ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παίκτες "το Α και το Ω" στις ομάδες τους

Παίκτες "το Α και το Ω" στις ομάδες τους

Ξένη ιστοσελίδα ασχολήθηκε με παίκτες που είχαν τη μεγαλύτερη επιρροή στο παιχνίδι της ομάδας τους και έκαναν την διαφορά με την παρουσία τους στο γήπεδο.

Πες μου τον ηγέτη σου, να σου πω τι ομάδα έχεις. Παραφράζοντας κάπως την σχετική φράση που συνήθως αφορά τον τερματοφύλακα που είθισται να αποτελεί το "Α και το Ω" ενός ποδοσφαιρικού οικοδομήματος, το αστέρι είναι εκείνο που μπορεί να ανεβάσει ένα και δυο επίπεδα μια ομάδα και να της χαρίσει τρόπαια, διακρίσεις και επιτυχίες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα γευόταν.

Η ποδοσφαιρική ιστορία έχει αναδείξει τέτοιες προσωπικότητες, που είχαν το ταλέντο και τον χαρακτήρα να πάρουν την ομάδα στην "πλάτη" τους και που το παιχνίδι τους αποτελούσε σημείο αναφοράς.

Παίκτες που ασκούσαν πολύ μεγάλη επιρροή, που από τα δικά τους πόδια περνούσαν σχεδόν τα πάντα και οι υπόλοιποι έπαιζαν για να κάνουν το έργο τους πιο εύκολο. Έπαιζαν γι' αυτούς ή τουλάχιστον όλο το παιχνίδι ήταν προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους και στα χαρακτηριστικά τους.

Η ιστοσείδα "bleacherreport.com" αναφέρθηκε σε οκτώ διαφορετικές περιπτώσεις ομάδων που είχαν τον παίκτη που έκανε την διαφορά, εκείνον που έψαχναν οι υπόλοιποι μέσα στο γήπεδο. Όχι, το αποτέλεσμα δεν ήταν πάντα στο τέλος ένα τρόπαιο, αλλά και μόνο η διαδρομή αποτελούσε υπέρβαση.

Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα - Αργεντινή 1986 και 1990

Η επιτομή του προαναφερθέντος είναι χωρίς καμία αμφιβολία ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Πήρε μια ομάδα που αντικειμενικά δεν ήταν κορυφαίου επιπέδου στα δικά του χρόνια και την έφτασε στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1986 και στον τελικό της επόμενης διοργάνωσης τέσσερα χρόνια μετά. Ο "Ντιεγκίτο" ήταν "τα πάντα όλα" για την Αργεντινή. Κανείς δε λέει ότι δεν είχε δίπλα του καλούς συμπαίκτες, όμως αν δεν ήταν εκείνος, πιθανότατα η εθνική του δεν θα έφτανε τόσο μακριά. Ο -κατά πολλούς- κορυφαίος παίκτης όλων των εποχών, όταν φορούσε την φανέλα με το εθνόσημο, σεληνιαζόταν...

Παίκτες "το Α και το Ω" στις ομάδες τους

Ζινεντίν Ζιντάν - Γιουβέντους 1998

Μπορεί οι περισσότεροι να τον έχουν συνδέσει με τη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία αποτελέσε σημείο αναφοράς στην καριέρα του, όμως μεγάλη καριέρα έκανε και με την φανέλα της Γιουβέντους. Μάλιστα, αν δεν ήταν εκείνος, η "Βέκια Σινιόρα" δεν θα έφτανε στον τελικό του 1998 (έχασε 1-0 από τη Ρεάλ με το γκολ του Μιγιάτοβιτς στο Άμστερνταμ), ενώ κατέκτησε το ιταλικό πρωτάθλημα. Ο "Ζιζού" έπαιξε καταλυτικό ρόλο την σεζόν 1997-98 και έκανε ευκολότερο το έργο για τους Ντελ Πιέρο και Ιντσάγκι μπροστά. Ο "ιθύνων νους" της Γιουβέντους, ο παίκτης που έκανε τα πάντα μέσα στο γήπεδο και που όταν έλειπε απ' αυτό, η "Γηραιά Κυρία" δεν ήταν η ίδια.

Παίκτες "το Α και το Ω" στις ομάδες τους

Ρονάλντο - Βραζιλία 1998

Πρώτος σκόρερ της ομάδας του στο Μουντιάλ της Γαλλίας, επικές εμφανίσεις με την Βραζιλία και η διοργάνωση που τον "παγίωσε" στη συνείδηση του ποδοσφαιρικού πλανήτη. Όποιος τον παρακολουθήσε εκείνη την περίοδο, δεν μπορεί να μην τον αποθέωσε για τα μαγικά που έκανε πάνω στο χορτάρι. Τι και αν η "σελεσάο" είχε πολλά αστέρια στο ρόστερ της. Το "Φαινόμενο" ήταν το κάτι άλλο. Το πόσο πολύ έκανε την διαφορά σε εκείνη την ομάδα, αποτυπώθηκε στον τελικό, όπου έπαιξε γιατί απλά... έπρεπε και όχι γιατί μπορούσε και η Βραζιλία κατέρρευσε, χάνοντας από την Γαλλία με 3-0. Ένας Ρονάλντο για... φίλημα, που μπορεί να μην σήκωσε το τρόπαιο, αλλά ήταν ο Νο1 της διοργάνωσης.

Παίκτες "το Α και το Ω" στις ομάδες τους

Τιερί Ανρί - Άρσεναλ 2006

Ό,τι και αν ειπωθεί για τον Γάλλο, είναι πολύ λίγο και ειδικά για τις εμφανίσεις του με την Άρσεναλ την αγωνιστική περίοδο 2005-06. Έφτασε μέχρι τον τελικό του Champions League, με τους "κανονιέρηδες" να χάνουν τελικά με 2-1 από την Μπαρτσελόνα στο Παρίσι, αλλά με πάνω από 30 γκολ εκείνη την σεζόν ήταν μοναδικός, ανεπανάληπτος και "το Α και το Ω" των Λονδρέζων. Μπορεί η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ να μην πήρε κάποιο τρόπαιο, αλλά ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Ανρί, του μεγάλου ηγέτη της, ο οποίος έκανε την διαφορά και την ανέβαζε επίπεδο.

Παίκτες "το Α και το Ω" στις ομάδες τους

Κακά - Μίλαν 2007

Η φυγή του από τη Μίλαν για λογαριασμό της Ρεάλ Μαδρίτης αποτέλεσε και την αντίστροφη μέτρηση σε μια καριέρα που φάνταζε λαμπρή. Στους "ροσονέρι" όμως ήταν το κάτι άλλο την σεζόν 2006-07. Έπαιρνε την μπάλα και σκορπούσε πανικό στους αντιπάλους. Έφτιαχνε παιχνίδι, σκόραρε, είχε ένα δεξί μαγικό πόδι που έστελνε την μπάλα όπου ήθελε. Η Μίλαν, με τον ίδιο να ηγείται, κατέκτησε το Champions League στον τελικό της Αθήνας με αντίπαλο τη Λίβερπουλ (2-1). Ο ηγέτης της, ο παίκτης που ήξερε τι έπρεπε να κάνει για να βοηθήσει την ομάδα του και το έκανε καλά. Ασχέτως αν η συνέχεια της καριέρας του δεν ήταν ανάλογα καλή...

Παίκτες "το Α και το Ω" στις ομάδες τους

Κριστιάνο Ρονάλντο - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2009

Κατά πολλούς, ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο, έχοντας μάλιστα και το σχετικό βραβείο στα χέρια του. Ήταν σπουδαίος βέβαια και πριν τη Ρεάλ Μαδρίτης, όταν έπαιζε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Την σεζόν 2008-09 και τι δεν έκανε με την φανέλα της, έχοντας μια εκπληκτική σεζόν. Στο Champions League βέβαια, έχασε η ομάδα του στον τελικό με 2-0 από την ανώτερη Μπαρτσελόνα στη Ρώμη, αλλά αυτό δε μειώνει την δική του πορεία και διαδρομή εκείνη την σεζόν. Γκολ, δημιουργία, ηγετικός ρόλος μέσα στο γήπεδο. Αυτός ήταν ο Πορτογάλος, ο οποίος πήρε μετεγγραφή το καλοκαίρι του 2009 για την "Βασίλισσα", η οποία πείστηκε απ' όσα είδε ότι θα μπορούσε να είναι ο επόμενος μεγάλος ηγέτης της. Και πράγματι είναι...

Παίκτες "το Α και το Ω" στις ομάδες τους

Λιονέλ Μέσι - Μπαρτσελόνα 2013

Ο Μέσι των ρεκόρ, ο Μέσι που έγραφε ιστορία, ο Μέσι που σκόραρε με τέτοια συνέπεια, διαλύοντας τα πάντα στο διάβα του. Ναι, αυτός ήταν την σεζόν 2012-13, όπου αποτελούσε το βαρόμετρο της Μπαρτσελόνα. Όχι ότι τώρα δεν είναι, απλά τότε βρισκόταν στο... πικ του και όλη η ομάδα ήταν ένα σκαλί πάνω εξαιτίας του. Μπορεί για πολλούς οι Τσάβι και Ινιέστα να αποτελούν παίκτες-κλειδιά, αλλά κακά τα ψέματα ο ηγέτης είναι ο Μέσι. Αυτός ο κοντόσωμος άσος, ο οποίος δεν σταματιέται με τίποτα στην καλή του βραδιά και ο οποίος αν δεν είναι καλά, τότε φαίνονται χειρότεροι και οι γύρω του. Αυτό φανερώνει και την επιρροή του στο παιχνίδι των Καταλανών.

Παίκτες "το Α και το Ω" στις ομάδες τους

Λιονέλ Μέσι - Αργεντινή 2014

Πολλοί θα διαφωνήσουν. Και όμως, αν δεν ήταν ο Μέσι, η Αργεντινή πιθανότατα δεν θα έφτανε τόσο μακριά στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Ήταν τόσο πασιφανές πως όλοι τον έψαχναν μέσα στο γήπεδο και το παιχνίδι ήταν προσαρμοσμένο πάνω του. Έπαιζε καλά; Καλή ήταν και η Αργεντινή. Δεν έπαιζε καλά; Βραχυκύκλωναν και οι συμπαίκτες του. Αυτό πραγματεύεται το εν λόγω θέμα, την επιρροή ενός παίκτη στο παιχνίδι της ομάδας του, το πόσο καταλυτικό ρόλο παίζει. Ο Μέσι έκανε την διαφορά, ακόμα και αν δεν ήταν στα καλύτερά του. Που όντως δεν ήταν.

Παίκτες "το Α και το Ω" στις ομάδες τους
TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ