θέση) από τις ιταλικές ομάδες και γι' αυτό πήρε ήδη το πρώτο εισιτήριο. Το δεύτερο που μπορεί να πάρει η χώρα (αν τελικά θα έχει δύο εκπροσώπους) θα καταλήξει είτε στη Γιουβέντους είτε στη Νάπολι είτε στη Μίλαν είτε στη Λάτσιο.

Ντόρτμουντ και Λειψία επίσης κυνηγούν το δεύτερο εισιτήριο που ίσως πάρει η Γερμανία, ενώ η Γαλλία θα εκπροσωπηθεί μόνο από την Παρί, αφού οι υπόλοιπες γαλλικές ομάδες βρίσκονται πολύ πίσω στο ranking.

Πού βρίσκονται οι ελληνικοί σύλλογοι

Με δεδομένο ότι η UEFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων εξετάζει τι κάνουν οι σύλλογοι στο Champions League από τη φάση των ομίλων κι έπειτα, η χώρα μας δεν βρίσκεται σε καλή μοίρα.

Τη δεδομένη στιγμή, στην πρώτη εξεταζόμενη τετραετία για τον θεσμό, εκπροσωπείται από μόνο μία ομάδα σττο ranking και αυτή βρίσκεται στην 51η θέση από τις συνολικά 63 που έχουν βαθμούς σε αυτό το διάστημα.

Πρόκειται για τον Ολυμπιακό, τη μοναδική ομάδα που έχει βρεθεί σε φάση ομίλων την τελευταία τετραετία. Το 2020-2021 έκανε μία νίκη κι έτσι πήρε δύο βαθμούς γι' αυτήν κι άλλους τέσσερις για τη συμμετοχή, με συνέπεια να έχει μόλις έξι και να βρίσκεται 51ος μαζί με Άντβερπ, Ουνιόν Βερολίνου, Μακάμπι Χάιφα, Μίντιλαντ και Μπασακσεχίρ.

Με δεδομένο ότι την επόμενη τετραετία θα παραμείνει δύσκολη η είσοδος στον όμιλο της διοργάνωσης, μοιάζει απίθανο η Ελλάδα να εκπροσωπηθεί στο μέλλον στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, παρότι η Ευρώπη θα μοιράζεται δώδεκα θέσεις.

TAGS ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ