ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Η κόντρα παράδοση με τους Άγγλους, οι μεγάλες προκρίσεις και το αήττητο της Τσέλσι στην Ελλάδα

Παναθηναϊκός: Η κόντρα παράδοση με τους Άγγλους, οι μεγάλες προκρίσεις και το αήττητο της Τσέλσι στην Ελλάδα
INTIME

Τα αποτελέσματα του Παναθηναϊκού απέναντι σε αγγλικούς συλλόγους, οι προκρίσεις, η ομάδα που έχει βρει περισσότερες φορές μπροστά του και η αήττητη Τσέλσι κόντρα στους τρεις του Big5 που έχει αντιμετωπίσει.

Ο Παναθηναϊκός πέρασε με το διπλό την Κυριακή (20/10) από την έδρα του ΟΦΗ χάρη στο όμορφο γκολ του Τετέ στο 6ο λεπτό, με το "τριφύλλι" να καλείται να δώσει συνέχεια στην καλή του επιστροφή από τη διακοπή των εθνικών, σε μία μάλιστα ιδιαίτερη και ζοφερή συνθήκη που επικρατεί στον "πράσινο" οργανισμό μετά την τραγική απώλεια του Τζορτζ Μπάλντοκ.

Ωστόσο, την Πέμπτη (24/10, 19:45) το επίπεδο ανεβαίνει επικίνδυνα, καθώς η ομάδα του Ντιέγκο Αλόνσο θα κληθεί να αντιμετωπίσει την Τσέλσι.

Τον σύλλογο που έχει ξοδέψει τα περισσότερα χρήματα σε μεταγραφές τα τελευταία δύο χρόνια, ξεπερνώντας το 1.500.000.000 ευρώ, ενώ τη φετινή σεζόν άλλαξε και προπονητή, αφού στον πάγκο της κάθεται ο γνωστός από το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό (ως παίκτης), Έντσο Μαρέσκα.

Μάλιστα, οι μπλε του Λονδίνου μετά από οκτώ αγωνιστικές στην Premier League βρίσκονται στην 6η θέση της βαθμολογίας έχοντας συγκεντρώσει 14 πόντους, με απολογισμό τέσσερις νίκες, δύο ισοπαλίες και ισάριθμες ήττες, με πιο πρόσφατη το 2-1 στο Άνφιλντ από τη Λίβερπουλ.

Η πρεμιέρα που δυσχεραίνει το έργο και το παρελθόν με Άγγλους

Το 1-1 με την Μπόρατς στη Βοσνία για την 1η αγωνιστική της νεοσύστατης League Phase του Conference League ναι μεν δεν βάζει ταφόπλακα στα όνειρα του Παναθηναϊκού για την κατάληψη μίας εκ των οκτώ πρώτων θέσεων που δίνουν απευθείας πρόκριση στη νοκ άουτ φάση του θεσμού, όμως ελαχιστοποιεί την ευχέρεια για βαθμολογικές απώλειες, ακόμα και στα λεγόμενα "ματς που δεν έχει στοχεύσει".

Κι εάν το έργο απέναντι στη νεανική Τσέλσι, μία ομάδα που βρίθει ταλέντου και ποιότητας σχεδόν σε κάθε θέση, ακόμη και εάν θα απουσιάζουν από την αποστολή της μερικά σπουδαίο ονόματα, όπως ο Κόουλ Πάλμερ, είναι ήδη δύσκολο, το παρελθόν κόντρα σε αγγλικούς συλλόγους το κάνει ακόμη μεγαλύτερο.

Οι "πράσινοι" έχουν αντιμετωπίσει 20 φορές ομάδες της Αγγλίας, με το ποσοστό των νικών να είναι μόλις 10%, ενώ αήττητος από το γήπεδο έχει φύγει στο 45% των αναμετρήσεων.

Το συνολικό ρεκόρ που έχει να επιδείξει το "τριφύλλι" είναι 11 ήττες, επτά ισοπαλίες και μόλις δύο νίκες, ενώ αρνητικό ισοζύγιο παρατηρείται στα υπέρ (18) και στα κατά (36) γκολ.

Οι προκρίσεις κι η αήττητη Τσέλσι

Ο Παναθηναϊκός έχει αναμετρηθεί με έξι διαφορετικές αγγλικές ομάδες (Έβερτον, Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Σουόνσι *, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ).

Η αρχή έγινε κόντρα στην Έβερτον τη σεζόν 1970/71 για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, με τους "πράσινους" να προκρίνονται χάρη στο εκτός έδρας γκολ, ενώ στην επόμενη φάση πέρασαν και όταν βρήκαν μπροστά τους τη Σουόνσι την αγωνιστική περίοδο 1989/90.

Αυτή τη φορά σε πολύ πρώιμο στάδιο υποδεέστερης διοργάνωσης, 1ο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Σε έξι περιπτώσεις έχει συναντήσει ομάδες του Νησιού στη φάση των ομίλων, πέντε σε Champions League και μία σε Europa League, ενώ δύο φορές έχει αποκλειστεί, πριν δημιουργηθεί το φορμάτ των ομίλων.

Αρχικά από τους Κανονιέρηδες τη σεζόν 1981/92 για τους 64 του Κυπέλλου UEFA και τρία χρόνια αργότερα από τη Λίβερπουλ για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, με το 4-0 του πρώτου αγώνα να είναι η δεύτερη πιο βαριά ήττα για τον Παναθηναϊκό μετά το 5-0 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2003.

Ωστόσο, το "τριφύλλι" θα μετρήσει για πρώτη φορά τις δυνάμεις του με την Τσέλσι, η οποία είναι αήττητη απέναντι σε ελληνικούς συλλόγους.

Οι Μπλε μετρούν τέσσερις νίκες και δύο ισοπαλίες, με τον ΠΑΟΚ να είναι το τελευταίο θύμα της ομάδας του Λονδίνου, το 2018 για τον όμιλο του Europa League (1-0 στην Τούμπα και 4-0 στην αγγλική πρωτεύουσα).

Τα περισσότερα γκολ η Τσέλσι τα έχει πετύχει κόντρα στον Άρη το 1970 (5-1), με το ματς της Θεσσαλονίκης να λήγει με 1-1, ενώ με αντίπαλο τον Ολυμπιακό το 2008, επί εποχής ακόμα Ρομάν Αμπράμοβιτς, οι Λονδρέζοι κέρδισαν 3-0 στο Στάμφορντ Μπριτζ και ήρθαν ισόπαλοι χωρίς τέρματα στο "Γ. Καραϊσκάκης" για τη φάση των 16 του Champions League.

* Η UEFA υπολογίζει τη Σουόνσι στις αγγλικές ομάδες, καθώς παρότι εδρεύει στην Ουαλία αγωνίζεται στις αγγλικές κατηγορίες.

Τα ματς του Παναθηναϊκού κόντρα σε αγγλικές ομάδες

Προημιτελικά Κυπέλλου Πρωταθλητριών - 1970/71

  • Έβερτον - Παναθηναϊκός 1-1
  • Παναθηναϊκός - Έβερτον 0-0

1ος γύρος (Φάση των 64) Κυπέλλου UEFA - 1981/82

  • Παναθηναϊκός - Άρσεναλ 0-2
  • Άρσεναλ - Παναθηναϊκός 1-0

Ημιτελικά Κυπέλλου Πρωταθλητριών - 1984/85

  • Λίβερπουλ - Παναθηναϊκός 4-0
  • Παναθηναϊκός - Λίβερπουλ 0-1

1ος γύρος Κυπέλλου Κυπελλούχων - 1989/90

  • Παναθηναϊκός - Σουόνσι 3-2
  • Σουόνσι - Παναθηναϊκός 3-3

Όμιλοι Champions League - 1998/1999

  • Άρσεναλ - Παναθηναϊκός 2-1
  • Παναθηναϊκός - Άρσεναλ 1-3

Όμιλοι Champions League - 2000/2001

  • Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Παναθηναϊκός 3-1
  • Παναθηναϊκός - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-1

Όμιλοι Champions League - 2001/2002

  • Παναθηναϊκός - Άρσεναλ 1-0
  • Άρσεναλ - Παναθηναϊκός 2-1

Όμιλοι Champions League - 2003/2004

  • Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Παναθηναϊκός 5-0
  • Παναθηναϊκός - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-1

Όμιλοι Champions League - 2004/2005

  • Παναθηναϊκός - Άρσεναλ 2-2
  • Άρσεναλ - Παναθηναϊκός 1-1

Όμιλοι Europa League - 2012/2013

  • Παναθηναϊκός - Τότενα 1-1
  • Τότεναμ - Παναθηναϊκός 3-1
TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΓΓΛΙΑ ΤΣΕΛΣΙ ΑΡΣΕΝΑΛ ΤΟΤΕΝΑΜ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ PREMIER LEAGUE CONFERENCE LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ