ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Ο Αλόνσο κερδίζει χρόνο με τη δουλειά του, για να κάνει το κλαμπ αυτό που πρέπει στις μεταγραφές

Παναθηναϊκός: Ο Αλόνσο κερδίζει χρόνο με τη δουλειά του, για να κάνει το κλαμπ αυτό που πρέπει στις μεταγραφές
Ο Ντιέγκο Αλόνσο στο ανεπίσημο ντεμπούτο του στον πάγκο του Παναθηναϊκού EUROKINISSI SPORTS

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο Ντιέγκο Αλόνσο στην εκκίνησή του στον Παναθηναϊκό, ο χρόνος που δεν έχει, αλλά θέλει να προσφέρει στην ομάδα κι η ηρεμία του Ουρουγουανού που είχαν ανάγκη οι "πράσινοι", περισσότερο από καθετί άλλο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Σε σχέση με τον εγχώριο ανταγωνισμό του, ήταν δεδομένο πως ο Παναθηναϊκός θα έμπαινε σ’ αυτό το καλοκαίρι με πολύ σημαντική απόσταση απ’ τους υπόλοιπους "μεγάλους" και διεκδικητές.

Μόνο και μόνο η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία και η δημιουργία ενός νέου αγωνιστικού μοντέλου, το οποίο θα πρέπει να αφομοιωθεί απ’ τους παίκτες όσο το δυνατόν πιο σύντομα, δείχνει την κομβική "διαφορά" σε σχέση με τους ανταγωνιστές που προχωρούν με σταθερές απ’ τα προηγούμενα χρόνια (ΠΑΟΚ, ΑΕΚ) ή από πέρσι (Ολυμπιακός), όσο κι αν ο καθένας έχει τα δικά του θέματα προς επίλυση. Αλλά πολύ διαφορετικές αφετηρίες.

Ο Ντιέγκο Αλόνσο ανέλαβε γνωρίζοντας πως δεν έχει (πολύ) χρόνο έως τα πρώτα καλοκαιρινά προκριματικά του Europa League (25 Ιουλίου-1 Αυγούστου).

Σε μία κατάσταση πολύ συμπιεσμένη, που έγινε ακόμη πιο πιεστική (κυρίως) λόγω του EURO 2024 και της απουσίας των Μαξίμοβιτς, Μλαντένοβιτς, Τσέριν, Σπόραρ, Βέρμπιτς, του τραυματισμού του Ιωαννίδη, αλλά και των βασικών μεταγραφών που έπρεπε (και πρέπει) να γίνουν στ’ αριστερό άκρο της άμυνας, στους εξτρέμ και στους στόπερ (τουλάχιστον μία κίνηση).

Δεν έκανε, ωστόσο, τίποτε λιγότερο απ’ το να εφαρμόσει αυτό ακριβώς που είπε στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκε κατά την επίσημη παρουσίασή του το μεσημέρι της 11ης Ιουνίου, όσον αφορά τον καλοκαιρινό ορίζοντα του "χτισίματος" του επόμενου Παναθηναϊκού.

"Νομίζω ότι πρέπει να χωρίσουμε σε δύο μέρη την ερώτηση. Το πρώτο είναι πως θα φτάσουμε σε αυτό το παιχνίδι (σ.σ. τα πρώτα προκριματικά παιχνίδια). Αυτός είναι ο πρώτος στόχος. Μπορούμε να φτάσουμε σε καλή κατάσταση μέχρι τότε. Το photo finish της ομάδας θα είναι στις 31 Αυγούστου. Όσον αφορά την τακτική, αναμφισβήτητα θεωρούμε πως σε πέντε εβδομάδες θα ανταποκρινόμαστε πολύ καλά. Με την πάροδο των παιχνιδιών και των μηνών, σίγουρα θα γινόμαστε πολύ καλύτεροι", είχε επισημάνει ο Ουρουγουανός τεχνικός κι αυτήν ακριβώς τη διαδικασία υπηρετεί στις πρώτες εβδομάδες του στην ομάδα.

Διότι έπρεπε να "κερδίσει" από μόνος όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μπορούσε, τόσο για να φέρει την ομάδα πιο κοντά στα δικά του "θέλω" ενόψει των αγώνων με τη Μάριμπορ ή τη Μπότεφ (18 Ιουλίου θα ξεκαθαρίσει οριστικά ο αντίπαλος), όσο και για να δώσει στο κλαμπ τα χρονικά περιθώρια να κάνει αυτά που πρέπει να κάνει στις μεταγραφές.

Κι ο ίδιος άλλωστε, αναγνωρίζει πως η αγορά αυτή την στιγμή δεν είναι πολύ "εύκολη" εν μέσω Euro και Copa America και για να προχωρήσει ο Παναθηναϊκός στις κινήσεις που (ειδικά στους εξτρέμ) θα του κάνουν τη διαφορά, θα χρειαστεί υπομονή και χρόνος. Κι αυτόν το χρόνο θέλει να τον προσφέρει (κι) ο ίδιος στην ομάδα μέσα απ’ τη δουλειά του.

Πέρασε στα πολύ... ψιλά

Είναι πολύ σημαντικό επίσης το γεγονός πως τόσο ο ίδιος, όσο και το επιτελείο του ανέλαβαν γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά το υλικό που έχουν στα χέρια τους.

Στον Παναθηναϊκό που λόγω της -πολύ λογικής και φυσιολογικής σε μεγάλο βαθμό- πίεσης, γκρίνιας κι εσωστρέφειας που τρέφεται απ’ το γεγονός πως η ομάδα είναι μακριά απ’ τον τίτλο του πρωταθλητή εδώ και 14 χρόνια, πέρασε στα πολύ... ψιλά το γεγονός πως το "τιμόνι" της ομάδας ανέλαβε ένας τύπος που στα 49 του έχει κάνει ήδη πολλά πράγματα στην προπονητική καριέρα του, έχει τρομερό κίνητρο και φιλοδοξία και (κατά δήλωσή του και στη συνέντευξη Τύπου) μέσα σε λίγες μέρες κάθισε και είδε όλους -και τους 55- τους περσινούς αγώνες της ομάδας.

Και με Ιβάν Γιοβάνοβιτς και με Φατίχ Τερίμ στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Κι αυτό του έδωσε το πλεονέκτημα να γνωρίζει πριν απ’ την πρώτη προπόνηση της ομάδας στο Κορωπί τι θα μπορούσε να περιμένει και να πάρει στο γήπεδο απ’ τον κάθε παίκτη του.

"Διαβάζοντας" τα περσινά

Κι ακριβώς αυτό προσπαθεί να κάνει σ’ αυτές τις πρώτες δύο εβδομάδες του στον πάγκο. Πέρα απ’ την τριβή της καθημερινότητας και τις σχέσεις με όλο το γκρουπ που προσπαθεί να χτίσει για να (ξανα)γίνει το ποδοσφαιρικό τμήμα "οικογένεια", ο Αλόνσο θεωρεί πως έχει "διαβάσει" γιατί δεν "τράβηξε" στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν ο Τζούριτσιτς, τι πήγε στραβά με τον Βιλένα κι ο ίδιος παίκτης που έκανε πολύ καλές χρονιάς τα προηγούμενα χρόνια "εξαφανίστηκε" απ’ το γήπεδο, ποια ήταν τα δομικά λάθη στο αμυντικό transition και η ομάδα δεχόταν πάρα πολλά γκολ σε κόντρα μπάλες και πολλά άλλα.

Προσπαθεί λοιπόν μέσα απ’ τη δουλειά του να κερδίσει χρόνο για όλο τον οργανισμό, "ξεζουμίζοντας" όλο το δυναμικό που έχει αυτή την στιγμή στα χέρια του, προκειμένου να μειωθεί η πίεση και το χρονικό βάρος που αισθάνεται όλη η ομάδα.

Η υπομονή στο "χτίσιμο"

Και πάνω απ’ όλα, σ’ αυτή την εκκίνησή του, δείχνει να λειτουργεί καθημερινά με πολύ καθάρια σκέψη για το τι θέλει και κάνει και πως θα το πετύχει, εν αναμονή των δύο επόμενων κινήσεων στη θέση του αριστερού μπακ και του ενός (βασικού) αριστερού εξτρέμ που θα γίνουν τις προσεχείς ημέρες.

Γνωρίζοντας πως αυτή η version του "τριφυλλιού" θα πρέπει να χτιστεί βήμα-βήμα και με αρκετή υπομονή για να έρθουν τα κατάλληλα "υλικά" που θα τον ανεβάσουν επίπεδο.

Κι αυτήν ακριβώς την ηρεμία και την αυτοπεποίθηση του Ουρουγουανού την είχε ανάγκη περισσότερο από καθετί άλλο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο Παναθηναϊκός...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ