Παναθηναϊκός: Ο Ντραγκόφσκι, το point system που κόστισε μεταγραφή στην Premier League και ο Πασχαλάκης
Πώς το πρότερο σύστημα βαθμολόγησης της Premier League βάσει του οποίου παραχωρούνταν άδεια εργασίας σε υπό μεταγραφή ποδοσφαιριστή σε αγγλική ομάδα, δεν επέτρεψε στο νέο απόκτημα του Παναθηναϊκού Μπαρτολομιέι Ντραγκόφσκι να μετακομίσει στη Γηραιά Αλβιόνα πριν δύο καλοκαίρια και πως, βάσει αυτού, συνδέεται και με τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη.
Η αναζήτηση του Παναθηναϊκού για την πλαισίωση του Γιούρι Λοντίγκιν μετά τα όσα έγιναν με τον Αλμπέρτο Μπρινιόλι μεγάλη (παρά τα λίγα που δημοσιοποιήθηκαν) και εκτενής. Κατέληξε στον Μπαρτολομιέι Ντραγκόφσκι, ο οποίος αποκτήθηκε δανεικός από την Σπέτσια με option αγοράς (σ.σ. δεν ισχύει σε περίπτωση υποβιβασμού της ιταλικής ομάδας από τη Serie C).
Από τα μεγαλύτερα ταλέντα στη θέση στο ξεκίνημα της καριέρας του ο Πολωνός, μόνο τυχαίο δεν είναι πως από τα 19 του μόλις, μετακόμισε και "εκκολάφθηκε" αγωνιστικά στο καμπιονάτο. Ενδεικτικό της δυναμικής που είχε το τι έγινε πριν δύο καλοκαίρια. Προέρχονταν από μια σεζόν κατά την οποία είχε χάσει τη θέση βασικού (ύστερα από δύο σεζόν χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση) στη Φιορεντίνα.
Το στάτους του στην αγορά όμως, δεν είχε επηρεαστεί καθόλου. Ίσα ίσα. Έχοντας ξεκαθαρίσει πως θα έφευγε από την Φλωρεντία, ζήτησε να πάρει μεταγραφή από τους "βιόλα", με το αίτημά του να γίνεται δεκτό. Δεν άργησε να βρει νέα στέγη, δίνοντας τα χέρια – πριν καν το τέλος εκείνης της σεζόν (2021-22) – με τη Σαουθάμπτον.
Η άδεια εργασίας και το point system
Έλα όμως που χρειάζονταν να πάρει άδεια εργασίας στη Γηραιά Αλβιόνα. Τότε (και ως τότε, γιατί μετά από εκείνη τη μεταγραφή περίοδο άλλαξε το καθεστώς) αυτή εξασφαλίζονταν με ένα καθεστώς point system, το οποίο βάσει κατηγοριοποίησης έδινε βαθμούς σε κάθε ποδοσφαιριστή, ο οποίος τελούσε υπό μεταγραφή σε ομάδα της Premier League.
Βαθμούς που δίνονταν μεταξύ άλλων από το (κάτι σαν) ranking (βάσει των κριτηρίων της Premier League) του πρωταθλήματος από το οποίο προέρχονταν, τις συμμετοχές που είχε στην εκεί ομάδα του, τις ατομικές και ομαδικές διακρίσεις, τις ενδεχόμενες συμμετοχές στην εθνική ομάδα της χώρας του κ.ο.κ, όλα στη σεζόν που προηγήθηκε της υπό εξέταση μεταγραφής.
Το ζητούμενο ήταν σε αυτό το point system να συγκεντρώσει 15 βαθμούς. Αν του συγκέντρωνε εξασφάλιζε άδεια εργασίας και ολοκληρώνονταν η μεταγραφή. Αν όχι, τότε ακυρώνονταν.
Ο Ντραγκόφσκι συγκέντρωσε 13. Και παρότι η διαδικασία που ως τότε ακολουθούνταν επέτρεπε στις ομάδες να καταθέσουν ένσταση ζητώντας (για διάφορους λόγους) εξαίρεση σε περίπτωση που ο ποδοσφαιριστής συγκέντρωνε μεταξύ 12 και 14 βαθμών, η Σαουθάμπτον αποφάσισε να μην μπει τελικά σε αυτή τη διαδικασία, ακυρώνοντας τη μεταγραφή.
Δεν εμπόδισε όμως, λίγο αργότερα, την Μπόρνμουθ να το κάνει. Ειδικά εφόσον τα «κεράσια», ήταν από καιρό στο κατόπι του Ντραγκόφσκι, έχοντας προσπαθήσει να τον αποκτήσουν σε δύο προγενέστερες χρονικές περιόδους, τόσο πριν μετακομίσει στο καμπιονάτο όσο και κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Φιορεντίνα.
Η περίπτωση του Πασχαλάκη
Η Μπόρνμουθ λοιπόν, μπήκε αρχικά στη διεκδίκηση του Ντραγκόφσκι και στη συνέχεια και στη διαδικασία να εφεσιβάλλει, αρχές Ιουλίου πια, την τελική βαθμολόγηση, η οποία ήταν ενιαία και είχε καθολική ισχύ για όλες τις αγγλικές ομάδες, ωστόσο δεν το πέτυχε.
Ίδια κατάληξη είχε και λίγες εβδομάδες αργότερα, στα τέλη Ιουλίου πλέον, η περίπτωση του Αλέξανδρου Πασχαλάκη, ο οποίος εξετάστηκε σοβαρά από τον αγγλικό σύλλογο. Ο διεθνής τερματοφύλακας όμως επίσης δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο 15αρι για να εξασφαλίσει άδεια εργασίας, η Μπόρνμουθ έχοντας "καεί" από την περίπτωση του Ντραγκόφσκι και επειδή δεν ήθελε να σπαταλήσει άλλο χρόνο, αποφάσισε να μην μπει εκ νέου σε διαδικασία έφεσης, συμφωνώντας τελικά στις αρχές Αυγούστου με τον Βραζιλιάνο Νέτο.
Λίγες μέρες αργότερα, ο Ντραγκόφσκι παραχωρήθηκε στην Σπέτσια (μάλιστα θεωρήθηκε τότε ως μέρος μιας ευρύτερης υπό συζήτηση αγοραπωλησίας Φιορεντίνα και Σπέτσια, η οποία δυναμικά θα μπορούσε να περιλάβει και τον Δημήτρη Νικολάου) και πλέον έχοντας μιάμιση σεζόν γεμάτη στα πόδια του φοράει τα «πράσινα».