ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών μηνύει τη FIFA για τον προγραμματισμό της νέας διοργάνωσης

FIFA President Gianni Infantino delivers his speech at the FIFA Congress in Bangkok, Thailand, Friday, May 17, 2024.(AP Photo/Sakchai Lalit)
Ο Τζάνι Ινφαντίνο. © 2024 SAKCHAI LALIT/AP IMAGES

Η απόφαση της FIFA να προγραμματίσει μονομερώς το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, επιβαρύνοντας περαιτέρω το πρόγραμμα των ομάδων, δημιούργησε ποικίλες αντιδράσεις και η ένωση ποδοσφαιριστών αποφάσισε να κινηθεί δια της δικαστικής οδού.

Η ένωση ποδοσφαιριστών (FIFPRO) αποφάσισε να κινηθεί νομικά ενάντια στην FIFA για τον προγραμματισμό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων του 2025, μία απόφαση, η οποία υποστηρίζεται πως δεν συμβαδίζει με τους κανονισμούς και πως επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό το ήδη επιβαρυμένο ετήσιο πρόγραμμα των ομάδων και των ποδοσφαιριστών.

Συγκεκριμένα, η FIFPRO Europe υποβάλλει νομική αγωγή επειδή αμφισβητεί τη νομιμότητα των αποφάσεων της FIFA να καθορίσει μονομερώς το ημερολόγιο των διεθνών αγώνων δημιουργώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων του 2025. Επιπλέον, τα συνδικάτα θεωρούν ότι οι αποφάσεις αυτές παραβιάζουν τα δικαιώματα των παικτών και των συνδικάτων τους βάσει του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ενδεχομένως παραβιάζουν και το δίκαιο ανταγωνισμού.

Παράλληλα, η Γερμανία και η Αγγλία ζητούν από το Εμπορικό Δικαστήριο των Βρυξελλών να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ τα υπόλοιπα πρωταθλήματα και οι υπόλοιπες χώρες δεν έχουν σχολιάσει.

Η FIFPRO επισημαίνει το προβλήμα που πρόκειται να δημιουργηθεί τονίζοντας πως: "Για τους πιο περιζήτητους παίκτες το δικαίωμα σε εγγυημένη ετήσια ανάπαυση έχει καταστεί ουσιαστικά ανύπαρκτο, με το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων FIFA 2025 να λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της μοναδικής περιόδου του έτους που θεωρητικά είναι διαθέσιμη για τους παίκτες να κάνουν τέτοια διαλείμματα".

TAGS ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ FIFA ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ