ΑΡΗΣ

Παναθηναϊκός-Άρης 1-0

Παναθηναϊκός-Άρης 1-0
New Image

Ο τελικός ήταν επεισοδιακός μόνο ως τη σέντρα, καθώς μετά τις συμπλοκές μίλησε ο Σεμπαστιάν Λέτο που έγραψε το 1-0 και χάρισε στον ΠΑΟ το νταμπλ μετά από έξι χρόνια (videos)

H τακτική, η ταχύτητα, το πάθος, οι σημαντικές ευκαιρίες, οι εντυπωσιακές αποκρούσεις αλλά και η απουσία του γκολ ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν το πρώτο ημίχρονο του τελικού του Κυπέλλου hellas online. Σε ένα 45λεπτο με καλό ρυθμό και πλούσιο θέαμα ο Άρης μπήκε δυνατά, απειλώντας με το "καλημέρα" την εστία του Τζόρβα. Ο Παναθηναϊκός μπόρεσε στη συνέχεια να ισορροπήσει και να βγει με αξιώσεις στην επίθεση, όμως στις ευκαιρίες που δημιούργησε είχε απέναντί του έναν εξαιρετικό Σηφάκη, ο οποίος όποτε χρειάστηκε επενέβη σωτήρια.
Σε αντίθεση με το πρώτο μέρος, τα πρώτα λεπτά της επανάληψης δε χρίζουν ιδιαίτερης μνείας, με το παιχνίδι να κυλάει σε χαμηλό τέμπο και την σκοπιμότητα να παίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά το θέαμα. Ο Παναθηναϊκός ωστόσο είχε την υπεροχή και με... εμπνευσμένο σουτ του Σεμπαστιάν Λέτο πήρε το προβάδισμα στο 63' βάζοντας πλώρη για το νταμπλ. Τίποτα δεν άλλαξε στη συνέχεια και το τελευταίο σφύριγμα του Κάκου βρήκε τον Παναθηναϊκό νικητή με 1-0, Κυπελλούχο Ελλάδας για 17η φορά και νταμπλούχο για 8η φορά στην ιστορία του.

Ένα γκολ λοιπόν ήταν αρκετό για να κρίνει τον τίτλο του Κυπελλούχου Ελλάδας για τη σεζόν 2009-2010. Επιστέγασμα μίας φανταστικής όπως εξελίχθηκε χρονιάς για τον Παναθηναϊκό. Άλλωστε έπειτα από 6... άνυδρα από τίτλους χρόνια (σ.σ. νταμπλ τη σεζόν 2003-2004), οι πράσινοι επιθυμούν αυτή η χρονιά να αποτελέσει τον οδηγό για τη δημιουργία "πράσινης κυριαρχίας" στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Ο Άρης από την πλευρά του παρουσιάστηκε συνεπής στις επιταγές του συγκεκριμένου ματς, ωστόσο για ακόμα μία φορά του έλειψε το γκολ. Για τέταρτη φορά την τελευταία δεκαετία οι Θεσσαλονικείς έφτασαν στην πηγή, αλλά δεν κατάφεραν να πιουν... νερό. Κατάρα του Άρη; Κατάρα του Κούπερ που σε έναν ακόμα τελικό δεν ευτύχησε να πανηγυρίσει το τρόπαιο; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά...

Σε... εκρηκτικό κλίμα ο τελικός



Ένας τελικός του κυπέλλου hellas online αποτελεί γιορτή για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πρόκειται όμως για μία γιορτή στην οποία δεν είναι ευπρόσδεκτα ούτε τα καπνογόνα, ούτε οι φωτοβολίδες. Ειδικότερα όταν αυτά μετατρέπονται σε όπλα στα χέρια ορισμένων...

Όμως για μία ακόμα φορά τα επεισόδια, οι συγκρούσεις και τα παρατράγουδα δεν έλειψαν, με τους οπαδούς να ανταλλάσουν καπνογόνα, με συμπλοκές στις εξέδρες με διμοιρίες των ΜΑΤ και συλλήψεις. Όλα αυτά λίγες ώρες πριν την έναρξη του παιχνδιού, καθώς στη συνέχεια το σκηνικό ανάτραπηκε και οι... ασχήμιες έδωσαν τη θέση τους στα συνθήματα και τα τραγούδια που δημιούργησαν ατμόσφαιρα ανάλογη του παιχνιδιού.

Το Sport24.gr βρέθηκε στο "ΟΑΚΑ" και κατέγραψε λεπτό προς λεπτό όλα όσα συνέβησαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του σπουδαίου παιχνιδιού. Δείτε βίντεο και εικόνες.

Νιόπλιας vs Κούπερ



Στη "μάχη" των πάγκων ο τυπικά γηπεδούχος Παναθηναϊκός παρατάχθηκε με σχήμα 4-2-3-1. Συγκεκριμένα ο Τζόρβας ξεκίνησε στην εστία με τους Κατσουράνη και Καντέ να συνθέτουν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο και τους Βύντρα και Σπυρόπουλο να τους πλαισιώνουν από δεξιά και αριστερά αντίστοιχα. Τα αμυντικά χαφ ήταν οι Σιμάο και Ζιλμπέρτο Σίλβα, Λέτο και Σαλπιγγίδης αριστερά τους και δεξιά τους αντίστοιχα και ο Νίνης πίσω από τον μοναδικό προωθημένο, Τζιμπρίλ Σισέ.

Στην αντίπερα όχθη, ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ κατέβασε την ομάδα του στον αγωνιστικό χώρο του "ΟΑΚΑ" με καθαρό 4-4-2. Ο Σηφάκης κάθισε στην εστία, με τους Νέτο, Ρονάλντο Γκιάρο, Νασούτι και Βανγκέλι να αποτελούν την αμυντική τετράδα από τα δεξιά προς τα αριστερά. Αντίστοιχα στη μεσαία γραμμή Μεριέμ, Ναφτί, Πρίττας και Κάλβο, ενώ το επιθετικό δίδυμο συνέθεσαν ο Κάμπορα με τον Κόκε.

Παθιασμένος ο Άρης

Ο Τάσος Κάκος σφύριξε για πρώτη φορά στο παιχνίδι και ο Άρης από τα πρώτα κιόλας λεπτά έδειξε τις διαθέσεις του, με πίεση που ξεκινούσε από την άμυνα του Παναθηναϊκού και πλαγιοκοπήσεις για ένα γρήγορο γκολ.

Και κάπως έτσι ήρθε η πρώτη φάση για τους τυπικά φιλοξενούμενους και πρώτη της αναμέτρησης στο 3ο μόλις λεπτό. Ο Κάλβο με όμορφη ατομική ενέργεια από τα αριστερά ξεπέρασε όποιον βρήκε μπροστά του μοιράζοντας την μπάλα στον Κόκε. Ο Ισπανός μέσα από την περιοχή βρήκε με ψηλή μπαλιά τον Μεριέμ στο δεύτερο δοκάρι που γύρισε παράλληλα στον Κάμπορα, όμως ο Αργεντινός δεν μπόρεσε να σκοράρει από κοντά, με την κεφαλιά του να καταλήγει άουτ.

Ο Άρης είχε τα τρεξίματα, την κατοχή της μπάλας, κερδίζοντας τη μάχη του κέντρου και με φαρμακερές μπαλιές στην περιοχή του Παναθηναϊκού έψαχνε το γκολ που θα τον έβαζε μπροστά στο σκορ. Τα όσα συνέβαιναν στον αγωνιστικό χώρο του "ΟΑΚΑ" όπως ήταν φυσικό ανησυχούσαν τον Νίκο Νιόπλια που ζητούσε ψυχραιμία από τους παίκτες του προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα λάθη στη μεσαία γραμμή.

Με τη συμπλήρωση 15 λεπτών οι "πράσινοι" άρχισαν να πατούν καλύτερα και να βγαίνουν με αξιώσεις στα αντίπαλα καρέ. Μάλιστα στο 17' ο Λέτο προσπάθησε με το κεφάλι να στείλει την μπάλα προς την εστία ωστόσο αυτή κατέληξε άουτ.

"Μίλησαν οι... τερματοφύλακες

Όμως μετά το 20' ήρθε η... διπλή απάντηση του Παναθηναϊκού στην ευκαιρία του Κάμπορα. Ο Νίνης με δυνατό σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής ανάγκασε το Σηφάκη σε εντυπωσιακή απόκρουση, ο Σαλπιγγίδης πήρε το "ριμπάουντ" και "κεραυνοβόλησε" με το δεξί, όμως ο πορτιέρο του Άρη απέδειξε γιατί θεωρείται ένας από τους καλύτερους Έλληνες τερματοφύλακες επιδεικνύοντας εξαιρετικά αντανακλαστικά.

Στο 25' ο Άρης επισκέφτηκε εκ νέου τα καρέ του Παναθηναϊκού, έστω και από στημένη φάση. Ο Μεριέμ με εκτέλεση κόρνερ βρήκε τον Νασούτι στην καρδιά της άμυνας του "τριφυλλιού", ο Αργεντινός επιχείρησε χωρίς δεύτερη σκέψη σουτ στην κίνηση, αλλά ο Τζόρβας ήταν στο σωστό σημείο προκειμένου να απομακρύνει τον κίνδυνο.

Έλειψε το γκολ

Το πρώτο 45λεπτο είχε μπει στο τελευταίο του τέταρτο με τον Παναθηναϊκό να κρατάει τα ηνία του αγώνα στα χέρια του, προσπαθώντας για ένα γκολ πριν το σφύριγμα του διαιτητή Τάσου Κάκου που θα έστελνε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του ημιχρόνου.

Όμως οι "πράσινοι" δεν μπόρεσαν να μετουσιώσουν την υπεροχή τους σε ένα γκολ με τις ευκαιρίες να περνούν ανεκμετάλλευτες. Τόσο στο 36' όταν οι Σισέ και Σαλπιγγίδης δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τη σέντρα του Σπυρόπουλου, όσο και στο 43' όταν το συρτό σουτ του Νίνη πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι.

Έπεσαν οι τόνοι

Οι παίκτες των δύο ομάδων δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες που είχαν δημιουργήσει από το πρώτο ημίχρονο, καθώς τα πρώτα λεπτά της επανάληψης δεν επεφύλλασαν σπουδαίες συγκινήσεις ή φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες. Ο Παναθηναϊκός, σε αντίθεση με το πρώτο μέρος, ξεκίνησε έχοντας την κατοχή, ανούσια ωστόσο καθώς μέχρι το 60' δε δημιουργήθηκε αξιόλογη ευκαιρία.

Η σκοπιμότητα για την κατάκτηση του τίτλου φαινόταν να επικρατεί του θεάματος, οδηγώντας το παιχνίδι σε χαμηλότερο ρυθμό. Μάλιστα ένα γκολ ίσως να ήταν αρκετό για να κρίνει τον τίτλο.

Γκο-Λέτο

Τα μεγάλα παιχνίδια είναι για τους μεγάλους παίκτες... Μία ενέργεια, μία έμπνευση μπορούν να αλλάξουν το "ρου" ενός αγώνα, κρίνοντας, όπως στην προκειμένη περίπτωση, τίτλους.

Το ρολόι του "ΟΑΚΑ" σημάδευε το 63' και ο Παναθηναϊκός έμοιαζε ανήμπορος να "ξεκλειδώσει" τη σφιχτή άμυνα του Άρη. Όμως ο Σεμπαστιάν Λέτο κρατούσε τελικά το... κλειδί και με δυνατό σουτ με το αριστερό, αρκετά μέτρα έξω από τη μεγάλη περιοχή, έστειλε την μπάλα στο βάθος της εστίας του Σηφάκη και τους οπαδούς του "τριφυλλιού" στα... ουράνια.

Φωτιά... στα τελευταία λεπτά

Με 25 λεπτά να απομένουν για τη λήξη του 68ου τελικού, ο Άρης αν και αρχικά σαστισμένος, έπρεπε να αντιδράσει άμεσα προκειμένου να ξαναμπεί στη διεκδίκηση του τροπαίου. Ο Κούπερ πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τους Χαβίτο και Φερνάντες, δίνοντας "πνοή" στη μεσαία γραμμή της ομάδας του. Στο 75' ο Νέτο έκανε τη σέντρα από τα δεξιά, όμως ο Κάμπορα αν και μόνος μέσα στην περιοχή δεν μπόρεσε να πλασάρει δίνοντας την ευκαιρία στον Τζόρβα να διώξει. Στην επαναφορά ο Κόκε έστειλε την μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Παναθηναϊκού.

Οι γηπεδούχοι κρατούσαν σφιχτά το τρόπαιο και η εικόνα του παγωμένου-σαστισμένου Άρη δεν έδειχνε ότι θα μπορούσε να του το αρπάξει από τα χέρια. Ο Νίκος Νιόπλιας με αλλαγές και κινήσεις τακτικής στη... σκακιέρα του "ΟΑΚΑ" προσπαθούσε να κλειδώσει τη νίκη κλείνοντας τους χώρους στα τελευταία λεπτά που απέμεναν μέχρι τη λήξη της αναμέτρησης.

Επιτυχώς όπως φάνηκε, καθώς πέρα από μία ευκαιρία με τον... Καντέ που παραλίγο να πετύχει αυτογκολ δεν απειλήθηκε ουσιαστικά, φτάνοντας στην κατάκτηση του πολυπόθητου νταμπλ, 8ου στην ιστορία του.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Παναθηναϊκός (Νίκος Νιόπλιας): Τζόρβας, Καντέ, Κατσουράνης, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Σιμάο, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Νίνης (65' Μαρίνο), Σαλπιγγίδης (62' Καραγκούνης), Λέτο (79' Χριστοδουλόπουλος), Σισέ.

Άρης (Έκτορ Ραούλ Κούπερ): Σηφάκης, Γκιάρο, Νασούτι, Νέτο, Βανγκέλι, Μεριέμ (66' Χαβίτο), Ναφτί (74' Φερνάντες), Πρίττας, Κάλβο (83' Αντού), Κάμπορα, Κόκε.

Γήπεδο: "ΟΑΚΑ"
Διαιτητής: Τ. Κάκος (Κέρκυρας)
Κίτρινες: Σπυρόπουλος, Λέτο, Σιμάο / Κάλβο, Πρίττας
Κόκκινες: -

Παναθηναϊκός-Άρης 1-0





Απονομή



Το LIVE του αγώνα... Από τον Γιώργο Χριστοφόρου

Η 11άδα των γηπεδούχων
Παναθηναϊκός(Νιόπλιας): Τζόρβας, Καντέ, Κατσουράνης, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Σιμάο, Ζιλμπέρτο, Νίνης, Σαλπιγγίδης, Λέτο, Σισέ.
Η 11άδα των φιλοξενούμενων
Άρης(Κούπερ): Σηφάκης, Νέτο, Βανγκέλι, Ρονάλντο, Νασούτι, Πρίττας, Νάφτι, Κάλβο, Μεριέμ, Κόκε, Κάμπορα.
1' Έναρξη αγώνα
Στη σέντρα η ομάδα του Παναθηναϊκού.
3' Ευκαιρία Άρης
Ο Κάλβο με ατομική ενέργεια πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και έδωσε ωραία στον Κόκε, που έβγαλε ωραία σέντρα στον Μεριέμ. Ο Γάλλος μέσος έδωσε πάσα με το κεφάλι στον Κάμπορα, που δεν μπόρεσε να σκοράρει από κοντά.
6' Σχόλιο
Ο Άρης έχει μπει πιο δυνατά στην αναμέτρηση και πιέζει από τα πλάγια.
10' Κόρνερ Άρης
Πρώτο κόρνερ στην αναμέτρηση για την ομάδα του Άρη.
11' Κίτρινη κάρτα Άρης
Κίτρινη κάρτα στον Κάλβο για σκληρό μαρκάρισμα στον Νίνη.
16' Σχόλιο
Ο Άρης εξακολουθεί να ελέγχει τον χώρο του κέντρου, ενώ οι πράσινοι χάνουν εύκολα την μπάλα στη μεσαία γραμμή.
17' Ευκαιρία Παναθηναϊκός
Σέντρα του Βύντρα από τα δεξιά, ο Λέτο από καλή θέση θα πάρει την κεφαλιά μόνος του, αλλά θα στείλει την μπάλα άουτ.
22' Ευκαιρία Παναθηναϊκός
Διπλή ευκαιρία για του πράσινους να ανοίξουν το σκορ. Αρχικά ο Νίνης θα κάνει δυνατό από το ύψος της μεγάλης περιοχής, με τον Σηφάκη να διώχνει. Η μπάλα πήγε πάνω στον Σαλπιγγίδη που έκανε και αυτός σουτ, αναγκάζοντας τον πορτιέρο του Άρη να διώξει εντυπωσιακά.
25' Ευκαιρία Άρης
Εκτέλεση κόρνερ για τον Άρη από τα αριστερά. Η μπάλα θα φτάσει στον Νασούτι μέσα στην μεγάλη περιοχή που θα κάνει το πλασέ, με τον Τζόρβα να διώχνει εντυπωσιακά με τα πόδια.
29' Κόρνερ Παναθηναϊκός
Πρώτο κόρνερ για τους πράσινους στην αναμέτρηση.
30' Κίτρινη κάρτα Παναθηναϊκός
Κίτρινη κάρτα στον Σπυρόπουλο γιατί σταμάτησε τον Μεριέμ αντικανονικά.
36' Ευκαιρία Παναθηναϊκός
Σέντρα του Σπυρόπουλου από τα αριστερά, Σισέ και Σαλπιγγίδης δεν μπόρεσαν να πάρουν την κεφαλιά από καλή θέση.
40' Κίτρινη κάρτα Παναθηναϊκός
Κίτρινη κάρτα στον Λέτο για μαρκάρισμα στον Μεριέμ. Πολλά νεύρα από τον Αργεντινό που αν συνεχίσει έτσι θα αποβληθεί.
43' Ευκαιρία Παναθηναϊκός
Συρτό αλλά δυνατό σουτ από τον Σωτήρη Νίνη, με την μπάλα να περνά λίγο δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Σηφάκη.
45' Λήξη ημιχρόνου
46' Σέντρα 2ου ημιχρόνου
Στη σέντρα η ομάδα του Άρη.
47' Κίτρινη κάρτα Άρης
Κίτρινη κάρτα στον Πρίττα για μαρκάρισμα στον Νίνη.
56' Σχόλιο
Χωρίς φάσεις τα πρώτα λεπτά της επανάληψης.
59' Κίτρινη κάρτα Παναθηναϊκός
Κίτρινη κάρτα στον Σιμάο για μαρκάρισμα στον Μεριέμ.
62' Αλλαγή παίκτη Παναθηναϊκός
Σαλπιγγίδης έξω στη θέση του ο Καραγκούνης.
64' Γκολ Παναθηναϊκός
Ο Σεμπάστιαν Λέτο έκανε δυνατό σουτ από μεγάλη απόσταση, με την μπάλα να κάνει γκελ δυο φορές και να καταλήγει στα δίχτυα του Σηφάκη, που φέρει ευθύνη.
65' Αλλαγή παίκτη Παναθηναϊκός
Μαρίνος μέσα στη θέση του Νίνη.
66' Αλλαγή παίκτη Άρης
Μεριέμ έξω στη θέση του ο Χαβίτο.
73' Σχόλιο
Ο ρυθμός του αγώνα έχει πέσει μετά το γκολ του Παναθηναϊκού, με τους πράσινους να πατάνε καλύτερα στο γήπεδο.
74' Αλλαγή παίκτη Άρης
Ναφτί έξω στη θέση του ο Φερνάντες.
75' Ευκαιρία Άρης
Ο Νέτο θα ανέβει από τα δεξιά και θα κάνει τη σέντρα, με τον Κάμπορα αν και μόνος μέσα στην περιοχή να μην μπορεί να πλασάρει, δίνοντας την ευκαιρία στον Τζόρβα να διώξει.
79' Αλλαγή παίκτη Παναθηναϊκός
Ο Λέτο βγήκε έξω τραυματίας και στη θέση του μπήκε ο Χριστοδουλόπουλος.
83' Αλλαγή παίκτη Άρης
Αντού μέσα στη θέση του Κάλβο.
89' Ευκαιρία Άρης
Λάθος του Καντέ στην άμυνα που παραλίγο να σκοράρει.
90' Έναρξη καθυστερήσεων
Τρία τα λεπτά των καθυστερήσεων στο ματς.
90' Λήξη αγώνα
Λήξη του αγώνα ο Παναθηναϊκός Κυπελλούχος Ελλάδος για το 2009-2010.


















































































TAGS ΑΡΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ